Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin ensimmäinen viikko oli suurin käännös USA:n kansainvälisessä roolissa 70 vuoteen – HS käy läpi uuden presidentin ensimmäiset päätökset

Porttikielto pakolaisille, rajamuuri, puhdistus ulkoministeriössä – HS käy läpi Donald Trumpin ensimmäisen viikon tärkeimmät päätökset.

Yhteistyö on vaihtunut epäluuloon. Donald Trumpin ensimmäinen viikko toi dramaattisen muutoksen siihen, millaisena Yhdysvaltain presidentti näkee supervallan roolin maailmassa.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on edistänyt vapaakauppaa ja rakentanut puolustusliitto Naton ja YK:n kaltaisia instituutioita estämään uuden maailmansodan synnyn. Se on ottanut enemmän pakolaisia ja siirtolaisia kuin mikään muu maa. Joskus Yhdysvaltoja on pilkattu maailmanpoliisiksi, joka puuttuu kaikkeen.

Nyt Yhdysvallat peruuttaa maailmankaupasta ja YK:n rahoituksesta. Se sulkee oviaan ­pakolaisilta ja siirtolaisilta. Trumpin Yhdysvallat ajattelee omaa etuaan eikä häpeä osoittaa sitä. Amerikkalaiset äänestivät sen puolesta.

Jälkikäteen kulunut viikko voi osoittautua saranakohdaksi Yhdysvaltain historiassa. Tämä riippuu siitä, missä muodossa Trumpin määräykset toteutuvat. Se on vielä auki. Entistä maailman­poliisia voi kuitenkin tulla ikävä.

Natosta Trump on luvannut pitää kiinni, jos Euroopan jäsenmaat maksavat enemmän. Yhdysvaltain sitoutuminen Euroopan puolustukseen on myös Suomen etu.

Suomen kannalta Trumpin linja sisältää kuitenkin riskejä. Suomi on viennistä riippuvainen maa, jonka talous kärsisi protektionismista. Jos Trump pyyhkii YK:lla pöytää, pienten maiden sana painaa entistä vähemmän.

Aloitetaan myönteisistä päätöksistä.

Trumpin voiton ratkaisivat kouluttamattomat duunarit. Heille Trumpin lupaamat sadat miljardit rakennushankkeisiin tuovat kipeästi kaivattuja töitä.

Yrittäjät ja sijoittajat iloitsevat Trumpin lupaamista veroleikkauksista ja sääntelyn purkamisesta. Tämä näkyy myös pörssikurssien ennätyksenä.

Suojellakseen kotimaan työpaikkoja Trump uhkailee uusilla tulleilla. Tullit nostaisivat kuitenkin tuontituotteiden hintoja. Muut maat voivat pystyttää kostoksi omia tulleja. Seurauksena saattaisi olla kauppasotia ja konflikteja.

Niistä saatiin esimakua jo tällä viikolla, kun Trump vaati Meksikon presidenttiä maksamaan ­rajamuurin. Tämä perui matkansa Washingtoniin. Suhteet naapurimaiden välillä eivät ole olleet näin kireät vuosikausiin.

Monet ovat tyytyväisiä myös siihen, että presidentti vähentää maahanmuuttoa. Siirtolaiset kilpailevat samoista töistä kuin kouluttamattomat amerikkalaiset. Terrorismin pelko suuntautuu kaikkiin muslimeihin.

Rajamuuri ja porttikielto syyrialaispakolaisille osuvat kuitenkin kaikkein heikoimpiin. Väkivalta Väli-Amerikassa pakottaa monet valitsemaan kuoleman ja paon välillä. Elleivät he pääse Yhdysvaltoihin, he kuolevat yrittäessään.

Trump voi ajatella, ettei se ole hänen ongelmansa. Humanitaarisilla kriiseillä ei kuitenkaan ole tapana pysähtyä rajoille.

Pakolaisten erottelu uskonnon perusteella sotii Yhdysvaltain ­uskonnonvapautta vastaan. Todellista muukalaisvihaa Trump lietsoo määrätessään viikoittaisia raportteja maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. Se lietsoo uuteen väkivaltaan.

Trump alistuu myös kiristykseen. Hän uhkailee demokraattikaupunkien johtoa valtiontukien leikkauksilla, elleivät nämä karkota siirtolaisia. Hän lähettää ­vihaiset kannattajansa Twitterissä yritysjohtajien ja toimittajien kimppuun.

Tällaiset taktiikat kuuluivat ennen autoritäärisille johtajille.

Trump osoittaa myös outoa välinpitämättömyyttä toistellessaan yhä, että kidutus toimii. Yhdysvallat kävi äskettäin läpi Irakin sodan virheet ja kiristi lakejaan. Trumpin löysät puheet saattavat antaa yksittäisille sotilaille ajatuksen, että laittomilla toimilla olisi presidentin tuki.

Päätösten lisäksi Trumpin ensimmäistä viikkoa hallitsivat tämän perustelemattomat väitteet virkaanastujaisten yleisömäärästä ja valtavasta vaalivilpistä. Trumpin ”vaihtoehtoisten faktojen” myötä Yhdysvaltain arvovalta on saanut kolauksen. Vastustajat käyttävät tätä hyväkseen.

Kuten toimittaja Gideon Rachman kysyi The Financial Times -lehdessä: Jos presidentin puheisiin ei voi uskoa, miten Yhdysvaltoihin voi luottaa?

”Jos Trump tuhoaa Yhdysvaltain uskottavuuden, se ojentaa Venäjälle ja Kiinalle historiallisen voiton”, Rachman kirjoitti. ”Kylmässä sodassa ei ollut kyse vain taloudesta tai armeijoista, vaan totuudesta. Neuvostoliitto romahti lopulta osittain, koska tuli ilmiselväksi, että se perustui valheelle.”

Trumpin ensimmäisen viikon tärkeimmät päätökset:

 

Kauppasopimukset

Yhdysvallat vetäytyy Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä. Tilalle Trump lupaa kahdenvälisiä sopimuksia, jotka olisivat Yhdysvalloille edullisempia.

Trump aikoo myös neuvotella uudelleen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan, jotta siitä tulisi Yhdysvalloille edullisempi. Yhdysvalloilla on iso kauppavaje Meksikon kanssa.

Rajamuuri

Trump määräsi muurin rakennettavaksi Meksikon rajalle ja ajautui riitaan sen maksamisesta presidentti Enrique Peña Nieton kanssa. Tämä perui vierailunsa Washingtoniin. Trumpin tiedottaja väläytti meksikolaistuotteille 20 prosentin tullia. Muurilla ei vielä ole rahoitusta.

Pakolaiset

Trump pani porttikiellon syyrialaispakolaisille ja keskeytti kaikkien pakolaisten ottamisen turvallisuusarvion ajaksi. Hän puolittaa Yhdysvaltain pakolaiskiintiön 110 000:sta pakolaisesta 50 000:een. Syyrialaisille osoitetaan Syyriasta turva-alueita.

Trump määräsi pakolaisille uskontotestit, sillä hän haluaa suosia kristittyjä pakolaisia.

Yhdysvallat keskeyttää väliaikaisesti myös viisumien myöntämisen seitsemään muslimimaahan, mm. Syyriaan, Irakiin ja Iraniin.

Luvattomat siirtolaiset

Trump kohdistaa karkotukset niihin luvattomiin siirtolaisiin, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin. Sama käytäntö oli Obamalla.

Trump vie valtion tukia niiltä kaupungeilta, joiden viranomaiset eivät oma-aloitteisesti karkota siirtolaisia. Näitä ovat mm. Los Angeles, New York ja Washington. Maahanmuuttajien tekemiä rikoksia aletaan julkistaa viikoittain ja uhreille perustetaan oma toimisto.

Trump lisää rajavartijoiden määrää ja ja pidätyskeskuksia Meksikon rajan pinnassa.

Sairausvakuutus

Sairausvakuutusjärjestelmä Obamacare takasi terveydenhoidon 20 miljoonalle pienituloiselle amerikkalaiselle. Trump purki presidentin määräyksellä Obamacaren reunaehtoja, mutta sen lakkauttaminen vaatii kongressin päätöstä.

Trump yllätti oman puolueensa lupaamalla kaikille amerikkalaisille Obamacarea halvemman ja paremman sairasvakuutuksen. Korvaava järjestelmä on täysin auki.

YK:n rahoitus

Trumpin hallinto suunnittelee ”tuhlaavien ja haitallisten” YK-määrärahojen leikkaamista 40 prosentilla. Vuoden kestävä selvitys kartoittaisi, miten Yhdysvaltain määrärahat palvelevat sen omia etuja. Yhdysvallat on YK:n suurin rahoittaja.

Leikkaukset saattaisivat kohdistua presidentti Obaman suosimiin YK-ohjelmiin, kuten kehitysyhteistyöhön ja rauhanturvaoperaatioihin.

Kidutus ja Guantanamo

Trump toisti vanhan väitteensä, jonka mukaan kidutus toimii hyvin. Hän sanoi kuitenkin jättävänsä asian alaisilleen. Puolustusministeri James Mattis ja CIA:n uusi johtaja Mike Pompeo vastustavat kidutusta. Se on myös laitonta.

Ennakkotietojen mukaan Trump aikoo pitää auki Guantanamon vankilan, jossa on vielä 41 vankia.

Trump harkitsee selvitystä siitä, pitääkö CIA:n kuulustelukeskukset ulkomailla ottaa uudelleen käyttöön. Asiasta ei ole vielä päätöstä.

Abortti

Trump palautti aiempien republikaanipresidenttien aikana voimassa olleen säännön, jonka mukaan ulkomaiset avustusjärjestöt eivät saa avustusrahaa Yhdysvalloista, jos ne tekevät abortteja tai kertovat niistä. Päätös osuu kehitysmaiden naisiin.

Investoinnit ja ympäristöluvat

Trump määräsi, että rakennus- ja teollisuushankkeiden ympäristöluvat ja -säännökset on käsiteltävä nopeutetulla aikataululla. Hän suunnittelee vähintään satojen miljardien investointeja teihin ja julkisiin rakennuksiin työllisyyden parantamiseksi.

Trump kasvattaa myös armeijaa.

Öljyputket

Trump vauhdittaa Keystone- ja Dakota Access -öljyputkien rakentamista. Presidentti Obama keskeytti Keystone-putken rakentamisen Kanadasta Yhdysvaltoihin ympäristöriskien takia. Alkuperäiskansat ovat osoittaneet mieltä Dakota-putkea vastaan.

Vaalivilppitutkinta

Trump määrää tutkinnan vaalivilppiin Yhdysvalloissa. Hän on toistuvasti väittänyt ilman luotettavia todisteita, että 3–5 luvatonta siirtolaista olisi äänestänyt laittomasti. Tämä selittää Trumpin mielestä sen, että Hillary Clinton sai 2,9 miljoonaa ääntä häntä enemmän.

Yhdysvaltain äänestysrekisterit eivät ole ajan tasalla, mutta vaalivilppi on aiempien tutkimusten mukaan erittäin harvinaista.

Ympäristövirasto EPA

Trumpin hallinto pyysi ympäristövirasto EPA:ta poistamaan verkkosivuiltaan ilmastonmuutosta käsittelevän osion, mutta perui pyynnön kohun takia. Trumpin nimittämä EPA:n johtaja Scott Pruitt on aiemmin haastanut viraston oikeuteen päästörajoitusten kumoamiseksi.

Julkisen hallinnon rekrytointikielto

Trump määräsi, ettei julkiseen hallintoon saa rekrytoida uusia työntekijöitä. Poikkeuksia ovat armeija ja kansallinen turvallisuus.

Puhdistus ulkoministeriössä

Useat ulkoministeriön korkeimmat virkamiehet saivat kuulla, ettei heidän palveluksiaan enää tarvita. Yhdysvalloissa korkeiden virkamiesten työt ovat katkolla presidentin vaihtuessa, mutta seuraava voi hallinto pyytää heitä jatkamaan. Ulkoministeriön keskijohto jää väliaikaisesti tyhjäksi.

Chicagon henkirikokset

Trump uhkasi lähettää liittovaltion joukkoja Chicagoon, ellei kaupunki saa väkivaltaa kuriin. Chicagossa tehtiin viime vuonna 762 henkirikosta, enemmän kuin Los Angelesissa ja New Yorkissa yhteensä.

Korkein oikeus

Trump lupasi nimittää korkeimpaan oikeuteen uuden, konservatiivisen tuomarin ensi viikon torstaina viime vuonna kuolleen Antonin Scalian tilalle. Nimityksen jälkeen konservatiivien ja liberaalien voimasuhteet oikeudessa ovat jälleen 5–4.

Oikaisu 29.1 kello 10.15: CIA:n uusi johtaja on nimeltään Mike Pompeo, ei Pampeo kuten artikkelissa aikaisemmin virheellisesti kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää