Ulkomaat

Trumpin määräys katkaisi satojen matkan Yhdysvaltoihin, jopa 200 ihmistä otettiin kiinni lentokentillä – ”Minut laitettiin käsirautoihin ja aloin itkeä”

Sudanilainen jatko-opiskelija Nisrin Elamin kertoo olleensa kiinniotettuna tunteja, vaikka hänellä on pysyvä oleskelulupa. Yhdysvaltoihin pyrkinyt Hameed Khalid Darweesh puolestaan vapautettiin lauantaina 19 tunnin piinan jälkeen.

Kun irakilainen Hameed Khalid Darweesh puhui lauantaina toimittajille 19 tunnin pidätyksen jälkeen, hän purskahti itkuun.

”Tiedättekö, kuinka montaa sotilasta olen koskettanut tällä kädellä”, hän kysyi ja veti kätensä selkänsä taakse imitoiden käsirautoja, jotka hänelle laitettiin pidätyksen yhteydessä.

Darweesh on aiemmin työskennellyt yli kymmenen vuotta tulkkina Irakissa Yhdysvaltain hallituksen palveluksessa, kertoo The New York Times. Perjantaina hänet pidätettiin New Yorkissa John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä.

Irakilaisella Darweeshilla oli voimassa oleva viisumi. Presidentti Donald Trump antoi kuitenkin perjantaina määräyksen, joka kieltää Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Syyrian kansalaisia saapumasta Yhdysvaltoihin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kielto kestää määräyksen mukaan alustavasti kolme kuukautta. Lisäksi kaikkien pakolaisten sijoittaminen maahan on jäissä neljän kuukauden ajan.

Muun muassa Cleveland Plain Dealer -lehti kertoo kiellon tukkineen jo useiden pakolaisten ja perheiden tien Yhdysvaltoihin. Pakolaisia auttavasta US Together -kansalaisjärjestöstä kerrotaan lehdelle, että esimerkiksi kuusihenkinen syyrialaisperhe, jonka piti lentää maanantaina turkkilaiselta pakolaisleiriltä Clevelandiin, ei määräyksen vuoksi pääsekään lähtemään.

Hameed Khalid Darweeshin koettelemus päättyi lauantaina liittovaltion tuomarin päätöksen myötä. Hän kiitti ihmisiä, jotka olivat toimineet hänen puolestaan, ja kehui Yhdysvaltoja maailman mahtavimmaksi maaksi. CNN:n tietojen mukaan Darweesh olisi myös saamassa luvan jäädä Yhdysvaltoihin.

Trumpin määräyksen tarkasta toimeenpanosta ja vaikutuksista on kuitenkin vallinnut suuri sekavuus, ja moni pysyvän oleskeluluvan haltijakin on ollut epätietoinen kohtalostaan. The New York Timesin mukaan muun muassa useat ulkomaalaiset opiskelijat ovat törmänneet vaikeuksiin, kun he ovat yrittäneet palata Yhdysvaltoihin esimerkiksi lomaltaan.

Sudanilainen antropologian jatko-opiskelija Nisrin Elamin, 39, palasi perjantai-iltana New Yorkiin kotimaastaan, jossa hän oli ollut tekemässä akateemista tutkimusta. Hän kertoo uutistoimisto Reutersille, että hänet otettiin kiinni lentokentällä.

Yhdysvalloissa yli 20 vuotta asunut Elamin kertoo näyttäneensä pysyvän oleskelulupansa eli green cardinsa. Sen jälkeen häntä kuulusteltiin ja hänelle tehtiin ”epämukava” ruumiintarkastus tunnustelemalla vaatteiden päältä.

 

”Minut laitettiin käsirautoihin ja aloin itkeä.”

”Sitten minut laitettiin käsirautoihin ja aloin itkeä”, Stanfordin yliopistossa opiskeleva Elamin kertoo.

Hänen mukaansa käsiraudat otettiin pois melko pian, mutta hän joutui olemaan kiinniotettuna noin viisi tuntia.

Elamin on huolissaan siitä, ettei nyt pääse tapaamaan Sudanissa asuvia vanhempiaan. Hän kokee silti olevansa onnekas.

”Monia kohdellaan paljon huonommin tai heidät lähetetään takaisin”, hän kertoo The New York Timesin mukaan.

Reutersin haastattelema viisihenkinen irakilaisperhe kuuluu niihin, jotka eivät päässeet edes Yhdysvaltoihin asti. Perhe myi asuntonsa, jätti koulunsa ja työpaikkansa Irakissa ja nousi lauantaina Kairoon menevään lentokoneeseen.

Perheen isän työnantaja oli ollut Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto Usaidin yhteistyökumppani. Tämä auttoi perhettä saamaan viisumin, jota oli haettu jo syksyllä 2014.

Reutersin mukaan perhettä ei kuitenkaan päästetty jatkolennolle, vaan heidät otettiin Kairon lentokentällä kiinni ja ohjattiin seuraavana aamuna Irakiin menevään koneeseen.

”Meitä kohdeltiin kuin huumediilereitä”, isä kertoo.

”Minulla on hyvin huono omatunto vaimoni ja lasteni puolesta. Minusta tuntuu siltä, että olen syyllinen heidän tyrmistykseensä.”

Miehen mukaan Yhdysvaltojen hyväksi työskentely on tehnyt perheestä houkuttelevan kohteen terroristeille.

”En ymmärrä, kuinka [Trump] palkitsee ihmiset, jotka auttoivat häntä. En ymmärrä tätä. Kun työskentelimme heidän kanssaan, asetimme oman henkemme, minun ja perheeni henget vaaraan”, hän sanoo Reutersille.

”Kaikkia, jotka työskentelevät amerikkalaisten kanssa, pidetään vääräuskoisina.”


Pysyvän oleskeluluvan haltijoiden pääsy Yhdysvaltoihin käsitellään viranomaislähteiden mukaan ”tapauskohtaisesti”. CNN:n mukaan Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeriö on linjannut, että he voivat kuitenkin nousta Yhdysvaltoihin suuntautuville lennoille.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan maahantulijoiden kohtelu on joillakin lentokentillä ollut tiukempaa kuin toisilla. Useat kiinniotettujen asianajajat kertovat, että pelkästään John F. Kennedyn kentällä on otettu kiinni kymmeniä ihmisiä, kertoo CNN. The New York Timesin mukaan heitä on maanlaajuisesti arvioitu olevan jopa 100–200.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavasta ministeriöstä kerrottiin lauantai-iltana Reutersin mukaan, että asetus on vaikuttanut noin 375 henkilön matkaan. Ministeriön mukaan 109 Yhdysvaltoihin pyrkineeltä henkilöltä oli evätty maahanpääsy.

Lisäksi ainakin 173:a henkilöä oli estetty nousemasta Yhdysvaltoihin suuntaaviin lentokoneisiin.

John F. Kennedyn lentokentällä pidätettiin myös toinen irakilaismies samoihin aikoihin irakilaistulkki Darweeshin kanssa. Irakissa työskentelevä mies oli ollut matkalla Texasiin, jossa hänen vaimonsa ja lapsensa asuvat.

”Hän pyysi juristiaan ja halusi hakea turvapaikkaa. Hänelle kerrottiin: et voi tehdä sitä, sinun on mentävä takaisin”, miehen vaimo kertoo The New York Timesille.

Kansalaisjärjestö Aclu nosti miesten vapauttamiseksi oikeusjutun, jonka tuloksena liittovaltion tuomari Ann Donnelly teki lauantai-iltana Trumpin asetusta jarruttavan päätöksen.

Donnelly linjasi, että niitä Yhdysvaltoihin jo saapuneita tai matkalla olevia, joilla on voimassa oleva viisumi, ei saa käännyttää.


Monet ulkomailla tällä hetkellä olevat ovat epätietoisia siitä, pääsevätkö he takaisin Yhdysvaltain-kotiinsa, vaikka heillä on pysyvä oleskelu- ja työlupa Yhdysvaltoihin.

”Kuinka työni käy? Jos en pääse pian takaisin, menetän kaiken”, jumiin jäänyt iranilainen Daria Zeynalia kommentoi lauantaina The New York Timesin mukaan. Hänellä on Yhdysvalloissa asunto ja pysyvä oleskelulupa, mutta hän oli Iranissa tapaamassa perhettään Trumpin antaessa määräyksensä.

Los Angeles Times on puolestaan haastatellut New Yorkissa asuvaa syyrialaista klarinetistia, joka on Libanonissa konserttimatkalla. Nyt hän on huolissaan siitä, pääseekö palaamaan kotiinsa ja soittamaan jo sovituissa konserteissa.

”En ole varma, kuinka kuvailisin tuntemuksiani”, hän kertoo.

”Tässä ei todellakaan ole kyse minusta. Tämä vaikuttaa syvästi niin monen ihmisen elämään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • muslimit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää