Valikko
Ulkomaat

Oletko lihonut? Eikä vieläkään puolisoa? Olet pettymys vanhemmillesi! Kolmekymppisten arjesta laulava kuoro nousi Kiinassa jättisuosioon

Shanghailaisesta kuorosta tuli puolivahingossa sukupolvensa ääni. ”Tuntuu, että laulumme osuvat kipeään pisteeseen”, kertoo kuoronjohtaja HS:lle. Kiinassa ”milleniaaleja” on enemmän kuin työikäistä väestöä USA:ssa ja läntisessä Euroopassa yhteensä.

Peking. Videosta tuli heti valtava nettihitti: lavalla seisoo pari-kolmekymppisistä koostuva sekakuoro, joka laulaa vimmaisesti nuoren aikuisen elämästä kiinalaisessa miljoonakaupungissa.

He laulavat ylitöistä ja mustasukkaisuudesta. Siitä, miten ahdistaa, kun ei koskaan ole oman perheen silmissä tarpeeksi hyvä. Vapaudestakin he laulavat – siitä, miltä tuntuu, kun juoksee yksin suurkaupungin sumuisilla kaduilla.

”Me laulamme omasta arjestamme”, sanoo kuoronjohtaja ja säveltäjä Jin Chengzhi.


Hän vastaa puhelimeen Shanghaissa. Tuuli räpisyttää puhelinlinjaa, kun mies harppoo kohti harjoituksia.

Viime aikoina Jinin puhelin on soinut tiuhaan. Hänen johtamansa Rainbow Chamber Singers -kuoro laulaa lauluja, joita Kiinassa harvemmin kuullaan.

Uusinta, suvun painostuksesta kertovaa humoristista esitystä on katsottu tammikuun puolenvälin jälkeen liki 30 miljoonaa kertaa kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa. Edellinen Ylityökoira-hitti oli vähintään yhtä suosittu.

 

Kuoro ei pyrkinyt sukupolvensa ääneksi, mutta jotain sen tapaista heistä kuitenkin puolivahingossa tuli.

”Tuntuu, että laulumme osuvat johonkin kipeään pisteeseen. Monet tulevat konsertteihin ja heitä itkettää, kun he laulavat mukana. Se ei ole Kiinassa tyypillistä”, Jin sanoo.

Tuoreessa sukujuhlista kertovassa laulussa kaupungissa asuva korkeakoulutettu lapsi saapuu kotiseudulle viettämään vuoden tärkeintä juhlaa, kiinalaista uuttavuotta, ja saa läheisiltään ryöpyn niskaansa: elät vääränlaista elämää.

Oletko lihonut? Paljonko saat palkkaa? Pitäisikö sinun luopua tuosta lapsellisesta ja boheemista elämäntavasta?

Voit katsoa suomeksi tekstitetyn esityksen tästä:


Kuorolaiset eivät ole ammattilaulajia. He ovat laulaneet yhdessä vuodesta 2010. Jäseniä on yhteensä nelisenkymmentä ja ammattien skaala on laaja: lakimies, opettajia, muutama muusikko, pari tutkijaa, arkkitehti, useampi toimistovirkailija ja monta korkeakouluopiskelijaa. Kuoron keski-ikä on 25.

Kuoro ei pyrkinyt sukupolvensa ääneksi, mutta jotain sen tapaista heistä kuitenkin puolivahingossa tuli.

”Yritän olla määrittämättä itseäni sen mukaan, mitä netissä lukee. Teemme jatkossakin sitä, mistä itse pidämme”, Jin sanoo.

Laulajat ovat kolmekymppisiä, internet-ikäluokkaa, nuoria aikuisia – miten nyt kukakin haluaa tituleerata. Maailmalla ikäryhmää kutsutaan usein milleniaaleiksi.


Kiinassa milleniaalit seisovat valtavan repeämän reunalla, jonka toisella laidalla ovat isät ja äidit, mummot ja papat.

Milleniaalit ovat 16–35-vuotiaita. He ovat Kiinan ensimmäinen avautuvan talouden aikana varttunut sukupolvi, ja heistä moni on ainoa lapsi – elämä on ollut moneen suuntaan pehmustettu ja auki.

Bruttokansantuote kuvaa hyvin heidän elinaikanaan tapahtunutta kehitystä:Vuoden 1990 Kiinassa se oli 317 dollaria henkeä kohti. Nykyisin summa on noin 8 000 dollaria.

Milleniaalien vanhempien ja isovanhempien kiinalainen elämä oli täysin toisenlaista. Mummot ja papat elivät läpi Maon vääristyneiden visioiden aiheuttamat nälkäiset vuodet 1950-luvun lopulla. Äidit ja isät näkivät sisällissotaa muistuttavan kulttuurivallankumouksen 60- ja 70-luvuilla.

Kuoron lauluissa on kyse juuri tästä – Sukupolvet määrittelevät täysin eri tavalla, mitä ”hyvä elämä” tarkoittaa.

Virheeni on se, että suunnittelen elämästäni liian mukavan, milleniaalit laulavat viraalihitissään.

Arkipäivässä sukupolvien ero näkyy investointipankki Goldman Sachsin tutkimuksen mukaan esimerkiksi näin: Kiinalaisnuoret tykkäävät meikkaamisesta, juovat pullovettä ja viiniä. He syövät suklaata ja ostavat pöytänsä Ikeasta. Iso osa on matkustanut Kiinan ulkopuolelle ainakin kerran, hengellisyys kiinnostaa ja internet on itsestäänselvyys. Milleniaalit ottavat ronskisti lainaa.

Kiinan vanhempi väki ei kanna samalla tavalla huolta ruuan tai veden puhtaudesta. He pitävät huolta ihostaan mutteivät juuri meikkaa, eivät välitä länsimaisista herkuista ja huonekaluissakin maku on perinteisen kiinalainen. Harva on nähnyt muita maita, ja säästäminen on yleinen tapa.

Ero kiinalaisten vanhempien ja lasten näkemyksissä on tuskin koskaan ollut yhtä suuri. Ja samaan aikaan: Ero suomalaisten ja kiinalaisten parikymppisten välillä on tuskin koskaan aiemmin ollut näin pieni.

Siksi ehkä kuulostaakin tutulta, mitä Eric Fish kirjoittaa kirjassaan China’s Millennials: The Want Generation .Nuoret ovat avomielisiä mutta itsekkäitä, kunnianhimoisia ja kärsimättömiä. Poliittisesti apaattisia.

Miksi Kiinan milleniaaleilla on väliä? Siksi, että heitä on 415 miljoonaa. Vaikka Läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen koko työikäiset väestöt laskettaisiin yhteen, silti Kiinan nuorisoa olisi enemmän. He ovat pian iässä, jossa heistä tulee Kiinan vaikuttava sukupolvi. He ohjaavat maailman kulutusta.

Ja se, mikä tapahtuu Kiinassa, heijastuu Suomeenkin. Esimerkki: Kiinassa nuoret aikuiset hoitavat ostoksensa pääosin netissä. Kotiinkuljetuksia varten tarvitaan valtavasti pahvilaatikoita, ja niitä tehdään muun muassa suomalaisesta sellusta. Paperimassa on Suomen ykkösvientituote Kiinaan.


Kuoronjohtaja Jin Chengzhi alkaa olla perillä kuoroharjoituksissa Shanghain keskustassa. Pitää alkaa lopetella puhelua, hän pahoittelee.

”Yksi asia vielä!” Jin kuitenkin sanoo. ”Sosiaaliselle medialle kiitos kuoron suosiosta. Ilman sitä harva tietäisi meistä mitään.”

Nyt sali on täynnä joka kuukausi.

Se mikä on toisen kiitos, on toiselle kirosana. Kiinan puoluejohtoa huolestuttaa nimenomaan nuorten sosiaalisen median käyttö.

Some tulvii tietoa, ja mitä enemmän nuoret tietävät, sitä vaikeampi heitä on hallita. Esimerkiksi yliopiston pakollista 30 päivän asepalvelusta on pehmennetty, koska monille tiukka kuri ja tarkat säännöt aiheuttivat ahdistusta, Eric Fish kirjoittaa kirjassaan. Hän uskoo, että se povaa muutosta auktoriteettiuskoisena pidetyn Kiinan tulevaisuuteen.

Ehkä siitä on jo häivähdys Sateenkarikuoron tavoissa?

Hekään eivät usko vanhoihin menetelmiin. Vain harva laulajista osaa lukea nuotteja tai tuntee musiikin teoriaa. He laulavat fiilispohjalta, oppivat kappaleet omien metodiensa mukaan.

”Kyse ei ole nuoteista vaan palosta”, sanoo epätavallinen kuoronjohtaja puhelun lopuksi.

Videolla hän laulaa milleniaalien kuoron mukana: Kenenkään ei pitäisi voittaa minua omassa pelissäni.

Fakta

1980- ja 1990-luvuilla syntyneet ovat milleniaaleja


 Kiinassa on 415 miljoonaa milleniaalia. Se on lähes kolmasosa väestöstä.

 Heistä 49 prosenttia on naisia, 51 prosenttia miehiä.

 Valtaosa (77 %) syntyi maalla, mutta nykyisin 59 prosenttia asuu kaupungeissa.

 Kiinassa milleniaalin keskitulo on noin 5 600 euroa vuodessa, luvun odotetaan kaksinkertaistuvan vuosikymmenen aikana.

Lähde: Goldman Sachs, Euromonitor

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Milleniaalit
 • Kiina
 • Kuorolaulu
 • Shanghai
 • kolmekymppisyys
 • Katriina Pajari
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 3. 3

  Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

 4. 4

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 5. 5

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 6. 6

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 7. 7

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 8. 8

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää