Ulkomaat

Demokraatit voivat estää Trumpin korkeimman oikeuden tuomarin nimityksen, mutta se saattaa kostautua

Demokraatit voivat periaatteessa estää Neil Gorsuchin nimityksen korkeimpaan oikeuteen, mutta se täytyy tehdä riskialttiilla tavalla verrattuna menettelyyn, jota republikaanit käyttivät viime vuonna.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimitti varhain keskiviikkona Suomen aikaa korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi tiukan linjan konservatiivin Neil Gorsuchin.

Nimitys on jo toinen ehdokas konservatiivituomari Antonin Scalian paikalle, joka kuoli viime vuoden helmikuussa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama nimitti Scalian tilalle viime vuoden maaliskuussa maltillisen Merrick Garlandin, mutta republikaanienemmistöinen senaatti ei suostunut ottamaan nimitystä lainkaan käsittelyyn. Tämä oli ennenkuulumatonta ja suututti demokraatit. Garlandin nimitys raukesi, kun uusi kongressi aloitti työnsä tammikuun alussa.

Täysin poikkeuksellinen menettely on demokraattien tuoreessa muistissa, ja iso osa demokraattisenaattoreista on luvannut taistella Trumpin nimitystä vastaan.

Periaatteessa demokraatit voivat estää Gorsuchin nimityksen, mutta se täytyy tehdä riskialttiilla tavalla verrattuna menettelyyn, jota republikaanit käyttivät viime vuonna.

Republikaanienemmistöinen senaatti ottaa varmasti Gorsuchin nimityksen käsittelyyn, ja tätä demokraatit eivät voi estää. Vähemmistössä olevat demokraatit voivat kuitenkin jarruttaa käsittelyä loputtomiin, jos heidän rivinsä pysyvät yhtenäisinä.


Nykyään senaattorit voivat käydä jarrutuskeskustelua (filibuster) tietyissä asioissa loputtomiin, ellei kolme viidesosaa senaattoreista päätä toisin. Sadan jäsenen senaatissa tämä tarkoittaa yleensä 60 ääntä. Toisin sanoen moni päätös vaatii senaatissa tosiasiassa tuon 60 ääntä, vaikka viimeinen äänestys asiasta ratkaistaisiin yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Nykyisessä senaatissa on 52 republikaania, 46 demokraattia ja kaksi itsenäistä jäsentä.

Korkeimman oikeuden tuomarin nimitys kuuluu asioihin, joissa jarrutuskeskustelua voi käydä. Yksikään jarrutuskeskustelu korkeimman oikeuden tuomarista ei ole kuitenkaan koskaan onnistunut, ja viime vuosikymmeninä sitä on yritetty vain kerran, vuonna 2006.

Tuolloin demokraatit yrittivät estää tuomari Samuel Aliton nimityksen, mutta debatti asiassa päätettiin lopettaa äänin 72–25. Lopulta vain 24 senaatin silloisesta 44 demokraatista äänesti jarrutuskeskustelun jatkamisen puolesta.

Nyt rivit todennäköisesti pitävät paremmin viime vuoden skandaalin ja yleisen Trump-vastustuksen takia. Lisäksi Gorsuch ei vakuuta nykyisiä demokraattisenaattoreita.

Esimerkiksi demokraattisenaattori Jeff Merkley pitää republikaanien toimintaa ”paikan varastamisena”. Senaatin vähemmistöjohtaja, demokraattisenaattori Chuck Schumer puolestaan epäili suuresti, että Gorsuch olisi tuomari, joka pystyisi taistelemaan sellaista presidenttiä vastaan, joka on valmis taivuttamaan perustuslakia.

Demokraattisenaattori Elizabeth Warren puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Trumpilla ”oli mahdollisuus valita konsensusehdokas”, mutta sen sijaan hän valitsi henkilön, joka on Warrenin mukaan asettunut sellaisten työnantajien puolelle, jotka eivät maksa kunnollista palkkaa, irtisanovat työntekijöitä väärin perustein ja kostavat väärinkäytösten ilmiantajille.

Taistelu Gorsuchin nimitystä vastaan saattaa kuitenkin lopulta kostautua, koska senaatin puheenjohtajan päätöksellä sen sääntöjä voidaan muuttaa yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Niin sanotulla ”ydinasevaihtoehdolla” tai ”perustuslaillisella vaihtoehdolla” demokraatit muuttivat jarrutuskeskustelun sääntöjä viimeksi vuonna 2013. Silloin jarrutuskeskustelu­mahdollisuus poistettiin lähes kaikista Valkoisen talon vallassa olevista nimityksistä lukuun ottamatta korkeimman oikeuden tuomarinimityksiä.

Republikaanienemmistöinen senaatti ja republikaanivarapresidentti Mike Pence – virallisesti senaatin puheenjohtaja – voivat halutessaan muuttaa senaatin sääntöjä uudestaan ja poistaa jarrutuskeskustelu­mahdollisuuden myös korkeimman oikeuden tuomarinimitysten käsittelystä. Tällöin Gorsuchin nimitykseen riittäisi 51 ääntä – tai 50, sillä tasatilanteessa varapresidentti saa rikkoa pattitilanteen.

Sääntöjen muutos vaatisi tietenkin lähes kaikkien republikaanisenaattoreiden puoltoäänen, mikä ei ole näin räjähdysherkässä aiheessa lainkaan varma oletus.

CNN:n mukaan osa senaatin demokraateista harkitsee kuitenkin, että he eivät taistele Gorsuchin nimitystä vastaan loputtomiin. Taistelunsa kannattaa valita, ja demokraatit saattavat jättää jarrutuskeskustelun käytön Trumpin seuraavaan korkeimman oikeuden nimitykseen. Tämä sen takia, että konservatiivi Gorsuch korvaisi korkeimmassa oikeudessa Scalian, joka oli niin ikään tiukka konservatiivi.

Seuraava nimitys, jos sellainen tulee, korvaisi mitä todennäköisimmin yhden korkeimman oikeuden nykyisistä liberaaleista tuomareista tai keskustalais­konservatiivin Anthony Kennedyn, joka on asettunut liberaalien puolelle esimerkiksi kysymyksissä aborttioikeuksista, vähemmistöjen kiintiöistä oppilaitoksissa ja homoliitoissa.

Neljästä liberaalista tuomarista Ruth Bader Ginsburg ja Stephen Breyer ovat 83- ja 78-vuotiaita. Anthony Kennedy on 80-vuotias.

Gorsuchin nimitys palauttaisi korkeimpaan oikeuteen konservatiivisen 5–4-enemmistön. Seuraava konservatiivinimitys voisi muuttaa oikeuden tasapainon konservatiiviseksi jopa vuosikymmeniksi, koska tuomarit nimitetään eliniäksi.

Demokraattien kannattaa siis ehkä jättää taistelu myöhemmäksi, koska republikaanit ovat todennäköisesti haluttomampia muuttamaan sääntöjä lähempänä seuraavia vaaleja.

Seuraava presidentti voi olla demokraatti, ja jarrutuskeskustelusääntöjen muutos nyt saattaisi tehdä republikaanien demokraattipresidentin nimitysten estelystä mahdotonta myöhemmin. Jos republikaanit eivät uskalla muuttaa sääntöjä enää myöhemmin Trumpin presidenttikaudella, jarrutuskeskustelulla olisi paremmat mahdollisuudet onnistua.

Tämän lisäksi myöhempään taisteluun saattavat kannustaa senaatin vaalikaudet. Senaatin paikoista noin kolmasosa valitaan uudelleen kahden vuoden välein.

Trumpin seuraavan nimityksen aikaan senaatti saattaa siis olla demokraattienemmistöinen, jolloin demokraatit voisivat toistaa republikaanien viimevuotisen tempun ja jättää seuraavan nimityksen korkeimpaan oikeuteen kokonaan käsittelemättä.

Tausta

Korkein oikeus tulkitsee perustuslakia


 Yhdysvaltojen perustuslaki ja sen lisäykset antavat maan kansalaisille oikeuksia, jotka ovat usein keskenään ristiriidassa. Perustuslain tulkitsijana korkein oikeus kertoo, miten yli kahdensadan vuoden ikäinen teksti vaikuttaa ihmisten elämään muuttuneessa maailmassa.

 Perustuslain tärkein ajatus on vallan jakaminen. Lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan lisäksi liittovaltio, osavaltiot ja paikallishallinto ovat hyvin riippumattomia toisistaan.

 Tavoitteena on estää vallan keskittyminen. Samalla jako on taannut, että yhteiskunnan muuttaminen poliittisilla päätöksillä on hyvin hankalaa. Korkein oikeus sen sijaan pystyy muuttamaan tiettyjä kiistakysymyksiä yhdellä päätöksellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  9. 9

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  10. 10

   Turun puukotusten uhrien muistoksi järjestetään hiljainen hetki tänään kello 10

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta
  3. Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?
  4. Poliisi mallinsi Turun puukotusten tapahtumat keskustassa – Oranssiin liiviin pukeutunut poliisi esitti puukottajaa ja ”iski” taputtamalla uhreja esittäviä selkään
  5. Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”
  6. Suomalaiset ovat aina rakastaneet Pentti Linkolaa, mutta ulkomailla häntä rakastavat eniten uusnatsit
  7. Tunti sitten
  8. Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää
  11. Jättimäisen monitoimiareenan rakentaminen Tampereelle näyttää jo lähes varmalta – Jos päätös sijoittajilta saadaan, voisi areena valmistua jo viiden vuoden kuluttua
  12. 2 tuntia sitten
  13. Siirtolapuutarhamökki tuhoutui tulipalossa Herttoniemessä
  14. Näytä lisää