Ulkomaat

Puolustusministeri Mattis: Yhdysvallat pitää sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa jäissä

Puolustusministeri Mattis vakuutti USA:n sitoutumista Naton yhteispuolustukseen. Suomen puolustusministeri jätti Mattisin tapaamisen väliin puolustusselonteon julkistamisen vuoksi.

Bryssel

Yhdysvallat ylläpitää poliittisia yhteyksiä Venäjän kanssa mutta ei avaa jäädytettyä sotilasyhteistyötä, vakuutti puolustusministeri James Mattis ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Euroopassa.

”Venäjän täytyy elää kansainvälisen oikeuden mukaisesti, kuten kaikkien maiden”, Mattis perusteli.

Naton puolustusministerikokoukseen osallistunut Mattis ehti kahden päivän aikana torjua useampaan otteeseen odotukset, että Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi johtaisi lähentymiseen Venäjän kanssa, ja Venäjän edustajat ehtivät Moskovassa myös vastata hänelle.

Keskiviikkoiltana Mattis sanoi, että keskusteluja Venäjän kanssa pitää käydä ”voimakkaista lähtöasemista” (a position of strength).

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu reagoi nopeasti Moskovassa sanomalla, etteivät neuvottelut voi onnistua, jos Yhdysvaltojen lähtökohtana on ylivoima.

Mattis pääsi tiedotustilaisuudessaan kuittaamaan, ettei hän viitsi vastata, koska Naton neuvotteluaseman tukena on aina sen voima.

Kysymyksen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin Mattis kiersi vastaamalla, että Venäjä on epäilemättä sekaantunut tai yrittänyt sekaantua monen maan vaaleihin.

Trump on itänyt tiukasti kiinni siitä, että väitteet Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaalikampanjaan ovat hänen vastustajiensa keksimiä.

Terrorismin torjuminen oli virallisia pääteemoja Mattisin ensivierailulla Natoon puolustusministerinä.

Myös Suomi oli kutsuttuna mukaan terrorijärjestö Isisin vastaisen liittouman ministerikokouksen, joka järjestettiin Naton jäsenmaiden ministeritapaamisten jälkeen.

Suomea edusti kokouksessa puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Puolustusministeri Jussi Niinistö oli Helsingissä julkistamassa Suomen uutta puolustuspoliittista selontekoa.

Myöskään Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ei ollut Brysselissä paikalla.

Arviot Niinistön käyttämättä jääneen tapaamismahdollisuuden merkityksestä Suomelle vaihtelivat.

Mattisia pidetään sinänsä Suomen kannalta ehkä merkittävimpänä ministerinä Yhdysvaltojen uudessa hallituksessa. Hän tuntee Suomen ja suomalaisia upseereita sekä sotilaskoulutuksensa että kansainvälisten tehtäviensä kautta.

Yhden näkemyksen mukaan liittouman kokouksessa olisi runsaan osallistujamäärän vuoksi joka tapauksessa ollut hyvin rajalliset mahdollisuudet muuhun kuin kättelyyn Mattisin kanssa. Lisäksi Jussi Niinistöä ei tunneta nopeista keskustelunavauksista.

Toisen käsityksen mukaan selonteon julkistamisen ajoittuminen samaan aikaan Isis-kokouksen kanssa johti kuitenkin menetettyyn mahdollisuuteen tehdä Suomelle tärkeä avaus.

Epävirallisia keskusteluja Natossa hallitsi joka tapauksessa loppuun asti Mattisin keskiviikkoinen selväsanainen uhkaus Yhdysvaltojen panoksen supistamisesta, elleivät muut Nato-maat lisää omaansa.

”Itse asiassa hän ilmaisi näin tukensa Natolle”, pääsihteeri Jens Stoltenberg vastasi toistuviin kysymyksiin Mattisin puheiden tulkinnoista.

Stoltenbergin mukaan Mattis antoi selkeän viestin paremman taakanjaon tarpeellisuudesta ”Koska hän välittää liittokunnan tulevaisuudesta”.

Virallisesti Naton 28 jäsenmaata tuki yksimielisesti vaatimusta puolustusmenojen kasvattamisesta, ja maat ovat useaan otteeseen aiemminkin luvanneet tehdä juuri niin.

Epäviralliset reaktiot olivat hämmentyneitä koska pääosa Nato maista ei ole edes lähellä puolustusmenojen virallista tavoitetta, joka on kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Keskusteluissa diplomaatit huomauttivat, että Mattis ei asettanut tarkkaa tavoitetta sille, miten paljon puolustusmenoja pitäisi kasvattaa. Tulkinnan mukaan hän sanoin vain sen, minkä Trumpin nimittämän puolustusministeri oli pakko sanoa.

Vaikeammaksi tulkittavaksi jäi Mattisin uhkaus, että Yhdysvallat voi ”maltillistaa” (englanniksi moderate) panostaan Natossa.

Tiedotustilaisuudessa Mattis sanoi, että joskus täytyy ottaa esille uhkakuvia, jotta ne eivät toteutuisi. Hän vakuutti, että Yhdysvallat on ehdoitta sitoutunut Naton yhteispuolustukseen ja sanoi vakuuttuneensa myös muiden jäsenmaiden päättäväisyydestä puolustusliitossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Nato
 • James Mattis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin
  3. Voro vei arvokenkiä ateljeesta Katajanokalla
  4. Donald Trump näki väkivaltaa molemmilla puolilla, ja internetin meemuilijat kaivoivat asiasta esimerkkejä – Harry Potter ja Star Warsin kapinalliset eivät hekään olleet puhtaita pulmusia
  5. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  6. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  7. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  8. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  9. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  10. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  11. Therese Johaug ei jäänyt Norjaan odottamaan dopingtuomiota – matkusti rikospaikalle Italiaan
  12. Näytä lisää