Ulkomaat

Suomalainen avustustyöntekijä näki läheltä Välimeren ylittäjien kauhut: ”Heidän keuhkoissaan oli merivettä ja bensiiniä”

Välimerellä kuoli viime vuonna ennätysmäärä Eurooppaan siirtolaisina pyrkiviä ihmisiä.

Välimeri on edelleen kuoleman meri, vaikka kuvat täyteen ahdetuilla lautoilla ajelehtivista ihmisistä eivät enää täytä kansainvälistä uutisvirtaa. Viime vuonna Välimerellä kuoli 5 083 ihmistä. Enemmän kuin koskaan.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) pelasti kolmen aluksensa voimin viime vuoden aikana 21 600 ihmistä. Järjestön tiedottajana Tukholmassa työskentelevä suomalainen Alexander Uggla vietti viime marraskuussa kolme viikkoa järjestön Dignity I -aluksella Välimerellä. Tuona aikana alukselle pelastettiin merestä 517 ihmistä.

Eurooppaan yrittävät siirtolaiset pakenevat sotaa, vainoa ja köyhyyttä. Ihmissalakuljetus kukkii Libyan rannikolla, koska palveluille on kysyntää: maasta yritetään pois hinnalla millä hyvänsä. Käytännössä Libya on romahtanut valtio, jossa erityisesti ulkomaalaisten riski joutua tapetuksi tai ryöstön, raiskauksen tai sieppauksen uhriksi on suuri. Sen vuoksi moni sinne kotimaastaan paennut siirtolainen on katsonut paremmaksi vaihtoehdoksi nousta huteraan veneeseen, maksoi mitä maksoi.

”He ovat kaikki lukeneet uutisista ja Facebookista, kuinka vaarallista on yrittää meren yli Eurooppaan, mutta Libyaan he eivät ole voineet jäädä”, Uggla kertoo.


Yritykset ovat epätoivoisia. Matkaan on viimeisen vuoden aikana lähdetty koko ajan huonommalla kalustolla. Kuoleman riski on ilmeinen. Neljännes yrittäjistä on alaikäisiä lapsia.

”Vaikeinta minulle oli kuulla, kun pelastamiemme ihmisten joukossa olleet yläasteikäiset pojat kertoivat, että astuessaan Libyassa veneeseen he olivat valmistautuneet kuolemaan.”

Tämän vuoden tammikuussa meren yli yrittäneistä 5 400 ihmisestä kuoli joka kahdeskymmenes, yhteensä 253 ihmistä. Kuolemantapausten määrä on kymmenkertainen verrattuna vuodentakaiseen, jos luvut suhteutetaan yrittäneiden määrään.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Uggla kertoo 16-vuotiaasta bangladeshilaispojasta, joka oli jättänyt kotinsa tarttuakseen Libyasta tulleeseen työtarjoukseen. Vasta perillä hänelle oli selvinnyt, ettei mitään työtä ollut vaan hänet siepattiin ja vietiin paikalliseen vankilaan rikollisten kidutettavaksi. Jengi oli kuvitellut saavansa pojan rutiköyhältä perheeltä lunnasrahoja.

”Hän itki sekä onnesta että surusta pelastuttuaan merestä. Hän oli onnellinen ollessaan elossa, mutta ikävöi perhettään”, Uggla kertoo.

Eräänä yönä MSF:n alus etsi pimeällä avomerellä venettä, jonka Italian rannikkovartioston alainen komentokeskus MRCC oli havainnut. MRCC ohjeistaa rannikkovartioston lisäksi MSF:n kaltaisia avustusjärjestöjä pelastustyössä.

”Veneitä ei näe ennen kuin ne ovat ihan vieressä. Muistan seisoneeni aluksen kannella pimeässä. Mitään ei näkynyt, mutta yhtäkkiä alkoi kuulua kuinka lapset itkivät ja kiljuivat aivan paniikissa jossakin”, Uggla muistelee.

Sinä yönä syyrialaisperheellä oli onnea. Yhtä onnekkaita eivät olleet ne neljä nuorta miestä, joita MSF:n lääkinnällinen ryhmä yritti elvyttää pelastettuaan merestä toisena yönä 136 ihmistä.

”Näin heidän kuolevan jalkojeni juuressa. Heidän keuhkoissaan oli luultavasti merivettä ja veneen bensiiniä. Se oli järkyttävää.”

Bensiiniä valuu tankista uppoavan veneen pohjalle ja ympärille. Vedessä kamppailevan ihmisen keuhkoihin joutuessaan se on hengenvaarallisen syövyttävää.


Pelastetut ovat kertoneet maksaneensa libyalaisille salakuljettajilleen hyvin erilaisia summia, eikä Ugglalla ole niistä tarkkaa kuvaa. UNHCR:n mukaan maksut voivat henkilöä kohti olla jopa useita tuhansia euroja.

EU on viime vuodesta alkaen yrittänyt estää salakuljettajien toimintaa upottamalla heidän veneitään. MSF:n mukaan se ei ratkaise varsinaista ongelmaa: pitäisi joko kohentaa siirtolaisten lähtömaiden oloja tai parantaa heidän mahdollisuuksiaan siirtyä Eurooppaan laillisia ja turvallisempia reittejä.

”Tämä tapahtuu Euroopassa. Ne ihmiset toivovat vain, että olisivat elossa vielä huomenna. Sehän ei ole heille ollenkaan itsestäänselvyys. Meillä etenkin täällä Pohjoismaissa todellisuus on niin eri.”

”Oltuani kirjaimellisesti samassa veneessä näiden siirtolaisina Eurooppaan yrittävien ihmisten kanssa, olen ajatellut monta kertaa, miten paljon se on tuurista kiinni, mihin on sattunut syntymään”, Uggla sanoo.


Tausta: Tänä vuonna Eurooppaan pyrkii etenkin afrikkalaisia

Yhä useampi Eurooppaan Välimeren yli yrittävä siirtolainen kuolee matkalla. Syynä on se, että tulijat ovat ryhtyneet jälleen suosimaan niin sanottua keskistä reittiä. Libyan lähtösatamista on Eurooppaan pidempi ja vaarallisempi matka kuin itäistä, Turkista Kreikan saarille suuntautuvaa meritietä pitkin.

Muutos johtuu enimmäkseen siitä, että Eurooppaan yrittävät ovat nyt valtaosin afrikkalaisia. Suurin osa siirtolaisista on nyt terroristijärjestö Boko Haramia pakenevia nigerialaisia, eritrealaisia tai kotoisin Länsi-Afrikan eri valtioista. He etsivät Euroopasta turvaa ja parempaa ja rauhallisempaa elämää.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan edellä mainituista maista saapuvien oikeus varsinaiseen turvapaikkaan täyttyy vain noin joka kymmenennellä. Vuonna 2015 tulijoista suurin osa oli konfliktimaista, kuten Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

EU:n valtiojohtajat päättivät perjantaisessa huippukokouksessaan Maltalla ”tukea Libyan valtiorakenteita” ja pyrkiä ”rikkomaan ihmissalakuljettajien bisnesmallin” kohdentamalla 200 miljoonaa euroa Libyasta tulevan siirtolaisuuden hallintaan. Sen on arveltu tarkoittavan siirtolaisleirien rakentamista Libyaan.

MSF:n mukaan siirtolaisia ei ainakaan pitäisi pysäyttää Libyaan vaan auttaa jo lähtömaissa.

”Libya ei ole turvallinen maa. Tämä ei missään nimessä ole humaani tapa hoitaa siirtolaisten tilannetta”, kommentoi järjestön edustaja Arjan Hehenkamp Reutersille perjantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakolaisuus
 • Siirtolaisuus
 • Välimeri
 • Elisa Rimaila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

  6. 6

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää