Valikko
Ulkomaat

Venäjän ulkoministeri Lavrov syyttää Natoa jännitteiden kasvusta Euroopassa – nosti esille Niinistön transponderiehdotuksen esimerkkinä venäläisten yhteistyöhalukkuudesta

Lavrovin mukaan nyt on koittanut länsimaiden johtaman maailmanjärjestyksen jälkeinen aika.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa kovin sanoin sotilasliitto Natoa.

Lavrov arvioi, että sotilasliitto Naton laajentuminen Itä-Euroopan maihin on johtanut ennennäkemättömään jännitteiden kiristymiseen Euroopassa.

Länsimaissa on puolestaan syytetty Venäjää turvallisuustilanteen kärjistymisestä länsimaiden ja Venäjän välillä. Länsimaissa muistutetaan, että Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja että Venäjä tukee Ukrainassa sotivia kapinallisia.

Nato on Lavrovin mukaan jäänyt kylmän sodan aikaiseksi instituutioksi.

Hän totesi, että kylmän sodan jälkeinen maailmanjärjestys on tullut tiensä päähän. Ulkoministerin arvion mukaan länsimailla ei ole enää johtoroolia uudessa maailmanjärjestyksessä.

”Toivon, että maailmassa päädytään demokraattiseen, länsimaiden jälkeiseen maailmanjärjestykseen. Siinä jokainen valtio on määritelty suvereniteettinsa perusteella”, Lavrov sanoi uutistoimistojen mukaan.

Lavrov toi puheessaan esille myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön ehdotuksen lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä.

Lavrovin mukaan ehdotuksen vastaanotto Venäjällä oli esimerkki venäläisten yhteistyöhalukkuudesta. Yhdysvaltoihin Lavrov sanoi haluavansa rakentaa molemminpuoliseen kunnioitukseen perustuvat käytännölliset suhteet.

Niinistö ehdotti aiemmin presidentti Vladimir Putinille, ettei Itämeren alueella enää lentäisi sotilaskoneita ”pimeinä” eli ilman niin sanottuja transpondereita. Putin kertoi suhtautuvansa aloitteeseen myönteisesti.

Transponderilla tarkoitetaan paikantavaa tunnistinta. Venäläiset sotilaskoneet ovat usein loukanneet Suomenkin ilmatilaa lentämällä ”pimeänä”.

Lavrovin esimerkissä herättää kuitenkin ihmetystä se, että hänen mukaansa Niinistö olisi tehnyt transponderiesityksen Moskovassa tapaamisessaan Putinin kanssa.

Lavrovin kertoma on ristiriidassa sen kanssa, miten Niinistö on kertonut käymistään Itämeren lentoturvallisuutta koskevista keskusteluista. Niinistön mukaan asiasta puhuttiin ensin Venäjän presidentin hallinnon silloisen päällikön Sergei Ivanovin kanssa ja sen jälkeen Putinin kanssa Kultarannassa viime kesänä, ei Venäjällä.

”Kyse lienee erehdyksestä. On selvää, että presidentti Niinistö otti asian esille Kultarannassa viime kesänä”, sanoo presidentinkanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen.

Lavrov sanoi, että Niinistön Putinin tapaamisen jälkeen Putin pyysi sotilasvoimia valmistelemaan sitä, miten ratkaista kysymys transpondereista ja lentoturvallisuuden parantamisesta Naton alueella.

”Meidän sotilasvoimamme teki viime heinäkuussa muutamia ehdotuksia Nato–Venäjä-neuvostolle. Suhtauduimme myönteisesti tällaisiin täsmällisiin esityksiin. Niin ei kuitenkaan heti tapahtunut, ja [Naton pääsihteeri] Jens Stoltenberg kertoi minulle, että asiantuntijat käsittelisivät aihetta maaliskuussa. Aikaa on mennyt varsin paljon, mutta silti kantamme on selvä.”

Venäjän ehdotuksia lentoturvallisuudesta Itämerellä on käsitelty Naton ja Venäjän neuvostossa kahdesti, viimeksi joulukuussa.

Neuvostossa päätettiin, että asia siirretään kansainvälisen siviili-ilmailuliiton Icaon käsiteltäväksi. Kokous on määrä järjestää Helsingissä maaliskuussa.

Icao järjesti kokouksen Itämeren lentoturvallisuudesta Helsingissä jo kesällä 2015, vuosi ennen Niinistön ja Putinin keskustelua aiheesta Kultarannassa.

Oikaisu 18.2. klo 15.40: Jutussa kirjoitettiin alun perin virheellisesti, että kansainvälisen siviili-ilmailuliitto Icaon kokous järjestettäisiin Helsingissä kesällä. Se on määrä järjestää maaliskuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  7. 7

   Japanin sotalaivoja liittyi Pohjois-Koreaa lähestyvän yhdysvaltalaisen lentotukialuksen saattueeseen

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Tältä näyttää poliitikon, eläkeläisen ja kirjailijan Facebook-kuplassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  4. 4

   Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  7. 7

   Kaksivuotiaalta Noelilta löytyi geenivirhe, jota ei ole vielä havaittu kenelläkään toisella maailmassa – nyt pojan tulevaisuus näyttää jo toiveikkaalta

  8. 8

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  9. 9

   ”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” – Yhdestä viestistä alkoi purkautua kaikkien aikojen tietovuoto

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää