Ulkomaat

Yhdysvaltojen varapresidentti Pence vakuutti: Trump tukee Eurooppaa ”järkkymättä”

Mike Pence toi Münchenin turvallisuuskonferenssiin Trumpin terveisinä vakuutuksen siteistä Eurooppaan ja vakuutuksen, että Yhdysvalloista tulee vahvempi kuin koskaan ennen.

München

Yhdysvaltojen tuki eurooppalaisille liittolaisille on järkkymätöntä, varapresidentti Mike Pence julisti lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

Pencen puheenvuoro oli kokouksen odotetuimpia. Häneltä odotettiin mahdollisimman selväsanaista viestiä presidentti Donald Trumpin asenteesta Natoon ja EU:hun. Useissa aiemmissa kommenteissaan Trump on pitänyt niitä merkityksettöminä tai vanhentuneina.

”Presidentti pyysi minua tulemaan tänne tänään ja välittämään teille viestin, vahvistuksen: Yhdysvallat tukee Natoa voimakkaasti ja sitoumuksemme transatlanttiselle liittoumalle on horjumaton”, Pence sanoi heti puheensa alussa.

Pence viittasi kautta puheensa Trumpiin, jonka alaisuudessa hänen mukaan Yhdysvallat on ”vahvempi kuin koskaan aiemmin”.

Ennen Penceä kokouspäivän aluksi puhunut Saksan liittokansleri Angela Merkel oli epäsuorasti kyseenalaistanut Yhdysvaltojen vaatimuksen Euroopan ja Kanadan puolustusmenojen lisäämiseksi.

Merkel sanoi, että Saksa on sitoutunut kasvattamaan puolustusmäärärahojaan, muta että myös kehitysyhteistyö lisää turvallisuutta.

Pence kuitenkin toisti kannan, että yhteisen puolustuksen taakanjaon on muututtava samalla, kun sen tehtävät lisääntyvät terrorismin uhan kasvaessa.

”Lupaus kustannusten jakamisesta on jäänyt täyttämättä liian monelta liian pitkään”, Pence sanoi.

Naton vuonna 2014 yksimielisesti hyväksymän tavoitteen mukaan kunkin jäsenmaan puolustusmenojen pitäisi vastata kahta prosentia niiden bruttokansantuotteesta vuosikymmenen kuluessa.

”Monet maat, joukossa jotkut suurimmista liittolaisistamme, ovat yhä vailla uskottavaa polkua kohti rahoituksen vähimmäistavoitetta”, Pence sanoi. Hän tiukensi hieman puolustusministeri James Mattisin aiemmin ilmoittamaa kantaa, jossa korotuksille ei asetettu tarkkaa numerotavoitetta.

Pääosan puheestaan Pence käytti vakuuttaakseen, että Yhdysvaltojen ja Euroopan side on kestävä. Hän muistutti Yhdysvaltojen kaatuneista Euroopassa kahdessa maailmansodassa ja vastaavasti kiitti Eurooppa sen panoksesta muun muassa Afganistanin sodassa.

Pence, joka kuuluu republikaanisen puolueen uskonnollisen oikeistosiipeen, kiitti lännen vapausarvojen voitosta kylmässä sodassa Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin lisäksi johdatusta.

Suhteista Venäjään Pence toisti Euroopassa tällä viikolla olevien amerikkalaisministereiden tavoin sen, että Venäjä on pidettävä vastuussa sotilastoimista Ukrainassa.

”Vaadimme Venäjää vastuuseen samalla kun haemme uutta yhteistä maaperää, jota, kuten tiedätte, presidentti Trump uskoo voitavan löytää”, Pence sanoi.

Pence on korkea-arvoisin Euroopassa vieraileva Yhdysvaltojen hallituksen edustaja sen jälkeen, kun Trump aloitti presidenttinä kuukausi sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

  6. 6

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää