Ulkomaat

Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

Fox Newsin haastattelussa Trumpin puheet Ruotsissa tapahtuvasta turvapaikanhakijoihin liittyvästä hyssyttelystä puhunut ”turvallisuusneuvonantaja” Nils Bildt on Ruotsissa tuntematon hahmo.

Hämmennys liittyen presidentti Donald Trumpin puheisiin Ruotsin turvallisuustilanteesta jatkuu.

Nyt pakkaa sekoittaa tv-kanava Fox Newsin torstai-iltana lähettämä ohjelma, jossa haastateltiin ”Ruotsin puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja” Nils Bildtiä. Bildt vahvisti ohjelmassa Trumpin puheet Ruotsissa kytevästä turvapaikanhakijoihin liittyvästä turvallisuusuhkasta.

Ongelma on, että kukaan Ruotsissa ei tunnu tietävän, kuka kyseinen herra Bildt on.

Ohjelmassa kerrottiin, että Ruotsi on vuosina 2014–2016 ottanut väkilukuunsa suhteutettuna enemmän turvapaikanhakijoita kuin mikään toinen maa ja joutunut sen vuoksi suuriin turvallisuusongelmiin. Bildtin mukaan turvapaikanhakijoihin liittyvistä ongelmista ei Ruotsissa keskustella avoimesti.

”Poliittinen keskustelu Ruotsissa on täysin valheellista. Ruotsissa ei voi käydä maahanmuutosta rehellistä ja avointa keskustelua”, kommentoi Ruotsia edustanut ”neuvonantaja” Bildt haastattelussa.

Mies on kuitenkin Ruotsissa tuntematon hahmo, ainakin niiltä osin, mitä tulee kansallisen turvallisuuden asiantuntijuuteen. Dagens Nyheter -lehden mukaan häntä ei tunneta Ruotsin puolustusministeriössä eikä ulkoministeriössä, jotka ovat kansallisesta puolustuksesta ja turvallisuudesta vastaavia tahoja.

Svenska Dagbladet sai Bildtin sähköpostitse kiinni perjantaina. Hänen mukaansa hän ei itse ole väittänyt olevansa Ruotsin turvallisuusneuvonantaja vaan titteli oli Fox Newsin valitsema.

”Olen itsenäinen Yhdysvalloissa asuva analyytikko. Toivon, että tämä selvittää asiaa”, Bildt vastasi lehdelle.

Mitä Bildt todellisuudessa tekee ja kuka hän on?

Dagens Nyheter kertoo Bildtin muuttaneen Ruotsista vuonna 1994. Lehden mukaan hän on opiskellut kansainvälisestä politiikasta maisterintutkinnon ja hänellä on Yhdysvalloissa turvallisuusalan yrityksiä.

Aftonbladetin mukaan Bildt muutti sukunimensä Tollingista Bildtiksi vuonna 2003. Bildtin isä oli lehden mukaan Ruotsin ratsastajainliiton puheenjohtaja ja eläinlääkäri Sven Tolling.

Dagens Nyheterin mukaan Bildt on tuomittu Yhdysvalloissa vuodeksi vankeuteen vuonna 2014 jutussa, jossa hänen todettiin syyllistyneen viranomaisen väkivaltaiseen vastustamiseen ja jopa kyseiseen juttuun liittyvän todistajan uhkailemiseen.

Nils Bildt -niminen henkilö johtaa myös Modus-nimistä turvallisuusalan konsultointiyritystä, joka lupaa neuvojaan esimerkiksi sieppaustilanteissa.

Bildt on esiintynyt tämän työnsä ansiosta mediassa ainakin vuosina 2015 ja 2016 The Japan Timesin haastateltavana.

Hänet mainitaan jutussa, jossa japanilaisen toimittajan epäillään joutuneen terroristien sieppaamaksi Syyriassa. Bildt syyttää jutussa Japanin hallitusta siitä, ettei se ”ole tehnyt tarpeeksi” toimittajan vapauttamiseksi. Jutun mukaan Bildt on kertonut yrityksensä olleen ensimmäinen, joka sai tiedon Jumpei Yasudan katoamisesta kesällä 2015.

Myös ruotsalaisista bildteistä tunnetumpi, entinen pääministeri Carl Bildt osallistui Ruotsi-keskusteluun perjantaina. Hänen kirjoittamansa vieraskynä-kirjoitus ”Totuus Ruotsin pakolaisista” (englanniksi The Truth About Refugees in Sweden) julkaistiin The Washington Post -lehdessä lauantaina.

Pääministeri Bildtin mukaan Ruotsilla on pitkät perinteet turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Kirjoituksessaan hän muistelee pääministeriaikanaan tapahtunutta Bosnian sotaa, joka toi Ruotsiin noin 100 000 turvapaikanhakijaa.

”Muutama vuosikymmen myöhemmin tämä on muuttunut menestystarinaksi. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että pakolaiset ovat kotoutuneet Ruotsiin hyvin”, Bildt kirjoittaa.

”Pääosin heillä menee hyvin tai jopa hieman paremmin kuin niillä, jotka ovat syntyneet Ruotsissa. Heitä on kaikkialla: urheilun, kulttuurin, bisneksen ja politiikan saralla. He ovat tuoneet lisäväriä maahamme, joka on edelleen se sama Ruotsi.”

Carl Bildt ottaa kantaa myös presidentti Donald Trumpin pakolaispuheisiin.

”Olen hyvin pahoillani, että presidentti Trump panettelee maatamme löytääkseen syitä sulkea Yhdysvallat ulkopuolisilta. Otaksun, että hänen todelliset tietonsa asiasta ovat hyvin rajoittuneet.”

Samalla Bildt kutsui Trumpin vierailulle Ruotsiin, jotta tämä voisi saada parempaa tietoa siitä, minkälainen maa Ruotsi oikeasti on.

”Ei hän paratiisia löytäisi. Jokaisella valtiolla on oma ongelmansa. Tietysti, samalla tavalla kuin Bosnian pakolaisia vastaanottaessamme, jokaisella voi olla oma mielipiteensä siitä kuinka Ruotsi hoitaa viimeisintä väenvirtausta Lähi-idän suunnalta”, ex-pääministeri Bildt sanoi.

”Sen tiedän, että Trump löytäisi yhden vireimmistä ja innovatiivisimmista aikamme pienistä valtioista. Hänkin on saattanut kuulla Spotifysta ja Minecraftista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Turvallisuus
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, pelastuslaitos etsii talossa olevan kaasun lähdettä – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  8. 8

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää