Ulkomaat

Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

Pakeneva jääraja paljastaa pohjoisesta uusia mahdollisuuksia, joille riittää monia ottajia. Suomi toivoo omaa jalansijaa, kun se aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Tromssa.

Jäämeren merijää vetäytyy, mikä on yksi konkreettisista ilmastonmuutoksen vaikutuksista arktisella alueella. Paljastuva meri on yksi harvoista melko vähän tunnetuista paikoista maailmassa. Peruskysymyksiäkin on auki, kuten kenelle merialueet kuuluvat tai mitä niillä saa tehdä. Kiinnostus arktiseen alueeseen on kasvanut merkittävästi. Myös Suomi haluaa jalansijaa pohjoisessa ja aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa. HS selvitti, miksi pohjoinen kiinnostaa ja miksi siitä kiistellään.

Miksi pohjoinen kiinnostaa jopa Kiinaa?

Jäämeren merijään pinta-ala pienenee ilmastonmuutoksen takia ja uusia alueita voi hyödyntää. Jäämeren rantavaltioiden lisäksi mukaan haluavat myös muut: Aasian maat odottavat kuljetusreittien lyhenevän Koillisväylän kautta. Kylmän sodan aikana pohjoinen oli turvallisuuspoliittisesti strateginen paikka: mannertenväliset ohjukset saattoivat ylittää merialueen helposti, ja ydinsukellusveneet kyttäsivät toisiaan. 20 vuodessa keskustelu on laajentunut talous- ja ympäristökysymyksiin, vaikka ydinsukellusveneet ovat edelleen kuvassa mukana.

”Arktisen alueen ulkopuolisten valtioiden intressit ovat selvästi kasvaneet, mukaan ovat tulleet Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Teknologiakin on kehittynyt 20 vuodessa paljon, mutta konttiliikennettä saadaan odottaa useita vuosikymmeniä”, ulkoministeriön arktisen yhteistyön johtava asiantuntija René Söderman sanoo.

Mitä tapahtuu, jos jää sulaa?

Arktinen alue on ilmastonmuutoksen symboli, sillä se lämpenee jopa kaksinkertaisesti muuhun maapalloon verrattuna. Jäämeren merijääpeite ja Grönlannin mannerjää ovat kutistuneet, ja Jäämeren merijään pinta-ala oli viime marraskuussa pienimmillään sitten mittausten aloitusten 1979. Jääpeite on myös ohuempi. Grönlannin mannerjään sulaminen nostaa merenpintaa ja voi vaikuttaa esimerkiksi Golfvirtaan. Tulevaisuudessa Jäämerestä voi tulla Itämeren tyyppinen meri, joka on sula kesäisin. Vaikka maapallon keskilämpötila rajoitettaisiin Pariisin sopimuksen kahden asteen rajaan, lämpenevät napaseudut silti enemmän.

”Kauhuskenaario on, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa sitä ruokkivia kehityskulkuja. Jos esimerkiksi ikiroudasta tai merenpohjasta vapautuu paljon sinne sitoutunutta metaania, ilmastonmuutos karkaa käsistä kokonaan”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen Arktis-vastaava Tapio Laakso.

Onko Suomi arktinen maa?

Pohjois-Suomi kuuluu arktiseen alueeseen, ja strategiassaan Suomi määrittelee itsensä arktiseksi maaksi. Suomi aloittaa kaksivuotisen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden toukokuussa. Neuvostossa pääpaino on ympäristön suojelussa, kestävässä kehityksessä ja alueen asukkaiden hyvinvoinnissa, mutta se on myös yhteistyöfoorumi. Neuvosto on yksi harvoista paikoista, joissa esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat tapaavat säännöllisesti. Suomen toive on, että arktisten maiden johtajat tapaisivat huippukokouksessa Suomessa.

”Suomen uskottavuus tulee arktisen osaamisen kautta. Suomalaisia aluksia on liikkunut Koillisväylällä, suomalaiset jäänmurtajat ja öljyntorjuntaosaaminen ovat huippuluokkaa. Puheenjohtajakaudella Suomen painopisteitä ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, viestintäyhteyksien parantaminen ja koulutus” ulkoministeriön Söderman sanoo.

Mistä pohjoisessa kiistellään?

Kun jää vetäytyy Jäämereltä, ei olekaan selvää, kuka saa merta hyödyntää. Rantavaltioilla on omat talousvyöhykkeensä, mutta ne toivovat niille laajennusta. Jokaisella maalla on oma tulkintansa mannerjalustastansa ulottuvuudesta, ja YK selvittää yhdessä rantavaltioiden kanssa jakoa. Tuloksia odotetaan vasta vuosien päästä. Sillä aikaa pitää päästä sopuun esimerkiksi kalastuskiintiöistä, ettei paljastuvaa merialuetta kalasteta tyhjäksi. Edistystäkin on: Norja ja Venäjä pääsivät 40 vuoden jälkeen sopuun merirajan määrityksestä Huippuvuorten itäpuolella. Jatkuva kiista on myös siitä, miten luonnonvaroja hyödynnetään kestävästi ja miten arktisessa luonnossa pitää toimia.

”Globaali keskiluokka kasvaa, luonnonvaroja tarvitaan, mikä tuo moninaisia paineita. Miten sovitetaan yhteen kilpaileva meri- ja maa-alueiden käyttö: liikenne, energia, kaivos- ja öljyteollisuus sekä perinteiset elinkeinot kuten poronhoito, matkailuelinkeino ja luonnontilainen luonto, joka on arktisten asukkaiden kulttuurien ja yhteisöjen hyvinvoinnin perusta”, Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen johtaja Paula Kankaanpää kysyy.

Mitä Venäjä haluaa?

Venäjän on yksi merkittävimmistä arktisista toimijoista valtavan kokonsa vuoksi. Käytännössä koko Koillisväylä kulkee Venäjän rannikon edustalla. Koillisväylällä seilaava laiva tarvitsee venäläisten jäänmurtajien apua, ja siitä osataan pyytää kova hinta. Vaikka välit ovat monilla maailmanpoliittisilla näyttämöillä kiristyneet, arktisella kentällä yhteistyö Venäjän kanssa on edennyt. Se on mukana kalastussopimusten pohdinnassa ja kerää tieteellistä tietoa perustellakseen vaatimuksen mannerjalustakomitealle. Suomi tarvitsee Venäjän myötämielisyyttä muun muassa koilliskaapelille, joka yhdistäisi Euroopan ja Aasian digitaalisesti.

”Merkittävä osa luonnonvaroista sijaitsee niin, että niiden hyödyntämisestä ei tarvitse riidellä. Tämä on rauhanomaisen yhteistyön perusta: rantavaltioiden intressit ovat yhtenevät. Sotilaallisesti Venäjä toki panostaa pohjoiseen. Arktinen alue itsessään ei kuitenkaan ole konfliktin lähde, mutta konfliktin näyttämö se voi pahimmillaan olla”, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja, professori Timo Koivurova pohtii.


Mitä arktisella tapahtuu? Asiantuntijat vastaavat

1. Mitä arktisella alueella tapahtuu 50 vuoden päästä?

2. Mikä on suurin kiista tällä hetkellä?

3. Miten näet oman maasi roolin?


Johtaja Bjørn Midthun, Norjan ulkoministeriön Pohjoisten alueiden osasto

1. Pohjois-Norja kukoistaa, ympäristö-, ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteet ovat tasapainossa, jään alta paljastuvaa aluetta tutkitaan.

2.Ympäristösuojelun ja järkevän taloustoiminnan yhdistäminen. Meidän mielestämme pitää olla rationaalinen siinä, että huomioidaan ympäristöä riittävästi, mutta mahdollistetaan luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen. Tuntuu, että moni haluaa suojella pohjoisia alueita vain suojelemisen vuoksi, eikä välimuotoja ole.

3. Me olemme pohjoinen maa. Elämme täällä, kalastamme, purjehdimme, tuotamme energiaa, etsimme uusia mahdollisuuksia. Meillä on ainutlaatuinen elämänkokemus tältä alueelta.


Toimitusjohtaja Reko-Antti Suojanen, Aker Arctic Technology

1. 50 vuoden päästä ilmasto on muuttunut, ja ihmisen toiminta on levittäytynyt pohjoisemmaksi. Merellä on merkittävästi enemmän aktiivista toimintaa kuin nyt.

2. Vaikeimmat kiistat käydään todennäköisesti merialueen säännöstön luomisessa. Sääntelyä harmonisoidaan, mutta suurvalloilla, kuten Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä, on eri näkemyksiä alueesta.

3. Venäjä on panostanut arktiseen osaamiseen paljon, Euroopan puoli aktivoituu myös. Ilman suomalaista jäänmurtajateknologiaa ei ole nykyisiä arktisia laivareittejä.


Markkinointijohtaja Tom Nylund, Merisuunnittelutoimisto Beacon Finland

1. On vaikea arvioida, missä mitassa aluetta silloin hyödynnetään, mutta aktiivisuus on kasvanut. Uskon, että fossiilisten resurssien, öljyn ja kaasun, hyödyntäminen jatkuu silloin edelleen.

2. Ympäristökeskustelu jatkuu kiivaana. On vaikea ajatella, että arktisen alueen hyödyntämistä voidaan edistää ilman että siitä käydään intensiivistä keskustelua.

3. Olemme 13 ihmisen pieni raumalaisyritys. Yhteistyö yli rajojen on meille ainoa tapa toimia. Suunnittelemme tekniikkaa, joka auttaa öljyn- ja kaasunporauslaivoja pysymään tietyssä paikassa vaativissa olosuhteissa. Olemme olleet ajoissa liikkeellä, mutta kansainvälistäkin kilpailua on.

Fakta

Harva asutus


 Arktisella alueella asuu noin neljä miljoonaa ihmistä.

 Valtaosa väestöstä asuu suurissa asutuskeskuksissa

 10 prosenttia arktisen alueen väestöstä kuuluu alkuperäiskansoihin . Arktisella alueella elää yli 40 alkuperäiskansaa, joista saamelaiset Suomessa.

  Saamelaisia on 75 000–100 000, luku vaihtelee laskutavasta riippuen

Lähde: Arktinen kattaus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arktinen neuvosto
 • Arktinen alue
 • arktinen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  4. 4

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  5. 5

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  8. 8

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  9. 9

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  10. 10

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää