Ulkomaat

Saksan Merkel ja Ruotsin Löfven peräänkuuluttivat solidaarisuutta EU:n turvapaikkapolitiikkaan – Trumpia arvosteltiin Tukholmassa

Turvapaikkapolitiikka yhdistää Saksaa ja Ruotsia, jotka ovat viime vuosina kantaneet suuren vastuun Eurooppaan pyrkivien vastaanottamisesta.

Tukholma

Lisää solidaarisuutta turvapaikkapolitiikkaan ja Trumpille nuhteita. Lisäksi puhetta Britannian EU-eron seurauksista.

Siinä teemat, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tiistaina Tukholmassa.

Erityisesti turvapaikkapolitiikka nousi esiin parivaljakon lyhyessä lehdistötilaisuudessa. Aihe yhdistää Saksaa ja Ruotsia, jotka ovat viime vuosina kantaneet suuren vastuun Eurooppaan pyrkivien vastaanottamisesta.

Löfven ja Merkel vaativat yksituumaisesti laajempaa eurooppalaista vastuunkantoa.

”Tarvitsemme harmonisoidun lainsäädännön. Aivan perustavanlaatuista keskusteluissa on, että kaikki maat ovat kantamassa vastuuta ihmisten vastaanottamisesta”, Löfven sanoi.

EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka on tapetilla taas tällä viikolla, kun EU-johtajat tapaavat perjantaina Maltalla järjestettävässä epävirallisessa huippukokouksessa.

Tässä yhteydessä asialistalla on muun muassa Välimeren ja Libyan kautta Eurooppaan kulkeva pakolaisreitti ja Libyan rooli. Tulijoiden määrä tällä reitillä kasvoi EU:n rajaviranomaisen Frontexin mukaan päättyneenä vuonna 2016 kymmenillä tuhansilla edellisvuodesta.

Keskustelua on käyty muun muassa siitä, voitaisiinko Libyan kanssa solmia samantyyppinen turvapaikanhakijoiden tuloa rajoittava sopimus kuin EU on solminut Turkin kanssa.

Merkel sivusi aihetta hyvin lyhyesti vastatessaan kysymykseen EU:n turvapaikkapolitiikan tulevaisuudesta.

”On mielestäni kaksi hyvin tärkeää seikkaa. Yhtäältä, että voimme periaatteellisesti – – solmia eri Afrikan valtioiden kanssa sopimuksia, jotka muistuttavat EU:n ja Turkin tekemää sopimusta. Lisäksi ajatellen tilannetta Italiassa, eurooppalainen solidaarisuus on hyvin tärkeää”, hän sanoi.

Erikseen Merkel sanoi, ettei Euroopan pidä sanella yksipuolisesti tahtoaan mahdollisista sopimuksista ja että teemasta on käytävä keskusteluja Pohjois-Afrikan maiden kanssa.

Merkel vieraili nyt Ruotsissa ensimmäistä kertaa Löfvenin aikana. Edellisen kerran liittokansleri kävi virallisella vierailulla Ruotsissa kesällä 2014, kun tuolloinen pääministeri Fredrik Reinfeldt oli kutsunut Britannian, Saksan ja Hollannin johtoa pääministerin kesäasunnolle Harpsundiin.

Vierailu nähtiin Ruotsissa keinona hakea uusia liittolaisia, kun Britannia on jättämässä EU:n. Britannia on ollut hyvin tärkeä liittolainen Ruotsille monissa EU-kysymyksissä, ja nyt Ruotsissa uskotaan, että vastaisuudessa yhteistyö Saksan kanssa korostuu.

Saksa on myös Ruotsin suurimpia vientimaita, joten taloudellista yhteistyötä pidetään arvossa.

Merkel ja Löfven kertoivat muun muassa uudesta innovaatioyhteistyöstä. Maat suunnittelevat myös entistä syvempää puolustusyhteistyötä, josta tiistaina ei kuitenkaan kuultu sen enempää yksityiskohtia.

Johtajat saivat kommentoida muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asetusta useita muslimimaita koskevasta tilapäisestä maahantulokiellosta.

Löfven kutsui linjausta ”syvästi valitettavaksi ja huolestuttavaksi”.

”EU:lla on tärkeä rooli kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien puolustajana riippumatta siitä, kuka ne haastaa. Meidän EU:ssa on puolustettava yhdessä monenkeskistä yhteistyötä ja kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa”, hän sanoi.

Merkel asetti sanansa niin ikään kriittisesti, mutta varovaisemmin.

”Terrorismin torjunta ei oikeuta yhden kansanryhmän tai tietyn uskontokunnan vastaisia toimia”, hän sanoi.

Britannian EU-erosta Merkel totesi lähinnä, että nyt on jatkettava eteenpäin.

”Pidän tietenkin Britannian kansanäänestyksen tulosta valitettavana, mutta nyt tärkeää, että teemme yhteistyötä ja että suhteemme Britanniaan ovat vastaisuudessakin hyvät.”

Merkel tapasi tiistain vierailullaan myös Ruotsin kuningasparin ja elinkeinoministeri Mikael Dambergin sekä osallistui German Swedish Tech Forum -nimiseen seminaariin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Saksa
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita loukkaantunut pakettiauton ajettua väkijoukkoon Barcelonan keskustassa, poliisi sanoo terrori-iskuksi – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää