Valikko
Ulkomaat    |   Näkökulma

Muslimikammosta tuli valtavirtaa – eliitti hyssyttelee, populisti kerää äänisaaliin

Populistiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. He ovat kuitenkin kuunnelleet niitä tavallisia ihmisiä, joiden kokemus ei vastaa eliitin ”virallista totuutta”, kirjoittaa Pekka Mykkänen.

Bryssel

Viime joulukuun 20. päivä
Hollannin islamin­vastaisen Vapaus­puolueen johtaja Geert Wilders julkaisi Twitter-tilillään hätkähdyttävän kuvan. Siinä näkyi Saksan liitto­kansleri Angela Merkel kädet veressä.

Edellispäivänä kuorma-autolla väkijoukkoon ajanut mies oli tappanut kaksitoista ihmistä Berliinin joulumarkkinoilla.Wildersin mukaan Merkel ja muut ”raukkamaiset” EU-maiden valtapoliitikot ovat vastuussa maanosan yli pyyhkineestä jihadististen iskujen ”tsunamista”.

Islamia avoimesti vihaava, moskeijoiden sulkemista ja Koraanin kieltämistä vaativa Wildersin puolue saattaa maaliskuussa voittaa Hollannin vaalit. Hänen kova ja suosittu puhetapansa on alkanut tarttua myös pääministeri Mark Rutten kampanjaan.

”Käyttäytykää normaalisti tai häipykää”, Rutte sanoi äskettäin lehti-ilmoituksessaan ja tarkoitti maahantulijoita, jotka eivät kunnioita hollantilaisen yhteiskunnan arvoja.

Islaminvastaiset ajatukset ja puheet ovat valtavirtaistuneet hätkähdyttävän nopeasti Euroopassa. Viime vuoden keväänä Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä ”vain” 29 prosenttia saksalaisista tai ranskalaisista ilmoitti ajattelevansa muslimeista negatiivisesti.

Tuoreessa Chatham House -ajatushautomon kyselyssä sen sijaan 61 prosenttia ranskalaisista ja 53 prosenttia saksalaisista allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan ”kaikki maahanmuutto muslimienemmistöisistä maista pitäisi lopettaa”.

Asenteiden muutosnopeus hätkähdyttää, kun kyselyjä vertaa muslimiväestön kehitykseen Euroopassa. Vuonna 1990 EU-maiden kansalaisista keskimäärin neljä prosenttia oli muslimeja, kun vuonna 2010 osuus oli kuusi prosenttia.

Kuusi on enemmän kuin neljä, mutta mistään muslimien invaasiosta ei voi järkevästi ottaen puhua. Tämä muistuttaa osaltaan siitä, miten huikea ja kauaskantoinen tärsky runsaan miljoonan turvapaikanhakijan saapuminen Eurooppaan vuonna 2015 oli.

Ääri-islamistien tekemiä terrori-iskuja on ollut Euroopassa liikaa, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa maanosa ei ole minkään terrorismin tsunamin kohteena. Saksassa kuoli viime vuonna 22 ihmistä terrori-iskuissa.

Se, mikä on kokenut suurimman ja äkkinäisimmän muutoksen, on puhetapa. Niin sanotut tavalliset ihmiset näyttävät nyt suuttumuksensa siihen, että heillä ei ollut aiemmin kanavaa purkaa epämukavuutta ja pelkoa, jota muualta tulleisiin ihmisiin liittyy.

Nyt on kanavia. On internet, on samanmielisten Facebook-ryhmät ja on myös rohkeiksi koettuja poliitikkoja, jotka ovat osanneet kuunnella näiden ihmisten huolia ja sanallistaa heidän pelkonsa.

Kyseiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. Mutta tuntemus on, että he kertovat suuren ja vaietun totuuden, osapuilleen niin kuin se menee.

Siinä missä populisti liioittelee ja paisuttelee, perinteinen poliitikko ja valtamedia ovat olleet taipuvaisia liioittelemaan asioita toiseen suuntaan.

On fakta, kukaties jopa totuus, että vuosikausien ajan asioista on kerrottu ”virallista totuutta”, joka ei vastannut monen ihmisen maalaisjärkistä käsitystä asioista.

Muslimeihin ja muihin maahanmuuttajiin liittyviä ongelmia hyssyteltiin, koska ei haluttu leimata suurempaa kunniallisesti elävää väkijoukkoa. Mielestäni asioiden suhteellistaminen on vastuullista sekä reilua, ja kansanryhmien syyllistäminen yksilöiden virheistä väärin, mutta oheistuotteena on kylvetty epäluottamuksen siemen.

Kantaväestöön kuuluvat ihmiset ovat saattaneet tuntea huonommuutta siitä, että nämä eivät ymmärrä suhtautua asioihin tilastollisten faktojen ja akateemisten selvitysten edellyttämällä viileydellä, tai muutenkaan kaikin puolin hienostuneen kosmopoliitisti.

Se, mikä valtamedialla ja valtapuolueiden poliitikoilla on jäänyt huomaamatta on, että valtaosa ihmisistä ei jaa heidän maailmoja halaavaa elämäntapaansa. Suurin osa ihmisistä elää koko elämänsä kotimaissaan ja heille vieras on kerta kaikkiaan vierasta.

Tilastokeskus Eurostatin mukaan 500 miljoonasta EU-kansalaisesta vain noin 14 miljoonaa asuu jossain muussa maassa kuin minkä kansalaisia he ovat. Liikkumattomuus on Euroopassa yleisempää kuin liikkuvuus: kaikki eivät halua jaella poskipusuja Berliinin hipsterikortteleissa.

Tapasin pari viikkoa sitten Hollannin vapauspuolueen maakuntajohtajan Nico Uppelschotenin, jonka mielestä todistamme nyt suuren “kulttuurisen repeämisen” satoa.

Hänen mukaansa valtapuolueista ja valtamediasta koostuva eliitti on vuosikymmeniä “opettanut” ylimielisesti kansaa, että EU tekee ihmiset onnellisiksi, euroalueen talouspolitiikka tekee kaikista vauraampia ja kulttuurisesti erilaisten ryhmien välinen integraatio toimii.

Mutta miljoonien tuntemus, kokemus tai molemmat on, että näin ei ole. Heidän mielestään eliitin virittämä järjestelmä on valheellinen ja toimii heitä vastaan.

”Meitä syytetään äärioikeistolaisiksi, fasisteiksi ja rasisteiksi. Mutta kyse on tavallisten ihmisten ajatuksista”, Uppelschoten sanoi.

Jotkut poliitikot, kuten Hollannin pääministeri Mark Rutte, näyttävät ajattelevan, että heidän tulisi oppia populistien puhetapa pysyäkseen vallassa.

Se on tuhon tie.

Järkevämpää olisi opetella, mitkä ovat vähemmistöjen lisäksi enemmistöjen kulttuurisiin marginaaleihin ajautuneiden ihmisten huolenaiheet, ja vastata niihin.

Kuten Yhdysvalloissa saatiin viime vuonna todistaa, marginaaliksi luullusta voi tulla valtavirtaa, ja silloin enemmistön ja vähemmistön käsitteet heittävät kuperkeikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pohjois-Korean ohjus osui Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  4. 4

   Opettaja, kiitos vesisodasta, ryhmähalista ja tilaisuudesta paeta – tässä nerokkaimmat ideat ja opettajat Helsingin ­seudulta

  5. 5

   Terveyssovellusten markkinat ovat kuin ihmelääke­kauppiaiden villi länsi, sanovat tutkijat – On myytti, että kaikkien pitäisi kävellä 10 000 askelta päivässä

  6. 6

   Kaurabuumi jyllää – nyhtökaurailmiö siivittää kasvua, mutta ikisuosikki on yhä ykkönen

  7. 7

   Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

  8. 8

   Oppositio: Sote-uudistus tuhoaa Uudenmaan vanhus- ja sosiaalipalvelut – ”Tässä ollaan ottamassa hirveitä riskejä”

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää