Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Ukrainan presidentti Porošenko Venäjä-pakotteiden vastustajille: Näyttäkää heille kuvia lapsista, joita Venäjä pommitti Aleppossa

Ukrainan presidentti Petro Porošenko käytti osan ensimmäisestä valtiovierailustaan Suomeen vierailemalla Mannerheimin kotimuseossa ja haudalla.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko lausuu marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin nimen slaavilaisittain: Mannergeim.

Sitten hän vaihtaakin heti eurooppalaiseen kieliasuun ja puhuu erinomaista englantia.

”Mannerheim on erittäin suosittu mies Ukrainassa”, hän sanoi HS:lle Helsingissä tiistaina ennen valtiovierailun illallisia.

”Kävin tänään hänen kotimuseossaan ja haudallaan. Se tuntui tärkeältä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Porošenko on käynyt Suomessa omien laskujensa mukaan 26 tai 27 vuotta sitten. Presidentti Sauli Niinistön hän on tavannut jo kymmenen kertaa aiemmin, mutta ei aiemmin Suomen pääkaupungissa.

Niinistöllä on aihetta ylpeyteen, kun saa johtaa näin vakaata ja yhtenäistä demokratiaa, Ukrainan presidentti painotti aiemmin tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Porošenkon mielestä suomalaiset jos ketkä ymmärtävät, mitä Ukraina käy läpi sotiessaan maansa itäosissa. Meillähän oli talvisota.

”Mannerheim on kansaa yhdistävä johtaja. Me olemme luottavaisia omassa tilanteessamme Venäjää vastaan, vaikka Venäjän armeija on valtavasti suurempi”, hän sanoo.

”Me kykenemme puolustamaan omaa valtiotamme ja omia, eurooppalaisia arvojamme. Tätä kautta Mannerheimin suosio selittää itsensä.”

Valtiovierailun lehdistötilaisuudessa Porošenko painotti yhteistyön ja yhteisymmärryksen tärkeyttä myös hybridiuhkien torjunnassa. Suomeen ollaan keväällä perustamassa EU:n yhteistä hybridiuhkien torjunnan tutkimiseen keskittyvää keskusta.

Porošenko painottaa erityisesti Venäjän muodostamaa kyberuhkaa paitsi Ukrainassa, myös muualla maailmassa. Kyberuhat lasketaan osaksi hybridiuhkia siinä missä informaatiovaikuttaminen ja tunnuksettomat sotilaat.

”Meillä Ukrainassa oli kyberhyökkäys viimeksi joulukuussa. Venäjän toiminta on rikollista siinäkin, aivan kuten sen rikkoessa kansainvälistä lakia vallatessaan Krimin.”

Porošenko saapui Suomeen vierailtuaan Virossa.

”Sovimme yhteistyöstä Naton siellä sijaitsevan kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.”

Naton huippukokouksessa Varsovassa viime kesänä Ukraina sopi yhteistyöelimestä kyberturvallisuuden parantamiseksi.

”Tällaisten uhkien torjuntaan tarvitaan jatkuvasti tehokasta koordinointia. Olisi ilo tehdä yhteistyötä myös Suomeen perustettavan EU:n hybridiuhkien osaamiskeskuksen kanssa”, Porošenko sanoo.

Nyt tarvitsisi tietää tarkemmin, millaiset yhteistyön muodot EU:n keskuksen kanssa olisivat mahdollisia.

Presidentit keskustelivat Porošenkon vierailulla muun muassa Suomen ja Ukrainan taloudellisen yhteistyön kehittämisestä. Osana vierailua Ukrainan varapääministeri Hennadii Zubko ja Suomen ulkomaakauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) allekirjoittivat energiasektoria käsittelevän yhteisymmärryssopimuksen.

Sopimus koskee energiatehokkuutta, uusiutuvan energian käyttöä ja vaihtoehtoisia energialähteitä.

”Tämä on alku, josta meillä on hyvät mahdollisuudet edetä”, Porošenko sanoi sopimuksesta lehdistötilaisuudessa.

Energiasektori on kuitenkin tärkeä myös Venäjälle, ja energiapolitiikka on yksi vaikuttamisen välineistä.

”Luotamme Suomeen myös Nord Stream 2 -hankkeessa, jossa on mielestämme useita huomattavia poliittisia riskejä”, Porošenko huomautti.

Porošenkon näkemys on linjassa EU-parlamentaarikkojen enemmistön kanssa. Lokakuussa yli puolet mepeistä piti Nordstream 2 -hanketta EU:n energiaunionin vastaisena, kertoi Iltalehti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on korostanut, että kaasuputkihanke on Suomelle kaupallinen.

Ukrainalle energiapolitiikka Venäjän kanssa on ollut kivi kengässä. Vuonna 2015 noin 30 prosenttia EU-maiden käyttämästä kaasusta tuli Venäjältä, ja noin puolet siitä virtaa Ukrainan kautta.

Kiistat kaasutoimituksista ja niiden hinnoista ovat olleet vahvasti kytköksissä myös tulitauon ja rauhansopimuksen kehittymiseen.

EU:ta olisi syytä kuunnella, Porošenko jatkaa myöhemmin haastattelussa.

”[Venäjän presidentti Vladimir] Putin sanotaan sanoneen, että hänelle 1900-luvun suurin tragedia oli Neuvostoliiton sortuminen. Kyllä se minulle olisi EU:n sortuminen.”

Ukrainan presidentti vaikuttaa huolestuneelta EU:n kehityksestä. Ja on hänellä syytäkin: EU on seisonut Ukrainan tukena lähes kolme vuotta aina Krimin valtauksesta helmi-maaliskuussa 2014 alkaen. EU on määrännyt pakotteita Venäjälle.

Krimin valtausta edeltäneet Maidanin levottomuudet pääkaupunki Kiovassa käynnistyivät siitä, kun Ukrainan edellinen presidentti Viktor Janukovytš perääntyi EU:n ja Ukrainan välisestä vapaakauppa- ja assosiaatiosopimuksesta.

”Kuka EU:sta ei ole hyötynyt? Ranska on hyötynyt, Saksa, Britanniakin, Brexitistä huolimatta. Suomi ja suomalaiset”, Porošenko luettelee.

”Juuri EU:n murentaminen on Venäjän tapa toimia. Putin haluaa heikentää luottamusta, irrottaa EU:sta valtion kerrallaan.”

EU:n yhtenäisyyden nimissä Venäjän-vastaisista pakotteista ei ole syytä tinkiä, vaikka maanantaina esimerkiksi Ranskan presidentiksi pyrkivä Francois Fillon piti pakotteita tehottomina. Suomessa pakotteista luopumista kannattaa esimerkiksi keskustasta eronnut, oman puolueen perustanut Paavo Väyrynen.

Porošenko kiihtyy puhuessaan pakotteiden purkamisen kannattajista.

”Kun Venäjä valtasi Krimin, se rikkoi kansainvälistä lakia. Näin se sekoitti koko kansainvälisen turvallisuustilanteen”, presidentti sanoo.

”Nämä Venäjälle myönteisesti toimivat poliitikot äänestävät pakotteiden purkamisen puolesta äänestäessään kansainvälistä turvallisuutta vastaan. He äänestävät oman kotimaansa turvallisuutta vastaan”, hän nostaa sormensa pystyyn puhuessaan.

”Pyydän, näyttäkää heille kuvia niistä lapsista joita Venäjä pommitti Syyrian Aleppossa. Ne eivät edusta meidän arvojamme.”

Presidentti on upporikas ekonomi korruption vaivaamassa maassa

Taustoiltaan 51-vuotias Petro Porošenko on liikemies. Parhaimmin hänen yhtiöistään tunnetaan makeistehdas Roshen, mutta presidentin yritysryppääseen ovat kuuluneet myös ainakin telakkayhtiö, televisiokanava Kanal 5 ja Ukrajinska Pravda -sanomalehti.

Hän on valmistunut ekonomiksi Kiovan yliopistosta, ja hänellä on neljä lasta.

Porošenko oli puolueista riippumattomana ehdokkaana Ukrainan presidentinvaaleissa 25. toukokuuta 2014 ja voitti ne ensimmäisellä kierroksella saatuaan lähes 55 prosenttia annetuista äänistä.

Liikemiehestä tuli Ukrainan viides presidentti 7. kesäkuuta 2014.

Liiketoimissaan presidentti Porošenko on menestynyt. Vuonna 2014 talouslehti Forbes arvioi hänen omaisuutensa arvoksi 1,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Porošenko sai osakseen kielteistä julkisuutta niin sanottujen Panaman paperien tapauksessa. Hänen kerrotaan rekisteröineen veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille vuonna 2014 ilmoittamatta siitä viranomaisille. Porošenko on sanonut luopuneensa kokonaan liiketoimistaan.

Yhteys Panaman papereihin on kovin ongelmallinen, sillä Ukrainaa vaivaa korruptio. Transparency International -järjestö antoi sille vuoden 2015 vertailussaan sille sijaluvun 130 maailman 167 maasta Tanskan ollessa sijalla 1 ja Somalian sijalla 167.

Ukraina pyrkii tehostamaan korruptionvastaisia toimiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  9. 9

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  10. 10

   Nettisivusto houkuttelee yliopistoissa opiskelevia nuoria naisia suhteisiin varakkaiden miesten kanssa – Suomessakin toimiva Sugardaddy-palvelu joutui viranomaisten hampaisiin Belgiassa ja Norjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää