Valikko
Ulkomaat

Australia ja Uusi-Seelanti yrittävät pelastaa Trumpin tyrmäämän kauppasopimuksen – Kiina voisi lähteä Yhdysvaltojen tilalle TPP:hen

Australia ja Uusi-Seelanti yrittävät pelastaa Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin tyrmäämän TPP-sopimuksen.

TPP (Trans-Pacific Partnership) on viime vuonna solmittu maailman suurin vapaakauppasopimus, jonka piti kattaa noin 40 prosenttia maailmantaloudesta. Sopimus oli ratifiointikierroksella eikä vielä voimassa.

Trump allekirjoitti heti maanantaina määräyksen TPP:stä vetäytymisestä. Ilman maailman suurinta kansantaloutta TPP uhkaa jäädä torsoksi tai kaatua kokonaan.

Etenkin Australia yrittää nyt houkutella Kiinaa mukaan. Yhä varsin vauhdikkaasti kasvava maailman toiseksi suurin talous ja suurin vientimaa paikkaisi hyvin Yhdysvaltojen jättämän aukon.

”On varmasti olemassa potentiaalia Kiinan mukaantulolle”, totesi pääministeri Malcolm Turnbull Australian yleisradiolle ABC:lle tiistaina.

Australian kauppaministerin Steven Ciobon mukaan TPP:n rakenne mahdollistaa uusien jäsenten ottamisen.

”Tiedän, että Indonesia on ilmaissut kiinnostuksensa ja Kiinallekin olisi tilaa, jos voimme muotoilla sopimusta jotenkin uusiksi”, hän sanoi ABC:lle.

TPP oli pitkälti Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman hanke. Hänen päämääränään oli luoda nykyaikainen kauppasopimus, jonka sisältö heijastaisi Yhdysvaltojen etuja ja arvoja.

Erityisen tärkeää Obamalle oli määrittää Tyynenmeren alueen kauppastandardit ennen kuin talousmahti Kiina ehättäisi ensin.

"Kun 95 prosenttia potentiaalisista asiakkaistamme asuu maamme rajojen ulkopuolella, emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa maailmantalouden sääntöjä", hän julisti syksyllä 2015 maiden päästyä sopuun sopimuksen sisällöstä.

Myös Japanin pääministeri Shinzo Abe kauppasi kotimaansa nihkeille lobbausjärjestöille TPP:n juuri keinona turvautua Kiinaa vastaan.

Trumpin päästyä valtaan TPP:n lopputulos saattaa olla täysin päinvastainen – Kiina voisi lähteä mukaan sopimukseen Yhdysvaltojen tilalle ja muokata sitä suurimman osanottajan oikeudella mieleisekseen.

Se tarkoittaisi Kiinan taloudellisen vallan kasvua, vaikka Trump on nimenomaan ajanut päinvastaista.


Trump syytti kampanjansa aikana useaan otteeseen Kiinaa valuuttamanipulaatiosta ja polkuhintaisista vientituotteista.

”Teimme juuri upean asian amerikkalaisten työläisten puolesta”, hän totesi allekirjoitettuaan vetäytymismääräyksen maanantaina.

Vielä ei toki ole selvää, haluaako Kiina ottaa Yhdysvaltojen paikan sopimuksessa vai keskittyykö se toisiin Tyynenmeren vapaakauppaneuvotteluihin.

Näissä toisissa neuvotteluissa hierotaan RCEP-sopimusta (Regional Compre­hensive Economic Partnership).

Tässä sopimuksessa olisivat mukana Kiinan lisäksi Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön Aseanin maat sekä Australia, Intia, Japani, Etelä-Korea ja Uusi-Seelanti. Osapuolet ovat siis osin samoja kuin TPP:ssä.

RCEP olisi nykysuunnitelmien mukaan sisällöltään perinteinen tullimaksuja leikkaava vapaakauppasopimus, kun taas TPP määrittäisi paljon kattavammin kaupankäynnin yhteiset pelisäännöt ja standardit.

RCEP:n kattavuus olisi jättimäistä TPP:tä hieman pienempi, noin 30 prosenttia maailmantaloudesta bruttokansantuotteella mitattuna.

Financial Times -lehden mukaan Australia ja Japani yrittävät nyt hivuttaa RCEP:tä kohti TPP:n kaltaista laajaa sopimusta, joka kattaisi myös esimerkiksi tekijän­oikeudet. Tämä olisi punainen vaate piratismia kuhisevalle Kiinalle.

RCEP:n 15. neuvottelukierros käytiin lokakuussa Kiinan Tianjinissä.

Nähtäväksi jää, pitääkö Kiina kiinni RCEP:n edistämisestä, hyppääkö se TPP:hen kyytiin vai yhdistetäänkö sopimukset jollain tavoin. Ainakin Japanilla voi olla vaikeuksia taipua Kiinan vaatimuksiin TPP:n muokkaamiseksi.

Uuden-Seelannin uunituore pääministeri Bill English pitää RCEP:tä pätevänä varasuunnitelmana.

”Meillä on meneillään tämä RCEP-sopimus Kaakkois-Aasian kanssa, joka on edennyt aika hitaasti. Jos TPP ei etene, voimme löytää poliittista tahtoa RCEP:n edistämiseksi”, hän totesi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin lehdistöpäälliköltä Sean Spicerilta kysyttiin maanantain tiedotustilaisuudessa pariin otteeseen presidentin varasuunnitelmasta Aasian maiden kauppasuhteiden varalle.

Spicer oli vakuuttunut Yhdysvaltojen pärjäävän kahden maan välisillä kauppasopimuksilla.

”Kiinakin on pääosin osallistunut kahdenvälisiin kauppasopimuksiin. Sitä paitsi meillä on kahdenväliset sopimukset suuren osan [TPP-maiden] kanssa jo nyt.”

Yhdysvallat uhkaa kuitenkin jäädä sivustakatsojaksi, jos Tyynenmeren alueelle rakennetaan – mahdollisesti Kiinan johdolla – uusi vapaakauppa-alue.

Kiinan ulkoministeriö ei vielä tiistaina kommentoinut, harkitseeko se TPP:hen osallistumista.

Kiinan presidentti Xi Jinping on kuitenkin puhunut suurten vapaakauppasopimusten puolesta ja kritisoinut TPP:tä Kiinan syrjinnästä.

”Vapaakauppasopimuksista pitää tehdä entistä avoimempia ja syrjimättömiä ja meidän täytyy pitää kiinni monikansallisesta kauppajärjestelmästä”, Xi sanoi marraskuussa Apec-kokouksessa uutistoimisto Xinhuan mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaakauppa
 • TPP
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää