Ulkomaat

Kaliningradilaiset pitävät itseään venäläisinä, mutta vallanpitäjät varoittelevat ”hiipivästä saksalaistamisesta”

Itämeren rannalla sijaitsevan Kaliningradin alueen pääkaupunki Kaliningrad on venäläinen kaupunki, mutta vähän erilainen sellainen.

Kaliningrad. Aluksi pientä kylttiä ei ole huomata.

Kaliningradin keskustan tuntumassa on kommunistisankari Nikolai Štšorsin mukaan nimetty katu, mutta talon numero 11 kyltissä lukee jotain muutakin: Wißmannstraße.


Se on kadun saksalainen nimi ajalta, jolloin Kaliningrad oli Saksan Itä-Preussin pääkaupunki Königsberg. Tällaisia kylttejä on viime aikoina ilmestynyt muutamiin taloihin.

”Hiipivä saksalaistaminen”, Venäjän valtiontelevision paikallinen toimitus julisti viime vuonna uutisoidessaan kylteistä.

Itämeren rannalla sijaitsevan Kaliningradin alueen pääkaupunki Kaliningrad on venäläinen kaupunki, mutta vähän erilainen sellainen.

Se selittyy pitkälti maantieteellä ja historialla. Puolan ja Liettuan kainalossa sijaitsevalla Kaliningradin alueella ei ole maayhteyttä muuhun Venäjään.

Alue jäi toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle. Neuvostoliitto liitti se osaksi Venäjää, joten Neuvostoliiton hajottua 1991 se jäi yksinäiseksi saarekkeeksi uudelleen itsenäistyneiden Liettuan ja Latvian taa.

Štšorsinkatu on arvoaluetta.

Lähes koko Königsberg tuhoutui toisessa maailmansodassa ennen kuin puna-armeija sai sen vallattua natsi-Saksalta, mutta tässä kaupunginosassa säilyi korttelikaupalla saksalaisten rakentamia taloja. Jugend-alue on nyt saareke neuvostoarkkitehtuurin keskellä. Neuvostoaikaisten talojen lisäksi keskusta on täyttynyt ostoskeskuksista.

”Ihmiset arvostavat vanhaa perintöä”, aktivisti Jakov Grigorjev sanoo kylteistä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.


Grigorjev osallistui viime kesänä nimien keruuseen Kaliningradin nimen muuttamiseksi Königsbergiksi. Nimiä kertyi noin 2 000. Valtakunnallinen televisiokanava kutsui nimenkerääjiä ”russofobeiksi”. Paikallistelevisiossa ”saksalaistaminen” nousi taas esiin.

”Aina kun tästä aiheesta puhutaan, jotkut alkavat heti syyttää separatismista”, hän sanoo.

Oikeita separatisteja eli Kaliningradin itsenäisyyttä tai liittämistä Saksaan ajavia on ehkä kourallinen, eikä kukaan ota heitä vakavasti. Grigorjevilla tai muut nimenmuutosta ajavat pitävät kaupunkia itsestäänselvänä osana Venäjää, mutta haluavat muistaa kaupungin historiaa.

Tosin nimenvaihdoshankkeet myös ärsyttävät monia, vaikka monet yritykset leikittelevät nimissään Köningsbergillä. Moni ei näe syytä vaihdokselle, minkä lisäksi Kaliningradilla on symboliarvo natsien lyömisessä.

Separatismisyytös on vakava, sillä Venäjän laki määrää separatismista vankeutta. Siihen viittaavastakin joutuu vaikeuksiin.

Kun maaliskuussa 2014 Krimillä salkoihin alkoi nousta Venäjän lippuja, muutama kaliningradilainen vei Saksan lipun turvallisuuspoliisi FSB:n rakennukselle. Kaikki istuivat noin vuoden.

Tuomiota ja valtiollisen paikallistelevision saksalaistamispuheita on pidetty varoituksena. Talouskriisi on iskenyt kovaa EU:n ympäröimään maakuntaan, jonka asukkaat tunnetusti osoittavat mieltään herkästi.

Vallanpitäjät joutuvat olemaan tosin myös varovaisia. Kaliningradin kaupungissa vaaleissa äänet on esimerkiksi laskettu pääosin oikein, Grigorjev sanoo.

”Olemme tässä vieressä, voimme ajaa Eurooppaan ja verrata.”

Kaliningradissa noin 70 prosentilla ihmisistä on ulkomaanpassi eli selvästi enemmän kuin muualla Venäjällä. Parin tunnin ajomatkan päässä Puolassa olevalta Gdandskin kentältä on halpalentoja kymmeniin kaupunkeihin. Tässä hintakilpailussa venäläisyhtiöiden Moskovan-lennot häviävät.

Vaikka täkäläiset matkustavat useammin EU-maihin kuin muualle Venäjälle, hakevat ruokansa EU:sta, ajavat vain ulkomailla valmistetuilla autoilla ja sanovat Moskovaan lähtiessään matkustavansa Venäjälle, he ovat silti ennen muuta venäläisiä.

Kaliningradin Immanuel Kant -yliopiston mittausten mukaan selvästi useammat kaliningradilaiset sanovat nyt olevansa venäläisiä kuin 2000-luvun alussa. Tutkijat epäilevät sen johtuvan yleisestä kehityksestä Venäjällä 2000-luvulla.

Silti on olemassa oma kaliningradilainen identiteetti osana paikallisten venäläisyyttä, sanoo paikallisen kaupunkikulttuurilehti Tvoi Bron päätoimittaja Mihail Mirošnikov. Hän ei kannata kaupungin nimenvaihtoa.

Mirošnikov istuu keskustassa sijaitsevan Jeltsin-baarin nurkkapöydässä ja luettelee kolme syytä kaliningradilaiselle kulttuurille. Ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin mukaan nimetyssä baarissa on isot ikkunat, katosta roikkuvien hehkulamppujen tuoma valaistus ja liettualaista vehnäolutta hanassa.

”Nykyisistä asukkaista ensimmäiset muuttivat tänne vasta 1940-luvulla sodan jälkeen. Aluehan oli tyhjentynyt saksalaisista sodan jälkeen”, hän sanoo.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.


Syntyi hiljalleen joukko, joka oli ylpeä omasta alueestaan ja halusi kehittää sitä. Tämä joukko oli pääasiassa venäläisiä, mutta kaikki muualta tulleita eli alunperin ulkopuolisia.

”Siksi ihmiset ovat suvaitsevaisia. Eivät välttämättä liberaaleja, mutta suvaitsevaisia.”

Kolmanten seikkana hän pitää sitä, että ihmiset käyvät paljon EU-maissa.

Illan mittaan Jeltsin-baari täyttyy.

”Olen asunut täällä nyt seitsemän vuotta ja jo kotiseudullakin ihmiset kysyvät, olenko jo identiteetiltäni kaliningradilainen”, Moskovan läheltä kotoisin oleva Ksjuša Polutornova nauraa.

Hän sanoo, ettei ole huomannut ihmisissä juuri eroa muihin venäläisiin.

”Tänne on helppo kotiutua. Ihmisten on alusta alkaen pitänyt olla sosiaalisia, joten kulttuuri on sellainen.”

Omat snobinsa on täälläkin.

”Joskus jotkut painottavat jo isoäitinsä syntyneen täällä. Ikään kuin olisivat eliittiä, kuin vanhat amerikkalaiset perheet.”

Nimi tulee bolševikkijohtajalta

Kaliningradin historia on pitkä, vaikka vuonna 1945 jouduttiin aloittamaan lähes alusta.

Saksalaiset perustivat kaupungin jo vuonna 1255 ja antoivat sille nimeksi Königsberg.

Kaupunki jäi irralleen emämaasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Saksa menetti alueitaan Versailles’n rauhansopimuksessa.

Maayhteys palasi, kun natsien noustua valtaan Saksa hyökkäsi syksyllä 1939 Puolaan ja myöhemmin Neuvostoliittoon.

Keväällä 1945 Königsbergistä taisteltiin ankarasti ennen kuin puna-armeija valtasi sen.

Sodan jälkeen pohjoinen Itä-Preussi liitettiin Neuvostoliittoon. Königsberg ja koko alue nimettiin Kaliningradiksi bolsevikkijohtaja Mihail Kalininin mukaan.

Neuvostoliitto liitti Kaliningradin Venäjään, joten se jäi erillisalueeksi Neuvostoliiton hajotessa 1991. Asukkaita on noin miljoona. Alueella sijaitseva Baltijsk on Venäjän Itämeren laivaston päätukikohta.

Natoon kuuluvien Puolan ja Liettuan välissä oleva Kaliningrad on Venäjälle strategisesti tärkeä. Venäjä onkin vahvistanut asevoimiaan Kaliningradissa voimakkaasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Kaliningrad
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  8. 8

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  9. 9

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  10. 10

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää