Ulkomaat

Britannia valitsee täyseron – HS listasi Theresa Mayn historiallisen brexit-linjapuheen kahdeksan pääkohtaa

Theresa May on valmis jättämään EU:n sisämarkkinat mutta haluaa silti vapaakaupan jatkuvan.

Britannian EU-erotavoitteet selkiintyivät tiistaina, kun pääministeri Theresa May vahvisti Britannian lähtevän unionin sisämarkkinoilta.

Lontoossa brexit-linjapuheensa pitänyt May ilmoitti, että Britannia haluaa jatkossa kontrolloida EU-maista tulevaa maahanmuuttoa. Britannia ei myöskään aio jatkaa brexitin jälkeen säännöllisiä maksuja EU:n kassaan. Samalla Britannia kuitenkin toivoo, että vapaakauppa jatkuu EU:n kanssa kuten ennenkin.

Muissa EU-maissa aletaan nyt miettiä, miten Britannian kermankuorintaan vastataan. Mayn on määrä käynnistää viralliset eroneuvottelut maaliskuun loppuun mennessä. Mayn linjapuheen pääkohdat ovat:

SisämarkkinatBritannia jättää EU:n sisämarkkinat, jotta se voi rajoittaa EU-maiden kansalaisten maahanmuuttoa Britanniaan.

”Haluan tehdä tämän selväksi: yhtenäismarkkinoille jääminen ei ole sopusoinnussa sen kanssa, mitä tavoittelen”, May sanoi.

Britannian konservatiivihallitus haluaisi kuitenkin pitää sisämarkkinoiden muut puolet eli tavaroiden, palvelujen ja rahan vapaan liikkuvuuden.

”Tavoittelemme kattavaa vapaakauppasopimusta, joka takaa mahdollisimman vapaan – ja vastavuoroisen – pääsyn sisämarkkinoille”, May ilmoitti tiistaina.

Muiden EU-maiden voi olla vaikea suostua tähän.

Tulliliitto

Britannia ei voi jäädä tulliliittoon EU:n kanssa, koska se estäisi solmimasta kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa. Samaan aikaan May haluaa, että tulliton ja esteetön kauppa jatkuu EU-maiden kanssa: ”Haluan tullisopimuksen unionin kanssa.”

Pääministerin mukaan kyseeseen voisi tulla esimerkiksi tulliliiton liitännäisjäsenyys tai osittainen soveltaminen. Britannia haluaa myös, että uuden EU–Britannia-sopimuksen perusteista päätetään eroneuvottelujen aikana. Sopimusta alettaisiin soveltaa portaittain.

EU-kansalaiset

Britannia haluaa taata nyt maassa olevien EU-kansalaisten – ja vastaavasti muissa EU-maissa asuvien brittien – oikeudet mahdollisimman nopeasti.

May on jo ehdottanut muiden EU-maiden johtajille, että asiasta pitäisi tehdä sopimus. ”Monet heistä ovat kannattaneet sopimusta, mutta jokunen ei. Haluan kaikkien tietävän, että sopimus on Britannialle hyvin tärkeä.”

Pääministeri ei kuitenkaan lähde yksipuolisesti takaamaan EU-kansalaisten oikeutta jäädä Britanniaan.

ParlamentarismiMay lupasi, että Britannian ja EU:n välinen valmis brexit-sopimus viedään brittiparlamentin ala- ja ylähuoneeseen äänestettäväksi. Tämä on merkittävä myönnytys, jota monet parlamentaarikot ovat vaatineet jo pitkään.

Kysymys kuuluukin nyt, voiko parlamentti vielä kaataa Britannian EU-eron.

Teoriassa tämä on mahdollista. Käytännössä alahuoneen suuri enemmistö on sitoutunut brexit-neuvottelujen aloittamiseen. Moni kansanedustaja – myös aiemmin EU-jäsenyyttä kannattanut – kokee brexitin kumousyritykset äänestäjien pettämisenä.

Seuraavat parlamenttivaalit on määrä järjestää vasta toukokuussa 2020. Britannian brexit-neuvottelujen kahden vuoden määräaika päättynee keväällä 2019.

EU-jäsenmaksut

Mayn mukaan Britannian maksuvelvollisuus päättyy samalla, kun maa lähtee sisämarkkinoilta. ”Ne päivät ovat pian ohi, kun Britannian pitää maksaa vuosittain jättisummia EU:n kassaan.”

Britannia saattaa silti jatkossakin osallistua rahallisesti eurooppalaisiin projekteihin.

EU-yhteistyö

Vaikka Britannia on eroamassa unionista, se haluaa silti jatkaa yhteistyötä kaikilla avainaloilla.

”Jatkamme läheistä yhteistyötä eurooppalaisten kumppaniemme kanssa ulko- ja puolustuspolitiikan saralla.”

May ei ole hylkäämässä yhteistyötä myöskään rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Tämän lisäksi Britannia haluaa yhteistyösopimuksen tieteestä, tutkimuksesta ja teknologiasta.

Neuvottelujen henki

May varoitti muita EU-maita ”rankaisemasta” unionista eroavaa Britanniaa. Tällä muu EU vahingoittaisi vain itseään.

”Eikä ystävä tekisi niin.”

Mayn mukaan Britannia ei tule hyväksymään kiusantekoa vastapuolelta. ”Britannian on parempi olla ilman sopimusta kuin hyväksyä huono sopimus.”

Pääministeri Mayn lisäksi valtiovarainministeri Philip Hammond on väläyttänyt, että pakkotilanteessa Britannia saattaa ruveta kilpailemaan aggressiivisen alhaisella verotuksella.

Eurooppalaisuus

May painotti puheessaan, että vaikka Britannia on jättämässä EU:n, ei se ole lähtemässä mihinkään Euroopasta.

Britannia ei ole myöskään hylkäämässä eurooppalaisia kumppaneitaan ja arvojaan.

Britannian intressissä ei ole, että EU hajoaisi tai että unionilla menisi muuten huonosti.

”On Britannian kansallisten etujen mukaista, että EU menestyy”, May sanoi tiistaina.

Fakta

Näin Britannian EU-ero etenee


 Britannian pitää antaa seuraavaksi muille jäsenmaille virallinen EU-eroilmoitus. Mayn mukaan brexit käynnistetään maaliskuun loppuun mennessä.

 Muut 27 EU-maata muodostavat brexit-neuvottelujen vastapuolen. Neuvottelujen käytännön puolta hoitaa työryhmä jäsenmaiden mandaatilla.

 Perussopimuksen mukaan eroneuvotteluille on varattu aikaa kaksi vuotta. Sitä voi pidentää vain jäsenmaiden yksimielisellä päätöksellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  9. 9

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  10. 10

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää