Ulkomaat

Ford, Starbucks, Apple, Netflix, Microsoft – yhä useampi yritys käy Trumpia vastaan

Donald Trumpin maahantulokieltomääräys huolettaa monia yrityksiä, ja joissakin lentoyhtiöissä pohditaan, keitä henkilöstöstä voidaan lähettää Yhdysvaltain-lennoille. Seuraava asetus rajoittanee työviisumien myöntämistä.

Amerikkalaiset suuryritykset ovat päivä päivältä pöyristyneempiä presidentti Donald Trumpin maahantulomääräyksistä. Uusin huolenaihe on se, että presidentin ennakoidaan rajoittavan työviisumien myöntämistä.

Muun muassa Ford Motor Companyn puheenjohtaja Bill Ford Jr. ja toimitusjohtaja Mark Fields viestivät maanantaina, että presidentin maahantulokielto sotii Fordin arvoja vastaan. Fordin tehdas sijaitsee Michiganin Dearbornissa, jossa on myös Yhdysvaltojen suurin arabiväestö.

Myös investointipankki Goldman Sachsin toimitusjohtaja Lloyd Blankfein liittyi maanantaina Trumpin arvostelijoiden kasvavaan joukkoon. Financial Timesin mukaan Blankfein tuomitsi presidentin toimet täysin.

”Tällaista politiikkaa emme kannata. Tässä on ainekset yritykselle aiheutuvaan häiriöön, joka vaikuttaa erityisesti meidän työntekijöihimme ja heidän perheisiinsä”, toimitusjohtaja sanoi.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo saaneensa presidentin asetusluonnoksen, jonka mukaan yritysten tulisi palkata ensisijaisesti yhdysvaltalaista työvoimaa.

Ulkomailta saisi palkata vain kaikkein parhaiten palkattuja työntekijöitä. Asetuksella presidentti pyrkisi rajoittamaan ulkomaisen halpatyövoiman pääsyä Yhdysvaltojen työmarkkinoille.

Työviisumien mahdollinen rajoittaminen huolettaa muun muassa Piilaakson teknologiayhtiöitä, jotka haalivat riveihinsä huippuosaajia kaikkialta maailmasta.

Yhtiöt ovat olleet helisemässä jo annettujen maahantulorajoitustenkin kanssa.

Yksi huolestuneista on suomalainen Kristian Segerstråle.

Segerstråle, suomalainen pelialan vaikuttaja ja Kalifornian Piilaaksossa toimivan Super Evil Megacorp -peliyhtiön toimitusjohtaja, kirjoitti viikonloppuna alaisilleen kirjeen, jota omien sanojensa mukaan ei koskaan uskonut kirjoittavansa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli perjantaina allekirjoittanut määräyksen, jolla seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin kielletään kolmeksi kuukaudeksi. Määräys aiheutti välittömästi kaaoksen lentokentillä.

Muun muassa Microsoftin, Applen, Teslan ja Netflixin johtajat kritisoivat Trumpin päätöstä heti tuoreeltaan.

”Trumpin toimet vahingoittavat Netflixin työntekijöitä kaikkialla maailmassa – – ja lisäävät Amerikassa turvattomuutta pikemminkin kuin turvallisuutta”, päivitti Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings Facebookiin.

Google arvioi maahantulokiellon koskevan yli sataa sen työntekijää ja pyysi matkoilla olevia työntekijöitä palaamaan välittömästi Yhdysvaltoihin.

Segerstråle katsoi tarpeelliseksi rauhoitella Super Evil Megacorpin noin 50:tä työntekijää.

”Monille maahanmuuttajille, pysyvän oleskeluluvan saaneille (sellaisille kuten minä itse) ja erilaisten viisumien haltijoille Super Evil Megacorpin päämajassa ja ympäri maailmaa on melko pelottavaa, että jotain tällaista voi tapahtua. Tämä pätee niin itse määräykseen kuin sitä ympäröivään retoriikkaankin”, Segerstråle kirjoittaa verkossa julkaisemassaan kirjeessä.

Segerstråle kirjoittaa henkilöstölle olevansa varma, että järki maan hallinnossa lopulta voittaa, ja vakuuttaa sillä välin pitävänsä työntekijöidensä puolia.

”Käytän henkilökohtaisesti kaikki käytössäni olevat resurssit suojellakseni henkilöstöä ja heidän perheitään, jotka nyt kenties tuntevat olonsa turvattomaksi.”

Segerstrålen kirje alleviivaa sitä, kuinka huolissaan Trumpin maahanmuuttolinjauksista Piilaaksossa ollaan.

”Olivatpa poliittiset kytkökset tai uskomuksenne mitkä tahansa, yksilöiden syrjiminen tai vainoaminen uskontoon, etnisyyteen, kansallisuuteen tai mihin tahansa perustuen ei ole ok missään, milloinkaan. Ilmoittakaa, jos olette huolissanne omasta tai perheenne asemasta. Tuemme teitä. Yrityksemme maahanmuuttolakimies on myös käytettävissä, jos joku haluaa puhua.”

Harmaiden hiusten lisäksi maahantulomääräykset ovat antaneet yrityksille mahdollisuuksia myös oman hännän nostoon. Esimerkiksi majoitusvälitys Airbnb etsii ihmisiä majoittamaan matkustuskiellon vuoksi pulaan joutuneita. Yhtiön perustajiin kuuluva Brian Chesky lupaa tarjota majapaikan ilmaiseksi:Starbucks puolestaan lupaa palkata 10 000 pakolaista töihin eri puolilla maailmaa sijaitseviin kahviloihinsa tulevien viiden vuoden aikana.

Kyydinvälitysyhtiö Lyft lupasi lahjoittaa miljoona dollaria kansalaisoikeusliitolle, joka vastustaa maahantulorajoituksia. Sen kilpailija Uber taas lupasi korvata tulonmenetyksiä ulkomailla oleville ulkomaalaisille kuljettajilleen, jotka eivät nyt pääse palaamaan kotiin.

Uber on joutunut myös hankalaan välikäteen: Kun perinteiset taksit protestoivat maahantulorajoituksia vastaan boikotoimalla John F. Kennedyn lentokenttää, Uber kuljetti ihmisiä kentälle tavallista halvemmalla.

Tätä pidettiin boikotin murtamisena, ja kuluttaja toisensa jälkeen julistaa luopuvansa Uberin käytöstä.

Tilanne on Uberille kiusallinen sikälikin, että Kalanick kuuluu presidentin työllisyyttä pohtivaan neuvottelukuntaan.Lentoyhtiöille maahantulorajoitukset aiheuttavat ongelmia paitsi matkustajien myös koneiden miehistöjen suhteen. Suurten lentoyhtiöiden henkilökunta on usein hyvin kansainvälistä, ja nyt kaikki eivät kelpaa Amerikan-lennoille.

Emirates-lentoyhtiö kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan jo vaihtaneensa lentäjien ja matkustamohenkilökunnan työvuoroja. Myös jotkut muut lentoyhtiöt, kuten abudhabilainen Etihad Airways, varmistelevat henkilökunnan sopivuutta Yhdysvaltain-lennoille.

”Joudumme ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin miettimään, mistä ihmiset ovat kotoisin”, kertoi saksalaisen matkustamohenkilökuntaliiton edustaja Nicoley Baublies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Piilaakso
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

  5. 5

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  6. 6

   Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  9. 9

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  10. 10

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää