Ulkomaat

Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

Irakin siirtolaisministeri pyytää Suomea ja muita kohdemaita odottamaan irakilaisten pakkopalautusten kanssa.

Irakin siirtolais- ja pakolaisministeri Jasim Mohammed Al-Jaff torjuu ”Suomessa ja muissa maissa” olevien irakilaisten pakkopalautukset.

Hänen mukaansa vastentahtoiset palautukset rikkovat kansainvälistä oikeutta.

Ministerin lausunnosta kertoivat sunnuntaina useat irakilaiset tiedotusvälineet, ja se on julkaistu siirtolaisuusministeriön verkkosivuilla.

Suomi ja Irak neuvottelevat parhaillaan kielteisen turvapaikkapäätöksen irakilaisten palautuksesta kotimaahansa. Maiden välillä ei ole palautussopimusta.

Suomen sisäministeriön ja ulkoministeriön virkamiehet vierailivat joulun alla Bagdadissa keskustelemassa asiasta. Neuvottelujen on määrä jatkua helmikuussa, jolloin Irakista odotetaan delegaatiota Suomeen.

Esillä on ollut muun muassa Irakin poliisikoulutuksen tukeminen ja suurlähetystön perustaminen Bagdadiin.

Palautussopimus ei ole välttämätön edellytys käännytyksille, ja poliisi tekee Irakiin jo nyt jonkin verran niin sanottuja pakkopalautuksia. Käännyttää voidaan kuitenkin vain Suomessa tuomittuja rikollisia ja niitä, joilla on voimassa oleva matkustusasiakirja. Palautussopimus helpottaisi maasta poistamista.

Irakin siirtolaisministeri Al-Jaff torjui sunnuntaina antamassaan lausunnossa vastentahtoiset palautukset ihmisoikeuksien vastaisena.

Hänen mukaansa Irak ei suostu niiden suhteen minkäänlaiseen sopimukseen, ja yhteistyötä voidaan tehdä vain vapaaehtoisen paluun pohjalta.

Jo aiemmin suomalaisten vierailun jälkeen Irakin siirtolaisministeriö julkaisi tiedotteen, jossa torjuttiin pakkopalautukset.

Tuoreessa lausunnossaan ministeri Al-Jaff viittaa erityisesti Suomeen. Hän pyytää irakilaissiirtolaisten kohdemaita ja ”erityisesti Suomea” odottamaan ja harkitsemaan uudelleen vastentahtoisia palautuksia.

Hän sanoo Irakin tekevän yhteistyötä kohdemaiden lähetystöjen kanssa, jotta irakilaispakolaisten tilanteeseen liittyvät ongelmat saataisiin ratkaistua humaanilla tavalla.

Irakilaiset ovat olleet viime vuosina ylivoimaisesti suurin turvapaikanhakijaryhmä Suomessa. Vuonna 2015 heitä saapui yli 20 000, viime vuonna noin 1 250.

Suomen kiristettyä linjaansa monet ovat saaneet turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen. Hallinto-oikeus on toistaiseksi ehtinyt käsitellä vasta osan niistä tehdyistä valituksista. Tänä vuonna tuhansien irakilaisten arvioidaan saavan lainvoimaisen käännytyspäätöksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Turvapaikanhakijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää