Ulkomaat

Amnesty: Poliitikot myrkyttävät maailmaa, piittaamattomuus ihmisoikeuksista uhkaa levitä ketjureaktiona

Ihmisoikeusjärjestön tuore vuosiraportti on synkkää luettavaa.

Ihmisarvo ja tasa-arvo ovat entistä pahemmin uhattuna jakautuneemmaksi ja vaarallisemmaksi käyneessä maailmassa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International keskiviikkona julkaisemassaan vuosiraportissa. Raportin sävy on läpikotaisin synkkä.

Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty sanoo järjestön tiedotteessa, että vihan- ja pelonlietsontaan perustuva ”me vastaan ne” -retoriikka on levinnyt laajimmalle sitten 1930-luvun, jolloin seurauksena oli toinen maailmansota.

Shetty syyttää poliitikkoja, jotka haalivat äänestäjiä tarjoamalla vaarallista politiikkaa vastaukseksi talouden ja turvallisuuden sinänsä todellisiin ongelmiin. Hän mainitsee nimeltä Yhdysvaltain, Unkarin, Turkin ja Filippiinien johtajat.

”Oli kyse sitten Trumpista, Orbánista, Erdoğanista tai Dutertesta, yhä useampi poliittisen eliitin vastaiseksi julistautuva poliitikko ajaa myrkyllistä agendaa, joka vainoaa, nimeää syntipukiksi ja epäinhimillistää kokonaisia ihmisjoukkoja”, Shetty sanoo.

Järjestö varoittaa, että voimakkaiden valtioiden piittaamattomuus ihmisoikeuksista saattaa levitä ketjureaktion lailla.

 

”Miten pitkälle maailma antaa julmuuksien mennä?”

Amnesty kuvailee, että hallitusten ja aseellisten ryhmien tekemien ihmisoikeusloukkausten takia viime vuosi oli miljoonille ihmisille jatkuvaa kärsimystä ja pelkoa.

”Vuonna 2016 hallitukset käänsivät katseensa sotarikoksista, ajoivat turvapaikanhakuoikeuksia nakertavia sopimuksia, hyväksyivät sananvapautta loukkaavia lakeja, yllyttivät murhaamaan ihmisiä silkkojen huumeidenkäyttösyytösten perusteella, oikeuttivat kidutuksen ja joukkovalvonnan ja laajensivat poliisivaltaa.”

Järjestö valittelee, että kansainvälisen yhteisö ei viime vuonna riittävästi puuttunut Aleppon murhenäytelmään, poliisien tekemiin tuhansiin surmiin Filippiinien huumesodassa ja kemiallisten aseiden käyttämisen sekä satojen kylien polttamiseen Darfurissa.

”Vuoden 2017 suuri kysymys on, miten pitkälle maailma antaa julmuuksien mennä ennen kuin se puuttuu niihin.”

Amnestyn mukaan hallitukset kääntyivät viime vuonna joukolla pakolaisia ja siirtolaisia vastaan. Järjestö kertoo keränneensä todisteita, että 36 valtiota on rikkonut kansainvälistä oikeutta palauttamalla pakolaisia laittomasti maihin, joissa heidän oikeutensa ovat uhattuna.

Amnestyn mukaan viime vuonna ainakin 22 maassa tapettiin ihmisiä, jotka puolustivat ihmisoikeuksia rauhanomaisesti, ja sotarikoksia tehtiin ainakin 23 maassa.

”Uusi maailmanjärjestys, jossa ihmisoikeudet kuvataan esteenä kansallisille intresseille, heikentää kykyä puuttua joukkojulmuuksiin ja avaa oven ihmiskunnan synkimpiä vaiheita muistuttaville väärinkäytöksille”, Shetty sanoo.

Vuosiraportti kiinnittää huomiota myös Suomen turvapaikkapolitiikan kiristämiseen, joka voi Amnestyn mukaan johtaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Syyskuussa Suomi rajoitti turvapaikanhakijoiden oikeutta ilmaiseen oikeusapuun, ja valitusaikoja lyhennettiin 30 päivästä 21 ja 14 päivään. Se lisää vastoin tahtoaan palautettujen mahdollisuutta joutua ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

Juha Sipilän (kesk) hallitus rajasi pakolaisten perheenyhdistämisen vuonna 2016 hyvin toimeentuleviin perheisiin. Toissijaisen suojelun perusteella turvapaikan saaneelta vaaditaan tuhannen euron nettotuloja kuukaudessa, ja jokainen lapsi lisää vaadittujen tulojen määrää entisestään.

Tämä ja muut vaikeutukset nostivat kynnyksen perheenyhdistämiseen kohtuuttomaksi. Se rajoittaa pakolaisten oikeutta perhe-elämään, Amnesty sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmisoikeudet
 • Amnesty International

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää