Ulkomaat

Trump nimittämässä potkut saaneen neuvonantajan tilalle Robert Harwardin – nöyräksi kehuttu vara-amiraali vietti teinivuotensa Iranissa

Reutersin mukaan Trump on tarjonnut paikkaa Harwardille, joka on palvellut nykyisen puolustusministerin James Mattisin komennossa. Nimitys voikin kasvattaa maltillisen Mattisin valtaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tarjonnut kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tärkeää paikkaa Robert Harwardille, viranomaislähteet kertovat uutistoimisto Reutersille.

Vara-amiraali Harward nousi heti ennakkosuosikiksi korvaamaan Michael Flynnin, joka sai potkut maanantaina. Vielä ei ole tiedossa, aikooko Harward hyväksyä Trumpin tarjouksen.

Pitkän sotilasuran tehnyt Harward vietti teinivuotensa 1970-luvulla Iranissa, jossa hänen kapteeni-isänsä toimi šaahin armeijan neuvonantajana. Šaahi syrjäytettiin vuoden 1979 Iranin vallankumouksessa. Harward oli palannut Yhdysvaltoihin jo vuonna 1974.

”Muovaavina nuoruusvuosinaan hän altistui kaikelle iranilaiselle. Iran oli yksi meidän kodeistamme, ja pääsimme tutustumaan iranilaisiin ihmisiin erittäin hyvin ja erittäin läheisesti”, kertoo Harwardin lapsuudenystävä Joseph Condrill Reutersille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Harward ja Condrill kävivät samaa iranilais-amerikkalaista lukiota Teheranissa.

Navy Seal -erikoisjoukoissa palvellutta Harwardia kehutaan nöyräksi ja yhteistyökykyiseksi kollegaksi, kun taas irtisanottua Flynniä pidetään poukkoilevana päällepäsmärinä.

Lapsuuden kokemuksista voi olla Harwardille hyötyä Trumpin sättiessä Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta.

Trump otti Iran-suhteet esille esimerkiksi tavatessaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun keskiviikkona.

”Yksi maailman kammottavimmista sopimuksista, joita olen nähnyt, on Iranin-sopimus. Minun hallintoni on jo nyt asettanut uusia sanktioita Irania vastaan, ja aion tehdä vielä enemmän estääkseni Irania ikinä – ja tarkoitan todella ikinä – kehittämästä ydinasetta”, Trump painotti tiedotustilaisuudessa.

Harward on toiminut sotilastehtävissä muun muassa Afganistanissa ja Irakissa, ja palvellut myös nykyisen puolustusministerin James Mattisin alaisuudessa.

Asiantuntijat ovatkin arvelleet, että Harwardin valinta kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi voisi kasvattaa maltillista linjaa edustavan Mattisin valtaa.

Jos Harward suostuu ottamaan neuvonantajan pestin vastaan, hänellä on edessään aikamoinen siivousurakka. Trumpin hallinnon maine on turvallisuuskysymyksissä asetettu kyseenalaiseksi.

Potkut saanut Flynn keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa pakotteista yksityishenkilönä ennen Trumpin virkaanastujaisia. Yksityishenkilöillä ei ole Yhdysvaltojen lain mukaan oikeutta puuttua ulkopolitiikkaan.

Flynn valehteli keskustelujen sisällöstä muille Trumpin hallinnon jäsenille ja sai varapresidentti Mike Pencen puolustamaan Flynniä televisiohaastattelussa virheellisten tietojen pohjalta.

Flynn jätti erokirjeensä maanantaina. Myöhemmin Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer kertoi presidentin vaatineen Flynnin eroa.

Trump ja jotkut hänen hallintonsa avainjäsenistä saivat Spicerin mukaan tietää Flynnin ongelmallisista Venäjä-keskusteluista jo tammikuun lopussa. Varapresidentti Pence sai kuitenkin Washington Post -lehden mukaan tietää pakotepuheista vasta kaksi viikkoa myöhemmin.

Luottamuskriisi Trumpin hallinnon sisällä on johtanut toistaiseksi vain Flynnin eroon. Senaatti harkitsee Flynnin tapauksen lisäämistä tutkintaan, joka koskee Venäjän vaikutusyrityksiä Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

New York Times -lehti uutisoi tiistaina, että lisäksi ainakin kolme Trumpin kampanja-avustajaa olisi ollut toistuvasti yhteyksissä venäläisiin tiedusteluviranomaisiin ennen vaaleja. Trump kielsi väitteet keskiviikkona ”hölynpölynä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Turvallisuuspolitiikka
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää