Valikko
Ulkomaat

Afganistan luisuu kohti kaaosta – Kun Mohammad Shafi, 37, lähti töistä, vastassa oli itsemurhapommittaja

Talebanin lisäksi terrori-iskuja Afganistanissa tekee Isis. Kabulissa siviiliuhrien määrä on jo ennätyssuuri.

Kabul. Hallintovirkailija Mohammad Shafi, 37, oli lähdössä kotiin työpaikaltaan Afganistanin korkeimmasta oikeudesta. Yleensä hän viipyi tahallaan yli työajan, koska tiesi, että terroristit saattavat iskeä iltapäiväruuhkassa. Mutta helmikuisena tiistaina hänellä oli kiire kotiin perheensä luo.

Työpaikan pihalla odotti terroristijärjestö Isisin itsemurhapommittaja, joka räjäytti itsensä aivan Shafin lähellä. Iskussa kuoli 21 ihmistä ja haavoittui 41. Shafi sai pommin sirpaleista vammoja eri puolelle vartaloaan.

”Kaikki me tiesimme, että sinne iskettäisiin”, Shafi kertoo sairaala­vuoteelta.

”Mitä hyötyä olisi vaihtaa työpaikkaa? Eilen iskettiin sinne, huomenna jonnekin muualle.”

Hyökkäys Afganistanin korkeimpaan oikeuteen oli jo toinen vakava terroristi-isku Kabulissa kuukauden sisällä.

Tammikuussa itsemurhapommittaja tappoi 30 ihmistä Afganistanin parlamenttitalon läheisyydessä. Isojen iskujen lisäksi oli suuri joukko pieniä. Afganistanin pääkaupungin Kabulin turvallisuustilanne on nyt huonoin vuosiin.

Väkivallan kierteeseen on monia syitä. Vuonna 2014 kansainväliset joukot aloittivat vetäytymisen Afganistanista.

Afganistanin oma armeija ei ole pystynyt takaamaan turvallisuutta, ja paikallinen jihadistiverkosto Taleban on vallannut takaisin alueitaan. Sen hallussa on eniten alueita sitten 2001.

Myös Isis on levittänyt toimintaansa Afganistaniin. Molemmat terroristijärjestöt iskevät nyt siviilejä, hallitusta ja kansainvälisiä kohteita vastaan. Viime vuonna Kabulissa kuoli ennätysmäärä siviilejä, kertoi YK:n Afganistanin avustusoperaation UNAMA:n ihmisoikeusosaston johtaja Danielle Bell tiedotustilaisuudessa helmikuussa.

Uhrien lukumäärä nousi 68 prosenttia vuodesta 2015. Edes Helmandin ja Kandaharin maakunnat eivät yltäneet samaan, vaikka vuosi oli ennätyksellisen verinen koko maassa, Bell sanoi.

Kabulissa on säännöllisesti tuhoisia terrori-iskuja, joiden kohteina ovat olleet rauhanomaiset mielenosoitukset, yliopistot, shiiamoskeijat sekä hallituksen kohteet. Pienempiä iskuja, esimerkiksi poliisiautoihin kiinnitettyjä pommeja, on joskus jopa viikoittain.

”Tilanne on huonontunut tasaisesti sitten vuoden 2005. Alussa ongelmat olivat hyvin kaukaisilla ­alueilla, mutta Taleban tuli takaisin”, Afghanistan Analysts Networkin vanhempi analyytikko Thomas Ruttig Kabulista sanoo.

Ruttingin mielestä hallituksella ei ole kunnon otetta pääkaupungista eikä kansainvälinen yhteisö onnistunut tarttumaan Talebanin syrjäyttämisen jälkeisiin alkuvuosien mahdollisuuksiin rauhan saavuttamiseksi.

Afganistan ei enää julkaise virallisia tilastoja terrori-iskujen määrästä.

”Hallitus ei halua myöntää, kuinka räjähdysherkkä tilanne on. Samalla tilastot paljastaisivat, miten ongelmallista turvapaikanhakijoiden palauttaminen Euroopasta on”, Ruttig sanoo.

Jotkut entiset turvapaikanhakijat ovat päätyneet iskujen uhreiksi.

Firdaus Muradi, 22, palautettiin Norjasta Afganistaniin huhtikuussa 2016 kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Vain kolme kuukautta myöhemmin hän ja hänen serkkunsa Khan Mohammad Hamidi, 24, haavoittuvat yhdessä Kabulin pahimmista itsemurhaiskuista keskellä mielenosoitusta Dehmazang-aukiolla. Hamidi oli palannut vapaaehtoisesti Kreikasta, sillä reitti pohjoiseen oli suljettu. Hän joutui viettämään kolme kuukautta sairaalassa.

”Nyt kadun päätöstäni tulla takaisin”, Hamidi sanoo. ”Minua pelottaa täällä.”

Serkukset kuuluvat syrjittyyn shiialaiseen hazara-vähemmistöön, kuten valtaosa muistakin Dehmazang-aukion uhreista.

Isku käynnisti täysin uuden trendin Kabulissa: Isis ilmoitti ensi kertaa tehneensä pommi-iskun pääkaupungissa. Se uhkasi jatkaa väkivaltaa shiioja kohtaan, joita äärisunnilaiset terroristit pitävät vääräuskoisina.

Uhkaukset kävivät toteen: lokakuussa Isiksen terroristi hyökkäsi Kabulissa shiiamoskeijaan ja ampui 14 ihmistä kuoliaaksi. Marraskuussa itsemurhaisku toiseen shiiamoskeijaan tappoi 32 ja haavoitti ainakin 50 ihmistä, joista suurin osa oli lapsia.

”Isiksen Afganistanin-siipi yrittää nyt provosoida konfliktia shiiojen ja sunnien välille”, Ruttig selittää. Eniten Kabulissa pelätään silti yhä Talebania.

”Nyt julkinen valta vetäytyy barrikadien taakse, lähetystöt ja avustusjärjestöt eivät päästä työntekijöitään enää ulos ja joka puolella näkyy räjähdyksiä vastaan pystytettyjä betonimuureja”, Ruttig kuvailee.

”Tilanne on yksinkertaisesti liian hankala [Afganistanin turvallisuusjoukoille]. Hyökkäysten tiheys on liian suuri.”

Sairaalassa hallintovirkailija Shafi pohtii tulevaisuuttaan Kabulissa. Hän on yrittänyt hakea viisumia länteen, toistaiseksi turhaan. Laiton matkanteko taas olisi erittäin riskialtista.

”Mihin hyvänsä menen tässä maassa, räjähdyksiä tulee tapahtumaan. Haluaisin lähteä täältä, mutta en voi.”

Fakta

Siviiliuhreja ennätysmäärä


 Afganistanissa kuoli viime vuonna ennätysmäärä siviilejä: 11 418 siviiliä kuoli tai haavoittui konfliktiin liittyvistä syistä.

 Pelkästään Kabulin pommi-iskuissa ja hyökkäyksissä kuoli ja haavoittui viime vuonna 1 381 siviiliä. Luku on 70 prosenttia koko Afganistanin iskujen uhrimäärästä.

 Isis on tähän mennessä ottanut vastuun neljästä hyökkäyksestä Kabulista. Kolmessa tapauksessa kohteena olivat shiialaiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Taleban
 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  6. 6

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  7. 7

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää