Valikko
Ulkomaat

Saksa haastoi Münchenissä Yhdysvaltojen tulkinnan turvallisuudesta – Venäjän Lavrov toivotti muut maat tervetulleiksi ”lännen jälkeiseen” maailmanjärjestykseen

Münchenin turvallisuuskokous huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin.

München

Saksan merkitys Euroopan turvallisuudelle kasvaa samalla kun epävarmuus syö Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa.

Se oli viesti Münchenin turvallisuuskonferenssissa, joka huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin. Konferenssi päättyy tänään sunnuntaina.

Huoli Yhdysvaltojen suunnasta presidentti Donald Trumpin kaudella nousi ylivoimaisesti konferenssin hallitsevaksi teemaksi, vaikka esillä oli aiheita Syyrian sodasta ilmastonmuutokseen ja tautiuhkiin.

Turvallisuuspolitiikan tapaamisia täynnä olleen viikon päätteeksi Trumpin hallituksen edustajat toistivat viestiään Yhdysvaltojen sitoutumisesta yhteiseen puolustukseen ja Euroopan tarpeeseen maksaa siitä enemmän kuin tähän asti.

Eurooppalaiset lupasivat tehdä niin ja vaativat Yhdysvaltoja sitoutumaan yhteisiin arvoihin

Molemminpuolinen vakuuttelu ei kuitenkaan vaimentanut Washingtonista kuulunutta sekaannusta ja eripuraa, josta muistutettiin myös täällä esitetyissä puheenvuoroissa.

Venäjäkin osallistui keskusteluun. Ulkoministeri Sergei Lavrov julisti konferenssissa ”lännen jälkeistä” maailmanjärjestystä, johon hän toivotti muut maat tervetulleiksi.

Yhdessä konferenssin odotetuimmista puheenvuoroista lauantaiaamun aluksi Merkel haastoi Yhdysvaltojen painotuksen, jossa puolustuskyvyn lisäämistä mitataan vain puolustusbudjettien kasvulla.

”En lähde keskusteleman siitä, kuka on sotilaallisemmin ajatteleva ja kuka ei”, Merkel sanoi. Hänen mukaan Saksa on sitoutunut muiden Nato-maiden tavoin korottamaan puolustusmenojaan, mutta kyse ei ole vain rahasta vaan myös kehitysyhteistyöstä.

Merkel muistutti, että esimerkiksi Afrikassa kyse on nyt kehityspolitiikan ja siviilikriisinhallinnan keinoin tehtävästä työstä, jolla voidaan puuttua muun muassa pakolaiskriisin ja terrorismin juurisyihin.

Saksan puolustusmenot ovat nyt 1,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Merkelin mukaan puolustusmenoja ei voi kasvattaa kestävällä tavalla vuosittain enempää kuin kahdeksan prosenttia.

”Saksa tietää vastuunsa”, Merkel sanoi.

EU:n on myös tiivistettävä puolustusyhteistyötä.

”EU:n puolustusyhteistyötä ei pidä nähdä Naton korvaajana, vaan sen täydentäjänä.”

Euroopan unioni on Merkelin mukaan nyt erittäin vaikeassa tilanteessa. Britannian EU-ero on unionin kriisin keskeisimpiä syitä, mutta Merkel toisti myös huolensa siitä, miten haluttomia osa EU-maista on kantamaan vastuuta esimerkiksi pakolaiskriisistä.

Puhuessaan terrorismin uhasta Merkel sanoi, että ”Islam ei itsessään ole terrorismin lähde”.

Hän muistutti, kuinka tärkeä rooli Pohjois-Afrikan muslimimailla on taistelussa Isisin terrorismia vastaan.

Yhdysvaltoja Merkel muistutti siitä, ettei se saa irtaantua monenkeskisestä kansainvälisestä yhteistyöstä. Yhteiseen arvopohjaan perustuva transatlanttinen yhteistyö sai kylmän sodan loppumaan, Merkel sanoi.

”Voimme olla vahvoja vain, jos toimimme yhdessä”, Merkel sanoi.

Yhdysvaltojen tuki eurooppalaisille liittolaisille on järkkymätöntä, varapresidentti Mike Pence julisti puheenvuorossaan heti Merkelin jälkeen.

Penceltä odotettiin mahdollisimman selväsanaista viestiä Donald Trumpin asenteesta Natoon ja EU:hun.

”Presidentti pyysi minua tulemaan tänne tänään ja välittämään teille vahvistuksen: Yhdysvallat tukee Natoa voimakkaasti ja sitoumuksemme trans­atlanttiselle liittoumalle on horjumaton”, Pence sanoi heti puheensa alussa.

Pence viittasi puheensa kautta Trumpiin, jonka johdolla Yhdysvallat on ”vahvempi kuin koskaan aiemmin”.

Odotetusti Pence toisti kannan, että yhteisen puolustuksen taakanjaon on muututtava samalla, kun sen tehtävät lisääntyvät terrorismin uhan kasvaessa.

”Lupaus kustannusten jakamisesta on täyttämättä liian monelta liian pitkään”, hän sanoi.

Naton vuonna 2014 yksimielisesti hyväksymän tavoitteen mukaan kunkin jäsenmaan puolustusmenojen pitäisi vastata kahta prosenttia niiden bruttokansantuotteesta vuosikymmenen ku­luessa.

”Monet maat, joukossa jotkut suurimmista liittolaisistamme, ovat yhä vailla uskottavaa polkua kohti rahoituksen vähimmäistavoitetta”, Pence sanoi. Konferenssin isäntämaassa Saksassa oli aika selvää, mihin liittolaismaahan Pencen esittämä arvostelu kohdistui.

Pääosan puheestaan Pence käytti vakuuttaakseen, että Yhdysvaltojen ja Euroopan side on kestävä. Hän muistutti Yhdysvaltojen kaatuneista sotilaista Euroopassa kahdessa maailmansodassa ja vastaavasti kiitti Eurooppa sen panoksesta muun muassa Afganistanin sodassa.

Pence, joka kuuluu republikaanisen puolueen uskonnolliseen oikeistosiipeen, kiitti lännen vapausarvojen voitosta kylmässä sodassa Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin lisäksi johdatusta.

Suhteista Venäjään Pence oli samalla linjalla kuin Merkel ja turvallisuuspolitiikan viikon muutkin läntiset puhujat: Venäjä on pidettävä vastuussa sotilastoimista Ukrainassa.

”Vaadimme Venäjää vastuuseen samalla kun haemme uutta yhteistä maaperää, jota, kuten tiedätte, presidentti Trump uskoo voitavan löytää”, Pence sanoi.

Pence on korkea-arvoisin Euroopassa vieraileva Yhdysvaltojen hallituksen edustaja sen jälkeen, kun Trump aloitti presidenttinä kuukausi sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  7. 7

   Japanin sotalaivoja liittyi Pohjois-Koreaa lähestyvän yhdysvaltalaisen lentotukialuksen saattueeseen

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Tältä näyttää poliitikon, eläkeläisen ja kirjailijan Facebook-kuplassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  4. 4

   Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  7. 7

   Kaksivuotiaalta Noelilta löytyi geenivirhe, jota ei ole vielä havaittu kenelläkään toisella maailmassa – nyt pojan tulevaisuus näyttää jo toiveikkaalta

  8. 8

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  9. 9

   ”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” – Yhdestä viestistä alkoi purkautua kaikkien aikojen tietovuoto

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää