Ulkomaat

Puolustus­ministeri Mattis esitti uhkauksen Nato-liittolaisille: Lisää rahaa puolustukseen tai Yhdysvaltain rooli vähenee

Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis sanoi Brysselissä, että Nato-yhteistyöllä on presidentti Trumpin voimakas tuki.

Bryssel

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri James Mattis vakuutti keskiviikkona Brysselissä, että Yhdysvaltain tuki sotilasliitto Natolle on horjumatonta. Hän luonnehti Natoa transatlanttisen yhteistyön ”peruskallioksi” ja kertoi, että Nato-yhteistyöllä on presidentti Donald Trumpin ”voimakas tuki”.

Hän antoi kuitenkin myös selkeän varoituksen ja uhkauksen Nato-liittolaisille. Niiden on käytettävä enemmän rahaa puolustukseen tai Yhdysvallat alkaa supistaa rooliaan sotilasliitossa.

”Yhdysvaltain veronmaksajat eivät voi enää maksaa kohtuuttoman suurta osuutta läntisten arvojen puolustamisesta. Eivät amerikkalaiset voi välittää enemmän teidän lastenne tulevaisuuden turvallisuudesta kuin te itse”, Mattis totesi Naton päämajassa Brysselissä pidetyssä kokouksessa.

Hän varoitti, että ”jos teidän maanne eivät halua Yhdysvaltain vähentävän sitoutumistaan liittoumaan, jokaisen teistä on osoitettava tukeaan yhteiselle puolustuksellemme.”

Vaatimus on linjassa sen kanssa, miten Trump on puhunut Natosta: vapaamatkustamisen aika on ohi. Trump hermostutti eurooppalaisia aiemmin sanomalla, ettei Yhdysvallat välttämättä puolusta sellaisia maita, jotka eivät hoida velvollisuuksiaan Natossa eli kasvata puolustusmenojaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi jatkossakin patistaa Naton eurooppalaismaita ja Kanadaa lisäämään sotilasmenojaan, mikä on ollut pitkään amerikkalaisten päävaatimus. Hän toisti tilastotiedon, jonka mukaan Nato-maiden puolustusmenot kasvoivat viime vuonna 3,8 prosentilla.

”Tämä on merkittävää, mutta ei vielä tarpeeksi”, Stoltenberg sanoi.

Yhdysvaltain uuden presidentin Trumpin muutkin lausunnot Nato-yhteistyöstä ovat aiheuttaneet suurta huolta Euroopassa. Trump on luonnehtinut Natoa aikansa eläneeksi järjestöksi ja hän on ollut haluton arvostelemaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Mattis puolestaan on tehnyt selväksi, että hän suhtautuu Venäjään epäileväisesti. Hän viittasi tiistaina ”vuoden 2014 vakaviin tapahtumiin”, millä hän tarkoitti Venäjän valtaamaa Krimiä ja Itä-Ukrainan sotaa.

Stoltenbergin mukaan Yhdysvaltain ja muiden Nato-maiden suhteissa eivät puhu pelkästään sanat vaan myös teot. Hänen mukaansa Yhdysvaltain sitoumuksesta kertoo sekin, että maa on lähettänyt joukkoja ja kalustoa Baltian maihin ja Puolaan.

Myös muut kokoustahot pyrkivät vakuuttamaan, että mikään ei olisikaan muuttunut Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten Nato-liittolaisten suhteissa Trumpin valtakaudella.

”Yhdysvaltain sitoumuksesta Natoon ei vallitse minkäänlaista epävarmuutta”, totesi Britannian puolustusministeri Michael Fallon.

Nato-kokouksen alla Yhdysvaltain tiedustelulähteet kertoivat amerikkalaismedialle, että Venäjä on ottanut käyttöönsä ohjustyypin, joka kielletään vuonna 1987 tehdyn INF-sopimuksen perusteella.

Stoltenberg ei kommentoinut uutista suoraan, mutta sanoi, että sopimuksen rikkominen olisi ”vakava huolenaihe” Natolle.

Republikaanisenaattori John McCain puolestaan totesi lausunnossaan, että Venäjän presidentti Putin ”testaa” Trumpin suhtautumista Venäjän uhkaan.

”Se, että Venäjä on ottanut käyttöönsä ydinkärjellä varustettuja, maasta laukaistavia risteilyohjuksia rikkoo INF-sopimusta ja on merkittävä sotilaallinen uhka Yhdysvaltain joukoille Euroopassa ja Nato-liittolaisillemme”, senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja McCain totesi.

Presidentti Barack Obaman hallitus syytti kolme vuotta sitten Venäjää siitä, että se rikkoo INF-sopimusta kehittämällä ja kokeilemalla kiellettyä ohjustyyppiä. Venäjä on kiistänyt rikkoneensa sopimusta.

Yleisen rauhoittelun ohessa Brysselin kaksipäiväisessä puolustusministerien tapaamisessa odotettiin, että puolustusministeri Mattis yksilöisi Trumpin hallituksen turvallisuuspolitiikan linjaa, josta on toistaiseksi hyvin vähän yksityiskohtaista tietoa.

Tiedon saantia vaikeuttaa Trumpin ristiriitaisten viestien lisäksi se, että valtaosa Yhdysvaltojen ulko- ja puolustushallinnon johtoviroista on edelleen täyttämättä.

Tilannetta sekoitti entisestään se, että Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui maanantaina eroamaan. Hän oli käynyt joulukuussa keskusteluja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa Venäjän-vastaisista pakotteista ja antanut myöhemmin näistä keskusteluista harhaanjohtavia tietoja.

Euroopassa on kannettu huolta siitä, että Yhdysvallat alkaisi purkaa Venäjän-vastaisia pakotteita.

Nato-kokousta edeltävissä taustakeskusteluissa diplomaatit jakoivat puolustusministeri Mattisilta odotetun viestin kolmeen osaan.

Häneltä toivotaan selvitystä siitä, millä tavalla Yhdysvallat tarkemmin haluaa, että sen eurooppalaiset liittolaiset ja Kanada lisäävät puolustusmenojaan.

Kyse ei ole vain rahan kuluttamisesta esimerkiksi päällekkäisiin puolustusteollisuuden hankkeisiin. Kaksi vuotta sitten huippukokouksessa asetettuna tavoitteena on vahvistaa Naton yhteistä toimintakykyä.

Toinen Mattisilta odotettu tieto on se, mitä Yhdysvallat odottaa Natolta ja kansainväliseltä liittoumalta taistelussa terrorismia vastaan.

Naton rooli terrorismin vastaisissa operaatioissa Euroopan eteläpuolella on toistaiseksi vähäinen, eikä sen kasvattamisesta ole jäsenmaiden kesken yksimielisyyttä. Naton toiminnan lisääminen sen itärajojen lisäksi etelässä on kuitenkin moneen kertaan toistettu yhteinen tavoite.

Puolustusministerien kokouksen päättyessä torstaina heti perään pidetään myös terroristijärjestö Isisin vastaisen liittouman kokous, johon myös Suomen ja Ruotsin puolustusministerit oli kutsuttu. Keskiviikon tietojen mukaan molempia maita edustavat kuitenkin virkamiehet.

Kolmas Mattisiin kohdistuva suuri odotus on tieto Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista. Niistä vallitsee erityisen suuri epätietoisuus Flynnin eron vuoksi. Se on nähty mahdollisena esteenä Trumpin ilmoittamille aikeille parantaa suhteita Venäjään.

Valtaosa Nato-maista haluaa sekä pitää Venäjään Ukrainan sotatoimien vuoksi kohdistetut EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteet voimassa että myös käydä poliittista dialogia Venäjän kanssa.

Vielä yksi kysymys koskee arvopohjaa, joka kaikkien virallisten julistusten mukaan sitoo Naton jäsenmaita yhteen. Mattisilta odotetaan myös tietoja siitä, miten Trumpin hallitus sitoutuu sellaisiin arvoihin kuin oikeusvaltio ja ihmisoikeudet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Kuolleiden määrä nousi 14:ään – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  10. 10

   Barcelonan iskun pääepäilty on 17-vuotias mies, lisäksi kolme epäiltyä on poliisin huostassa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Kuolleiden määrä nousi 14:ään – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Kuolleiden määrä nousi 14:ään – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää