Ulkomaat    |   Kommentti

Trumpin ei tarvitsisi perustella päätöksiään vihaa lietsovalla liioittelulla

Trumpin puheet näyttävät perustuvan ainakin osittain verkossa liikkuviin huhuihin, kirjoittaa kommentissaan HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Washington

Kolmesta viiteen miljoonaan luvatonta siirtolaista äänesti Yhdysvaltain vaaleissa. Televisiossa näytettiin, että tuhannet arabit New Jerseyssa juhlivat kaksoistornien romahdusta vuonna 2001. Tuhannet ja tuhannet muslimipakolaiset pahoine aikeineen ovat tulvineet Yhdysvaltain rajojen yli.


Nämä kaikki ovat väitteitä, joita presidentti Donald Trump on esittänyt. Väitteiden valossa hänen toimensa muslimipakolaisten ja luvattoman siirtolaisuuden rajoittamiseksi eivät ole vain loogisia, vaan välttämättömiä.

Ongelma on se, että Trumpin väitteille ei ole todisteita – siis siinä todellisuudessa, jossa faktojen pitäisi olla jollain tavalla todennettavissa. Päinvastoin: kaikki uskottavat tutkimukset Yhdysvalloissa ovat todenneet, että vaalivilppi on harvinaista.

Huhu tuhansista terrori-iskuja juhlivista muslimeista perustui ilmeisesti radiopersoona Howard Sternin radio-ohjelmaan. Ja jos Trump tarkoittaa pahantahtoisilla muslimeilla hädänalaisia syyrialaispakolaisia, Yhdysvallat ottaa heitä maahan vasta 1–2 vuotta kestäneiden seulontojen jälkeen.

Trumpin puheet näyttävät perustuvan ainakin osittain verkossa liikkuviin huhuihin. The Washington Post -lehden faktantarkastaja jäljitti tiedot miljoonista luvattomista äänestäjistä Gregg Phillips -nimiseen tviittajaan, josta ne ovat levinneet esimerkiksi salaliittoteorioita levittävälle Infowars-sivustolle.

Yhdysvaltain presidentin tehtävä on suojella maataan. Jos hän päättää, että pakolaisia tai luvattomia siirtolaisia tulee liikaa, hänen tehtävänsä on toimia.

Kukaan ei kiistä, ettei Yhdysvaltoihin pyri vuosittain satojatuhansia luvattomia siirtolaisia yli etelärajan. Yhdysvaltain vaalijärjestelmässä on monia vikoja. San Bernardinon ja Florodan iskujen jälkeen terroriuhkaan on puututtava.

Mutta tässä se ristiriita onkin: tosiasiat olisivat monien äänestäjien mielestä tarpeeksi turvatoimien lisäämiseksi. Trumpin ei tarvitsisi perustella päätöksiään tökeröllä liioittelulla, joka lietsoo turhaa vihaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää