Valikko
Ulkomaat

Verinen lopputaisto Mosulista alkaa – pahimmillaan edessä pitkä kaupunki­sota, jossa siviilit nääntyvät saarroksissa

Tulos näyttää selvältä: Isis menettää linnakkeensa Irakissa. Mutta kaupungissa on satojatuhansia siviilejä.

”Tämä on uusi aamunkoitto”, sanoi Irakin pääministeri Haider al-Abadi. ”Voittojen aamunkoitto”, hän lisäsi.

Al-Abadi puhui viikonloppuna Irakin televisiossa. Hän tarkoitti taistelua läntisestä Mosulista. Irakin armeijan joukot ovat sunnuntaista lähtien yrittäneet edetä etelästä kohti Länsi-Mosulia.

Länsi-Mosul on ääri-islamilaisen Isisin hallinnassa. Itä-Mosulin valtaaminen kesti sata päivää, ja Länsi-Mosulin olosuhteet ovat hyökkääjän näkökulmasta vaikeammat.

Tiistaihin mennessä Irakin joukot olivat päässeet näköetäisyydelle itse kaupungista. Brittikanava BBC:n sotakirjeenvaihtaja raportoi tiistaiaamuna, että armeija on vallannut pienen Albu Saifin kylän.

Albu Saif on tärkeä, koska se sijaitsee kukkulalla ja tarjosi laajan toimintasäteen Isisin tarkka-ampujille. Albu Saifista hieman pohjoiseen sijaitsee Mosulin lentokenttä, joka lienee hyökkäysjoukkojen seuraava tavoite.

Lentokentän merkitys on lähinnä symbolinen, koska Isis on tiettävästi tuhonnut kiitoradat käyttökelvottomiksi. Lentokentän valtauksen jälkeen alkavat todelliset vaikeudet.

Mosulin taistelu on lajissaan nykyajan suurimpia. Irakin armeijasta valtausoperaatioon osallistuu ainakin kymmeniätuhansia sotilaita. Sitä tukee Yhdysvallat, ennen kaikkea ilmasta. Lisäksi asevoimien tukena on kurditaistelijoita ja shiialaisia asejoukkoja.

Isis-taistelijoita Mosulissa on jäljellä arviolta 2 000, uutistoimisto AFP kertoi maanantaina yhdysvaltalaiseen sotilaslähteeseen nojaten.

Periaatteessa hyökkääjällä on musertava ylivoima niin miesvahvuuden kuin kaluston määrän ja laadun osalta. Käytännössä taistelusta tullee pitkä, vaivalloinen ja verinen.

Erityisen huolestuttavaa Mosulissa on siviilien joutuminen sodan jalkoihin. Mosul on miljoonakaupunki, ja kaupungin länsiosissa – oikealla rannalla, niin kuin paikalliset sanovat – on YK:n arvion mukaan yhä noin 750 000 ihmistä. Heistä sadattuhannet ovat lapsia.

Läntinen Mosul on saarrettu, ja jo ennen taisteluiden kiihtymistä siellä oli vaikea humanitäärinen kriisi.

”Kuulemme raportteja vanhemmista, jotka kamppailevat lastensa ruokkimiseksi ja kotiensa lämmittämiseksi”, sanoi YK:n humanitäärisen avun koordinaattori Lise Grande lauantaina.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.HS haastatteli Suomessa olevaa, Mosulista lähtenyttä turvapaikanhakijaa. Hän seuraa Mosulin tilannetta tiiviisti, koska hänen 73-vuotias äitinsä ja 74-vuotias isänsä asuvat kaupungin länsiosassa.

Irakilaismies ei halunnut perheensä arkaluontoisen tilanteen takia esiintyä nimellään. Hän kertoo puhuneensa äitinsä kanssa helmikuun alussa, mikä oli ensimmäinen kerta puoleen vuoteen. Puhelinkeskustelu kesti noin kolme minuuttia.

Mies sanoo, että vedensaanti ja sähkönjakelu takkuavat pahasti. Asukkaat haluaisivat käyttää Tigris-joen vettä, mutta eivät uskalla mennä rantapenkalle, koska vastarannalta ammutaan.

Miehen vanhemmilla oli ollut seitsemän kaasupulloa, mutta Isis-taistelijat olivat anastaneet niistä kuusi omaan käyttöönsä. ”Isis kohtelee siviilejä kuin eläimiä”, mies sanoo.

Nyt läntinen Mosul on todennäköisesti täysimittaisen kaupunkisodan kynnyksellä, ja siviilien kannalta tilanne näyttää painajaismaiselta.

Länsi-Mosul on kaupungin itäosia tiiviimmin rakennettu ja asutettu. Länsiosissa on vanhakaupunki ahtaine sokkeloisine kujineen.

Hyökkääjän näkökulmasta kapeat kadut tarkoittavat esimerkiksi sitä, että panssariajoneuvoista on vain rajoitetusti hyötyä. Irakilaisjoukot saattavat joutua valtaamaan kaupungin kortteli korttelilta ja talo talolta.

Korttelisota taas tarkoittaisi, että siviileillä olisi valtava riski joutua tulituksen keskelle.

Taisteluiden alkaminen kaupunkialueella johtaisi todennäköisesti suureen pakolaisaaltoon, vaikka pakeneminen rintamalinjojen yli on erittäin riskialtista. Vaihtoehto voi olla vielä huonompi: nääntyminen saarretussa kaupungissa, jossa taistellaan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi tiistaina Genevessä, että noin 250 000 ihmistä saattaa paeta kodeistaan.

Länsi-Mosulin valtausta hankaloittaa se, että panokset ovat suuret. Mosul on Isisin haaveileman ”kalifaatin” ainoa suurkaupunki ja merkittävin valtauskohde, kun äärijärjestö pyyhki Irakin alueella voitosta voittoon kesällä 2014. Tuolloin Irakin armeija lakosi Isisin edessä.

Järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi valitsi heinäkuussa 2014 harvinaislaatuisen julkisen esiintymisensä näyttämöksi juuri Mosulin. Hän julisti ”kalifaattinsa” sanomaa suuressa moskeijassa.

Viime marraskuussa al-Baghdadi vaati joukkojaan taistelemaan viimeiseen asti.

”Älkää perääntykö”, al-Baghdadi – tai häneksi väitetty mies – käski nauhoitetussa puheessa. ”Asemien pitäminen kunniallisesti on tuhat kertaa helpompaa kuin häpeällinen vetäytyminen.”

Vetäytymismahdollisuutta Mosulin Isis-taistelijoilla ei enää edes ole. Siksikin on todennäköistä, että Länsi-Mosulin taistelusta tulee verinen, vaikka lopputulos vaikuttaa ilmeiseltä.

Jo kaupungin laitamilla irakilaisjoukkojen etenemistä ovat alkuviikolla hidastaneet tienvarsipommit, raportoivat paikalla olevien viestinten toimittajat.

Varsinaisella kaupunkialueella Isis pystyy aiheuttamaan hyökkääjälle tuntuvia tappioita. Isisillä on ollut runsaasti aikaa linnoittautua ja kaivaa tunneleita. Sillä on tarkka-ampujia. Se miinoittaa teitä ja ansoittaa rakennuksia. Se tekee itsemurhaiskuja.

Saattaa kestää vielä kauan, ennen kuin edessä on pääministeri al-Abadin maalailema uusi aamunkoitto.

Fakta

<h2>Fakta</h2> Kaupunki Isisin ikeessä

 Ääri-islamilainen Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014. Isis on pitänyt kaupunkia julmassa ikeessä muun muassa järjestämällä julkisia teloituksia.

 Isis hallitsee alueita ­Syyriassa ja Irakissa. Mosul on Isisille viimeinen suuri linnake Irakissa.

 Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki. Ennen Isisin valtaa sen väkiluku oli noin kaksi miljoonaa.

 Operaatio Mosulin kaupungin takaisinvaltaamiseksi alkoi viime lokakuussa. Yhdysvaltain johtama liittouma tukee irakilaisjoukkoja ilmaiskuin. Irakilaisjoukot saavuttivat Tigris-joen eli saivat Itä-Mosulin haltuunsa vasta tammikuussa.

 Taistelu Länsi-Mosulista julistettiin alkaneeksi viime sunnuntaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis-järjestö
 • Isis
 • Mosul
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää