Ulkomaat

Skeptikoista EU-uskovaisiksi – Maltan lilliputtivaltio oppi arvostamaan unionin tukirahoja

Pikkuriikkinen Malta on ensi kertaa unionin puheenjohtajamaa. Aiemmin pelätyn EU:n hyödyt tunnustetaan saarivaltion politiikassa ja arjessa.

Valletta

Keväällä 2003 Joseph Muscat oli nuori ja totinen oppositiopoliitikko, joka varoitti maansa joutuvan suuriin vaikeuksiin. Kilpailukyky menetetään ja isot maat jyräävät!

Muscat kampanjoi ei-leirissä, kun hänen saarivaltiossaan Maltalla valmistauduttiin kansanäänestykseen Euroopan unionin jäsenyydestä.

Maltalaisista 54 prosenttia sanoi kuitenkin ”kyllä” unionille ja alkuvuodesta 2004 siitä tuli EU:n pienin jäsenmaa.


Tänään työväenpuoluetta johtava Muscat, 42, on muuttunut mies. Hän on maansa pääministeri ja tammikuun alussa hän alkoi johtaa maansa ensimmäistä – puoli vuotta kestävää – puheenjohtajuuskautta EU:ssa.

Muscat vuosimallia 2017 uskoo eurooppalaisiin ratkaisuihin, olipa kyse maahanmuutosta tai yhteismarkkinoiden kehittämisestä.

”Tässä on oltu oppimiskäyrällä”, Muscat kertoo Helsingin Sanomille pääkaupungissa Vallettassa.

Hän sanoo, että kun kansanäänestyksen tulos varmistui, hänen puolueensa päätti ottaa lusikan kauniiseen käteen ja hyötyä EU:sta niin paljon kuin mahdollista.

”Emme lähteneet haastamaan kansan tahtoa. EU ei ole täydellinen, ja ehkä ironista on, että koska tunnemme ihmisten varaukset liittyen EU:n toimintaan, voimme yrittää korjata asioita”, Muscat kertoo.

Noin 420 000 asukkaan Maltalla asuu nyt yksi EU-myönteisimmistä kansoista. Suuri selittäjä on ollut EU-jäsenyyttä seurannut talousbuumi, sanoo maltalaistoimittaja Marc Micallef.

”Täällä jos rakennetaan tie EU-rahoilla, niin jokainen tuntee sen hyödyt, kun jokainen ajaa sitä pitkin.”

Maltan pinta-ala on vain 316 neliökilometriä. Saman verran maata on Naantalin kaupungissa.

Yksi käännynnäisistä on 60-vuotias maatalous- ja ravintolayrittäjä Rikardu Zammit, joka asuu Maltaan kuuluvalla Gozon saarella. Hän äänesti EU-jäsenyyttä vastaan, mutta on sen jälkeen alkanut arvostaa unionia.


Zammitin mukaan maatalous on kärsinyt kovemman kilpailun vuoksi, mutta muuten saaren elämä on puhjennut kukkaan. EU-tuet ovat tuoneet parempia teitä ja kouluja, kohennettuja historiallisia rakennuksia ja lisää turisteja.

”Jos nyt järjestettäisiin uusi äänestys, äänestäisin jäämisen puolesta”, Zammit kertoo.

Malta selvisi monia EU-maita kurittaneesta talouskriisistä melko pienin vaurioin, ja toissavuonna talouskasvu oli huikeat 6,2 prosenttia. Työttömyys on viisi prosenttia ja monilla aloilla kärsitään työvoimapulasta.

Maltan kansantalous asukasta kohti laskettuna on noin 80 prosenttia Suomen tasoon verrattuna.

Joulun alla julkaistussa eurobarometri-kyselyssä virnistääkin hyvin EU-myönteinen kansa. Unionin tulevaisuuteen suhtautuu optimistisesti 67 prosenttia maltalaisista. EU:n keskiarvo on 50 prosenttia.

Mutta optimismi EU:n yhteistyökykyyn on ainakin poliitikkojen mielissä koetuksella. Malta yrittää saada muun EU:n jälleen kiinnostumaan Välimerta vuosikausia koetelleesta maahanmuuttokriisistä.

Monissa muissa EU-maissa pakolais- ja siirtolaiskriisin ajatellaan siirtyneen taka-alalle. Taas vallalla on haluttomuus osoittaa solidaarisuutta.

Yhteisten tavoitteiden puute näkyy tilastoissa, joita kootaan Maltalla toimivassa EU:n turvapaikkakeskuksessa EASO:ssa.


Pari vuotta sitten EU-maat sopivat sijoittavansa 160 000 turvapaikanhakijaa pahiten kärsineistä maista muihin jäsenmaihin. Kaiken piti tapahtua kahdessa vuodessa, mutta tähän mennessä tavoitteesta on saavutettu vasta noin kymmenen prosenttia, kertoo EASO:n tiedottaja Jean-Pierre Schembri.

Muscat kertoo, että keväällä odotetaan jälleen suurta määrää maahanpyrkijöitä Välimeren ylitse Eurooppaan. Jos nyt ei seesteisenä aikana toimita, EU joutuu taas ratkomaan ongelmiaan kriisin keskellä.

Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Malta huutaa – ja kenties taas turhaan – solidaarisuuden perään. Vuonna 2013 Muscat totesi, että Välimeri on muuttunut ”hautausmaaksi” ja maltalaiset tuntevat tulleensa hylätyiksi muiden eurooppalaisten taholta.

Viime vuonna Välimerellä hukkui tai katosi ainakin 5 022 ihmistä, mikä oli kolmanneksen edellisvuotta enemmän. Siitä huolimatta EU-pomot onnittelivat itseään siitä, että pakolaisten ja siirtolaisten tulo oli saatu hellittämään etenkin Turkin suunnalta.

Maltan puheenjohtajuutta esittelevään brosyyriin on kirjattu lievää epätoivoa heijastava lause: ”Meillä ei ole varaa itsetyytyväiseen EU:hun, joka ei kohtele tätä asiaa sen vaatimalla kiireellisyydellä ja tärkeydellä.”

EU:n kiireet ja tärkeydet saattavat lähikuukausina olla muualla kuin Välimerellä. Britannian odotetaan aloittavan eroprosessinsa EU:sta maaliskuussa ja vaikea soppa kaatuu osittain Britannian entisen siirtomaavallan Maltan syliin.

Maltalaisten puheista huomaa, että Britannian on turha odottaa helppoja neuvotteluja.

”Haluamme reilun sopimuksen Britannialle. Mutta reilun tuloksen pitää olla huonompi kuin mitä EU-jäsenyys on”, Muscat toteaa lakonisesti.

Puheenjohtajamailla on tapana liioitella oman työnsä merkitystä EU-asioissa. Suurin osa unionin päätöksistä on Brysselin instituutioiden ja muiden jäsenmaiden käsissä.

Malta voi kuitenkin kohottaa profiiliaan ja edistää omaa sydäntä lähellä olevia hankkeita. Sydäntä erityisen lähellä ei tunnu olevan suuryritysten veronkierto, jonka tiimoilta on meneillä useita lainsäädäntöhankkeita.

Maltalla järjestettiin viime keväänä näyttävä mielenosoitus, kun kävi ilmi, että yksi ministeri ja Muscatin kansliapäällikkö olivat perustaneet yritykset Panaman veroparatiisiin.

”Häpeä. Sinä häpäiset Maltan. Olet menettänyt moraalisen auktoriteettisi johtaa maata”, oppositiossa istuvan kansallispuolueen puheenjohtaja Simon Busuttil soimasi pääministeriä.

Kansan parissa verraten suositun Muscatin mukaan mitään laitonta ei ollut tapahtunut. Malta on luvannut tutkia kaikki epäilyt väärinkäytöksistä.

Maltan kykyä johtaa unionia veronkierron vastaisessa taistelussa kuitenkin kyseenalaistetaan, koska saarta itseäänkin soimataan veroparatiisiksi. EU-parlamentin vihreiden ryhmä julkaisi viime viikolla teettämänsä raportin, jonka mukaan Maltan yhtiöverotus on paperilla lukevan 35 prosentin sijaan vain viisi prosenttia.

”Maltalla on puheenjohtajuutensa aikana tärkeä veroihin liittyvä asialista, jota pitäisi panna täytäntöön ja viedä eteenpäin. Kysymys kuuluu, onko Malta asemassa, että se voi saada aikaan edistystä” kysyttiin raportissa, jonka otsikko tiedusteli: Onko Malta veroparatiisi?

Maltan valtiovarainministeri Edward Scicluna kiistää jyrkästi näkemyksen, että maa olisi jonkinlainen verokeidas. Hän leimasi vihreiden raportin ”hyvin epäammattimaiseksi ja epäreiluksi”.

Hänen mukaansa Malta osallistuu täysin lailliseen ja läpinäkyvään verokilpailuun monien muiden maiden tavoin, ”ja siinä ei ole mitään väärää”. Hänen mukaansa kansainväliset järjestöt, kuten OECD, ovat todenneet maan noudattavan yhteisesti hyväksyttyjä sääntöjä.

Sciclunan mukaan veroparatiiseissa pestään rikollista rahaa ja tarjotaan yrityksille nollaveroaste sekä täydellinen salaisuus.

”Malta luopui pankkisalaisuudesta jo 1990-luvulla”, Scicluna kertoo.

Oppositiojohtaja Busuttil on läksyttänyt Maltan parlamentissa vierailleita Euroopan komission jäseniä siitä, etteivät he ole puuttuneet Muscatin lähipiirin Panama-kytkyihin.

”Tämä on pettymys maltalaisille. Onko tällainen käytös teistä hyväksyttävää?”

Busuttilin kommenteissa huokuivat sekä maltalaisten omat sisäpoliittiset taistelut että nyky-Euroopassa tyypillinen kritiikki oman maan hallituksia ja Brysselin päättäjiä kohtaan. Monet ihmiset ovat pettyneitä ja voimattomia vallanpitäjien touhuja seuratessa.

Mutta maltalaiset eivät tunne olevansa erityisen voimattomia, kertoo Maltan ja EU:n suhteita edistävän MEUSAC-komitean johtaja Vanni Xuereb.

Lilliputtivaltion kansalaisista 49 prosenttia ajattelee heidän äänensä kuuluvan EU-päätöksenteossa. EU-maissa näin ajattelee keskimäärin 40 prosenttia kansalaisista.

Kun EU-maiden asukkaista keskimäärin 67 prosenttia tuntee olevansa ”EU-kansalaisia”, maltalaisista näin ajattelee 82 prosenttia.

Näin päättäväinen EU-uskovaisuus näyttää tarttuneen pääministeriinkin, entiseen EU-skeptikkoon.

Joseph Muscatin mielestä EU voisi nyt sovitella itselleen suurempaa viittaa globaalissa päätöksenteossa, etenkin kun Donald Trumpin pian johtama Yhdysvallat näyttää käpertyvän tiukemmin omaan kuoreensa.

”Nyt on syntynyt tyhjiö ja tilaisuus, jossa Eurooppa voi ottaa itselleen paikan vapaan maailman johtajana”, Muscat sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  3. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  4. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  5. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  6. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  7. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  8. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  9. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  10. Tunti sitten
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää