Valikko
Ulkomaat

Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

Naispuoliset, James Bond -tyyliset agentti-iskut eivät ole Pohjois-Koreassa uusi keksintö. Kuuluisin agenttinainen pudotti matkustajalentokoneen.

Pohjois-Koreassa naisen asema ei perinteisesti ole häävi, mutta agenteiksi naiset kelpaavat. Maanantainen kuolemantapaus Malesiassa ei ole ensimmäinen, jossa Pohjois-Korean agenttinainen on päätynyt julkisuuteen.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin vanhimman veljen Kim Jong-namin on kerrottu kuolleen maanantaina Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Malesian poliisi on ilmoittanut pidättäneensä tapauksen tutkinnan yhteydessä naisen, jolla on Vietnamin passi.

Etelä-Korean viranomaiset ovat kertoneet, että Kim Jong-namin surmasi kaksi naista antamalla hänelle myrkkyä lentoaseman lähtöselvityshallissa. Malesialainen media on julkaissut valvontakamerakuvia, joiden se väittää esittävän yhtä epäiltyä. Kuvissa on nuori nainen lyhyessä hameessa ja valkoisessa paidassa, jossa lukee LOL.


Pohjois-Korean agenttinaisista kuuluisin on kuitenkin Kim Hyon-hui. Hän on nykyisin 55-vuotias ja elelee salaisessa paikassa Etelä-Koreassa.

Kimin tarina on kuin suoraan agenttiromaanista. Hän ei tiettävästi ole sukua Pohjois-Koreaa johtavalle Kim-dynastialle. Kim on hyvin yleinen korealainen sukunimi.

Vuonna 1987 eteläkorealaisen lentoyhtiön Korean Airin lento numero 858 Bagdadista Souliin räjähti ja putosi Andamaanienmereen Thaimaan länsipuolella. Kaikki 115 koneessa ollutta kuolivat.

Koneen pudotti Kim Hyon-hui yhdessä miespuolisen agenttitoverinsa kanssa. He olivat asettaneet pommin lentokoneen käsimatkatavarahyllylle.

Tapauksesta kertoo esimerkiksi Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta tutkinut YK:n komitea raportissaan vuodelta 2014.

Kun parivaljakko otettiin kiinni Abu Dhabissa, miesagentti teki itsemurhan nielaisemalla syanidikapselin, joka oli piilotettu savukkeeseen. Kim yritti tehdä saman, mutta jäi syystä tai toisesta henkiin.

”Tiesin, että kun operaatio epäonnistuu, agentin on tapettava itsensä. Joten puraisin syanidikapselia. Kun tein sen, ajattelin äitiäni Pohjois-Koreassa”, kertoi Kim australialaiselle ABC-televisiokanavalle vuonna 2013.

”Sitten pyörryin.”

Agentin elvyttyä hänet vietiin Etelä-Koreaan.

”Luulin, että olin tulossa leijonan kitaan. Olin varma, että he aikovat tappaa minut”, Kim sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle vuonna 2013.

Kimillä oli väärä Japanin passi, ja kuulusteluissa hän piti aluksi kiinni peitetarinasta, että hän on japanilainen. Lopulta hän kuitenkin tunnusti olevansa pohjoiskorealainen agentti.

”Tunnustaminen oli suuri päätös. Mutta aloin tajuta, että se olisi uhrien kannalta oikein, jotta he saavat tietää totuuden”, hän sanoi BBC:lle.

Hän sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Tarkoituksena oli sotkea vuoden 1988 Soulin olympialaisia ja Etelä-Korean presidentinvaaleja.

Etelä-Koreassa Kim tuomittiin kuolemaan, mutta hänet armahdettiin. Nyt hän tiettävästi piileskelee välttääkseen entisiä kollegoitaan, pohjoiskorealaisia murhaaja-agentteja.

Räjäyttäessään lentokoneen Kim oli 25-vuotias. Hänellä oli takanaan vuosien agenttikoulutus, joka alkoi 18-vuotiaana. Koulutuskeskus sijaitsi syrjäisessä paikassa vuoristossa, kertoo ABC. Siellä opetettiin aseiden käyttöä, taistelulajeja ja kieliä.

Koulutuksessa Kimistä haluttiin tehdä ihminen, joka käy japanilaisesta. Japanilaisia tapoja, eleitä ja kieltä hänelle opetti Yaeko Taguchi -niminen japanilaisnainen, jonka Pohjois-Korea oli siepannut Tokiosta vuonna 1978. Näin todetaan vuoden 2014 YK-raportissa.

Kim opiskeli muitakin aasialaisia kieliä, ainakin kiinaa. Sitä hänelle opetti YK-raportin mukaan Macaosta vuonna 1978 siepattu nainen Hong Lingying.

Pohjois-Korean väitetään käyttäneen naisvakoojia myös klassiseen hunaja-ansakiristykseen.

Pohjois-Korea on kiristänyt vähintään kymmeniä valikoituja poliitikkoja, liikemiehiä ja toimittajia, kertoi Pohjois-Koreasta loikannut Jang Jin-sung brittiläisen The Telegraph -lehden mukaan.

Käytössä oli ohjelma, jossa naisvakoojat viettelivät miehiä, yleensä näiden käydessä Pohjois-Koreassa. Myöhemmin miehille ilmoitettiin, että heillä on lapsi Pohjois-Koreassa.

Näin esimerkiksi poliitikkoja yritettiin kiristää säätämään tietynlaisia lakeja tai toimittajia tekemään Pohjois-Korean kannalta myönteisiä juttuja.

Näin toimittiin propagandatehtävissä työskennelleen Jangin mukaan ainakin siihen asti, kun hän loikkasi vuonna 2004. Lehden mukaan ohjelman keksi Kim Jong-il.


Oikaisu 15.2.2017 kello 21.21: Agentti Kim Hyon-hui sanoi määräyksen koneen pudottamisesta tulleen suoraan silloiselta diktaattorilta Kim Il-sungilta tai hänen pojaltaan Kim Jong-ililtä. Jutussa väitettiin ensin virheellisesti, että määräys olisi tullut Kim Jong-ililtä (joka ei ollut silloinen diktaattori). Oikaisu 16.2. kello 7.33: Kim Jong-nam kuoli maanantaina, ei tiistaina kuten jutussa alun perin virheellisesti luki. Kuolema uutisoitiin tiistaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Agentit
 • Vakoilu
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  9. 9

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää