Valikko
Ulkomaat

Australia ja Uusi-Seelanti yrittävät pelastaa Trumpin tyrmäämän kauppasopimuksen – Kiina voisi lähteä Yhdysvaltojen tilalle TPP:hen

Australia ja Uusi-Seelanti yrittävät pelastaa Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin tyrmäämän TPP-sopimuksen.

TPP (Trans-Pacific Partnership) on viime vuonna solmittu maailman suurin vapaakauppasopimus, jonka piti kattaa noin 40 prosenttia maailmantaloudesta. Sopimus oli ratifiointikierroksella eikä vielä voimassa.

Trump allekirjoitti heti maanantaina määräyksen TPP:stä vetäytymisestä. Ilman maailman suurinta kansantaloutta TPP uhkaa jäädä torsoksi tai kaatua kokonaan.

Etenkin Australia yrittää nyt houkutella Kiinaa mukaan. Yhä varsin vauhdikkaasti kasvava maailman toiseksi suurin talous ja suurin vientimaa paikkaisi hyvin Yhdysvaltojen jättämän aukon.

”On varmasti olemassa potentiaalia Kiinan mukaantulolle”, totesi pääministeri Malcolm Turnbull Australian yleisradiolle ABC:lle tiistaina.

Australian kauppaministerin Steven Ciobon mukaan TPP:n rakenne mahdollistaa uusien jäsenten ottamisen.

”Tiedän, että Indonesia on ilmaissut kiinnostuksensa ja Kiinallekin olisi tilaa, jos voimme muotoilla sopimusta jotenkin uusiksi”, hän sanoi ABC:lle.

TPP oli pitkälti Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman hanke. Hänen päämääränään oli luoda nykyaikainen kauppasopimus, jonka sisältö heijastaisi Yhdysvaltojen etuja ja arvoja.

Erityisen tärkeää Obamalle oli määrittää Tyynenmeren alueen kauppastandardit ennen kuin talousmahti Kiina ehättäisi ensin.

"Kun 95 prosenttia potentiaalisista asiakkaistamme asuu maamme rajojen ulkopuolella, emme voi antaa Kiinan kaltaisten maiden kirjoittaa maailmantalouden sääntöjä", hän julisti syksyllä 2015 maiden päästyä sopuun sopimuksen sisällöstä.

Myös Japanin pääministeri Shinzo Abe kauppasi kotimaansa nihkeille lobbausjärjestöille TPP:n juuri keinona turvautua Kiinaa vastaan.

Trumpin päästyä valtaan TPP:n lopputulos saattaa olla täysin päinvastainen – Kiina voisi lähteä mukaan sopimukseen Yhdysvaltojen tilalle ja muokata sitä suurimman osanottajan oikeudella mieleisekseen.

Se tarkoittaisi Kiinan taloudellisen vallan kasvua, vaikka Trump on nimenomaan ajanut päinvastaista.


Trump syytti kampanjansa aikana useaan otteeseen Kiinaa valuuttamanipulaatiosta ja polkuhintaisista vientituotteista.

”Teimme juuri upean asian amerikkalaisten työläisten puolesta”, hän totesi allekirjoitettuaan vetäytymismääräyksen maanantaina.

Vielä ei toki ole selvää, haluaako Kiina ottaa Yhdysvaltojen paikan sopimuksessa vai keskittyykö se toisiin Tyynenmeren vapaakauppaneuvotteluihin.

Näissä toisissa neuvotteluissa hierotaan RCEP-sopimusta (Regional Compre­hensive Economic Partnership).

Tässä sopimuksessa olisivat mukana Kiinan lisäksi Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön Aseanin maat sekä Australia, Intia, Japani, Etelä-Korea ja Uusi-Seelanti. Osapuolet ovat siis osin samoja kuin TPP:ssä.

RCEP olisi nykysuunnitelmien mukaan sisällöltään perinteinen tullimaksuja leikkaava vapaakauppasopimus, kun taas TPP määrittäisi paljon kattavammin kaupankäynnin yhteiset pelisäännöt ja standardit.

RCEP:n kattavuus olisi jättimäistä TPP:tä hieman pienempi, noin 30 prosenttia maailmantaloudesta bruttokansantuotteella mitattuna.

Financial Times -lehden mukaan Australia ja Japani yrittävät nyt hivuttaa RCEP:tä kohti TPP:n kaltaista laajaa sopimusta, joka kattaisi myös esimerkiksi tekijän­oikeudet. Tämä olisi punainen vaate piratismia kuhisevalle Kiinalle.

RCEP:n 15. neuvottelukierros käytiin lokakuussa Kiinan Tianjinissä.

Nähtäväksi jää, pitääkö Kiina kiinni RCEP:n edistämisestä, hyppääkö se TPP:hen kyytiin vai yhdistetäänkö sopimukset jollain tavoin. Ainakin Japanilla voi olla vaikeuksia taipua Kiinan vaatimuksiin TPP:n muokkaamiseksi.

Uuden-Seelannin uunituore pääministeri Bill English pitää RCEP:tä pätevänä varasuunnitelmana.

”Meillä on meneillään tämä RCEP-sopimus Kaakkois-Aasian kanssa, joka on edennyt aika hitaasti. Jos TPP ei etene, voimme löytää poliittista tahtoa RCEP:n edistämiseksi”, hän totesi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Trumpin lehdistöpäälliköltä Sean Spicerilta kysyttiin maanantain tiedotustilaisuudessa pariin otteeseen presidentin varasuunnitelmasta Aasian maiden kauppasuhteiden varalle.

Spicer oli vakuuttunut Yhdysvaltojen pärjäävän kahden maan välisillä kauppasopimuksilla.

”Kiinakin on pääosin osallistunut kahdenvälisiin kauppasopimuksiin. Sitä paitsi meillä on kahdenväliset sopimukset suuren osan [TPP-maiden] kanssa jo nyt.”

Yhdysvallat uhkaa kuitenkin jäädä sivustakatsojaksi, jos Tyynenmeren alueelle rakennetaan – mahdollisesti Kiinan johdolla – uusi vapaakauppa-alue.

Kiinan ulkoministeriö ei vielä tiistaina kommentoinut, harkitseeko se TPP:hen osallistumista.

Kiinan presidentti Xi Jinping on kuitenkin puhunut suurten vapaakauppasopimusten puolesta ja kritisoinut TPP:tä Kiinan syrjinnästä.

”Vapaakauppasopimuksista pitää tehdä entistä avoimempia ja syrjimättömiä ja meidän täytyy pitää kiinni monikansallisesta kauppajärjestelmästä”, Xi sanoi marraskuussa Apec-kokouksessa uutistoimisto Xinhuan mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaakauppa
 • TPP
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Susi nappasi pojan kädestä Ähtärin eläintarhassa – pojalle vakavia vammoja

  2. 2

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  5. 5

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  6. 6

   Amerikkalaista tosi-tv-sarjaa kuvattiin Lapissa – The Bachelor esittelee Suomea sadoille miljoonille katsojille

  7. 7

   Timo Taponen osti kaksi panssarivaunua, joilla ei saa ajella maanteillä – ”En itsekään tykkäisi, että tällainen tulisi Hyvinkään keskustassa vastaan”

  8. 8

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  9. 9

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  10. 10

   Poikaystävä vangittiin epäiltynä 17-vuotiaan tytön murhasta Nokialla – Naapuri: ”Näitä syrjäytyneitä on koko ajan enemmän ja enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  2. 2

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  5. 5

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  6. 6

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  9. 9

   Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

  10. 10

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää