Valikko
Ulkomaat

Oletko lihonut? Eikä vieläkään puolisoa? Olet pettymys vanhemmillesi! Kolmekymppisten arjesta laulava kuoro nousi Kiinassa jättisuosioon

Shanghailaisesta kuorosta tuli puolivahingossa sukupolvensa ääni. ”Tuntuu, että laulumme osuvat kipeään pisteeseen”, kertoo kuoronjohtaja HS:lle. Kiinassa ”milleniaaleja” on enemmän kuin työikäistä väestöä USA:ssa ja läntisessä Euroopassa yhteensä.

Peking. Videosta tuli heti valtava nettihitti: lavalla seisoo pari-kolmekymppisistä koostuva sekakuoro, joka laulaa vimmaisesti nuoren aikuisen elämästä kiinalaisessa miljoonakaupungissa.

He laulavat ylitöistä ja mustasukkaisuudesta. Siitä, miten ahdistaa, kun ei koskaan ole oman perheen silmissä tarpeeksi hyvä. Vapaudestakin he laulavat – siitä, miltä tuntuu, kun juoksee yksin suurkaupungin sumuisilla kaduilla.

”Me laulamme omasta arjestamme”, sanoo kuoronjohtaja ja säveltäjä Jin Chengzhi.


Hän vastaa puhelimeen Shanghaissa. Tuuli räpisyttää puhelinlinjaa, kun mies harppoo kohti harjoituksia.

Viime aikoina Jinin puhelin on soinut tiuhaan. Hänen johtamansa Rainbow Chamber Singers -kuoro laulaa lauluja, joita Kiinassa harvemmin kuullaan.

Uusinta, suvun painostuksesta kertovaa humoristista esitystä on katsottu tammikuun puolenvälin jälkeen liki 30 miljoonaa kertaa kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa. Edellinen Ylityökoira-hitti oli vähintään yhtä suosittu.

 

Kuoro ei pyrkinyt sukupolvensa ääneksi, mutta jotain sen tapaista heistä kuitenkin puolivahingossa tuli.

”Tuntuu, että laulumme osuvat johonkin kipeään pisteeseen. Monet tulevat konsertteihin ja heitä itkettää, kun he laulavat mukana. Se ei ole Kiinassa tyypillistä”, Jin sanoo.

Tuoreessa sukujuhlista kertovassa laulussa kaupungissa asuva korkeakoulutettu lapsi saapuu kotiseudulle viettämään vuoden tärkeintä juhlaa, kiinalaista uuttavuotta, ja saa läheisiltään ryöpyn niskaansa: elät vääränlaista elämää.

Oletko lihonut? Paljonko saat palkkaa? Pitäisikö sinun luopua tuosta lapsellisesta ja boheemista elämäntavasta?

Voit katsoa suomeksi tekstitetyn esityksen tästä:


Kuorolaiset eivät ole ammattilaulajia. He ovat laulaneet yhdessä vuodesta 2010. Jäseniä on yhteensä nelisenkymmentä ja ammattien skaala on laaja: lakimies, opettajia, muutama muusikko, pari tutkijaa, arkkitehti, useampi toimistovirkailija ja monta korkeakouluopiskelijaa. Kuoron keski-ikä on 25.

Kuoro ei pyrkinyt sukupolvensa ääneksi, mutta jotain sen tapaista heistä kuitenkin puolivahingossa tuli.

”Yritän olla määrittämättä itseäni sen mukaan, mitä netissä lukee. Teemme jatkossakin sitä, mistä itse pidämme”, Jin sanoo.

Laulajat ovat kolmekymppisiä, internet-ikäluokkaa, nuoria aikuisia – miten nyt kukakin haluaa tituleerata. Maailmalla ikäryhmää kutsutaan usein milleniaaleiksi.


Kiinassa milleniaalit seisovat valtavan repeämän reunalla, jonka toisella laidalla ovat isät ja äidit, mummot ja papat.

Milleniaalit ovat 16–35-vuotiaita. He ovat Kiinan ensimmäinen avautuvan talouden aikana varttunut sukupolvi, ja heistä moni on ainoa lapsi – elämä on ollut moneen suuntaan pehmustettu ja auki.

Bruttokansantuote kuvaa hyvin heidän elinaikanaan tapahtunutta kehitystä:Vuoden 1990 Kiinassa se oli 317 dollaria henkeä kohti. Nykyisin summa on noin 8 000 dollaria.

Milleniaalien vanhempien ja isovanhempien kiinalainen elämä oli täysin toisenlaista. Mummot ja papat elivät läpi Maon vääristyneiden visioiden aiheuttamat nälkäiset vuodet 1950-luvun lopulla. Äidit ja isät näkivät sisällissotaa muistuttavan kulttuurivallankumouksen 60- ja 70-luvuilla.

Kuoron lauluissa on kyse juuri tästä – Sukupolvet määrittelevät täysin eri tavalla, mitä ”hyvä elämä” tarkoittaa.

Virheeni on se, että suunnittelen elämästäni liian mukavan, milleniaalit laulavat viraalihitissään.

Arkipäivässä sukupolvien ero näkyy investointipankki Goldman Sachsin tutkimuksen mukaan esimerkiksi näin: Kiinalaisnuoret tykkäävät meikkaamisesta, juovat pullovettä ja viiniä. He syövät suklaata ja ostavat pöytänsä Ikeasta. Iso osa on matkustanut Kiinan ulkopuolelle ainakin kerran, hengellisyys kiinnostaa ja internet on itsestäänselvyys. Milleniaalit ottavat ronskisti lainaa.

Kiinan vanhempi väki ei kanna samalla tavalla huolta ruuan tai veden puhtaudesta. He pitävät huolta ihostaan mutteivät juuri meikkaa, eivät välitä länsimaisista herkuista ja huonekaluissakin maku on perinteisen kiinalainen. Harva on nähnyt muita maita, ja säästäminen on yleinen tapa.

Ero kiinalaisten vanhempien ja lasten näkemyksissä on tuskin koskaan ollut yhtä suuri. Ja samaan aikaan: Ero suomalaisten ja kiinalaisten parikymppisten välillä on tuskin koskaan aiemmin ollut näin pieni.

Siksi ehkä kuulostaakin tutulta, mitä Eric Fish kirjoittaa kirjassaan China’s Millennials: The Want Generation .Nuoret ovat avomielisiä mutta itsekkäitä, kunnianhimoisia ja kärsimättömiä. Poliittisesti apaattisia.

Miksi Kiinan milleniaaleilla on väliä? Siksi, että heitä on 415 miljoonaa. Vaikka Läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen koko työikäiset väestöt laskettaisiin yhteen, silti Kiinan nuorisoa olisi enemmän. He ovat pian iässä, jossa heistä tulee Kiinan vaikuttava sukupolvi. He ohjaavat maailman kulutusta.

Ja se, mikä tapahtuu Kiinassa, heijastuu Suomeenkin. Esimerkki: Kiinassa nuoret aikuiset hoitavat ostoksensa pääosin netissä. Kotiinkuljetuksia varten tarvitaan valtavasti pahvilaatikoita, ja niitä tehdään muun muassa suomalaisesta sellusta. Paperimassa on Suomen ykkösvientituote Kiinaan.


Kuoronjohtaja Jin Chengzhi alkaa olla perillä kuoroharjoituksissa Shanghain keskustassa. Pitää alkaa lopetella puhelua, hän pahoittelee.

”Yksi asia vielä!” Jin kuitenkin sanoo. ”Sosiaaliselle medialle kiitos kuoron suosiosta. Ilman sitä harva tietäisi meistä mitään.”

Nyt sali on täynnä joka kuukausi.

Se mikä on toisen kiitos, on toiselle kirosana. Kiinan puoluejohtoa huolestuttaa nimenomaan nuorten sosiaalisen median käyttö.

Some tulvii tietoa, ja mitä enemmän nuoret tietävät, sitä vaikeampi heitä on hallita. Esimerkiksi yliopiston pakollista 30 päivän asepalvelusta on pehmennetty, koska monille tiukka kuri ja tarkat säännöt aiheuttivat ahdistusta, Eric Fish kirjoittaa kirjassaan. Hän uskoo, että se povaa muutosta auktoriteettiuskoisena pidetyn Kiinan tulevaisuuteen.

Ehkä siitä on jo häivähdys Sateenkarikuoron tavoissa?

Hekään eivät usko vanhoihin menetelmiin. Vain harva laulajista osaa lukea nuotteja tai tuntee musiikin teoriaa. He laulavat fiilispohjalta, oppivat kappaleet omien metodiensa mukaan.

”Kyse ei ole nuoteista vaan palosta”, sanoo epätavallinen kuoronjohtaja puhelun lopuksi.

Videolla hän laulaa milleniaalien kuoron mukana: Kenenkään ei pitäisi voittaa minua omassa pelissäni.

Fakta

1980- ja 1990-luvuilla syntyneet ovat milleniaaleja


 Kiinassa on 415 miljoonaa milleniaalia. Se on lähes kolmasosa väestöstä.

 Heistä 49 prosenttia on naisia, 51 prosenttia miehiä.

 Valtaosa (77 %) syntyi maalla, mutta nykyisin 59 prosenttia asuu kaupungeissa.

 Kiinassa milleniaalin keskitulo on noin 5 600 euroa vuodessa, luvun odotetaan kaksinkertaistuvan vuosikymmenen aikana.

Lähde: Goldman Sachs, Euromonitor

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Milleniaalit
 • Kiina
 • Kuorolaulu
 • Shanghai
 • kolmekymppisyys
 • Katriina Pajari
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 4. 4

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 5. 5

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 6. 6

  Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

 7. 7

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 8. 8

  Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

 9. 9

  Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

 10. 10

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 5. 5

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää