Valikko
Ulkomaat    |   Näkökulma

Muslimikammosta tuli valtavirtaa – eliitti hyssyttelee, populisti kerää äänisaaliin

Populistiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. He ovat kuitenkin kuunnelleet niitä tavallisia ihmisiä, joiden kokemus ei vastaa eliitin ”virallista totuutta”, kirjoittaa Pekka Mykkänen.

Bryssel

Viime joulukuun 20. päivä
Hollannin islamin­vastaisen Vapaus­puolueen johtaja Geert Wilders julkaisi Twitter-tilillään hätkähdyttävän kuvan. Siinä näkyi Saksan liitto­kansleri Angela Merkel kädet veressä.

Edellispäivänä kuorma-autolla väkijoukkoon ajanut mies oli tappanut kaksitoista ihmistä Berliinin joulumarkkinoilla.Wildersin mukaan Merkel ja muut ”raukkamaiset” EU-maiden valtapoliitikot ovat vastuussa maanosan yli pyyhkineestä jihadististen iskujen ”tsunamista”.

Islamia avoimesti vihaava, moskeijoiden sulkemista ja Koraanin kieltämistä vaativa Wildersin puolue saattaa maaliskuussa voittaa Hollannin vaalit. Hänen kova ja suosittu puhetapansa on alkanut tarttua myös pääministeri Mark Rutten kampanjaan.

”Käyttäytykää normaalisti tai häipykää”, Rutte sanoi äskettäin lehti-ilmoituksessaan ja tarkoitti maahantulijoita, jotka eivät kunnioita hollantilaisen yhteiskunnan arvoja.

Islaminvastaiset ajatukset ja puheet ovat valtavirtaistuneet hätkähdyttävän nopeasti Euroopassa. Viime vuoden keväänä Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä ”vain” 29 prosenttia saksalaisista tai ranskalaisista ilmoitti ajattelevansa muslimeista negatiivisesti.

Tuoreessa Chatham House -ajatushautomon kyselyssä sen sijaan 61 prosenttia ranskalaisista ja 53 prosenttia saksalaisista allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan ”kaikki maahanmuutto muslimienemmistöisistä maista pitäisi lopettaa”.

Asenteiden muutosnopeus hätkähdyttää, kun kyselyjä vertaa muslimiväestön kehitykseen Euroopassa. Vuonna 1990 EU-maiden kansalaisista keskimäärin neljä prosenttia oli muslimeja, kun vuonna 2010 osuus oli kuusi prosenttia.

Kuusi on enemmän kuin neljä, mutta mistään muslimien invaasiosta ei voi järkevästi ottaen puhua. Tämä muistuttaa osaltaan siitä, miten huikea ja kauaskantoinen tärsky runsaan miljoonan turvapaikanhakijan saapuminen Eurooppaan vuonna 2015 oli.

Ääri-islamistien tekemiä terrori-iskuja on ollut Euroopassa liikaa, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa maanosa ei ole minkään terrorismin tsunamin kohteena. Saksassa kuoli viime vuonna 22 ihmistä terrori-iskuissa.

Se, mikä on kokenut suurimman ja äkkinäisimmän muutoksen, on puhetapa. Niin sanotut tavalliset ihmiset näyttävät nyt suuttumuksensa siihen, että heillä ei ollut aiemmin kanavaa purkaa epämukavuutta ja pelkoa, jota muualta tulleisiin ihmisiin liittyy.

Nyt on kanavia. On internet, on samanmielisten Facebook-ryhmät ja on myös rohkeiksi koettuja poliitikkoja, jotka ovat osanneet kuunnella näiden ihmisten huolia ja sanallistaa heidän pelkonsa.

Kyseiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. Mutta tuntemus on, että he kertovat suuren ja vaietun totuuden, osapuilleen niin kuin se menee.

Siinä missä populisti liioittelee ja paisuttelee, perinteinen poliitikko ja valtamedia ovat olleet taipuvaisia liioittelemaan asioita toiseen suuntaan.

On fakta, kukaties jopa totuus, että vuosikausien ajan asioista on kerrottu ”virallista totuutta”, joka ei vastannut monen ihmisen maalaisjärkistä käsitystä asioista.

Muslimeihin ja muihin maahanmuuttajiin liittyviä ongelmia hyssyteltiin, koska ei haluttu leimata suurempaa kunniallisesti elävää väkijoukkoa. Mielestäni asioiden suhteellistaminen on vastuullista sekä reilua, ja kansanryhmien syyllistäminen yksilöiden virheistä väärin, mutta oheistuotteena on kylvetty epäluottamuksen siemen.

Kantaväestöön kuuluvat ihmiset ovat saattaneet tuntea huonommuutta siitä, että nämä eivät ymmärrä suhtautua asioihin tilastollisten faktojen ja akateemisten selvitysten edellyttämällä viileydellä, tai muutenkaan kaikin puolin hienostuneen kosmopoliitisti.

Se, mikä valtamedialla ja valtapuolueiden poliitikoilla on jäänyt huomaamatta on, että valtaosa ihmisistä ei jaa heidän maailmoja halaavaa elämäntapaansa. Suurin osa ihmisistä elää koko elämänsä kotimaissaan ja heille vieras on kerta kaikkiaan vierasta.

Tilastokeskus Eurostatin mukaan 500 miljoonasta EU-kansalaisesta vain noin 14 miljoonaa asuu jossain muussa maassa kuin minkä kansalaisia he ovat. Liikkumattomuus on Euroopassa yleisempää kuin liikkuvuus: kaikki eivät halua jaella poskipusuja Berliinin hipsterikortteleissa.

Tapasin pari viikkoa sitten Hollannin vapauspuolueen maakuntajohtajan Nico Uppelschotenin, jonka mielestä todistamme nyt suuren “kulttuurisen repeämisen” satoa.

Hänen mukaansa valtapuolueista ja valtamediasta koostuva eliitti on vuosikymmeniä “opettanut” ylimielisesti kansaa, että EU tekee ihmiset onnellisiksi, euroalueen talouspolitiikka tekee kaikista vauraampia ja kulttuurisesti erilaisten ryhmien välinen integraatio toimii.

Mutta miljoonien tuntemus, kokemus tai molemmat on, että näin ei ole. Heidän mielestään eliitin virittämä järjestelmä on valheellinen ja toimii heitä vastaan.

”Meitä syytetään äärioikeistolaisiksi, fasisteiksi ja rasisteiksi. Mutta kyse on tavallisten ihmisten ajatuksista”, Uppelschoten sanoi.

Jotkut poliitikot, kuten Hollannin pääministeri Mark Rutte, näyttävät ajattelevan, että heidän tulisi oppia populistien puhetapa pysyäkseen vallassa.

Se on tuhon tie.

Järkevämpää olisi opetella, mitkä ovat vähemmistöjen lisäksi enemmistöjen kulttuurisiin marginaaleihin ajautuneiden ihmisten huolenaiheet, ja vastata niihin.

Kuten Yhdysvalloissa saatiin viime vuonna todistaa, marginaaliksi luullusta voi tulla valtavirtaa, ja silloin enemmistön ja vähemmistön käsitteet heittävät kuperkeikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  3. 3

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  4. 4

   Asiantuntijat kertovat kuusi vinkkiä, miten saat parempaa suodatinkahvia halvalla – Älä törsää kahvinkeittimeen

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Hirvensalmen tragedia vaati jo toisen kuolonuhrin – Poliisi: 16-vuotiaan tila vakava mutta vakaa

  9. 9

   Hallitus saa pian kolme uutta ministeriä – HS arvioi, ketkä ovat vahvoilla salkkujen saajiksi

  10. 10

   Onko järkevämpää ostaa uusi kuin vanha asunto? Tarkista nämä asiat, kun pohdit vastavalmistuneen asunnon ostoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  7. 7

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää