Valikko
Ulkomaat

Saksa haastoi Münchenissä Yhdysvaltojen tulkinnan turvallisuudesta – Venäjän Lavrov toivotti muut maat tervetulleiksi ”lännen jälkeiseen” maailmanjärjestykseen

Münchenin turvallisuuskokous huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin.

München

Saksan merkitys Euroopan turvallisuudelle kasvaa samalla kun epävarmuus syö Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa.

Se oli viesti Münchenin turvallisuuskonferenssissa, joka huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin. Konferenssi päättyy tänään sunnuntaina.

Huoli Yhdysvaltojen suunnasta presidentti Donald Trumpin kaudella nousi ylivoimaisesti konferenssin hallitsevaksi teemaksi, vaikka esillä oli aiheita Syyrian sodasta ilmastonmuutokseen ja tautiuhkiin.

Turvallisuuspolitiikan tapaamisia täynnä olleen viikon päätteeksi Trumpin hallituksen edustajat toistivat viestiään Yhdysvaltojen sitoutumisesta yhteiseen puolustukseen ja Euroopan tarpeeseen maksaa siitä enemmän kuin tähän asti.

Eurooppalaiset lupasivat tehdä niin ja vaativat Yhdysvaltoja sitoutumaan yhteisiin arvoihin

Molemminpuolinen vakuuttelu ei kuitenkaan vaimentanut Washingtonista kuulunutta sekaannusta ja eripuraa, josta muistutettiin myös täällä esitetyissä puheenvuoroissa.

Venäjäkin osallistui keskusteluun. Ulkoministeri Sergei Lavrov julisti konferenssissa ”lännen jälkeistä” maailmanjärjestystä, johon hän toivotti muut maat tervetulleiksi.

Yhdessä konferenssin odotetuimmista puheenvuoroista lauantaiaamun aluksi Merkel haastoi Yhdysvaltojen painotuksen, jossa puolustuskyvyn lisäämistä mitataan vain puolustusbudjettien kasvulla.

”En lähde keskusteleman siitä, kuka on sotilaallisemmin ajatteleva ja kuka ei”, Merkel sanoi. Hänen mukaan Saksa on sitoutunut muiden Nato-maiden tavoin korottamaan puolustusmenojaan, mutta kyse ei ole vain rahasta vaan myös kehitysyhteistyöstä.

Merkel muistutti, että esimerkiksi Afrikassa kyse on nyt kehityspolitiikan ja siviilikriisinhallinnan keinoin tehtävästä työstä, jolla voidaan puuttua muun muassa pakolaiskriisin ja terrorismin juurisyihin.

Saksan puolustusmenot ovat nyt 1,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Merkelin mukaan puolustusmenoja ei voi kasvattaa kestävällä tavalla vuosittain enempää kuin kahdeksan prosenttia.

”Saksa tietää vastuunsa”, Merkel sanoi.

EU:n on myös tiivistettävä puolustusyhteistyötä.

”EU:n puolustusyhteistyötä ei pidä nähdä Naton korvaajana, vaan sen täydentäjänä.”

Euroopan unioni on Merkelin mukaan nyt erittäin vaikeassa tilanteessa. Britannian EU-ero on unionin kriisin keskeisimpiä syitä, mutta Merkel toisti myös huolensa siitä, miten haluttomia osa EU-maista on kantamaan vastuuta esimerkiksi pakolaiskriisistä.

Puhuessaan terrorismin uhasta Merkel sanoi, että ”Islam ei itsessään ole terrorismin lähde”.

Hän muistutti, kuinka tärkeä rooli Pohjois-Afrikan muslimimailla on taistelussa Isisin terrorismia vastaan.

Yhdysvaltoja Merkel muistutti siitä, ettei se saa irtaantua monenkeskisestä kansainvälisestä yhteistyöstä. Yhteiseen arvopohjaan perustuva transatlanttinen yhteistyö sai kylmän sodan loppumaan, Merkel sanoi.

”Voimme olla vahvoja vain, jos toimimme yhdessä”, Merkel sanoi.

Yhdysvaltojen tuki eurooppalaisille liittolaisille on järkkymätöntä, varapresidentti Mike Pence julisti puheenvuorossaan heti Merkelin jälkeen.

Penceltä odotettiin mahdollisimman selväsanaista viestiä Donald Trumpin asenteesta Natoon ja EU:hun.

”Presidentti pyysi minua tulemaan tänne tänään ja välittämään teille vahvistuksen: Yhdysvallat tukee Natoa voimakkaasti ja sitoumuksemme trans­atlanttiselle liittoumalle on horjumaton”, Pence sanoi heti puheensa alussa.

Pence viittasi puheensa kautta Trumpiin, jonka johdolla Yhdysvallat on ”vahvempi kuin koskaan aiemmin”.

Odotetusti Pence toisti kannan, että yhteisen puolustuksen taakanjaon on muututtava samalla, kun sen tehtävät lisääntyvät terrorismin uhan kasvaessa.

”Lupaus kustannusten jakamisesta on täyttämättä liian monelta liian pitkään”, hän sanoi.

Naton vuonna 2014 yksimielisesti hyväksymän tavoitteen mukaan kunkin jäsenmaan puolustusmenojen pitäisi vastata kahta prosenttia niiden bruttokansantuotteesta vuosikymmenen ku­luessa.

”Monet maat, joukossa jotkut suurimmista liittolaisistamme, ovat yhä vailla uskottavaa polkua kohti rahoituksen vähimmäistavoitetta”, Pence sanoi. Konferenssin isäntämaassa Saksassa oli aika selvää, mihin liittolaismaahan Pencen esittämä arvostelu kohdistui.

Pääosan puheestaan Pence käytti vakuuttaakseen, että Yhdysvaltojen ja Euroopan side on kestävä. Hän muistutti Yhdysvaltojen kaatuneista sotilaista Euroopassa kahdessa maailmansodassa ja vastaavasti kiitti Eurooppa sen panoksesta muun muassa Afganistanin sodassa.

Pence, joka kuuluu republikaanisen puolueen uskonnolliseen oikeistosiipeen, kiitti lännen vapausarvojen voitosta kylmässä sodassa Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin lisäksi johdatusta.

Suhteista Venäjään Pence oli samalla linjalla kuin Merkel ja turvallisuuspolitiikan viikon muutkin läntiset puhujat: Venäjä on pidettävä vastuussa sotilastoimista Ukrainassa.

”Vaadimme Venäjää vastuuseen samalla kun haemme uutta yhteistä maaperää, jota, kuten tiedätte, presidentti Trump uskoo voitavan löytää”, Pence sanoi.

Pence on korkea-arvoisin Euroopassa vieraileva Yhdysvaltojen hallituksen edustaja sen jälkeen, kun Trump aloitti presidenttinä kuukausi sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

  5. 5

   Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

  6. 6

   Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

  7. 7

   Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisestä aloitetaan esitutkinta – hakeutui itse palkattomalle vapaalle tutkinnan ajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  4. 4

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  5. 5

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  6. 6

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu
  3. Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin
  4. Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla
  5. Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä
  6. Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi
  7. THL: Yhä useampi jättää lääkkeitä ostamatta ja pelkää ruoan loppuvan rahan puutteen vuoksi
  8. Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi
  9. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisestä aloitetaan esitutkinta – hakeutui itse palkattomalle vapaalle tutkinnan ajaksi
  10. Etelä-Korean turmalautta saatiin pinnalle kolmen vuoden jälkeen – yhdeksän uhria yhä kateissa, yli 300 kuoli
  11. HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja
  12. Näytä lisää