Ulkomaat

Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmä on toistaiseksi osoittautunut Trumpin-kestäväksi – Voiko presidentti rynniä läpi mitä vain?

Perustuslain kannalta ongelmallinen maahantulokielto kaatui ainakin väliaikaisesti tuomarin päätökseen. Twitter-purkauksissaan Trump kyseenalaistaa oikeusjärjestelmän.

Donald Trump ehti olla Yhdysvaltojen presidenttinä vasta pari viikkoa, kun hänellä meni jo sukset pahasti ristiin oikeusjärjestelmän kanssa.

CNN kertoi keskiviikkona, että virkaanastujaistensa jälkeen presidentti Trump on nimetty jo 42 uudessa oikeusjutussa. Obamalla vastaava luku oli 11 näin varhaisessa vaiheessa virkakautta.

Jokainen Yhdysvaltojen presidentti joutuu tottumaan oikeuskäsittelyihin, mutta Trumpin lukema on silti harvinaisen korkea.

Jännite Trumpin ja oikeuslaitoksen välillä on muutenkin poikkeuksellisen kireä. Presidentti ruoskii tuomareita nettipalvelu Twitterissä yhtä estottomasti kuin tiedusteluviranomaisia tai toimittajia.


Trumpin mielestä tuomareiden pitäisi hyväksyä muki­sematta hänen antamansa asetukset, vaikka ne rikkoisi­vatkin lakia.

HS kertoo, kuinka huolissaan Trumpin purkauksista pitäisi olla.

Kuinka Trump on hyökännyt oikeusjärjestelmää vastaan?

Lauantaina presidentti kyseenalaisti Twitterissä liittovaltion tuomarin James Robartin tuomion, joka laittoi ainakin väliaikaisesti jäihin Trumpin asettamat maahantulorajoitukset. Rajoitukset kohdistuivat etenkin muslimeihin.

”Tämän niin kutsutun tuomarin mielipide, joka käytännössä riistää lainvalvonnan pois valtiolta, on naurettava, ja se tullaan kumoamaan!”Robartin nimitti vuonna 2004 republikaanipresidentti George W. Bush.

Robartia arvostetaan yli puoluerajojen, mikä on harvinaista kahtia jakautuneessa maassa. Hän sai yksimielisen tuen nimitykselleen niin republikaaneilta kuin demokraateiltakin.

Robart ei ole ensimmäinen tuomari, jota kohtaan Trump on viime aikoina hyökännyt.

Vaalikampanjansa aikana Trump sivalsi myös kalifornialaistuomaria Gonzalo Curielia. Curiel toimi tuomarina Trump University -opistoa vastaan nostetussa oikeustaistelussa.

Trumpin mukaan Curiel ei voisi olla puolueeton ”meksikolaisten juuriensa” vuoksi. Trump mollasi meksikolaisia useaan otteeseen kampanjansa aikana.

Pystyykö oikeusjärjestelmä pysäyttämään Trumpin asetukset?

Jos ne ovat lainvastaisia, kyllä. Robart kumosi matkustusrajoitukset koko Yhdysvalloissa juuri perustuslain vastaisina.

Yhdysvaltojen presidentti ei ole virallisesti lainsäädännöllinen elin. Periaatteessa Trump voikin siis antaa asetuksia vain lainsäädännön puitteissa.

Kongressi laatii lait, jotka presidentti sitten vahvistaa tai palauttaa kongressille paranneltavaksi. Presidentti voi myös käyttää veto-oikeuttaan ja ampua lakiesityksen alas, mutta itse lakeja presidentti ei voi suoraan kirjoittaa.

Kuten Trumpin kahden ensimmäisen viikon aikana on huomattu, tuomarit torjuvat selvästi laittomat hankkeet, vaikka niiden takana olisi itse presidentti.

Lainsäädäntö on kuitenkin tulkinnanvaraista, ja etenkin perustuslaki on kirjoitettu yleisluontoisesti. Trumpin asetusten menestys voikin riippua siitä, millaisia tuomareita hän saa vastaansa tai puolelleen.

Trumpilla on taskussaan oikeusministeriö, jonka johtoon hän on nimittänyt luottomiehensä Jeff Sessionsin. Senaatti ei tosin vielä ole hyväksynyt Sessionsin nimitystä oikeusministeriksi.

Trump aloitti puhdistuksen oikeusministeriössä tammikuun lopussa, kun hän erotti oikeusministerin virkaa toimittaneen Sally Yatesin. Yates kieltäytyi puolustamasta Trumpin asettamaa maahantulokieltoa.


Onko tavallista, että presidentti ja oikeuslaitos ajautuvat tukkanuottasille Yhdysvalloissa?

On normaalia, että kaikki presidentin antamat asetukset eivät mene sellaisenaan läpi, vaan niiden lainmukaisuus haastetaan oikeudessa – joskus jopa korkeimman oikeuden tasolla.

Edellinen presidentti Barack Obama antoi esimerkiksi määräyksen, jonka tarkoituksena oli suojella miljoonia paperittomia maahanmuuttajia karkotukselta ja antaa heille työlupa.

Korkein oikeus äänesti viime kesänä Obaman määräyksestä. Koska konservatiivituomari Antonin Scalia kuoli jo vuosi sitten helmikuussa, tuomaristossa istui vain kahdeksan ihmistä. Äänet menivät tasan 4–4, joten aiempi käytäntö jäi voimaan.

Joulukuussa puolestaan texasilainen liittovaltiotuomari torppasi Obaman aikeet ylityösääntöjen laajentamisesta. Obaman asetus olisi kaksinkertaistanut palkkarajan, jonka alle jäävät työntekijät olisivat olleet oikeutettuja ylityökorvauksiin.

Budjettivaltaa käyttävä kongressi voi myös tukkia presidentin hankkeiden rahoituksen, ja näin kaataa presidentin lennokkaimmat hankkeet, kuten vaikkapa muurin Meksikon rajalle.

HS kertoi tammikuussa, kuinka presidentin asetukset toimivat.

Helpottaako Trumpin korkeimman oikeuden nimitys presidentin mahdollisuuksia saada tahtoaan lävitse?

Tuskin. Trumpin valitsema ansioluetteloltaan erittäin pätevä Neil Gorsuch saanee ennen pitkää myös senaatin hyväksynnän, joskin senaatissa vähemmistössä olevat demokraatit voivat yrittää viivyttää nimitystä filibusterin eli jarrutuskeskustelun avulla.

Konservatiivinen ja perustuslakia kirjaimellisesti tulkitseva Gorsuch ei kuitenkaan vielä itsessään muuta korkeimman oikeuden tuomarijakoa poikkeuksellisesti.

Konserva­tiiveilla on ollut niukka enemmistö yhdeksän­henkisessä tuomaris­tossa jo vuosi­kymmenien ajan.

Gorsuch on sitä paitsi voimakkaasti vastustanut presidenttien omavaltaisia asetuksia ja korostanut, että lainsäädäntövalta kuuluu kongressille – ei presidentille tai tuomareille. Häntä pidetään tinkimättömänä periaatteen miehenä, joka ei taivu painostuksen edessä.

”Tuomari, joka pitää kaikista tuomioistaan on todennäköisesti huono tuomari”, Gorsuch totesi nimitystilaisuudessaan.

Valinta voikin osoittautua pettymykseksi presidentille itselleen, sillä Gorsuch tuntuu olevan vilpittömästi uskollinen perustuslaille, ei nimittäjälleen.

Mutta entä jos Trump saa nimittää lisää tuomareita korkeimpaan oikeuteen?

Seuraavalla korkeimman oikeuden nimityksellä voi jo olla enemmän painoarvoa, ja Trump voi hyvinkin saada tilaisuuden tähän pian.

Tuomarit nimitetään eliniäksi tai siihen saakka, kunnes he vapaaehtoisesti jäävät eläkkeelle.

83-vuotias Ruth Bader Ginsburg on tuomariston vanhin edustaja. Anthony Kennedyn, 80, on huhuttu harkinneen eläköitymistä jo jonkin aikaa. Kennedy on Gorsuchin entinen esimies.

Myös Stephen Breyer, 78, on reippaasti yli normaalin eläkeiän.

Trumpin seuraava nimitys voi olla astetta radikaalimpi, jos presidentti kyllästyy hakkaamaan päätään oikeussalin seinään.

Jos republikaanisenaattorit seisovat presidenttinsä takana ja poistavat jarrutuskeskusteluoikeuden, demokraateilla ei juuri ole puolustuskeinoja jäljellä.

Korkein oikeus koostuu silti jatkossakin pääosin maltillisista oikeusoppineista, jotka todennäköisesti torjuvat räikeimmin perustuslakia rikkovat esitykset. Moni esityksistä laitetaan todennäköisesti jäihin jo alemmissa oikeusasteissa.

Yhdysvaltojen presidentillä ei ole diktaattorin – tai toimitusjohtajan – valtaoikeuksia, vaikka Trump niin haluaisikin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Oikeusvaltio
 • Korkein oikeus
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  5. 5

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  7. 7

   Uutissuomalainen: Kansliapäällikkö Nerg kehottaa ilmoittamaan pienetkin epäilyttävät puheet poliisille

  8. 8

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  9. 9

   HS:n tuotannossa oli ongelmia lauantaina – sunnuntain näköislehti luettavissa maksutta

  10. 10

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää