Ulkomaat

Irakista paljastui valtava joukkohauta – aavikon onkaloon kätkettiin jopa tuhansia Isisin uhreja

Terroristijärjestö Isis täytti maanvajoamasta syntynyttä onkaloa ruumiilla kuukausien ajan. Paikan tutkintaa estävät piilotetut räjähteet.

Jopa tuhansia terroristijärjestö Isisin tappamia irakilaisia on piilotettu aavikkomonttuun Pohjois-Irakissa lähellä Mosulin kaupunkia. Kyseessä on ilmeisesti suurin joukkohauta, joka on tullut ilmi Irakin nykysodan aikana.

Maanvajoamasta syntyneessä onkalossa voi olla jopa 4 000 ihmisen ruumiit, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestö korostaa, että uhrien lukumäärä on toistaiseksi karkea arvio.

”Arvio perustuu yli vuoden aikana tehtyihin haastatteluihin, todistajalausuntoihin silminnäkijöiltä ja omaisilta. Mutta on hyvin vaikea sanoa varmasti ennen kuin paikka kaivetaan auki”, sanoo HRW:n vanhempi Irak-tutkija Belkis Wille puhelimitse Pohjois-Irakista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisätietoa joukkohaudasta on saatu viime päivinä, kun Irakin asevoimien hyökkäys on ajanut Isisin taistelijat pois alueelta, jolla hauta sijaitsee.

Suuri osa uhreista on ilmeisesti teloitettu paikan päällä.

”Heitä tuotiin silmät peitettynä, kädet selän taakse sidottuna. He laittoivat uhrit polvistumaan reunalle, ampuivat heitä päähän ja työnsivät heidät monttuun”, sanoi silminnäkijä Muhammed Yassin uutistoimisto AFP:lle.

Yassin toimi aiemmin ajajana öljykuljetuksissa ja kulki usein paikan ohi. Hän sanoo nähneensä Isisin teloittaneen ihmisiä montun reunalla ainakin kuusi kertaa kertaa.

 

Järjestö tarkkaili paikkaa satelliittikuvista ja näki, kuinka onkalo alkoi täyttyä kuolleista.

Joukkohauta sijaitsee hiekka-aavikolla hieman syrjään Mosulista etelään Bagdadiin vievän moottoritien varressa. Paikka tunnetaan arabiankielisellä nimellä Khasfa, joka viittaa maanvajoamaan. Paikallisten mukaan vajoama oli alun perin satoja metrejä syvä.

Isis valtasi alueen kesäkuussa 2014. Järjestön taistelijat alkoivat täyttää maaonkaloa irakilaisten ruumilla pian sen jälkeen, HRW kertoo. Järjestö tarkkaili paikkaa satelliittikuvista ja näki, kuinka onkalo alkoi täyttyä kuolleista.

”Kyse ei ollut yhdestä tilanteesta. Paikkaa käytettiin pitkän ajan kuluessa”, sanoo tutkija Wille.

HRW:n mukaan Isis täytti vajoaman autonromuilla, kivillä ja maalla maaliskuussa 2015. Paikkaa on kuitenkin saatettu käyttää hautana senkin jälkeen.

Nyt onkalosta on näkyvissä vain matalahko monttu, jossa lojuu autonromu, kertovat paikalta otetut kuvat.

Vajoamaan kätketyt uhrit ovat pääasiassa Irakin valtion sotilaita, poliiseja ja virkamiehiä, kertoo tutkija Wille keräämiensä todistajalausuntojen perusteella.

Joukkohaudan tutkimista vaikeuttaa se, että Isis on kätkenyt sen ympäristöön paljon räjähteitä. Viime lauantaina paikalla kuoli irakilaisen kurdikanavan toimittaja ja kolme aluetta partioivan asejoukon jäsentä, kun montulle piilotettu pommi räjähti.

Irakilla on eri ministeriöistä koostettu työryhmä, jonka tehtävä on tutkia joukkohautoja. Se ei ole kuitenkaan voinut vielä aloittaa töitä paikalla.

Isis perusti niin sanotun islamilaisen kalifaatin valtaamilleen alueille Irakin ja Syyrian pohjoisosiin vajaat kolme vuotta sitten. Äärimmäistä islamistista ideologiaa toteuttava liike on hirmuvaltansa aikana teloittanut arvioiden mukaan vähintään tuhansia ihmisiä, pääasiassa irakilaisia ja syyrialaisia.

 

Isisin jäljiltä on löydetty lukuisia joukkohautoja.

HS vieraili marraskuussa joukkohaudalla, joka sijaitsee Mosulin eteläpuolella Hammam al-Alilin pikkukaupungin laidalla. Paikalliset kertoivat, että ennen pakenemistaan kaupungista Isis oli ottanut kiinni aiemmin Irakin poliisissa työskennelleitä miehiä ja vienyt heidän sorakuopan laidalle teloitettavaksi.


Tätäkään hautaa Irakin viranomaiset eivät ole vielä kunnolla tutkineet, sanoo tutkija Wille.

Yksi syy hitauteen on yhä jatkuva konflikti ja se, että viranomaisten ensisijainen tehtävä on turvata pakolaisten paluuta Isisiltä vapautetuille alueille. Kyliä ja kaupunkeja joudutaan siivoamaan miinoista ja muista piilotetuista räjähteistä ennen kuin ihmisten on turvallista palata.

Lukuisia joukkohautoja, pienempiä ja isompia, on paljastunut Isisin jäljiltä, kun Irakin asevoimat liittolaisineen on runsaan vuoden aikana vallannut alueita takaisin.

Viime vuoden lopulla eräs tutkija-arvio kertoi Isisin hallintoalueilta löytyneen 65 joukkohautaa, mutta virallista vahvistettua lukua ei ole.


Monet Isisin tekemistä teloituksista ja muista julmuuksista täyttävät sotarikoksen merkit. Tekijöitä on kuitenkin ollut vaikea saada kiinni ja vastuuseen teoistaan.

Irakin asevoimien hyökkäys maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin jatkuu edelleen. Maanantaina asevoimien kerrottiin saaneen haltuunsa yhden tärkeän sillan, joka ylittää kaupunkia halkovaa Tigrisjokea.

Mosul on Isisin viimeinen suuri tulikohta Irakissa. Jihadistiliikkeen taistelijat ovat linnoittautuneet kaupungin länsiosaan, jossa taisteluiden keskellä on jumissa arviolta satojatuhansia siviileitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Joukkosurmat
 • Isis
 • Mosul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää