Valikko
Ulkomaat

Saksa haastoi Münchenissä Yhdysvaltojen tulkinnan turvallisuudesta – Venäjän Lavrov toivotti muut maat tervetulleiksi ”lännen jälkeiseen” maailmanjärjestykseen

Münchenin turvallisuuskokous huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin.

München

Saksan merkitys Euroopan turvallisuudelle kasvaa samalla kun epävarmuus syö Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa.

Se oli viesti Münchenin turvallisuuskonferenssissa, joka huipentui lauantaina liittokansleri Angela Merkelin ja varapresidentti Mike Pencen puheenvuoroihin. Konferenssi päättyy tänään sunnuntaina.

Huoli Yhdysvaltojen suunnasta presidentti Donald Trumpin kaudella nousi ylivoimaisesti konferenssin hallitsevaksi teemaksi, vaikka esillä oli aiheita Syyrian sodasta ilmastonmuutokseen ja tautiuhkiin.

Turvallisuuspolitiikan tapaamisia täynnä olleen viikon päätteeksi Trumpin hallituksen edustajat toistivat viestiään Yhdysvaltojen sitoutumisesta yhteiseen puolustukseen ja Euroopan tarpeeseen maksaa siitä enemmän kuin tähän asti.

Eurooppalaiset lupasivat tehdä niin ja vaativat Yhdysvaltoja sitoutumaan yhteisiin arvoihin

Molemminpuolinen vakuuttelu ei kuitenkaan vaimentanut Washingtonista kuulunutta sekaannusta ja eripuraa, josta muistutettiin myös täällä esitetyissä puheenvuoroissa.

Venäjäkin osallistui keskusteluun. Ulkoministeri Sergei Lavrov julisti konferenssissa ”lännen jälkeistä” maailmanjärjestystä, johon hän toivotti muut maat tervetulleiksi.

Yhdessä konferenssin odotetuimmista puheenvuoroista lauantaiaamun aluksi Merkel haastoi Yhdysvaltojen painotuksen, jossa puolustuskyvyn lisäämistä mitataan vain puolustusbudjettien kasvulla.

”En lähde keskusteleman siitä, kuka on sotilaallisemmin ajatteleva ja kuka ei”, Merkel sanoi. Hänen mukaan Saksa on sitoutunut muiden Nato-maiden tavoin korottamaan puolustusmenojaan, mutta kyse ei ole vain rahasta vaan myös kehitysyhteistyöstä.

Merkel muistutti, että esimerkiksi Afrikassa kyse on nyt kehityspolitiikan ja siviilikriisinhallinnan keinoin tehtävästä työstä, jolla voidaan puuttua muun muassa pakolaiskriisin ja terrorismin juurisyihin.

Saksan puolustusmenot ovat nyt 1,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Merkelin mukaan puolustusmenoja ei voi kasvattaa kestävällä tavalla vuosittain enempää kuin kahdeksan prosenttia.

”Saksa tietää vastuunsa”, Merkel sanoi.

EU:n on myös tiivistettävä puolustusyhteistyötä.

”EU:n puolustusyhteistyötä ei pidä nähdä Naton korvaajana, vaan sen täydentäjänä.”

Euroopan unioni on Merkelin mukaan nyt erittäin vaikeassa tilanteessa. Britannian EU-ero on unionin kriisin keskeisimpiä syitä, mutta Merkel toisti myös huolensa siitä, miten haluttomia osa EU-maista on kantamaan vastuuta esimerkiksi pakolaiskriisistä.

Puhuessaan terrorismin uhasta Merkel sanoi, että ”Islam ei itsessään ole terrorismin lähde”.

Hän muistutti, kuinka tärkeä rooli Pohjois-Afrikan muslimimailla on taistelussa Isisin terrorismia vastaan.

Yhdysvaltoja Merkel muistutti siitä, ettei se saa irtaantua monenkeskisestä kansainvälisestä yhteistyöstä. Yhteiseen arvopohjaan perustuva transatlanttinen yhteistyö sai kylmän sodan loppumaan, Merkel sanoi.

”Voimme olla vahvoja vain, jos toimimme yhdessä”, Merkel sanoi.

Yhdysvaltojen tuki eurooppalaisille liittolaisille on järkkymätöntä, varapresidentti Mike Pence julisti puheenvuorossaan heti Merkelin jälkeen.

Penceltä odotettiin mahdollisimman selväsanaista viestiä Donald Trumpin asenteesta Natoon ja EU:hun.

”Presidentti pyysi minua tulemaan tänne tänään ja välittämään teille vahvistuksen: Yhdysvallat tukee Natoa voimakkaasti ja sitoumuksemme trans­atlanttiselle liittoumalle on horjumaton”, Pence sanoi heti puheensa alussa.

Pence viittasi puheensa kautta Trumpiin, jonka johdolla Yhdysvallat on ”vahvempi kuin koskaan aiemmin”.

Odotetusti Pence toisti kannan, että yhteisen puolustuksen taakanjaon on muututtava samalla, kun sen tehtävät lisääntyvät terrorismin uhan kasvaessa.

”Lupaus kustannusten jakamisesta on täyttämättä liian monelta liian pitkään”, hän sanoi.

Naton vuonna 2014 yksimielisesti hyväksymän tavoitteen mukaan kunkin jäsenmaan puolustusmenojen pitäisi vastata kahta prosenttia niiden bruttokansantuotteesta vuosikymmenen ku­luessa.

”Monet maat, joukossa jotkut suurimmista liittolaisistamme, ovat yhä vailla uskottavaa polkua kohti rahoituksen vähimmäistavoitetta”, Pence sanoi. Konferenssin isäntämaassa Saksassa oli aika selvää, mihin liittolaismaahan Pencen esittämä arvostelu kohdistui.

Pääosan puheestaan Pence käytti vakuuttaakseen, että Yhdysvaltojen ja Euroopan side on kestävä. Hän muistutti Yhdysvaltojen kaatuneista sotilaista Euroopassa kahdessa maailmansodassa ja vastaavasti kiitti Eurooppa sen panoksesta muun muassa Afganistanin sodassa.

Pence, joka kuuluu republikaanisen puolueen uskonnolliseen oikeistosiipeen, kiitti lännen vapausarvojen voitosta kylmässä sodassa Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin lisäksi johdatusta.

Suhteista Venäjään Pence oli samalla linjalla kuin Merkel ja turvallisuuspolitiikan viikon muutkin läntiset puhujat: Venäjä on pidettävä vastuussa sotilastoimista Ukrainassa.

”Vaadimme Venäjää vastuuseen samalla kun haemme uutta yhteistä maaperää, jota, kuten tiedätte, presidentti Trump uskoo voitavan löytää”, Pence sanoi.

Pence on korkea-arvoisin Euroopassa vieraileva Yhdysvaltojen hallituksen edustaja sen jälkeen, kun Trump aloitti presidenttinä kuukausi sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää