Valikko
Ulkomaat

Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

Naispuoliset, James Bond -tyyliset agentti-iskut eivät ole Pohjois-Koreassa uusi keksintö. Kuuluisin agenttinainen pudotti matkustajalentokoneen.

Pohjois-Koreassa naisen asema ei perinteisesti ole häävi, mutta agenteiksi naiset kelpaavat. Maanantainen kuolemantapaus Malesiassa ei ole ensimmäinen, jossa Pohjois-Korean agenttinainen on päätynyt julkisuuteen.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin vanhimman veljen Kim Jong-namin on kerrottu kuolleen maanantaina Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Malesian poliisi on ilmoittanut pidättäneensä tapauksen tutkinnan yhteydessä naisen, jolla on Vietnamin passi.

Etelä-Korean viranomaiset ovat kertoneet, että Kim Jong-namin surmasi kaksi naista antamalla hänelle myrkkyä lentoaseman lähtöselvityshallissa. Malesialainen media on julkaissut valvontakamerakuvia, joiden se väittää esittävän yhtä epäiltyä. Kuvissa on nuori nainen lyhyessä hameessa ja valkoisessa paidassa, jossa lukee LOL.


Pohjois-Korean agenttinaisista kuuluisin on kuitenkin Kim Hyon-hui. Hän on nykyisin 55-vuotias ja elelee salaisessa paikassa Etelä-Koreassa.

Kimin tarina on kuin suoraan agenttiromaanista. Hän ei tiettävästi ole sukua Pohjois-Koreaa johtavalle Kim-dynastialle. Kim on hyvin yleinen korealainen sukunimi.

Vuonna 1987 eteläkorealaisen lentoyhtiön Korean Airin lento numero 858 Bagdadista Souliin räjähti ja putosi Andamaanienmereen Thaimaan länsipuolella. Kaikki 115 koneessa ollutta kuolivat.

Koneen pudotti Kim Hyon-hui yhdessä miespuolisen agenttitoverinsa kanssa. He olivat asettaneet pommin lentokoneen käsimatkatavarahyllylle.

Tapauksesta kertoo esimerkiksi Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta tutkinut YK:n komitea raportissaan vuodelta 2014.

Kun parivaljakko otettiin kiinni Abu Dhabissa, miesagentti teki itsemurhan nielaisemalla syanidikapselin, joka oli piilotettu savukkeeseen. Kim yritti tehdä saman, mutta jäi syystä tai toisesta henkiin.

”Tiesin, että kun operaatio epäonnistuu, agentin on tapettava itsensä. Joten puraisin syanidikapselia. Kun tein sen, ajattelin äitiäni Pohjois-Koreassa”, kertoi Kim australialaiselle ABC-televisiokanavalle vuonna 2013.

”Sitten pyörryin.”

Agentin elvyttyä hänet vietiin Etelä-Koreaan.

”Luulin, että olin tulossa leijonan kitaan. Olin varma, että he aikovat tappaa minut”, Kim sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle vuonna 2013.

Kimillä oli väärä Japanin passi, ja kuulusteluissa hän piti aluksi kiinni peitetarinasta, että hän on japanilainen. Lopulta hän kuitenkin tunnusti olevansa pohjoiskorealainen agentti.

”Tunnustaminen oli suuri päätös. Mutta aloin tajuta, että se olisi uhrien kannalta oikein, jotta he saavat tietää totuuden”, hän sanoi BBC:lle.

Hän sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Tarkoituksena oli sotkea vuoden 1988 Soulin olympialaisia ja Etelä-Korean presidentinvaaleja.

Etelä-Koreassa Kim tuomittiin kuolemaan, mutta hänet armahdettiin. Nyt hän tiettävästi piileskelee välttääkseen entisiä kollegoitaan, pohjoiskorealaisia murhaaja-agentteja.

Räjäyttäessään lentokoneen Kim oli 25-vuotias. Hänellä oli takanaan vuosien agenttikoulutus, joka alkoi 18-vuotiaana. Koulutuskeskus sijaitsi syrjäisessä paikassa vuoristossa, kertoo ABC. Siellä opetettiin aseiden käyttöä, taistelulajeja ja kieliä.

Koulutuksessa Kimistä haluttiin tehdä ihminen, joka käy japanilaisesta. Japanilaisia tapoja, eleitä ja kieltä hänelle opetti Yaeko Taguchi -niminen japanilaisnainen, jonka Pohjois-Korea oli siepannut Tokiosta vuonna 1978. Näin todetaan vuoden 2014 YK-raportissa.

Kim opiskeli muitakin aasialaisia kieliä, ainakin kiinaa. Sitä hänelle opetti YK-raportin mukaan Macaosta vuonna 1978 siepattu nainen Hong Lingying.

Pohjois-Korean väitetään käyttäneen naisvakoojia myös klassiseen hunaja-ansakiristykseen.

Pohjois-Korea on kiristänyt vähintään kymmeniä valikoituja poliitikkoja, liikemiehiä ja toimittajia, kertoi Pohjois-Koreasta loikannut Jang Jin-sung brittiläisen The Telegraph -lehden mukaan.

Käytössä oli ohjelma, jossa naisvakoojat viettelivät miehiä, yleensä näiden käydessä Pohjois-Koreassa. Myöhemmin miehille ilmoitettiin, että heillä on lapsi Pohjois-Koreassa.

Näin esimerkiksi poliitikkoja yritettiin kiristää säätämään tietynlaisia lakeja tai toimittajia tekemään Pohjois-Korean kannalta myönteisiä juttuja.

Näin toimittiin propagandatehtävissä työskennelleen Jangin mukaan ainakin siihen asti, kun hän loikkasi vuonna 2004. Lehden mukaan ohjelman keksi Kim Jong-il.


Oikaisu 15.2.2017 kello 21.21: Agentti Kim Hyon-hui sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että määräys olisi tullut Kim Jong-ililtä (joka ei ollut silloinen diktaattori). Oikaisu 16.2. kello 7.33: Kim Jong-nam kuoli maanantaina, ei tiistaina kuten jutussa alun perin virheellisesti luki. Kuolema uutisoitiin tiistaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Agentit
 • Vakoilu
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  10. 10

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää