Ulkomaat

Puolalaiset lämmittävät kotejaan hiilimudalla ja roskalla – kaupungeissa on mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä

Ompelija Monika Rosiak lämmittää kotinsa edullisella hiilellä, jota poltetaan vanhassa lämmityskattilassa. Hänelle ilmansaasteet ovat ”poliittinen kysymys”.

Zakręt/Varsova

Ompelija Monika Rosiak kyllä haistaa, kun naapureiden lämmityskattiloissa palaa muovia ja muuta roskaa.

Se tuntuu kurkussa saakka pahalta.

”Kävin sunnuntaina tyttäreni kanssa kirkossa, ja ilma tuntui raskaalta. En voinut vetää syvään henkeä”, Rosiak, 39, kertoo kotonaan Zakrętin pikkukylässä Puolassa.

Savupiiput ovat tupruttaneet puolalaiskotien katoilla tänä talvena yötä päivää, sillä lämpömittareiden elohopea sukelsi vuodenvaihteessa ja tammikuun ensimmäisinä viikkoina pitkälti pakkasen puolelle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Välillä savusumu on ollut niin sakea, että joissakin Puolan kaupungeissa mitattiin enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä.

Pahimpina päivinä lapsia ja vanhuksia kehotettiin pysyttelemään sisällä. Julkinen liikenne oli ilmaista Puolan pääkaupungissa Varsovassa, Krakovassa ja muutamissa muissa kaupungeissa, jotta yksityisautojen pakokaasut eivät olisi pahentaneet tilannetta.


Euroopan 50 saastuneimmasta kaupungista 33 sijaitsee Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Puolassa. Hieman yli puolet ilmansaasteista aiheutuu nimenomaan kotitalouksien lämmityksestä.

Valtaosa kodeista lämpiää saastuttavalla hiilellä, aivan kuten Monika Rosiakin lähes satavuotias talo.

Rosiak, hänen miehensä ja heidän kaksi teini-ikäistä lastaan asuvat noin 60 neliöisessä omakotitalossa Zakrętin kylässä Varsovan kupeessa.

Kello lähentelee iltakahdeksaa, joten Rosiakin on aika kurkistaa keittiön nurkassa sijaitsevaan komeroon. Hän syöttää komerossa olevan lämmityskattilan kitaan kauhallisen hiiliä.

Mukana näyttää menevän myös käytetty teepussi ja muutama muukin roska.

”Päivisin käytämme puuta, öisin hiiltä. Hiili pitää lämmön pidempään”, Rosiak sanoo.

Rosiak käyttää lämmitykseen edullista, huonolaatuista hiiltä. Tuhat kiloa tällaista ”hiilimutaa” maksaa noin 600 złotya eli noin 138 euroa. Talvessa menee kaksi satsia.

Huonolaatuinen hiili on erityisen vaarallista, koska siitä vapautuu ilmaan enemmän pienhiukkasia. Laadukkaammat hiilet maksaisivat tuhannelta kilolta yli 1 000 złotya eli noin 229 euroa.

”Haluan säästää rahaa”, Rosiak selittää.

Hiiltä käytetään Puolassa myös kaukolämmön tuottamiseen. Rosiakin tavoin monet kuitenkin lämmittävät kotinsa ja käyttövetensä edelleen vanhanaikaisilla lämmityskattiloilla.

Puolassa on yli kolme miljoonaa vanhanaikaista uunia, jotka eivät ole minkäänlaisten säännösten alaisia, sanoo saasteita seuraavassa Polski Alarm Smogowy -järjestössä työskentelevä Piotr Siergiej.

”Ne ovat teräslaatikoita, joissa voi polttaa mitä tahansa”, Siergiej sanoo kahvilassa Varsovan laitamilla.

Puolassa ostetaan vuosittain noin 200 000 lämmityskattilaa. Niistä 140 000 on Siergiejin mukaan vanhanaikaisia, halpoja malleja, jotka päästelevät 20 kertaa enemmän ilmansaasteita kuin uudenaikaiset, viidennen sukupolven lämmityskattilat.

Vanhanmalliset uunit maksavat noin 1 000 złotya, uudenaikaiset seitsemän kahdeksan kertaa enemmän.

”Ihmiset eivät ymmärrä yhteyttä paremman lämmityskattilan, paremman ilmanlaadun ja paremman terveyden välillä”, Siergiej sanoo.

Puolassa kuolee vuosittain arviolta 48 000 ihmistä ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia. Suomessa ennenaikaisesti kuolee 1 730 ihmistä, koko Euroopassa noin 467 000.

Aikaisemmin Puolassa on kuviteltu, että ongelmia on vain Krakovassa ja maan eteläosien hiilikaivosalueella.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi toissa sunnuntaina yli 24:ssä Puolan kaupungissa ilmanlaatu oli niin huono, että ilmassa mitattiin yli 200 mikrogrammaa pienhiukkasia kuutiometrissä. Terveyden kannalta rajana pidetään 50:tä mikrogrammaa kuutiometrissä, ja EU:ssa vuotuiseksi raja-arvoksi on määritelty 25 mikrogrammaa kuutiometrissä.

”Sanomme, ettei Puolassa ole puhtaita kaupunkeja. On vain kaupunkeja, joissa ei ole mittauslaitteita”, Siergiej sanoo.

Tänä talvena valtamedia on viimein havahtunut todellisuuteen. Siergiej on saanut tammikuun alkupuolella juosta haastattelusta toiseen.

”Se antaa toivoa.”

Jotain näyttäisi tapahtuvan myös hallinnon tasolla.

Krakova on päättänyt kieltää hiilen ja puun polttamisen syyskuusta 2019 lähtien. Kaupunki myös suunnittelee tukevansa vähävaraisia lämmitysjärjestelmien vaihdossa esimerkiksi kaasuun tai sähköön ja sen aiheuttamassa lämmityskustannusten nousussa.

Myös Puolan hallitukselta tuli yllättäen viime viikolla uusia suunnitelmia saasteiden selättämiseksi. Puolaa runsaan vuoden johtanut konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) on tähän saakka keskittynyt lähinnä puolustamaan maan kaivosteollisuutta ja hiilen käyttöä.

Hallituksen suunnitelmien mukaan vanhanmallisten lämmityskattiloiden ja huonolaatuisen hiilen myyminen kiellettäisiin. Rakennusten lämpöeristyksiin ja lämmitysjärjestelmien vaihtoon voisi ehkä saada tulevaisuudessa tukia. Toimista ei kuitenkaan ole vielä lopullisesti päätetty.

”Toivomme, että suuri julkinen paine nyt vaikuttaa hallinnon toimintaan”, Siergiej sanoo.

Mutta vaikuttaako kiihtynyt julkinen keskustelu ilmansaasteista Monika Rosiakin ja muiden tavallisten puolalaisten toimintaan?

Rosiak ei oikein tunnut ymmärtävän kysymystä siitä, onko hän huolestunut saasteista.

”En tiedä, miksi se on nyt niin iso asia. Olen sitä mieltä, että tämä on poliittinen kysymys”, Rosiak sanoo keittiössään.

Jos hallitus ryhtyisi maksamaan tukea lämmitysjärjestelmän uusimiseen, Rosiak voisi sitä harkita. Nyt perheellä ei ole siihen varaa.

Eikä Rosiak edes oikein uskalla tehdä talossa suuria rakenteellisia muutoksia.

”Tämä on vanha talo, jonka rei’istä lämpö karkaa. Sähkölämmitys olisi todella kallista”, Rosiak sanoo.

Näin Puola aikoo parantaa ilmanlaatuaan:

1. Hallitus suunnittelee kieltävänsä vanhanaikaisten lämmityskattiloiden myynnin ja asentamisen vuodesta 2018 lähtien. Vanhoja kattiloita jo omistaville ei ole tiedossa rangaistuksia. Suunnitelmia ei kuitenkaan ole vielä lopullisesti hyväksytty.

2. Uudet rajoitukset myytävän hiilen laadulle. Myyjien kerrottava ostajille hiilen laadusta. Tavoitteena vähentää huonolaatuisen, erittäin paljon saastuttavan hiilen käyttöä. Ei tarkempaa tietoa siitä, miten tämä toteutetaan.

3. Tukia niille, jotka vaihtavat lämmityskattilansa uudenaikaisiin, vähemmän päästeleviin kattiloihin. Tavoitteena investoida myös maalämpöön.

4. Tukia niille, jotka parantavat talojensa lämmöneristystä.

5. Lisää ilmansaasteiden mittausasemia sekä sijoituksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja koulutukseen, joilla puututaan ilmansaasteisiin.

Fakta

Hiili lämmittää ja saastuttaa


 Euroopan 50:stä saastuneimmasta kaupungista 33 sijaitsee Puolassa.

 Yli puolet ilmansaasteista aiheutuu kotitalouksien lämmittämisestä. Suuri osa kotitalouksista lämpiää hiilellä.

 Saastuttavia pienhiukkasia tulee myös liikenteestä, tehtaista, energiantuotannosta ja maataloudesta.

 Puolassa kuolee vuosittain ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia arviolta 48 000 ihmistä.

  Puolan energiasta noin 90 prosenttia tuotetaan hiilellä. Hiilellä on Puolassa vahva asema, ja kaivosteollisuus työllistää suoraan noin 100 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Ilmansaasteet
 • hiili
 • saastuttaminen
 • Virve Kähkönen
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – Juho Eerola: ”On tämä erittäin hämmästyttävää”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  8. 8

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää