Valikko
Ulkomaat

Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

Naispuoliset, James Bond -tyyliset agentti-iskut eivät ole Pohjois-Koreassa uusi keksintö. Kuuluisin agenttinainen pudotti matkustajalentokoneen.

Pohjois-Koreassa naisen asema ei perinteisesti ole häävi, mutta agenteiksi naiset kelpaavat. Maanantainen kuolemantapaus Malesiassa ei ole ensimmäinen, jossa Pohjois-Korean agenttinainen on päätynyt julkisuuteen.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin vanhimman veljen Kim Jong-namin on kerrottu kuolleen maanantaina Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Malesian poliisi on ilmoittanut pidättäneensä tapauksen tutkinnan yhteydessä naisen, jolla on Vietnamin passi.

Etelä-Korean viranomaiset ovat kertoneet, että Kim Jong-namin surmasi kaksi naista antamalla hänelle myrkkyä lentoaseman lähtöselvityshallissa. Malesialainen media on julkaissut valvontakamerakuvia, joiden se väittää esittävän yhtä epäiltyä. Kuvissa on nuori nainen lyhyessä hameessa ja valkoisessa paidassa, jossa lukee LOL.


Pohjois-Korean agenttinaisista kuuluisin on kuitenkin Kim Hyon-hui. Hän on nykyisin 55-vuotias ja elelee salaisessa paikassa Etelä-Koreassa.

Kimin tarina on kuin suoraan agenttiromaanista. Hän ei tiettävästi ole sukua Pohjois-Koreaa johtavalle Kim-dynastialle. Kim on hyvin yleinen korealainen sukunimi.

Vuonna 1987 eteläkorealaisen lentoyhtiön Korean Airin lento numero 858 Bagdadista Souliin räjähti ja putosi Andamaanienmereen Thaimaan länsipuolella. Kaikki 115 koneessa ollutta kuolivat.

Koneen pudotti Kim Hyon-hui yhdessä miespuolisen agenttitoverinsa kanssa. He olivat asettaneet pommin lentokoneen käsimatkatavarahyllylle.

Tapauksesta kertoo esimerkiksi Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta tutkinut YK:n komitea raportissaan vuodelta 2014.

Kun parivaljakko otettiin kiinni Abu Dhabissa, miesagentti teki itsemurhan nielaisemalla syanidikapselin, joka oli piilotettu savukkeeseen. Kim yritti tehdä saman, mutta jäi syystä tai toisesta henkiin.

”Tiesin, että kun operaatio epäonnistuu, agentin on tapettava itsensä. Joten puraisin syanidikapselia. Kun tein sen, ajattelin äitiäni Pohjois-Koreassa”, kertoi Kim australialaiselle ABC-televisiokanavalle vuonna 2013.

”Sitten pyörryin.”

Agentin elvyttyä hänet vietiin Etelä-Koreaan.

”Luulin, että olin tulossa leijonan kitaan. Olin varma, että he aikovat tappaa minut”, Kim sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle vuonna 2013.

Kimillä oli väärä Japanin passi, ja kuulusteluissa hän piti aluksi kiinni peitetarinasta, että hän on japanilainen. Lopulta hän kuitenkin tunnusti olevansa pohjoiskorealainen agentti.

”Tunnustaminen oli suuri päätös. Mutta aloin tajuta, että se olisi uhrien kannalta oikein, jotta he saavat tietää totuuden”, hän sanoi BBC:lle.

Hän sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Tarkoituksena oli sotkea vuoden 1988 Soulin olympialaisia ja Etelä-Korean presidentinvaaleja.

Etelä-Koreassa Kim tuomittiin kuolemaan, mutta hänet armahdettiin. Nyt hän tiettävästi piileskelee välttääkseen entisiä kollegoitaan, pohjoiskorealaisia murhaaja-agentteja.

Räjäyttäessään lentokoneen Kim oli 25-vuotias. Hänellä oli takanaan vuosien agenttikoulutus, joka alkoi 18-vuotiaana. Koulutuskeskus sijaitsi syrjäisessä paikassa vuoristossa, kertoo ABC. Siellä opetettiin aseiden käyttöä, taistelulajeja ja kieliä.

Koulutuksessa Kimistä haluttiin tehdä ihminen, joka käy japanilaisesta. Japanilaisia tapoja, eleitä ja kieltä hänelle opetti Yaeko Taguchi -niminen japanilaisnainen, jonka Pohjois-Korea oli siepannut Tokiosta vuonna 1978. Näin todetaan vuoden 2014 YK-raportissa.

Kim opiskeli muitakin aasialaisia kieliä, ainakin kiinaa. Sitä hänelle opetti YK-raportin mukaan Macaosta vuonna 1978 siepattu nainen Hong Lingying.

Pohjois-Korean väitetään käyttäneen naisvakoojia myös klassiseen hunaja-ansakiristykseen.

Pohjois-Korea on kiristänyt vähintään kymmeniä valikoituja poliitikkoja, liikemiehiä ja toimittajia, kertoi Pohjois-Koreasta loikannut Jang Jin-sung brittiläisen The Telegraph -lehden mukaan.

Käytössä oli ohjelma, jossa naisvakoojat viettelivät miehiä, yleensä näiden käydessä Pohjois-Koreassa. Myöhemmin miehille ilmoitettiin, että heillä on lapsi Pohjois-Koreassa.

Näin esimerkiksi poliitikkoja yritettiin kiristää säätämään tietynlaisia lakeja tai toimittajia tekemään Pohjois-Korean kannalta myönteisiä juttuja.

Näin toimittiin propagandatehtävissä työskennelleen Jangin mukaan ainakin siihen asti, kun hän loikkasi vuonna 2004. Lehden mukaan ohjelman keksi Kim Jong-il.


Oikaisu 15.2.2017 kello 21.21: Agentti Kim Hyon-hui sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että määräys olisi tullut Kim Jong-ililtä (joka ei ollut silloinen diktaattori). Oikaisu 16.2. kello 7.33: Kim Jong-nam kuoli maanantaina, ei tiistaina kuten jutussa alun perin virheellisesti luki. Kuolema uutisoitiin tiistaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Agentit
 • Vakoilu
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää