Ulkomaat

Kiinalla alkaa mennä hermo USA:n uhitteluun – Viesti on selkeä: kannattaa varoa puheitaan, jotta rauha säilyy

”Yhdysvaltojen kannattaa kunnioittaa tosiasioita”, toteaa Kiinan hallituksen edustaja Hua Chunying.

Peking

Kiina alkaa hermostua Yhdysvaltojen vihjailuihin Etelä-Kiinan merestä. Tiistaina Kiinan hallitus ärähti Yhdysvaltojen suuntaan aiempaa kärjekkäämmin. Viesti oli selkeä: Yhdysvaltojen kannattaa olla puheidensa ja tekojensa suhteen varuillaan, jotta Etelä-Kiinan meren rauha säilyy.

Etelä-Kiinan merellä on vuosia kiistelty merialueen hallinnasta. Kiina on esittänyt vaatimuksen, joka kattaa 90 prosenttia merialueesta.

Tähän asti Kiina on virallisesti kommentoinut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin väen kommentteja aiheesta melko hillitysti, mutta tiistaina maa kehotti Yhdysvaltoja ”kunnioittamaan tosiasioita” ja ”olemaan varuillaan”. Hallitus kommentoi Valkoisen talon maanantaisia puheita siitä, että Yhdysvallat ottaisi tiukemman kannan Etelä-Kiinan meren kiistaan.

”Yhdysvallat ei ole osallinen Etelä-Kiinan merellä eikä asia sille suoranaisesti kuulu”, sanoi Kiinan hallituksen edustaja Hua Chunying. ”Yhdysvaltojen kannattaa kunnioittaa tosiasioita sekä puhua ja toimia alueella varuillaan siten, etteivät Etelä-Kiinan meren rauha ja tasapaino vahingoitu.”

Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer totesi maanantaina, että Yhdysvallat aikoo mahdollisesti puuttua Kiinaa valtaamiin merialueisiin Etelä-Kiinan merellä. Hänen kommenttinsa vastasivat pitkälti tulevan ulkoministerin Rex Tillersonin aiempia puheita. Molemmat ovat sanoneet, että Yhdysvallat voisi estää Kiinan pääsyn saarille, joita Kiina pitää ominaan.

”Kyse on siitä, ovatko saaret kansainvälisillä vesillä. Jos ovat, aiomme todellakin pitää huolen siitä, ettei yksi maa ota haltuunsa kansainvälisiä alueita”, Spicer sanoi maanantaina.

Tiistaina Kiina vastasi: ”Kiinan vakaa periaate oman alueensa ja koskemattomuutensa suojelemisesta on muuttumaton. Mikään muissa maissa sanottu tai tehty ei sitä muuta”, hallituksen tiedottaja Hua kertoi.

Hänen mukaansa Kiina valvoo merialueensa yksinvaltiutta aukottomasti.

Asiantuntijat arvioivat, että Tillersonin puheet saattoi vielä tulkita harkitsemattomiksi ja väärinkäsitykseksi. Spicerin samansuuntaiset lausunnot lisäävät sen todennäköisyyttä, että Yhdysvaltojen hallituksessa todella harkitaan Kiinan saarille pääsyn estämistä.

Puolueen virallinen sanomalehti China Daily toteaa keskiviikon pääkirjoituksessaan, että Yhdysvaltain lausunnot kasvattavat yhteenoton mahdollisuutta.

”On houkuttelevaa nähdä Kiinan ja Yhdysvaltain välinen tilanne nollasummapelinä, mutta diplomaattinen todellisuus ei toimi niin”, lehti kirjoittaa. ”Jos Spicerin kommentit lukee kiihtymättä”, lehti kuitenkin kirjoittaa, ”se tukee todennäköisyyttä, ettei aseellista konfliktia tule.”

China Daily kirjoittaa, että Spicer totesi Yhdysvaltojen suojelevan ”intressejään”. ”Niitä ovat perinteisesti olleet oikeus navigoida vesillä ja lentää alueella, ja se sopii Kiinalle.”

Jos Etelä-Kiinan merellä syttyy sota, sen sytyttävät Yhdysvaltain armeijan toimet, lehti kirjoittaa ja lainaa Etelä-Kiinan meren asiantuntijaa Mira Rapp-Hooperia: ”Jos Yhdysvallat estävät Kiinan pääsyn saarilleen, se on sotatoimi.”

Tiistaina kiinalainen Global Times -lehti vaati Kiinalle lisää ydinaseita niin paljon, että ”Yhdysvaltojen olisi sitä kunnioitettava”.

Kiinassa media on huomauttanut, että myös Vietnam, Filippiinit, Taiwan ja Malesia pitävät hallussaan kiistanalaisilla vesillä sijaitsevia saaria. Niitä Yhdysvallat ei kuitenkaan ole kommentoinut.

Oikaisu kello 12.50: Artikkelissa kirjoitettiin aikaisemmin virheellisesti, että Vastoin kansainvälisiä sopimuksia Kiina on omalla päätöksellään ottanut haltuunsa noin 90 prosenttia merialueesta. Kiina on ainoastaan esittänyt vaatimuksen, joka kattaa 90 prosenttia merialueesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Yhdysvallat
 • Etelä-Kiinan meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  8. 8

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää