Valikko
Ulkomaat

Syyrian hallitus ja kapinalliset maanantaina ensi kertaa samaan pöytään – Astanan neuvottelujen tavoitteena kestävä tulitauko

Kokemattomat kapinallisneuvottelijat pelkäävät, että Syyrian hallituksen neuvottelijat vedättävät nämä epäedulliseen sopimukseen.

Syyrian hallitus ja kapinallisryhmittymät asettuvat maanantaina saman pöydän ääreen ensi kertaa kohta kuusi vuotta kestäneen sodan aikana.

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa pidettävien neuvottelujen pääjärjestäjät ovat kapinallisia tukeva Turkki sekä hallitusta tukevat Venäjä ja Iran.

Osapuolilla on neuvotteluissa vastakkaiset tavoitteet, vaikka virallisesti molemmat pyrkivät ensin pitävään tulitaukoon. Tulitauko solmittiin joulukuussa.

Presidentti Bashar al-Assadin hallituksen tavoitteena on ”kokonaisvaltainen” ratkaisu eli mahdollisimman pysyvä sopimus tilanteessa, jossa se on niskan päällä.

Kapinalliset haluaisivat varmistaa tulitauon todella pitävän.

Hallituksen tukemat iranilaiset asejoukot ovat jatkaneet hyökkäyksiään tulitauosta huolimatta, uutistoimisto Reuters kertoo. Kapinalliset vetosivat sunnuntaina Venäjään, jotta se vaikuttaisi tulitauon puolesta.

Viime kädessä kapinalliset vaativat presidentti al-Assadin astuvan syrjään, mihin Assadilla ei tietenkään ole aikomusta.

Hallituksen neuvottelijoita johtaa Syyrian YK-lähettiläs, kokenut neuvottelija Bashar Ja’afari.

Kapinalliset ovat hajanaisia ja riitaisia, ja aluksi maltilliset ryhmät ovat radikalisoituneet sodan aikana.

Sirpaleisten kapinallisten pääryhmittymä Ahrar al-Sham ei välttämättä hyväksy neuvotteluja tulitauon repeilemisen vuoksi. Se on kuitenkin sanonut kunnioittavansa neuvotteluja, jos ne päätyvät ”kansakunnan edun” mukaiseen lopputulokseen.

Yhdeksää kapinallisryhmittymää edustava sateenvarjoryhmä HNC (High Negotiations Committee) on mukana neuvotteluissa, samoin kahdeksaa ryhmää edustavan Jaish al-Islamin johtama ”sotilasneuvosto”.

Kokoukseen osallistuu myös YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan De Mistura ja Venäjän, Turkin ja Iranin lähettiläät sekä Yhdysvaltain Kazakstanin-lähettiläs.

Neuvottelujen toinen pääjärjestäjä Turkki on vaatinut Assadia astumaan syrjään.

Viime aikoina se on lieventänyt vaatimuksiaan. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan se saattaa kertoa vaivihkaa valmisteltavasta sopimuksesta, jolla Syyria jaettaisiin epävirallisiin etupiireihin.

Venäjä haluaa sitouttaa kapinallisten komentajat poliittiseen prosessiin, jotta verenvuodatus saataisiin lakkaamaan.

Oppositio on taas huolissaan siitä, että hallitus onnistuu vedättämään neuvotteluissa kokemattomia kapinalliskomentajia epäedullisiin sopimuksiin.

Lopullisia ratkaisuja neuvotteluista ei odoteta. Ensi kuussa Sveitsin Genevessä on määrä järjestää YK:n vetämä uusi neuvottelukierros.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi lauantaina televisiohaastattelussa, että Astanassa tuskin onnistutaan tekemään sopimuksia, jotka saisivat sodan loppumaan.

Kaikki järjestäjämaat haluavat kuitenkin neuvottelujen onnistuvan. Venäjä voisi esiintyä rauhanvälittäjänä, ja Turkki ja Iran nostaisivat alueellista painoarvoaan.

”Onnistuminen tai epäonnistuminen ei ole ennalta määrätty”, venäläinen Lähi-idän asiantuntija Boris Dolgov sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sota on repinyt Syyrian hajalle.

Ainakin 300 000 ihmistä on kuollut ja miljoonia paennut ulkomaille. Monia kaupunkeja on tuhottu lähes maan tasalle.

Epäsuorat neuvottelut eivät ole johtaneet minkäänlaisiin tuloksiin sodan lopettamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Syyrian sota
 • Kazakstan
 • Venäjä
 • Iran

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää