Ulkomaat    |   Näkökulma

Maailmassa on 90 prosentin kerho – Miksi diktaattorit vaivautuvat edes pitämään vaaleja, joihin kukaan ei oikeasti voi uskoa?

Yli 90 prosentin vaalitulokset ovat varma merkki sairaasta järjestelmästä. Vain tyrannit tietävät, miksi tällaisia vaaleja ylipäätään järjestetään, mutta valistuneita arvauksia voi esittää.

Presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow se vain jatkaa kansansuosionsa kasvattamista.

Turkmenistanin keskusvaalilautakunta tiedotti maanantaina pääkaupungissa Ashgabatissa, että Berdimuhamedow oli turvannut jatkokauden voittamalla sunnuntain presidentinvaalit. Hän oli saanut 98 prosenttia äänistä – tai 97,69 prosenttia, jos tarkkoja ollaan.

Edellisissä, vuoden 2012 vaaleissa Berdimuhamedow voitti 97,14 prosentin osuudella.

Tällä kertaa vastaehdokkaita oli kahdeksan. Heistä yksikään ei ole asettanut vaalin kulkua kiistanalaiseksi, mikä sinänsä ei ole ihme. Kyse on lume-ehdokkaista, joista jokainen on valtion tai talouden johtotehtävissä.


Turkmenistanin vaalit ovat ensi kuulemalta hauska vitsi, mutta ne eivät ikävä kyllä ole vitsi, eikä niissä ole oikeastaan mitään hauskaa. Turkmenistanin viisi miljoonaa asukasta elävät tympeässä diktatuurissa.

”Turkmenistan on maailman kovaotteisimpia sortovaltioita, jonka ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen”, luonnehtii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. ”Presidentti Gurbanguly Berdimuhamedov, hänen sukulaisensa ja näiden lähipiiri kontrolloivat kaikkia julkisen elämän alueita vailla rajoituksia.”

Lumevaalien järjestäjänä diktaattori Berdimuhamedow ei ole yksin. Maailmassa on puolisen tusinaa sortovaltiota, joissa vallanpitäjä saa äänistä tragikoomisen suuria prosenttiosuuksia. Tätä tyranniklubia voi kutsua vaikka 90 prosentin kerhoksi.

Räikeimmässä ja varmaankin tunnetuimmassa lumevaalimaassa, Pohjois-Koreassa, kyse on tosin pikemminkin sadasta prosentista.

Kommunistisen hirviövaltion johtaja Kim Jong-un oli maaliskuussa 2014 ehdolla parlamenttia teeskentelevään korkeimpaan kansanneuvostoon.

Kim valittiin vaalipiiristään yksimielisesti, siis sadan prosentin ääniosuudella. Brittilehti Guardianin mukaan äänestysaktiivisuus oli 99,97 prosenttia, ja 0,03 prosentin poisjäänti selittyi sillä, että kyseiset äänestäjät olivat merillä.

Vaalilipukkeessa oli vain yksi nimi, siis Kim. Äänestäjä saattoi joko kannattaa tai vastustaa hänen valintaansa. Jos päätti vastustaa, se oli tehtävä siirtymällä erilliseen äänestyskoppiin, joka oli läpinäkyvä. Kenenkään ei tiedetä siirtyneen.

Täydellisen epäuskottavat vaalit olivat tyypillisiä Neuvostoliitossa ja sen satelliittivaltioissa. Lienee tätä perua, että lumevaalit ovat erityisen tyypillisiä Neuvostoliiton raunioista syntyneille Keski-Aasian ”staneille”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Kazakstanin Nursultan Nazarbajev voitti vuoden 2015 presidentinvaalit 97,7 prosentin tuloksella.

Uzbekistanin Shavkat Mirzijojev jäi – tai päätti jäädä – niukasti 90 prosentin kerhosta, koska hänet valittiin viime joulukuussa presidentiksi 88,6 prosentin ääniosuudella. Hieman vaatimattomampaan lukuun tyytyi myös Tadžikistanin Emomalii Rahmon: 86,9 prosenttia vuonna 2013.

Muualla maailmassa 90 prosentin kerhoon on jo pitkään kuulunut Päiväntasaajan Guinean diktaattori Teodoro Obiang, 74, joka on hallinnut maataan vuodesta 1979.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Obiang järjestytti viime huhtikuussa presidentinvaalit, joissa hän sai 93,7 prosenttia äänistä.

Päiväntasaajan Guinea on vastenmielinen sortovaltio. Obiangia suojaavat enemmältä ulkomaailman huomiolta maan pienuus (noin 750 000 asukasta) ja valtavat öljyvarat.

Räikeä vaalivilppi ja näennäisvaalit eivät tietenkään rajoitu 90 prosentin klubiin. Maailmassa on lukuisia ”ohjattuja demokratioita”, joissa vaalituloksia manipuloidaan.

Mieluisan vaalituloksen varmistamiseen on paljon keinoja, ja tulosten vilpillisyydessä ja voittomarginaaleissa on suuria aste-eroja.

90 prosentin kerhon kohdalla kysymys kuuluu, miksi vaaleja ei vaivauduta manipuloimaan edes vähän uskottavammin. Tai miksi vaaleja ylipäätään vaivaudutaan järjestämään, kun kukaan ajatteleva ihminen ei voi uskoa niitä rehellisiksi.

Vain tyrannit tietävät vastaukset, mutta valistuneita arvauksia voi esittää.

Ensinnäkin, vaalien järjestäminen on tavallaan kunnianosoitus demokratian ylivertaisuudelle. Brittilehti The Economist luonnehti tätä taannoin ”rystykohteliaisuudeksi”.

”Näyttää siltä, että jopa kaikkein despoottisimmat hallitsijat – – tuntevat tarvetta osoittaa demokratialle sen rystykohteliaisuuden, että he matkivat järjestelmän ulkoista olemusta.”

Toiseksi, 90 prosentin kerholaisilla saattaa olla ristiriitainen tilanne.

He lienevät niin tukevasti vallassa, ettei heidän tarvitse piitata siitä, mitä omat kansalaiset tai ulkomaalaiset ajattelevat vaalin muodollisuuksista – kuten naurettavan epäuskottavista lopputuloksista.

Mutta he ovat ehkä sen verran vainoharhaisia, että pitäisivät 10 tai 20 prosentin vastustajaa jo varteenotettavana uhkana. Siksi on turvallisempaa lyödä kunnolla yli.

Kolmanneksi, itsevaltiaat todennäköisesti laskelmoivat, että räikeydestään huolimatta lumevaalit pönkittävät heidän asemaansa kansan silmissä.

90 prosentin tulos on myös eräänlainen viesti: älkää yrittäkö tälle tontille.

Neljänneksi, epävaalit ovat kontrollin keino. Vaalien aikaan mahdollinen oppositio voi nostaa päätään, jolloin se on helpompi katkaista.

Pohjois-Koreassa vaalit ovat myös eräänlainen väestönlaskennan korvike. The Economistin mukaan äänestysrekisterin päivittäminen tarjoaa hallitukselle tilaisuuden tarkistaa, että kansalaiset asuvat siellä missä pitääkin.

Viidenneksi – ja tämä on jo pelkkää spekulointia –suuruudenhulluus saattaa olla 90 prosentin kerhossa yleistä. Silloin vaalitulos on viesti: minä olen kaikki, minä voin tehdä mitä vain.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  8. 8

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää