Ulkomaat

Valkoinen talo: Trump tiesi viikkojen ajan Flynnin Venäjä-keskusteluista – presidentti vaati lopulta itse neuvonantajansa eroa

Lehdistöpäällikkö Spicerin mukaan Trumpin hallinto ”pohti ja arvioi päivittäin” Flynnin tapausta, kunnes presidentti päätti lopulta antaa kansallisen turvallisuuden neuvonantajalle potkut.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaatii itse kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin eroa.

Flynn jätti eropyyntönsä myöhään maanantai-iltana. Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että Flynn erosi presidentin käskystä luottamuspulan vuoksi.

”Presidentin ja kenraali Flynnin välinen luottamus oli murentunut siihen pisteeseen saakka, että presidentti tunsi muutoksen olevan tarpeen”, Spicer totesi.

Julkisen palvelun tv-kanava PBS lähetti tiedotustilaisuuden suorana Youtube-videosivustolla.

Flynn keskusteli Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa pakotteista ennen Trumpin virkaanastujaisia, vaikka Flynn oli vielä tuolloin yksityishenkilö. Yksityishenkilön puuttuminen ulkopolitiikkaan on Yhdysvalloissa laitonta.

Senaatin demokraattijohtaja Charles Schumer vaati tiistaina rikostutkintaa Flynnin toimista.

Republikaanienemmistöä johtava Mitch McConnell oli hänkin huolissaan Flynnin toimista, ja kertoi CNN:lle, että senaatin tiedusteluvaliokunta tutkii ”erittäin todennäköisesti” Flynnin keskustelujen taustat.

”Peruskysymys kuuluu, kuinka voimme olla tässä osallisina ja kenen tätä pitäisi tutkia, ja tiedusteluvaliokunta tutkii jo Venäjän osallisuutta vaaleihimme”, McConnell sanoi.

Spicerin mukaan Trump on ollut tietoinen Flynnin Venäjä-keskustelujen ongelmista jo ”viikkojen ajan”, vaikka aiemmin Trump totesi toimittajille, ettei tiedä asiasta mitään.

Virkaa toimittava oikeusministeri Sally Yates , jonka Trump myöhemmin muista syistä erotti, ilmoitti Valkoiselle talolle jo 26. tammikuuta Flynnin olevan ”venäläiselle kiristykselle altis”.

Trump sai tietää Yatesin varoituksesta jo samana päivänä, jonka jälkeen hänen esikuntansa kuulusteli Flynniä useaan otteeseen.


”Presidentti hallintoineen on tarkastanut ja arvioinut tätä asiaa päivittäin totuuden vahvista­miseksi.”

Spicer ei tarkentanut, miksi Flynn sai jatkaa virassaan näinkin pitkään. Lehdistöpäällikön mukaan tapauksen tausta piti ensin tarkentaa.

Spicerin mukaan kyseessä oli ennen kaikkea ”luottamuskysymys” eikä lakiasia.

Ilmeisesti etenkin varapresidentti Mike Pencen mielipide vaikutti Flynnin potkuihin.

”Presidentti oli hyvin huolissaan, että kenraali Flynn johti varapresidenttiä ja muita harhaan”, Spicer sanoi tiistaina.

Pence puolusti Flynniä julkisesti tammikuussa CBS:n haastattelussa ja vakuutti, että tämän keskustelut Venäjän suurlähettilään kanssa eivät millään tavoin liittyneet Yhdysvaltojen Venäjää vastaan asettamiin pakotteisiin. Pence oli luottanut Flynnin sanaan.

Alunperin Flynn kielsi keskustelleensa pakotteista ja myöhemmin kertoi, ettei muista aiheita tarkkaan. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisilla on kirjalliset kopiot keskustelujen sisällöstä. Keskustelut tallentuivat kuuntelulaitteisiin.

Spicer kielsi tiedotustilaisuudessa voimakkaasti epäilyt siitä, että Flynn olisi keskustellut Venäjän-pakotteista Kisljakin kanssa Trumpin käskystä.

”Ehdottomasti ei. Ei, ei, ei”, Spicer painotti.

Spicer ja Trumpin johtava neuvonantaja Kellyanne Conway tulkitsivat Flynnin lähdön eri tavoin.

Siinä missä Spicer yksiselitteisesti ilmoitti presidentin vaatineen eroa, Conway vakuutti CNN:n mukaan kolmessa eri tv-ohjelmassa tiistaiaamuna, että Flynn jätti eropyynnön itsenäisesti.

”Mike Flynn päätti, että hänen olisi parasta erota. Hän tiesi, että hänestä oli tullut ukkosenjohdin, joten hän teki tämän päätöksen”, Conway sanoi Today-ohjelmassa.

Conwayn kommentit aiheuttivat hämmennystä myös maanantaina, kun hän vain tunteja ennen Flynnin eroa väitti televisiossa, että presidentillä on ”täysi luottamus” Flynniin.

Kun Spicerilta tiedotustilaisuudessa kyseltiin, miksi Trumpin esikunta antaa julkisuudessa ristiriitaisia lausuntoja, Spicer ei tunnistanut ongelmaa.

Lehdistöpäällikön mukaan kaikki presidentin hallinnon työntekijät edustavat presidenttiä ja puhuvat presidentin suulla.

Presidentillä on kuitenkin ollut kautensa ensimmäisten viikkojen aikana ongelmia kontrolloida työntekijöidensä lipsahduksia, ja hän on niitä viljellyt itsekin etenkin nettiyhteisö Twitterissä.

Kellyanne Conway saattaa olla seuraava hallinnon jäsen, jonka työpaikka on vaarassa varomattomien puheiden vuoksi.

Conway kehotti viime viikolla tv-haastattelussa Fox News -kanavan katsojia ostamaan presidentin tyttären Ivanka Trumpin tuotteita sen jälkeen, kun Nordtrom-kauppaketju oli lakannut myymästä niitä.

”Annan ilmaisen mainoksen: Menkää ja ostakaa näitä! Löydätte niitä netistä”, Conway sanoi rikkoen näin mahdollisesti virkamiesten mainontakieltoa koskevaa lakia.

Hallinnon etiikkaa valvova toimisto kehotti tiistaina Valkoista taloa aloittamaan tutkinnan Conwayn lausunnosta ja harkitsemaan ”kurinpidollisia toimenpiteitä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Turvallisuuspolitiikka
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  8. 8

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää