Valikko
Ulkomaat    |   HS Romaniassa

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?”

Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin eteen keränneet mielenosoitukset jatkuivat kuudetta päivää.

Bukarest

Romanian hallitus pelaa nyt kovaa peliä kansalaisten luottamuksella ja Romanian kansainvälisillä suhteilla niin Euroopan unioniin kuin Nato-kumppaneihin.

Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin eteen keränneet mielenosoitukset jatkuivat kuudetta päivää. Mielenosoittajat vaativat nyt hallituksen eroa.

”Romania ei ole nähnyt vastaavaa sitten vuoden 1989 vallankumouksen”, sanoi Roza ­Neagu, 54, parlamenttitalon edessä.

”Olin tällä samalla paikalla myös silloin, kun kaadoimme Nicolae Ceaușescun. Silloin ihmisiä ammuttiin kuoliaaksi, mutta nyt osoitamme yhtenäisyyttämme ilman väkivaltaa.”

Mielenosoittajien luottamus hallitukseen on nolla, Neagu sanoo. Vaikka hallitus veti pois poikkeusmenettelyllä tehdyn korruptiolain, se aikoo tuoda samansisältöisen lakiesityksen myöhemmin parlamenttiin.

Hallituspuolueilla on parlamentissa enemmistö, joten hallitus voi halutessaan saada läpi Romanian poliittisen eliitin korruptiosyytteiltä pelastavan lain.

”Ceaușescun meininkiä”, sanoo Roza Neagun puoliso Nicusor Neagu Romanian lippu kädessään.

Viidettä päivää mielenosoituksissa mukana olevan kiinteistö­alan yrittäjän Lori Collinin, 43, mukaan romanialaisten pöyristymistä hallituksen lakiesityksestä on vaikea edes kuvailla.

”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Collin ihmettelee.

Collinille ei riitä, että lakiesitys perutaan. Hän vaatii hallituksen eroa, ja samaa huusivat tuhannet mielenosoittajat parlamenttitalon edessä.

”Hallitus ei ota kansalaisiaan vakavasti, eikä pääministerin ­reaktio mielenosoituksiin osoita, että hän vieläkään ymmärtäisi tilannetta. Tällä lakiesityksen vetämisellä ostetaan vain aikaa.”

Romanian mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.

”Kiitos hallitus, vihdoinkin yhdistitte meidät”, yhdessä mielenosoittajien kylteistä lukee. Parlamenttitalon edessä pidettiin sunnuntaina kovaa ääntä – vuvuzela-torvet soivat.

Vallankumoussymboliikka oli vahvasti läsnä, mutta mielenosoittajat korostivat, että Romanian on pysyttävä demokratian tiellä.

Paikalla oli myös paljon lapsia. ”Haluan kasvaa Romaniassa”, pikkutytön kyltissä luki.

Noin 20 miljoonan asukkaan Romania on kärsinyt rajusta muuttotappiosta. Tällä ja viime vuosikymmenellä läntiseen Eurooppaan on lähtenyt ehkä kolme miljoonaa ihmistä.

”Ei muuten enää ole itsestään selvää, että haluan jäädä tähän maahan”, sanoi bukarestilainen insinööri Silviu Stancilu, 33, parlamentin edessä. Hän toi aiemmin päivällä järjestettyyn mielenosoitukseen mukaan myös yksivuotiaan poikansa ­Vladin.

”Tässä on kyse juuri hänen tulevaisuudestaan”, Stancilu sanoi poika sylissään.Stancilu pitää hallituksen toimia vakavana herätyksenä romanialaisille ja varsinkin hänen omalle, vallankumouksen jälkeen syntyneelle sukupolvelle.

”Moni on ollut poliitikoiden korruptioon niin tympääntynyt, ettei ole vaivautunut enää edes äänestämään. Vaaleissa äänestysprosentti oli 40, ja maksamme siitä nyt hintaa.”

Stanciun mielestä huomion­arvoista mielenosoituksissa on se, että nyt hallitusta vastustetaan yli puoluerajojen. ”Mikään poliittinen puolue ei yksin saisi meitä tänne.”

Romanialta on vaadittu pitkään toimia hallinnon vakavan korruptio-ongelman kitkemiseksi. EU on asettanut Romanialle tiukkoja ehtoja. Romania otettiin unionin jäseneksi tasan vuosikymmen sitten, vuonna 2007.

Edistystä on tullut, sillä Romania todella sitoutui taistelemaan korruptiota vastaan, Collin sanoo.

”Mutta mitä nyt tapahtuu? Meillä on hallitus, joka on itse läpikotaisin korruptoitunut ja haluaa pelastaa oman puo­lueensa poliitikot.”

Collinin mukaan hallitus on täynnä ihmisiä, joilla ei ole lainkaan kunniaa ja omaatuntoa. Pääministeri Sorin Grindeanu on hänestä vain sosiaalidemokraattisen PSD-puolueen johtajan Liviu Dragnean sätkynukke.

Sekä Lori Collin että Silviu Stancilu sanovat, että Romanian vallankumouksen jälkeisellä sukupolvella – juuri heillä – on nyt vakava paikka. Täytyy pitää kiinni oikeusvaltioperiaatteesta ja Romanian oikeasta suunnasta.

Korruptiolaki jakaa myös hallituspuolueita. Kaksi ministeriä on eronnut, ja käynnissä on valtataistelu. Panoksena on muun muassa se, miten pitkälle Romania on valmis riskeeraamaan kansainväliset suhteensa. Ulkomaisten suuryritysten pelätään alkavan karttaa Romaniaa.

”Mikä yritys haluaisi toimia maassa, jossa viranomaisten lahjonta on lain voimalla vahvistettu sääntö?” Stancilu kysyy.

Tietenkin hallitus tahraa nyt myös Romanian mainetta, hän sanoo.

Romanian hallitus haastaa toimillaan myös Romanian oikeuslaitoksen ja presidentin. Korruptionvastaiset viranomaiset, presidentti ja erityisesti valtakunnansyyttäjä puuttuivat heti hallituksen lakimuutokseen. Se vietiin myös perustuslaki­tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Tästä on kyse

Laki armahtaisi johtavia poliitikkoja


 Romanian hallitus ajoi poikkeusmenettelyllä läpi lakia, joka armahtaisi korruptiotuomion saaneet.

 Uuden lain mukaan viranomaisen virka-aseman väärinkäyttö olisi tullut rangaistavaksi vasta, jos hyöty ylittää 44 000 euroa.

 Laki suosisi satoja Romanian poliittiseen eliittiin kuuluvia. Uusi laki armahtaisi esimerkiksi päähallituspuolue sosiaalidemokraattien puoluejohtajan Liviu Dragnean, jolla on ehdollinen tuomio korruptiosta. Häntä vastaan on myös uusi korruptiosyyte.

 Laki olisi tullut voimaan ensi perjantaina, jollei hallitus olisi sunnuntaina päättänyt asetuksen vetämisestä takaisin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romania
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  10. 10

   Lauri Markkanen on perfektionisti, joka taitaa brändäyksen: Varaustilaisuutta varten hän teetätti kuusi pukua, sisävuoreen oli ommeltu Suomen lippu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää