Ulkomaat

Mitä venäläinen ajattelee Trumpin maasta? HS:n kirjeenvaihtajan reportaasi Moskovasta

Yhdysvaltain ihmeet itse
nähneet venäläiset ja Moskovan amerikkalaiset eivät Trumpista paljoa perusta. Mutta muutokset tulevat aina yllättäen.

Moskova

Beverly Hills Diner Moskovan Barrikadnaja-metroaseman ja eläintarhan kupeessa on samanlainen kuin ketjun muutkin ravintolat kaupungissa. Punavalkoiset keinonahkapenkit, pöydän vieressä muovinen Al Capone, seinällä Marilyn Monroe ja Humphrey Bogart.

”Rakastan tätä paikkaa”, sanoo Groznyista kotoisin oleva journalisti Milana Mazajeva, 35. ”Täällä on suuret annokset, ihan kuin Tšetšeniassa.”

Useimmille maailman ihmisille Yhdysvallat on juuri sitä mitä Beverly Hills -ravintola tarjoaa: rasvaisia hampurilaisia ja kantrirokkia. Venäläisille Amerikka oli kuitenkin vuosikymmeniä ”päävastustaja”, ja tähän rooliin se on istutettu uudelleen Barack Obaman presidenttikausilla.

Samalla tuhannet venäläiset ovat kyllästyneet kotimaansa kommelluksiin ja lähteneet etsimään onnea lännestä. Suurin osa on jäänyt sille tielleen, osa on palannut takaisin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uskovatko nämä Yhdysvallat venäläisin silmin nähneet ihmiset, että Vladimir Putinia ylistävä Donald Trump voisi aloittaa uuden ystävyyden ajan amerikkalais-venäläisissä suhteissa?


Milana Mazajeva on palannut juuri neljän kuukauden opintojaksolta New Yorkin filmiakatemiasta. Hänen mielestään meneillään on murrosjakso, jonka lopputulosta ei tiedetä.

”Obaman aikaan Amerikka ja kaikki mikä siihen liittyi oli yksiselitteisesti pahaa kaikilla televisiokanavilla ja valtiollisessa mediassa”, Mazajeva sanoo. ”Mutta nyt Venäjän television pääideologi [mediajohtaja ja kommentaattori] Dmitri Kiseljov kehuu, kuinka kauniisti Melania Trumpin puku istuu hänelle.”

”Sehän on turvallista. Koska tahansa voidaan sanoa, että rouva Trump on lihonut eikä se puku enää niin hyvin istukaan.”


Moskovalainen valokuvaaja Grigori Jaroševko, 45, on ylpeä isä: vuoden ikäinen Nikolai-poika kävelee jo. Taapero syntyi Miamissa ja on siten sekä Venäjän että Yhdysvaltain kansalainen.

”Sitä sanotaan synnytysturismiksi, ja Trump on kuulemma jo kieltämässä sitä”, Jaroševko kertoo kahvilassa Moskovan itä­laidalla.

Jaroševko matkusti eläinlääkärivaimonsa kanssa Miamiin marraskuussa 2015 ja kotiin palattiin viime huhtikuussa.

”Valitsimme vesisynnytyksen, ja pitihän siitäkin jotain lisää maksaa. Mutta samahan se kun sinne asti oltiin tultu.”

Rahaa paloi. Puolen vuoden vuokriin meni 12 000 dollaria, synnytyslaitosten hinnat Miamissa vaihtelevat 3 500 dollarista 9 000 dollariin.

”Ongelma tietysti oli, ettei ollut rahaa. Mutta minulla oli silloin säännöllistä työtä ja tuloja. Lisäksi lainattiin vanhemmilta ja otettiin lainaa pankista.”

Jaroševko myöntää, että synnytys Yhdysvalloissa oli vaimon idea. Mutta ei hänellä mitään sitä vastaan ollut.

”Venäjä on ollut 15 vuotta sellaisella tiellä, että tulevaisuudesta ei ole mitään takeita. ystävät ovat lähteneet, sisko ja veli asuvat Englannissa ja heidän lapsensa käyvät siellä koulua.”

Trumpista ei Jaroševkon mukaan ole tilanteen pelastajaksi. Toisaalta arvaamattoman presidentin mahdollisuudet aiheuttaa vahinkoa ovat hänen mielestään rajalliset.

”Yhdysvalloissa on lujat instituutiot, eikä tämä Yhdysvaltoihin rajoitu. Ei Putinkaan pysty tekemään mitä huvittaa, Jumalan kiitos.”

Mutta eikö Trump voisi vaikka tunnustaa Krimin osaksi Venäjää jollakin hinnalla?

”Krimin miehitys oli perustavaa laatua oleva kansallisen itsemääräämisoikeuden loukkaus. Kuka on tunnustanut sen lailliseksi, Burkina Faso ja Vanuatu? Eläköön strateginen kumppanimme Vanuatu!”

”Toivottavasti Nikolai tekee uransa isona jossain ulkomailla, vaikka Amerikassa. En usko, että Venäjällä tapahtuu 10–15 vuoteen mitään myönteistä kehitystä.”


Ekonomisti Pavel Škurkolla, 31, on takanaan taas yksi pitkä työviikko moskovalaisessa lääkefirmassa. Moskovaan hän sanoo jääneensä lähinnä laiskuuttaan, sillä muitakin mahdollisuuksia olisi. Ja Yhdysvallat on tuttu.

Diplomaattiperheen vesa kävi ala-asteensa New Yorkissa ja asui viime vuosikymmenellä kuusi vuotta samassa kaupungissa. Viimeksi hän kävi entisessä kotikaupungissaan kiitospäivän aikaan, heti Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen.

”Mielenkiintoista seurata tätä sirkusta”, Škurko sanoo eikä löydä Trumpista paljoa hyvää sanottavaa. ”Hän ei ymmärrä todellisuutta. Se näkyi heti, kun korkein oikeus kumosi hänen päätöksensä maahantulokielloista. Ja tämä juuri tekee Amerikasta Amerikan.”

Poliittisen tilanteen perusteelliseen muutokseen Škurko ei usko. Hänen mukaansa Venäjän tiedotusvälineiden innostus Trumpista on kotiyleisölle tarkoitettua propagandaa.

”Tarkoitus on mustamaalata Yhdysvaltoja: katsokaa nyt, kenet ne valitsivat presidentiksi, demokratian kansainvälisessä mallimaassa!”

Entä amerikkalaiset, jotka asuvat Moskovassa? Voisiko Trump tuoda heidä elämäänsä valoa?

Pokrovka-kadulta Moskovan keskustasta löytyy niin ikään Beverly Hills -ravintola. Casablancan elokuvamainos, pyöreä­kattoinen jukeboksi ja Texacon bensapumppu.


Englannin opettaja Conan Smeeth, 25, istuu vanhasta vaaleansinisestä Cadillacista tehdyssä ruokailutilassa, Iowan rekisterilaatat. Washingtonilainen Smeeth kertoo mättävänsä ketjun ravintoloissa kotoista ruokaa silloin tällöin. Moskovassa on kulunut kaksi ja puoli vuotta ja elämä on sujunut poliittisista kriiseistä huolimatta mukavasti.

”Neljä kertaa poliisi on pysäyttänyt kadulla, koska näytän keskiaasialaiselta. Mutta kysymykset ovat loppuneet, kun olen näyttänyt Yhdysvaltain passin.”

Smeeth ei ole mitään Trumpin miehiä, vaan postitti äänensä Hillary Clintonille. Hänen isänsä sen sijaan kävi äänestämässä Trumpia. Tästä hyvästä Smeethille on käynyt samoin kuin monelle nuorelle moskovalaiselle Krimin miehityksen jälkeen: vanhempien kanssa ei puhuta politiikkaa ollenkaan, koska sota siitä vain tulee.

Mutta eikö Trump voisi pelastaa maailman korjaamalla Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet?

"No toivottavasti hän tekee jotain oikein, mutta valitettavasti en sellaista voi tähänastisen perusteella odottaa", Smeeth sanoo.


Osakekauppoja moskovalaisessa sijoitusrahastossa välittävä coloradolainen Samuel McCulloch, 31, on samoilla linjoilla Smeethin, Škurkon ja Jaroševkon kanssa: Trumpin mahdollisuudet muuttaa asioita ovat hyvin rajalliset. Vastassa on Yhdysvaltain yleinen mielipide, senaatti, oikeuslaitos ja koko ulkoministeriön virkamieskunta.

”Suurvallat ovat suuria laivoja, kuten Titanic”, kolme vuotta Moskovassa asunut McCulloch sanoo. ”Ne kääntyvät hyvin hitaasti.”

McCulloch on entinen meri­jalkaväen tiedustelija, joka oppi venäjänsä alun perin sotilasakatemiassa. Takana on yhteensä puolitoista vuotta sotaa Irakissa, joka teki hänestä omien sanojensa mukaan ”vähän enemmän pasifistin”.

Nyt ex-sotilas valmistautuu kesähäihin venäläisen morsiamensa kanssa. Sen verran mies on venäläistynyt, että pystyy antamaan Putinille tunnustusta.

”Hänen sotilaallinen politiikkansa on selkeää, se on helppo myydä kansalle. Yhdysvaltain sotilaalliset tavoitteet sen sijaan ovat niin monimutkaiset, että niitä on mahdoton selittää kenellekään.”

Groznyilainen Milana Mazajeva on nähnyt kaksi sotaa, jotka raunioittivat hänen kotikaupunkinsa. Ehkäpä juuri siksi Mazajeva uumoilee muutoksen olevan mahdollinen. Ja kieltäytyy tekemästä palkkanauhasta elämän tarkoitusta.

”Pitäisi löytää sellainen työpaikka, joka miellyttää. Ja josta tulee materiaalista hyötyäkin. En itse asiassa tunne journalistia, joka kävisi töissä vain sen takia, että perhe on ruokittava.”

Synnytysmatkailija Grigori Jaroševko kertoo harkinneensa vakavissaan Miamiin jääntiä.

”Siellä on varmaan 300 000 venäläistä, yhtä paljon kuin New Yorkin Brighton Beachilla. Mutta minä olen patriootti, vaikka sitä sanaa käyttävät itsestään nykyisin ihmiset, jotka eivät patriootteja ole. Minulle se merkitsee konkreettisia asioita, ystäviä perhettä, kotia, naapureita.”

Mazajevan ajatus murroskaudesta ei ole vieras synnytysmatkailija Grigori Jaroševkollekaan.

”Muutokset tulevat usein yllättäen, kuin tsunami", Jaroševko sanoo. "Ja sitten 50 vuotta mietitään, että miten tässä nyt näin kävi. Minulle on aivan sama mitä tapahtuu, kunhan se tapahtuu ilman verenvuodatusta.”

Fakta

Keskinäisen kehumisen kerho


”Hänellä on siellä järisyttävä suosio. Venäläiset rakastavat sitä, mitä hän tekee.” Trump Putinista.

”Tulisin hänen kanssaan varmaankin hyvin toimeen.” Trump Putinista.

”Hän on hyvin värikäs mies, erittäin lahjakas, ei epäilystäkään siitä.” Putin Trumpista.

”On aina suuri kunnia saada kohteliaisuuksia mieheltä, jota arvostetaan niin paljon.” Trump Putinista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  3. 3

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää