Ulkomaat

Viron ulkomaantiedustelu: Venäjä on lisännyt sotavoimaa Itämerellä kymmenen vuotta, eikä se ole vastaus Natolle

Viron ulkomaantiedustelun raportin mukaan on olemassa pieni mahdollisuus, että Venäjä päättää testata Naton kollektiivisen puolustuksen toimivuutta jotain sotilasliiton jäsenvaltiota vastaan.

Tallinna

Venäjä lisää tasaiseen tahtiin sotilasvoimaansa läntisessä sotilaspiirissään. Tämä on ollut kymmenen viime vuoden suuntaus, eikä vastaus Naton lisääntyneeseen läsnäoloon Itämeren alueella parin viime vuoden aikana, Viron ulkomaantiedustelu analysoi keskiviikkona julkaistussa vuosiraportissaan.

Viron ulkomaantiedustelusta vastaava Teabeamet, Tietovirasto, julkaisi keskiviikkona toista kertaa vuosiraporttinsa. Uhkakuva ei jää epäselväksi. Raportin 64 sivusta 55 on omistettu Venäjälle.

Raportti arvioi Venäjän suoran sotilaallisen hyökkäysuhan Naton jäsenvaltiota vastaan tänä vuonna hyvin epätodennäköiseksi.

”Niin kauan kuin Venäjä on kiinni konflikteissa Ukrainassa ja Syyriassa, tilanne jää samaksi”, Tietoviraston johtaja Mikk Marran sanoi raportin julkaisutilaisuudessa keskiviikkona Tallinnassa.

Raportin mukaan on olemassa kuitenkin pieni mahdollisuus, että Venäjä päättää testata Naton kollektiivisen puolustuksen toimivuutta jotain sotilasliiton jäsenvaltiota vastaan. Tietoviraston mukaan silloin kyseessä olisi autoritäärisen hallinnon tekemä strateginen virhearvio.

Venäjä myös reagoi Naton uusiin joukkoihin Itämeren alueella, mutta pikemminkin tiedustelulla, yksittäisillä taktisilla toimilla ja provosoivilla eleillä. Eleistä esimerkkinä tarjottiin viime huhtikuun tapausta, jossa Venäjän SU-24-hävittäjät kaartelivat Yhdysvaltojen USS Donald Cook -sota-aluksen ympärillä.

Venäjä käyttää lisäksi muita kuin sotilaallisia vaikutuskeinoja ja pyrkii lisäämään jännitteitä EU-maiden sisällä ja välillä.

”Muu kuin sotilaallinen uhka on uusi normaali”, Mikk Marran tiivisti.

Tänä vuonna Tietovirasto ennakoi Venäjän vaikutustoiminnan voimistumista Virossa liittyen tiettyihin tapahtumiin:

1) Kun Britannian johtamat Naton-liittolaisjoukot saapuvat huhtikuussa.

2) Kun Virosta tulee EU:n puheenjohtajamaa heinäkuussa.

3) Kun Venäjä järjestää puolustusvoimien suurharjoituksen nimeltä Zapad eli Länsi syyskuussa. Sen yhteydessä harjoitellaan raportin mukaan todennäköisesti yhteenottoa Naton kanssa Itämeren alueella.

”Verukkeeksi Venäjä esittää Naton joukkojen keskittämisen sen rajoille”, ennakoi Marran.

Toisaalta Venäjä esittää Naton joukkojen lisäämisen Baltiassa uhkana ja provokaationa. Samalla se myös esittää Baltian maat historian kompleksien piinaamina pikkuvaltioina, jotka estävät kompromissit suurvaltojen välillä.

Raportti ei analysoi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin flirttailua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa tai Natoa vähätteleviä lausuntoja.

”Olemme viisaampia parin kuukauden kuluttua. Ehkä silloin Putinin naamio on pudonnut, kuten on tapahtunut monta kertaa”, sanoi Marran lehdistötilaisuudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itämeren turvallisuus
 • Itämeri
 • Viro
 • Venäjä
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää