Valikko
Ulkomaat

Finnair sai vahvistuksen: Trumpin maahantulokielto kumottu – presidentin mukaan päätöksen teki ”niin kutsuttu tuomari” ja se tullaan kumoamaan

Lentoyhtiöt ovat alkaneet taas ottaa USA:n lennoilleen matkustajia kansallisuuteen katsomatta. Valkoinen talo luonnehti maahantulokiellon jäädyttämistä tuoreeltaan törkeäksi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamat maahantulorajoitukset kärsivät takaiskun, kun Seattlessa istuva liittovaltion tuomari jäädytti ne toistaiseksi.

Tuomarin päätös tuli perjantaina. Lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa Trump jyrähti takaisin.

”Tämän niin kutsutun tuomarin mielipide – – on naurettava ja tullaan kumoamaan!”, Trump kirjoitti Twitterissä.Piirituomari James L. Robartin päätös tarkoittaa, että Trumpin maahantulorajoituksia ei toistaiseksi saa panna täytäntöön. Vaikka tulkinta on vain yhdestä osavaltiosta, se kattaa koko Yhdysvallat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump näytti jäävän oikeuden vastustamisessa yksin.

Lauantaina niin Yhdysvaltojen ulkoministeriö kuin kansallinen turvallisuusvirastokin totesivat, että ne noudattavat tuomarin päätöstä ja päästävät maahan maahantulokieltolistan muslimimaista tulevat matkustajat. Uutistoimistojen mukaan kyse on noin 60 000 henkilöstä, joilla on asianmukainen viisumi Yhdysvaltoihin.

Myöhään illalla Suomen aikaa lauantaina Trump esitti Twitterissä vielä uudelleen närkästyksensä oikeuden päätöksestä.

”Mihin maamme on menossa, kun tuomari voi estää kansallisen turvallisuusviraston matkustuskiellon ja kun kuka tahansa jolla on pahat mielessä, voi tulla Yhdysvaltoihin”, Trump ihmetteli.

Maahantulorajoitukset vei oikeuden käsiteltäväksi Washingtonin osavaltion oikeusministeri Bob Ferguson.

”Perustuslaki voitti” Ferguson arvioi tuomion julistamisen jälkeen. ”Edes presidentti ei ole lain yläpuolella.”

Uusi tulkinta on aiheuttanut uutta hämmennystä lentokentillä ja lentoyhtiöissä. Qatar Airways sekä eurooppalaiset Air France, Lufthansa ja Iberia ehtivät ensimmäisten joukossa ilmoittamaan, ettei kansalaisuus enää estä matkustajien pääsyä Yhdysvaltain-lennoille. Se riittää, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

Finnair sai lauantaina kello 17.16 vahvistuksen Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaiselta, että maahan voidaan lennättää matkustajia kansalaisuudesta huolimatta, kunhan matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Niinpä väärä kansalaisuus ei estä pääsyä Finnairin lennoille Yhdysvaltoihin.

Presidentti Donald Trump määräsi viime viikolla määräaikaisen maahantulokiellon kaikille pakolaisille sekä kaikille seitsemän eri maan kansalaisille. Syyriasta tulevien pakolaisten maahantulokiellossa ei ole takarajaa.

Päätöksen seurauksena on peruutettu eri arvioiden mukaan 60 000–100 000 viisumia. Arviot vaihtelevat ministeriöstä toiseen.

Päätöksestä Seattlessa valittaneen Fergusonin mukaan tuomarin tulkinta tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltoihin on käytännössä päästettävä kuka tahansa, kunhan tulijalla on voimassa oleva viisumi.

Seattlen päätös on voimassa toistaiseksi – tai kunnes korkeampi oikeusaste kumoaa sen. The Washington Post -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan presidentin määräystä voi olla vaikea tyrmätä pysyvästi, koska presidentillä on laajat oikeudet maahantulopolitiikassa.

Valkoinen talo luonnehti vastaiskua tuoreeltaan törkeäksi, mutta lievensi sitten sanomisiaan. Trumpin lehdistöpäällikkö vakuutti, että maahantulokielto on laillinen ja oikeusministeriö hakee kumoamista Seattlen tulkinnalle.

”Presidentin määräys on tarkoitettu kotimaamme suojelemiseksi. Hänellä on oikeus ja velvollisuus suojella Yhdysvaltain kansalaisia”, lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi.

Kiistassa mitataan nimenomaan presidentin valtaoikeuksien laajuutta. Presidentti ei saa asetuksillaan rikkoa voimassaolevaa lakia, ja vastustajat pitävät maahantulokieltoa perustuslain vastaisina.

Kieltojen on arvioitu myös haittaavan Yhdysvaltojen taloutta, ja monet suuryritykset ovat vastustaneet niitä.

Presidentin maahantulomääräystä on käsitelty oikeusistuimissa useissa eri osavaltioissa, ja ristiriitaiset tulkinnat ovat omiaan aiheuttamaan hämmennystä maahan pyrkivissä ja viranomaisissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Siirtolaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  7. 7

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää