Ulkomaat

Saksan liittokansleri Angela Merkel muistutti Yhdysvaltoja kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä – ”Voimme olla vahvoja vain, jos toimimme yhdessä”

Vaikka Ukrainan kriisin vuoksi suhde Venäjään on vaikea, Venäjän kanssa on tehtävä yhteistyötä terrorismintorjunnassa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

München

Saksan liittokansleri Angela Merkel haastoi lauantaina Münchenin turvallisuuskokouksen puheessaan Yhdysvaltain vaatimukset siitä, että eurooppalaisten Nato-maiden on kasvatettava huomattavasti puolustusbudjettejaan.

Kriisejä ei ratkaista vain sotilaallisella voimalla ja puolustusbudjetteja kasvattamalla, vaan esimerkiksi Afrikassa kyse on nyt kehityspolitiikan ja siviilikriisinhallinnan keinoin tehtävästä työstä, jolla voidaan puuttua muun muassa pakolaiskriisin juurisyihin, Merkel sanoi.

Merkelin mukaan Saksa on kuitenkin sitoutunut myös kasvattamaan puolustusbudjettiaan. Hän sanoi Saksan puolustusmenojen kasvaneen viime vuosina huomattavasti, vaikkakaan ne eivät ole vielä sitä kahta prosenttia bruttokansantuotteesta, jota Nato-maat sitoutuivat vuonna 2014 Walesin huippukokouksessa tavoittelemaan. Merkel lupasi Saksan saavuttavan kahden prosentin tavoitteen vuonna 2024.

Saksan puolustusmenot ovat nyt 1,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Merkelin mukaan puolustusmenoja ei voi kasvattaa kestävällä tavalla vuosittain enempää kuin kahdeksan prosenttia.

”Saksa tietää vastuunsa”, Merkel sanoi.

Yhdysvaltoja Merkel muistutti siitä, ettei se saa irtaantua monenkeskisestä kansainvälisestä yhteistyöstä. Yhteiseen arvopohjaan perustuva transatlanttinen yhteistyö sai kylmän sodan loppumaan, Merkel sanoi.

”Voimme olla vahvoja vain, jos toimimme yhdessä”, Merkel sanoi.

Yhdysvaltoja tarvitaan mukaan terrorisminvastaiseen taisteluun, Merkel sanoi. Ratkaisut hyvin epävakaaseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen löytyvät monenkeskisistä rakenteista, joita on entisestään vahvistettava, Merkel sanoi.

”Tämä koskee niin Euroopan unionia, Natoa kuin YK:ta.”

”Nyt maailmassa ei ole enää vain kahta blokkia, vaan uusi järjestys ja uudenlaista monenkeskisyyttä, jossa ei ole enää yhtä tiettyä maailmanjärjestystä, jossa olisi yksi johtovaltio”, Merkel sanoi ja toivoi, että Yhdysvallat on yhä tärkeä liittolainen Euroopalle.

Euroopan suhteet Venäjään ovat ja pysyvät hyvin vaikeina niin kauan kuin Ukrainan kriisiä ei saada Minskin sopimuksen mukaisesti ratkaistua, Merkel sanoi. Minskin sopimuksesta ei irtaannuta, Merkel sanoi puheessaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Venäjän kanssa on silti tärkeää tehdä muutoin yhteistyötä, Merkel sanoi.

”Yhteinen taistelu islamistista terrorismia vastaan yhdistää meitä.”

Merkel muistutti myös, kuinka tärkeä rooli Pohjois-Afrikan muslimimailla on taistelussa Isisin terrorismia vastaan.

”Islam ei itsessään ole terrorismin lähde”, Merkel sanoi.

Hän kiitti Turkkia, Jordaniaa ja Libanonia niiden työstä pakolaiskriisissä ja Syyrian sodan pakolaisten tärkeimpinä vastaanottajamaina.

Euroopan unioni on Merkelin mukaan nyt erittäin vaikeassa tilanteessa. Britannian EU-ero on unionin kriisin keskeisimpiä syitä, mutta Merkel toisti myös huolensa siitä, miten haluttomia osa EU-maista on kantamaan vastuuta esimerkiksi pakolaiskriisistä.

Kansalaisten luottamus EU:hun on palautettava, Merkel sanoi. Siksi EU:n on keskityttävä kaikkein kriittisimpiin kysymyksiin, kuten yhteisen talousalueen toimivuuteen, euron vakauteen ja EU:n ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuuteen. Merkel muistutti, kuinka keskeistä Euroopalle ovat yhteinen talousalue ja vapaa liikkuvuus.

”Meidän täytyy osoittaa EU:n merkityksen kyseenalaistaville kansalaisille, miten merkityksellisiä ne ovat.”

EU:n on myös tiivistettävä puolustusyhteistyötä, Merkel sanoi.

”EU:n puolustusyhteistyötä ei pidä nähdä Naton korvaajana, vaan sen täydentäjänä.”

Kaikkiaan viitisensataa maailman poliittista johtajaa ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijaa Saksan Müncheniin koolle viikonvaihteeksi kerännyt turvallisuuskonferenssi jatkuu sunnuntaihin saakka. Merkelin jälkeen puhui yksi Münchenin odotetuimmista vieraista, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence.

Merkelillä ja Pencellä on Münchenissä myös kahdenvälinen tapaaminen. Merkel tapaa kahdenvälisesti myös muun muassa Irakin pääministerin Haider Al-Abadin ja Libyan yhteishallituksen pääministerin Fayez al-Serajin, Turkin pääministerin Binali Yildirimin sekä Kirgisian presidentin Almazbek Atambaevin.

Lauantaina äänessä on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän osallistuu ilmastonmuutokseen liittyviä turvallisuuspoliittisia kysymyksiä koskevaan paneelikeskusteluun. Niinistö puhuu eritoten arktisista kysymyksistä, sillä Suomi on tänä vuonna Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa.

Lauantaina Niinistö tapaa myös liittokansleri Merkelin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Niinistö pitää myös juhlapuheen Saksan liittopresidentille Joachim Gauckille, joka palkitaan lauantai-iltana Ewald von Kleist -palkinnolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää