Valikko
Ulkomaat

Trumpin hallinto keksi taas uuden terrori-iskun –  lehdistöpäällikkö on kertonut jo kolmesti Atlantan iskusta, jota ei koskaan tapahtunut

Viimeksi Atlantassa tapahtui terrori-isku vuonna 1997, ja sen takana oli yhdysvaltalainen valkoinen kristitty.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer on viitannut jälleen julkisesti terrori-iskuun, jota ei ole olemassa. Tämä on jo toinen kerta, kun Trumpin hallinnon jäsen on käyttänyt Trumpin maahanmuuttopolitiikan perusteena keksittyä terrori-iskua.

Spicer on puhunut jo kolmessa eri haastattelussa Atlantan terrori-iskusta, jonka olisi tehnyt ulkomailla oppinsa saanut terroristi. Ensimmäisenä Spicerin toistuvasta virheestä kertoi Daily Beast -lehti.

Hän mainitsi kuvitteelliset Atlantan tapahtumat samassa yhteydessä kuin Bostonin ja San Bernadinon terrori-iskut.

Bostonin maratonin pommi-iskut tapahtuivat keväällä 2013, kun taas San Bernardinon ammuskelu tapahtui aivan vuoden 2015 lopussa. Todennäköisesti Spicerin esiin nostama Atlantan iskukin olisi ollut viime vuosina tapahtunut.

”Mitä sanomme perheille, jotka ovat menettäneet läheisensä terroristi-iskussa, olipa kyseessä sitten Atlanta, San Bernardino tai Boston? Noista [terroristeista] jokainen on lähtenyt maasta ja tullut sitten takaisin”, Spicer sanoi ABC:n haastattelussa tammikuun lopussa.

Hän mainitsi Atlantan iskun jälleen MSNBC:n haastattelussa seuraavana päivänä ja uudemman kerran vielä virallisessa lehdistötilaisuudessa, jonka tarkoituksena on pitää media ajan tasalla presidentin toimista.

Atlantan edellisestä iskusta on kaupungin viranomaisten mukaan yli 20 vuotta. Siitäkin oli vastuussa äärioikeistolainen valkoisten kristittyjen ylivaltaa ajanut Eric Rudolph, joka ei ollut saanut minkäänlaista koulutusta iskuun ulkomailta.

Yhdysvaltalainen Rudolph syyllistyi vuonna 1996 Atlantan olympialaisten aikaan tapahtuneeseen pommi-iskuun kaupungin Olympiapuistossa. Hän myös tunnusti syyllistyneensä kolmeen muuhun pommi-iskuun, joista kaksi tapahtui Atlantassa. Ne kohdistuivat aborttiklinikkaan ja lesbojen suosimaan baariin vuonna 1997.

Spicer ei selvästikään viitannut Rudolphin tunnustamiin tekoihin. Näiden iskujen jälkeen Atlantassa ei kuitenkaan ole ollut viranomaisten mukaan lainkaan terrorismia.

”Muistaakseni viimeisin terrori-isku tapahtui vuonna 1996, jolloin syylliseksi osoitettiin Eric Rudolph. Meidän tietokannoistamme ei löydy mainintaa islamistisesta iskusta Atlantassa”, kertoo poliisin edustaja Elizabeth Espy CNN:lle.

FBI:n erikoisagentti Steve LeValley tarkentaa CNN:lle, että viimeisin hyökkäys oli vuoden 1997 pommi-isku lesbobaariin. Hänkin vahvistaa, että islamistit eivät ole hyökänneet Atlantaan kertaakaan.

Trumpin hallinnolla on ollut hankaluuksia pysyä faktoissa perustellessaan esimerkiksi presidentin asettamaa maahantulokieltoa seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille. Kielto on tällä hetkellä liittovaltion tuomioistuimen päätöksen vuoksi jäissä.

Viime viikolla Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway puolusti maahantulokieltoa vetoamalla muun muassa Bowling Greenin verilöylyyn, jota ei myöskään tapahtunut.

Conway ei täysin keksinyt Bowling Greeniä itse, sillä kentuckylaisessa kaupungissa todella pidätettiin kaksi irakilaista miestä epäiltynä al-Qaida-terroristijärjestön avustamisesta ulkomailla. Miehet eivät kuitenkaan tehneet tai tiettävästi suunnitelleet tekevänsä mitään iskua Yhdysvaltojen maaperällä.

Spicerin Atlantan isku on sen sijaan täysin kuvitteellinen.

Lehdistöpäällikkö saattoi toki muistaa väärin viimevuotisen Orlandon yökerhoammuskelun tapahtumapaikan. Se ei kuitenkaan selitä, miten Spicer on voinut toistaa saman virheen jo kolmessa eri haastattelussa.

Spicer on aikaisemminkin jäänyt kiinni valehtelusta. Presidentti Trumpin virkaanastujaisten jälkeen hän väitti, että Washingtonissa oli paikalla ”suurin yleisö koskaan”, vaikka yleisömäärä ei ollut poikkeuksellisen suuri. Hän myös liioitteli metromatkustajien määrää.

Trump avustajineen on yrittänyt myös muilla tavoin vääristää keskustelua terrorismin aiheuttamasta uhasta.

Valkoinen talo julkaisi tällä viikolla listan terrori-iskuista, jotka eivät ole Trumpin hallinnon mukaan saaneet riittävästi mediahuomiota.

78 tapahtuman listalla on ympäri maailmaa isosti uutisoituja hyökkäyksiä, kuten Berliinin joulutorin rekkaisku ja Pariisin terrori-iskut. Lisäksi listalla on pikku-uutisia, kuten yksittäisiä puukotuksia tai ampumarikoksia, joilla ei ole terrorismikytköstä.

New York Times -lehti kävi kaikki listan tapaukset läpi. Uutisoimatta oli jäänyt vain joitakin pieniä tapauksia. Joistakin Valkoisen talon listaamista hyökkäyksistä Times ei löytänyt mitään todisteita.

Listalta puuttuivat muslimeihin kohdistuneet ja valkoisten äärioikeistolaisten tekemät terrori-iskut. Kouluammuskeluja listalla ei myöskään ollut lainkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Sean Spicer
 • Terrori-iskut
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää