Ulkomaat

Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

Uusiksi menevät aluksi siirtolaispolitiikka, kauppa­politiikka, ympäristömääräykset ja terveydenhoito. Trump vannoo virkavalan Washingtonissa tänään.

Perjantaina kello 18.45 Suomen aikaa Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump laskee kätensä Abraham Lincolnin Raamatulle ja lausuu ”Minä, Donald Trump, vannon juhlallisesti hoitavani Yhdysvaltain presidentin tehtäviä ja suojelevani ja puolustavani perustuslakia.”

Virkavalan jälkeen presidentti vetäytyy kongressirakennukseen, jossa hän allekirjoittaa ensimmäiset päätökset jo ennen kuin lähtee paraatin mukana kohti Valkoista taloa, uutta kotiaan.

Trumpin ensimmäiset sata päivää mullistavat Yhdysvaltain kauppa-, ympäristö- ja siirtolaispolitiikan sekä terveydenhoidon – jos presidentti toteuttaa lupauksensa. Trumpin tapauksessa vastuu on kuulijalla, koska puheet vaihtelevat viikosta toiseen.

Trumpia auttaa se, että republikaaneilla on enemmistö kongressissa. Toisaalta oma puolue ei ole presidentin kanssa kaikesta samaa mieltä, ja kuherruskuukausi kansan parissa jäi lyhyeksi.

The Washington Post -lehden mielipidemittauksessa 40 prosentilla amerikkalaisista on Trumpista myönteinen käsitys. Kuudella edellisellä presidentillä vastaava luku kauden alussa oli vähintään 58 prosenttia (Ronald Reagan) ja parhaimmillaan 79 prosenttia (Barack Obama).

Yleensä presidenteillä on kauden aluksi myötätuuli, jonka aikana he ajavat läpi kaikkein tärkeimmät uudistukset. Siksi onnistumisen mittarina käytetään presidentin ensimmäistä sataa päivää.

Trumpin lupaukset sadalle päivälle selviävät Gettysburgin puheesta, jonka hän piti sisällissodan taistelupaikalla lokakuussa. Voitettuaan vaalit hän täydensi listaa marraskuussa. Se on mittava. Trump tunnetaan vähäunisena johtajana, joka haluaa nopeita tuloksia.

Trumpin vaalilause oli Amerikka ensin. Hän ajaa Yhdysvaltoja kansainvälisestä yhteistyöstä kohti oman edun tavoittelua.

Kauppasopimukset uusiksi

Ensimmäisenä työpäivänään Trump aikoo ilmoittaa Yhdysvaltain vetäytyvän Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä ja neuvottelevan Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusiksi.

Ellei Yhdysvallat saa työntekijöilleen parempia ehtoja, Trump uhkaa vetäytyä Naftasta tai panna Meksikossa valmistetuille tuotteille tullit.

TPP:n oli määrä säädellä kaupan ehtoja Yhdysvaltain ja 11 Tyynenmeren alueen maan kanssa. Yhdysvaltain vetäytyminen TPP:stä saattaa johtaa siihen, että Kiinan sananvalta Tyynellämerellä kasvaa.

Trump on uhannut myös nimetä Kiinan ensimmäisenä työpäivänään valuuttakeinottelijaksi. Rangaistuksena Yhdysvallat voi säätää tulleja kiinalaisille tuotteille, mihin Kiina voi vastata omilla tulleillaan.

Kauppasodassa ei ole voittajia, varoitti Kiinan presidentti Xi Jinping tiistaina.

Ympäristömääräykset uusiksi

Ensimmäisenä työpäivänään Trump on luvannut peruuttaa ympäristömääräykset, jotka rajoittavat liuskeöljyn, maakaasun ja hiilen käyttöä Yhdysvalloissa. Hän sallii Keystone XL -kaasuputken rakentamisen Kanadasta Nebraskaan.

Trumpin mukaan uudistus luo ”miljoonia hyväpalkkaisia työpaikkoja”.

Hän aikoo myös lopettaa miljardien dollarien maksut YK:n ilmastonmuutosohjelmiin ja käyttää rahat Yhdysvaltain omaan ympäristöön.

Pariisin ilmastosopimusta ei sadan päivän suunnitelmassa mainita.

Siirtolaispolitiikka uusiksi

Ensimmäisenä päivänä Trump määrää työministeriön tutkimaan, vievätkö työviisumit työpaikkoja amerikkalaisilta. Hän lupaa aloittaa rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien karkotukset ja lakkauttaa maahanmuuton terrorismille alttiilta alueilta.

Jos Yhdysvallat sulkee oven syyrialaispakolaisilta, paine muita maita kohtaan kasvaa.

Trump haluaisi aloittaa muurin rakentamisen Meksikon rajalle sadan päivän aikana. Aiemmin hän lupasi Meksikon maksavan muurin, mutta nyt hän pyytää Yhdysvaltain kongressia rahoittamaan sen. Trumpin mukaan Meksiko maksaa laskun myöhemmin.

Armeija uusiksi

Trump haluaa kasvattaa reippaasti sotilasmenoja ja poliisien määrärahoja. Hän aikoo suojella Yhdysvaltoja kyberhyökkäyksiltä ja lupaa entistä parempaa hoitoa sotaveteraaneille.

Terveydenhoito uusiksi

Trump haluaa kongressin romuttavan Obaman terveydenhoitouudistuksen Obamacaren, jonka ansiosta 20 miljoonaa ­pienituloista amerikkalaista pääsi sairausvakuutuksen piiriin.

Trump lupasi sunnuntaina, että Obamacaren tilalle tulee ”sairausvakuutus kaikille”, joka on parempi ja halvempi kuin Obamacare. Yksityiskohtia hän ei ole paljastanut.

Lasten ja vanhustenhoito uusiksi

Trump haluaa helpottaa työssäkäyvien vanhempien tilannetta antamalla amerikkalaisten vähentää lastenhoidon ja vanhustenhoidon kustannukset veroista. Aloitteen takana on presidentin tytär Ivanka Trump, jolla on kolme pientä lasta.

Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa, jonka laissa ei ole oikeutta palkalliseen äitiyslomaan.

Valtionhallinto uusiksi

Trumpin mukaan jokaista uutta valtionhallinnon säädöstä vastaan kaksi vanhaa on purettava. Näin yrityksillä on vapaammat kädet toimia. Korkeat virka­miehet eivät enää saa siirtyä valtiolta lobbareiksi.

Korkein oikeus uusiksi

Trump lupaa ensimmäisenä päivänä aloittaa prosessin, jolla viime vuonna kuollut korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia korvataan toisella konservatiivisella tuomarilla. Republikaanikongressi ei edes suostunut kuulemaan Obaman nimittämää tuomaria.

Trumpin nimittämä tuomari palauttaa oikeuden aiemmat voimasuhteet, jossa konservatiiveilla oli 5–4 enemmistö. Vasta seuraava nimitys kallistaa vaa’an uuteen asentoon.

Veropolitiikka uusiksi

Trump lupaa massiivisia veroleikkauksia talouskasvun kiihdyttämiseksi. Yritysvero laskisi 35 prosentista 15 prosenttiin ja perintövero poistuisi.

Suurimmat veroleikkaukset koskevat rikkaimpia. Ylin veroaste laskisi 39,6 prosentista 25:een.

Tax Policy Center -keskuksen mukaan yli 3,7 miljoonaa vuodessa ansaitsevien kotitalouksien verot laskisivat 19 prosenttia, keskituloisten 4,9 prosenttia. Entistä suurempi osa pienituloisista ei maksaisi veroja.

Trump aikoo antaa veroleikkauksia myös yrityksille, jotka rakentaisivat teitä ja julkisia rakennuksia. Tavoite on biljoona dollaria uuteen infrastruktuuriin kymmenessä vuodessa.

Isot veroleikkaukset ja isot investoinnit ennakoivat valtion­velan kasvua.

Ulkopolitiikka uusiksi

Ensimmäisen sadan päivän tavoitteissaan Trump ei käsittele ulkopolitiikkaa. Trumpin EU-kriittiset ja Venäjä-myönteiset lausunnot enteilevät kuitenkin Yhdysvaltain ja Euroopan suhteiden viilenemistä.

Trumpin silmissä pääuhka on islamilainen terrorismi. Venäjästä toivotaan apua sen lyömiseksi.

Trump ei näekään maailman jakaantuvan enää itään ja länteen, vaan pohjoiseen ja etelään.

Korjaus 20.1 klo 8.30: Trumpin virkavala on Suomen aikaa klo 18.45 eikä klo 19 kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Fakta

Virkaanastujaisia seuraa naisten marssi


 Virkaanastujaisjuhlallisuudet alkavat torstaina, kun Donald Trump laskee seppeleen Arlingtonin sotilashautausmaalla. Torstai-iltana Washingtonin keskustassa on ulkoilmakonsertti. Monet tähdet kieltäytyivät esiintymästä.

 Perjantaina on virallinen vallanvaihto. Trump vannoo virkavalan kongressin kukkulalla, josta hän astelee paraatin mukana Valkoiseen taloon. Illalla on virkaanastujaistanssiaisia.

 Lauantaina Washingtoniin odotetaan toista sataa­ ­tuhatta mielenosoittajaa marssimaan naisten ­oikeuksien puolesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  5. 5

   Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

  6. 6

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  7. 7

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  8. 8

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  9. 9

   Erdogan kiihottaa Saksassa asuvia turkkilaisia Merkeliä vastaan

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää