Valikko
Ulkomaat

Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

Tuore presidentti Donald Trump veti lupausten mukaisesti Yhdysvaltain Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta ja lupasi leikata rajusti veroja.

Washington

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump aloitti työt maanantaina vauhdikkaasti vetämällä Yhdysvallat lupauksensa mukaisesti Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä.

”Hieno asia amerikkalaisille työläisille”, Trump totesi allekirjoitustilaisuudessa.

Sopimuksen oli määrä säädellä kaupan ehtoja Yhdysvaltain ja 11 Tyynenmeren alueen maan välillä. Se ei kuitenkaan ollut vielä tullut voimaan, joten sopimuksen romuttamisella ei ole välittömiä seurauksia Yhdysvalloissa.

Trump ilmoitti myös aloittavansa Kanadan ja Meksikon kanssa neuvottelut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan muokkaamiseksi. Trump on kutsunut sopimusta tuhoksi amerikkalaisille työläisille ja haluaa neuvotella Yhdysvalloille paremmat ehdot.

Näin Trump täytti heti alkuun lupauksensa keskeiselle kannattajaryhmälleen, amerikkalaisille teollisuustyöntekijöille. He toivovat Trumpin palauttavan hyväpalkkaiset tehdastyöpaikat Yhdysvaltoihin.

Trump itse sanoi virkaanastujaispuheessaan, että kotimarkkinoiden suojelu ”johtaa vahvuuteen ja vaurauteen”. Kauppasopimuksista vetäytyminen ei kuitenkaan riitä, sillä entiset tehdastyöt ovat kadonneet paitsi globalisaation, myös teknologian takia.

Trumpin oma puolue, republikaanit, on vapaakaupan kannalla. Trumpin päätös on pettymys myös amerikkalaisille yrityksille, jotka ovat halunneet laajentaa liiketoimiaan Aasian markkinoilla. Yritysmaailma pelkää, että Trumpin protektionismi voi johtaa kauppasotaan.

Tyynenmenen kauppasopimuksella oli myös kauppaa laajempi päämäärä: laajentaa Yhdysvaltain vaikutusvaltaa Tyynenmeren alueella vastapainoksi vahvistuvalle Kiinalle. Kiina saattaakin hyötyä Trumpin päätöksestä.

Trumpin mukaan Tyynenmeren sopimus korvataan kahdenvälisillä kauppasopimuksilla.

Maanantaina Trump keskittyi muihinkin talouskysymyksiin. Hän sanoi Valkoisessa talossa, että aikoo leikata yritysten ja keskiluokan veroja rajusti parantaakseen talouskasvua. ”Yritämme päästä 15 ja 20 prosentin välille”, Trump sanoi. Nykyisin yritysvero on 35 prosenttia.

Trump uhkasi myös säätää ”merkittävät” tuontitullit sellaisille tuotteille, joita valmistavat yritykset ovat siirtyneet halvempien tuotantokustannusten maihin.

Trump lupasi leikata valtion sääntelyä jopa 75 prosentilla. Sääntelyllä tarkoitetaan esimerkiksi yritysten ympäristö- tai turvallisuusmääräyksiä.

”Jotkin säännöt tekevät mahdottomaksi tehdä mitään”, Trump sanoi. ”Mikään maa ei tule olemaan nopeampi, parempi ja oikeudenmukaisempi [yrityksille].”

Samalla hän lupasi, että yritysten turvallisuus paranee, mutta ei sanonut, miten.

Trump tapasi ensimmäisenä kokonaisena työpäivänään sekä yritysjohtajia että työntekijöiden edustajia.

Vapaakauppasopimuksesta vetäytymisen lisäksi hän allekirjoitti kaksi muuta presidentin määräystä. Yksi niistä kielsi valtionhallintoa palkkaamasta lisää työntekijöitä muualle kuin armeijaan, ja toinen kielsi valtion tukia saavia ulkomaisia kansalaisjärjestöjä tekemästä abortteja.

Nuorempana Trump tuki aborttioikeutta, mutta siirtyi vastustamaan sitä alkaessaan pohtia politiikkaan siirtymistä.

Perjantaina Trumpin on määrä tavata Britannian pääministeri Theresa May Washingtonissa, mikä tekee Maysta Trumpin ensimmäisen valtiovieraan. Trumpin ja Mayn on määrä keskustella muun muassa siitä, miten Yhdysvallat ja Britannia lisäisivät keskinäistä kauppaansa sen jälkeen, kun Britannia eroaa Euroopan Unionista.

Maanantaina senaatin oli määrä vahvistaa myös Rex Tillersonin nimitys Yhdysvaltain ulkoministeriksi ja kongressiedustaja Mike Pompeon nimitys CIA:n johtajaksi.

Trumpin aloitusta varjostivat häntä vastaan nostettu oikeusjuttu ja avustajiensa oudot puheet.

Oikeusjutun takana on hallinnon etiikkaa valvova kansalaisjärjestö, joka on huolissaan siitä, miten Trumpin yrityksiin ulkomailta virtaava raha vaikuttaa presidentin päätöksiin. Järjestö haluaisi Trumpin erottavan yrityksensä nykyistä selvemmin presidentin virasta.

Viikonloppuna Trumpin uusi lehdistösihteeri Sean Spicer meni väittämään vastoin totuutta, että Trumpin virkaanastujaisissa oli enemmän väkeä kuin yhdessäkään aiemmassa vastaavassa juhlassa. Neuvonantaja Kellyanne Conway puolusti Spicerin virheellistä lausuntoa sanomalla, että tämä esitti ”vaihtoehtoisia faktoja”.

Hallintoa syytettiin valehtelusta päin naamaa.

Maanantaina Spicer puolustautui, ettei ”tarkoitus ole koskaan valehdella”. Spicerin mukaan Trumpin hallinto on kuitenkin välillä eri mieltä faktoista.

Hän käytti esimerkkinä amerikkalaismedian uutisointia, jonka mukaan Trumpilla ei ollut mahdollisuuksia voittaa vaaleja. Spicer kutsui tätä ”jatkuvaksi yritykseksi vähätellä Trumpin valtavaa suosiota”.

Trumpin tukijat pyrkivät lieventämään kohua myös sanomalla, etteivät äänestäjät välitä.

”Keskivertoamerikkalainen ei kiinnitä huomiona tähän”, sanoi edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich The New York Times -lehdelle. ”He katselevat ympärilleen vuonna 2019 tai 2020 ja kysyvät itseltään, meneekö heillä paremmin kuin ennen. Ja jos vastaus on myöntävä, he sanovat hienoa, lisää tätä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä puukotettu kahta ihmistä – kaksi epäiltyä otettu kiinni

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  5. 5

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  8. 8

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää