Valikko
Ulkomaat    |   Näkökulma

Muslimikammosta tuli valtavirtaa – eliitti hyssyttelee, populisti kerää äänisaaliin

Populistiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. He ovat kuitenkin kuunnelleet niitä tavallisia ihmisiä, joiden kokemus ei vastaa eliitin ”virallista totuutta”, kirjoittaa Pekka Mykkänen.

Bryssel

Viime joulukuun 20. päivä
Hollannin islamin­vastaisen Vapaus­puolueen johtaja Geert Wilders julkaisi Twitter-tilillään hätkähdyttävän kuvan. Siinä näkyi Saksan liitto­kansleri Angela Merkel kädet veressä.

Edellispäivänä kuorma-autolla väkijoukkoon ajanut mies oli tappanut kaksitoista ihmistä Berliinin joulumarkkinoilla.Wildersin mukaan Merkel ja muut ”raukkamaiset” EU-maiden valtapoliitikot ovat vastuussa maanosan yli pyyhkineestä jihadististen iskujen ”tsunamista”.

Islamia avoimesti vihaava, moskeijoiden sulkemista ja Koraanin kieltämistä vaativa Wildersin puolue saattaa maaliskuussa voittaa Hollannin vaalit. Hänen kova ja suosittu puhetapansa on alkanut tarttua myös pääministeri Mark Rutten kampanjaan.

”Käyttäytykää normaalisti tai häipykää”, Rutte sanoi äskettäin lehti-ilmoituksessaan ja tarkoitti maahantulijoita, jotka eivät kunnioita hollantilaisen yhteiskunnan arvoja.

Islaminvastaiset ajatukset ja puheet ovat valtavirtaistuneet hätkähdyttävän nopeasti Euroopassa. Viime vuoden keväänä Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä ”vain” 29 prosenttia saksalaisista tai ranskalaisista ilmoitti ajattelevansa muslimeista negatiivisesti.

Tuoreessa Chatham House -ajatushautomon kyselyssä sen sijaan 61 prosenttia ranskalaisista ja 53 prosenttia saksalaisista allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan ”kaikki maahanmuutto muslimienemmistöisistä maista pitäisi lopettaa”.

Asenteiden muutosnopeus hätkähdyttää, kun kyselyjä vertaa muslimiväestön kehitykseen Euroopassa. Vuonna 1990 EU-maiden kansalaisista keskimäärin neljä prosenttia oli muslimeja, kun vuonna 2010 osuus oli kuusi prosenttia.

Kuusi on enemmän kuin neljä, mutta mistään muslimien invaasiosta ei voi järkevästi ottaen puhua. Tämä muistuttaa osaltaan siitä, miten huikea ja kauaskantoinen tärsky runsaan miljoonan turvapaikanhakijan saapuminen Eurooppaan vuonna 2015 oli.

Ääri-islamistien tekemiä terrori-iskuja on ollut Euroopassa liikaa, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa maanosa ei ole minkään terrorismin tsunamin kohteena. Saksassa kuoli viime vuonna 22 ihmistä terrori-iskuissa.

Se, mikä on kokenut suurimman ja äkkinäisimmän muutoksen, on puhetapa. Niin sanotut tavalliset ihmiset näyttävät nyt suuttumuksensa siihen, että heillä ei ollut aiemmin kanavaa purkaa epämukavuutta ja pelkoa, jota muualta tulleisiin ihmisiin liittyy.

Nyt on kanavia. On internet, on samanmielisten Facebook-ryhmät ja on myös rohkeiksi koettuja poliitikkoja, jotka ovat osanneet kuunnella näiden ihmisten huolia ja sanallistaa heidän pelkonsa.

Kyseiset poliitikot eivät aina puhu niin pilkulleen, mitä faktoihin tulee. Mutta tuntemus on, että he kertovat suuren ja vaietun totuuden, osapuilleen niin kuin se menee.

Siinä missä populisti liioittelee ja paisuttelee, perinteinen poliitikko ja valtamedia ovat olleet taipuvaisia liioittelemaan asioita toiseen suuntaan.

On fakta, kukaties jopa totuus, että vuosikausien ajan asioista on kerrottu ”virallista totuutta”, joka ei vastannut monen ihmisen maalaisjärkistä käsitystä asioista.

Muslimeihin ja muihin maahanmuuttajiin liittyviä ongelmia hyssyteltiin, koska ei haluttu leimata suurempaa kunniallisesti elävää väkijoukkoa. Mielestäni asioiden suhteellistaminen on vastuullista sekä reilua, ja kansanryhmien syyllistäminen yksilöiden virheistä väärin, mutta oheistuotteena on kylvetty epäluottamuksen siemen.

Kantaväestöön kuuluvat ihmiset ovat saattaneet tuntea huonommuutta siitä, että nämä eivät ymmärrä suhtautua asioihin tilastollisten faktojen ja akateemisten selvitysten edellyttämällä viileydellä, tai muutenkaan kaikin puolin hienostuneen kosmopoliitisti.

Se, mikä valtamedialla ja valtapuolueiden poliitikoilla on jäänyt huomaamatta on, että valtaosa ihmisistä ei jaa heidän maailmoja halaavaa elämäntapaansa. Suurin osa ihmisistä elää koko elämänsä kotimaissaan ja heille vieras on kerta kaikkiaan vierasta.

Tilastokeskus Eurostatin mukaan 500 miljoonasta EU-kansalaisesta vain noin 14 miljoonaa asuu jossain muussa maassa kuin minkä kansalaisia he ovat. Liikkumattomuus on Euroopassa yleisempää kuin liikkuvuus: kaikki eivät halua jaella poskipusuja Berliinin hipsterikortteleissa.

Tapasin pari viikkoa sitten Hollannin vapauspuolueen maakuntajohtajan Nico Uppelschotenin, jonka mielestä todistamme nyt suuren “kulttuurisen repeämisen” satoa.

Hänen mukaansa valtapuolueista ja valtamediasta koostuva eliitti on vuosikymmeniä “opettanut” ylimielisesti kansaa, että EU tekee ihmiset onnellisiksi, euroalueen talouspolitiikka tekee kaikista vauraampia ja kulttuurisesti erilaisten ryhmien välinen integraatio toimii.

Mutta miljoonien tuntemus, kokemus tai molemmat on, että näin ei ole. Heidän mielestään eliitin virittämä järjestelmä on valheellinen ja toimii heitä vastaan.

”Meitä syytetään äärioikeistolaisiksi, fasisteiksi ja rasisteiksi. Mutta kyse on tavallisten ihmisten ajatuksista”, Uppelschoten sanoi.

Jotkut poliitikot, kuten Hollannin pääministeri Mark Rutte, näyttävät ajattelevan, että heidän tulisi oppia populistien puhetapa pysyäkseen vallassa.

Se on tuhon tie.

Järkevämpää olisi opetella, mitkä ovat vähemmistöjen lisäksi enemmistöjen kulttuurisiin marginaaleihin ajautuneiden ihmisten huolenaiheet, ja vastata niihin.

Kuten Yhdysvalloissa saatiin viime vuonna todistaa, marginaaliksi luullusta voi tulla valtavirtaa, ja silloin enemmistön ja vähemmistön käsitteet heittävät kuperkeikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Työntekijän terveyden tuhonneen vantaalaiskoulun lattian alta löytyi silkkaa vettä – myös ilkivalta on pahentanut tilannetta

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  10. 10

   Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää