Valikko
Ulkomaat

Finnair sai vahvistuksen: Trumpin maahantulokielto kumottu – presidentin mukaan päätöksen teki ”niin kutsuttu tuomari” ja se tullaan kumoamaan

Lentoyhtiöt ovat alkaneet taas ottaa USA:n lennoilleen matkustajia kansallisuuteen katsomatta. Valkoinen talo luonnehti maahantulokiellon jäädyttämistä tuoreeltaan törkeäksi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamat maahantulorajoitukset kärsivät takaiskun, kun Seattlessa istuva liittovaltion tuomari jäädytti ne toistaiseksi.

Tuomarin päätös tuli perjantaina. Lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa Trump jyrähti takaisin.

”Tämän niin kutsutun tuomarin mielipide – – on naurettava ja tullaan kumoamaan!”, Trump kirjoitti Twitterissä.



Piirituomari James L. Robartin päätös tarkoittaa, että Trumpin maahantulorajoituksia ei toistaiseksi saa panna täytäntöön. Vaikka tulkinta on vain yhdestä osavaltiosta, se kattaa koko Yhdysvallat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump näytti jäävän oikeuden vastustamisessa yksin.

Lauantaina niin Yhdysvaltojen ulkoministeriö kuin kansallinen turvallisuusvirastokin totesivat, että ne noudattavat tuomarin päätöstä ja päästävät maahan maahantulokieltolistan muslimimaista tulevat matkustajat. Uutistoimistojen mukaan kyse on noin 60 000 henkilöstä, joilla on asianmukainen viisumi Yhdysvaltoihin.

Myöhään illalla Suomen aikaa lauantaina Trump esitti Twitterissä vielä uudelleen närkästyksensä oikeuden päätöksestä.

”Mihin maamme on menossa, kun tuomari voi estää kansallisen turvallisuusviraston matkustuskiellon ja kun kuka tahansa jolla on pahat mielessä, voi tulla Yhdysvaltoihin”, Trump ihmetteli.

Maahantulorajoitukset vei oikeuden käsiteltäväksi Washingtonin osavaltion oikeusministeri Bob Ferguson.

”Perustuslaki voitti” Ferguson arvioi tuomion julistamisen jälkeen. ”Edes presidentti ei ole lain yläpuolella.”

Uusi tulkinta on aiheuttanut uutta hämmennystä lentokentillä ja lentoyhtiöissä. Qatar Airways sekä eurooppalaiset Air France, Lufthansa ja Iberia ehtivät ensimmäisten joukossa ilmoittamaan, ettei kansalaisuus enää estä matkustajien pääsyä Yhdysvaltain-lennoille. Se riittää, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

Finnair sai lauantaina kello 17.16 vahvistuksen Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaiselta, että maahan voidaan lennättää matkustajia kansalaisuudesta huolimatta, kunhan matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Niinpä väärä kansalaisuus ei estä pääsyä Finnairin lennoille Yhdysvaltoihin.

Presidentti Donald Trump määräsi viime viikolla määräaikaisen maahantulokiellon kaikille pakolaisille sekä kaikille seitsemän eri maan kansalaisille. Syyriasta tulevien pakolaisten maahantulokiellossa ei ole takarajaa.

Päätöksen seurauksena on peruutettu eri arvioiden mukaan 60 000–100 000 viisumia. Arviot vaihtelevat ministeriöstä toiseen.

Päätöksestä Seattlessa valittaneen Fergusonin mukaan tuomarin tulkinta tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltoihin on käytännössä päästettävä kuka tahansa, kunhan tulijalla on voimassa oleva viisumi.

Seattlen päätös on voimassa toistaiseksi – tai kunnes korkeampi oikeusaste kumoaa sen. The Washington Post -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan presidentin määräystä voi olla vaikea tyrmätä pysyvästi, koska presidentillä on laajat oikeudet maahantulopolitiikassa.

Valkoinen talo luonnehti vastaiskua tuoreeltaan törkeäksi, mutta lievensi sitten sanomisiaan. Trumpin lehdistöpäällikkö vakuutti, että maahantulokielto on laillinen ja oikeusministeriö hakee kumoamista Seattlen tulkinnalle.

”Presidentin määräys on tarkoitettu kotimaamme suojelemiseksi. Hänellä on oikeus ja velvollisuus suojella Yhdysvaltain kansalaisia”, lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi.

Kiistassa mitataan nimenomaan presidentin valtaoikeuksien laajuutta. Presidentti ei saa asetuksillaan rikkoa voimassaolevaa lakia, ja vastustajat pitävät maahantulokieltoa perustuslain vastaisina.

Kieltojen on arvioitu myös haittaavan Yhdysvaltojen taloutta, ja monet suuryritykset ovat vastustaneet niitä.

Presidentin maahantulomääräystä on käsitelty oikeusistuimissa useissa eri osavaltioissa, ja ristiriitaiset tulkinnat ovat omiaan aiheuttamaan hämmennystä maahan pyrkivissä ja viranomaisissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Siirtolaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää