Ulkomaat

Joukko varakkaita ja valkoisia vastarannankiiskiä – HS:n kirjeenvaihtajan yhteenveto Trumpin tiimistä

Trumpin ministerit ovat monissa asioissa täysin eri mieltä tulevan presidentin kanssa.

Washington

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on rakentanut joukkueensa. Se on erittäin varakas, pääosin valkoinen ja koostuu vastarannankiiskistä: ihmisistä, jotka ovat aiemmin arvostelleet niitä ministeriöitä, joiden johtoon heidät on nyt pantu.

Trump, joka nousee presidentiksi politiikan ulkopuolelta, luottaa muihin ulkopuolisiin. Hänen hallituksessaan ja avustajakunnassaan on poliitikkojen lisäksi liikemiehiä ja entisiä sotilaita. Näin Trump toivoo ravistelevansa Washingtonia.

Yllättävin piirre Trumpin kabinetissa on, että se muodostaa opposition myös presidentille.

Vaikka Trump käy Twitterissä herkästi arvostelijoiden kimppuun, ministereikseen hän on valinnut ihmisiä, jotka ovat hänen kanssaan julkisesti eri mieltä Venäjä-suhteista, kidutuksen palauttamisesta tai muslimien maahantulokiellosta. Trumpin kabinetti on siis perinteisemmällä linjalla kuin presidentti itse.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä voi merkitä, että Trumpin politiikka on maltillisempaa kuin tämän retoriikka. Toinen vaihtoehto on se, että hallinnossa ajaudutaan sisäisiin riitoihin ja valtataisteluihin.

Se, mikä useita Trumpin nimityksiä yhdistää, on halu puuttua kovin ottein islamilaiseen terrorismiin ja luvattomaan siirtolaisuuteen. Puheet, joita on aiemmin pidetty äärimmäisinä, ovat Trumpin hallinnossa valtavirtaa.

Trumpin kuiskaajien joukossa on kaksi ylitse muiden: vanhin tytär Ivanka Trump, jolla ei toistaiseksi ole muodollista roolia, ja tämän puoliso Jared Kushner. He ovat kolmikymppisiä newyorkilaisia, jotka ovat aiemmin antaneet rahaa demokraateille.

Trumpin avustajan mukaan tytär ja vävy ovat ainoita, joihin presidentti oikeasti luottaa.

Trump vannoo virkavalan perjantaina, ja senaatin odotetaan vahvistavan suurimman osan ministerinimityksistä seuraavan viikon aikana.

Trumpin sisäinen oppositio

Trump on puhunut toistuvasti myönteisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinista, vähätellyt sotilasliitto Natoa ja väläyttänyt Venäjä-vastaisten pakotteiden purkamista.

Ulkoministeri Rex Tillerson kutsui Putinia senaatin kuulemisissa ”alueelliseksi ja kansainväliseksi uhaksi”. Hän kannatti myös Ukrainan aseistamista Venäjää vastaan. Lisäksi Tillerson tyrmäsi muslimien maahantulokiellon ja sanoi Pariisin ilmastosopimuksesta, että ”ilmastonmuutoksen uhka on olemassa ja sen seuraukset voivat olla niin vakavat, että jotain on tehtävä”.

Puolustusministeri, kenraali James Mattis lupasi vahvistaa Euroopan Nato-liittolaisten puolustusta Venäjää vastaan ja vastusti Iranin ydinohjelmasopimuksen purkamista.

”Kun Amerikka antaa sanansa, siitä on pidettävä kiinni”, Mattis sanoi.

Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaksi nimitetty Mike Pompeo sanoi, ettei hän ”missään tapauksessa” suostuisi kiduttamaan terroriepäiltyjä. Kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri John F. Kelly, hänkin kenraali, suhtautui epäilevästi Meksikon rajalle luvattuun muuriin.

”Pelkkä fyysinen este ei toimisi. Tarvitaan monipuolisempia keinoja”, Kelly sanoi ja viittasi yhteistyöhön Latinalaisen Amerikan maiden kanssa.

Vastarannankiisket

Trumpin nimitti energiaministeriksi Texasin entisen kuvernöörin Rick Perryn, joka on aiemmin halunnut lopettaa energiaministeriön.

Ympäristövalvontavirasto EPA:n uusi johtaja on Oklahoman oikeusministeri Scott Pruitt, jolla on läheiset suhteet öljyteollisuuteen. The New York Times -lehden mukaan Pruitt arvosteli ympäristömääräyksiä kirjeessä, jonka olivat kirjoittaneet öljy-yhtiö Devonin juristit.

Opetusministeriksi nousee monimiljonääri Betsy DeVos, joka on kampanjoinut yksityiskoulujen puolesta ja ammattiliittoja vastaan. Oikeusministeriksi nimitettiin alabamalaissenaattori Jeff Sessions, joka ei 1980-luvulla saanut liittovaltion tuomarin paikkaa rasismiepäilyjen takia.

Terveysministeri Tom Price vastusti kongressissa presidentti Obaman terveydenhoitouudistusta. Hänen nimityksensä tiellä on kuitenkin epäilyksiä lainvalmistelutiedon väärinkäytöstä. Kabinetissa Pricen tehtäväksi jäisi Obamacaren korvaaminen jollain ”paremmalla ja halvemmalla”, kuten Trump on luvannut.

Miljonäärit

Kampanjan aikana Trump lupasi ”kuivattaa suon” eli puuttua poliitikkojen ja lobbarien etuihin Washingtonissa. Monet hänen läheisimmät avustajansa ovat kuitenkin miljonäärejä ja miljardöörejä.

Uutistoimisto Bloomberg arvioi Trumpin 17 läheisen avustajan ja ministerin yhteen lasketun omaisuuden arvoksi kuusi miljardia dollaria.

Mukana ei ole apulaiskauppaministeri Todd Rickettsia, jonka omaisuuden arvo on viisi miljardia dollaria.

Ricketts saattaa olla Trumpin hallinnon varakkain ihminen – tai sitten ei. Presidentin omaisuuden tarkasta arvosta ei ole käsitystä, koska hän ei ole julkistanut verotietojaan.

Trumpin tärkeimpiä avustajia

Saska Saarikoski HS

Esikuntapäällikkö Reince Priebus

Republikaanipuolueen entinen johtomies pysyi vaalikampanjan aikana Trumpin rinnalla vaikeilla hetkillä. Kokenut puoluejyrä, joka tuntee Washingtonin pelit ja pelurit.


Päästrategi Stephen Bannon

Oikeistopopulistisen Breitbart News -verkkosivuston johtaja edustaa Valkoisessa talossa Trumpin kansanliikettä. Jos republikaanit pullikoivat presidenttiä vastaan, Bannon voi usuttaa Trumpin kiihkeät kannattajat heidän kimppuunsa. 


Neuvonantaja Jared Kushner

Ivanka Trumpin aviomies ja appiukkonsa luottomies, jonka nimitys Valkoiseen taloon koettelee lain rajoja. Demokraatit katsonevat asiaa sormien läpi, koska liberaalista Kushnerista toivotaan vastapainoa Trumpia ympäröiville oikeistolaisille.

Neuvonantaja Kellyanne Conway

Mielipidetutkija on taitava esiintyjä, joka toimi kampanjan aikana Trumpin puhenaisena ja osasi selittää päämiehensä mokat parhain päin. Conwayn olo miehisessä republikaanipuolueessa on joskus ”kuin miesten pukuhuoneessa pidettävissä polttareissa”.  


Ulkoministeri Rex Tillerson

Öljy-yhtiö Exxonin toimitusjohtaja tunnetaan terävänä bisnesmiehenä, kovana neuvottelijana ja Venäjän ystävänä, joka on vastustanut aiemmin Venäjän-vastaisia pakotteita. 


Valtiovarainministeri Steven Mnuchin

Mnuchin on entinen Goldman Sacshin pankkiiri ja vipurahaston johtaja eli juuri niitä Wall Streetin pankkiireita, joiden Trump julisti kampanjassaan ”livahtavan vaikka murhasta”. Henkilökohtaisen varallisuuden arvoksi on arvioitu 655 miljoonaa dollaria. 


Turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Mike Flynn

Armeijan entinen kenraaliluutnantti tunnetaan turvallisuuspolitiikan toisinajattelijana, joka pitää islamia Yhdysvaltain päävihollisena ja Venäjää maan tärkeänä liittolaisena. 


Puolustusministeri James Mattis

Yhtenä Trumpin esikunnan harkitsevimpana jäsenenä pidetään entistä merijalkaväen kenraalia lempinimeltään ”hullu koira”. Realistinen sotilasjohtaja sai Trumpin kääntämään kelkkaansa kidutuksen suhteen. Ensimmäinen sotilas puolustusministerinä sitten George Marshallin vuosina 1950–1951. 


Opetusministeri Betsy DeVos

Michiganilainen miljonääri, joka vastustaa kansallisia oppimistavoitteita, kannattaa yksityiskouluja ja haluaa siirtää päätösvaltaa opetuksesta vanhemmille ja paikallistasolle.  


Kansallisen turvallisuuden ministeri John Kelly

Entinen merijalkaväen kenraali on laajasti arvostettu asiantuntija, joka saa vastuulleen cyberuhat, laittomat maahanmuuttajat ja Meksikon rajamuurin, vaikkei muurin tehoon juuri uskokaan. 


Oikeusministeri Jeff Sessions

Yksi harvoja vaaleissa Trumpia tukeneita senaattoreita saa oikeusministerin salkun palkinnokseen. Alabamalainen veteraanipoliitikko tunnetaan lain ja järjestyksen miehenä, jota varjostavat sitkeät rasismiepäilyt. Haluaisi rajoittaa myös laillista maahanmuuttoa. 


Asunto- ja kaupunkisuunnitteluministeri Ben Carson

Trumpin kabinetin ainoa musta ministeri on neurokirurgi, joka tunnetaan parhaiten päästään yhteenliittyneiden kaksosten erottamisesta. Kasvoi itse köyhissä oloissa Detroitissa ja korostaa yksilön vastuuta valtion avun sijasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Rex Tillerson
 • James Mattis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  6. 6

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  10. 10

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää