Ulkomaat

Uutiskanava Fox myöntää virheen ”Ruotsi-asiantuntija” Nils Bildtin haastattelussa – Bildt syytti Foxia harhaanjohtavasta tittelistä

Arvostelumyrsky syntyi kun Yhdysvalloissa asuva Nils Bildt esiintyi Foxin ohjelmassa Ruotsi-asiantuntijana tittelillä ”ruotsalainen puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja”.

Tukholma

Yhdysvaltalainen uutiskanava Fox myöntää, että turvallisuusasiantuntija Nils Bildtin haastatteluun kohdistunut arvostelu on oikeutettua.

Arvostelumyrsky syntyi kun Yhdysvalloissa asuva Nils Bildt esiintyi Foxin ohjelmassa Ruotsi-asiantuntijana tittelillä ”ruotsalainen puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja”. Kukaan Ruotsissa, esimerkiksi ulkoministeriössä tai puolustusvoimissa, ei kuitenkaan tuntenut häntä, mikä asetti Foxin ohjelman ja Bildtin erikoiseen valoon.

”Kritiikki on oikeutettua”, sanoi The O’Reilly Factor -ohjelman isäntä Bill O’Reilly ohjelmassaan The O’Reilly Factorissa Foxilla maanantai-iltana paikallista aikaa.

”On totta, että hän konsultoi terrorismiin liittyvissä kysymyksissä, mutta meidän olisi pitänyt täsmentää, ettei hänellä ollut mitään suoraa yhteyttä hallitukseen”, O’Reilly sanoi.

Hän totesi myös, että Ruotsin suurlähettilästä oli pyydetty ohjelmaan, mutta tämä oli kieltäytynyt.

Nils Bildt puhui Foxin ohjelmassa maahanmuuttoon ja rikollisuuteen liittyvästä teemasta. Hän totesi muun muassa, että maahanmuuttoon liittyvä ”poliittinen keskustelu Ruotsissa on täysin valheellista.”

Hänen esiintymistään edelsi laaja keskustelu turvapaikanhakijoiden ja rikosten yhteydestä Ruotsissa, joka kärjistyi, kun presidentti Donald Trump nosti Ruotsin esiin varoittavana esimerkkinä ja viittasi toiseen Foxin ohjelmaan.

Nils Bildt itse kommentoi syntynyttä jupakkaa ensimmäisen kerran pidemmällä haastattelulla Ruotsin radiossa maanantaina. Hän syytti Foxia harhaanjohtavasta tittelistä.

”En ollut tietoinen, mitä titteliä he käyttäisivät, enkä ollut edes sanonut mitään Ruotsista vaan olin sanonut, että olen kansainvälinen konsultti ja turvallisuusneuvonantaja”, sanoi Bildt.

Häneltä kysyttiin muun muassa, ovatko Ruotsin maahanmuuttoon ja rikollisuuteen liittyvät kysymyksen hänen osaamisaluettaan. Bildt muutti Ruotsin radion mukaan pois Ruotsista 1994.

”Jos katsotaan kansainvälisiä turvallisuuskysymyksiä ja kuinka Ruotsin maahanmuuttajat valitettavasti ovat olleet aivan liian suuressa määrin sekaantuneita, matkustaneet Syyriaan ja niin edelleen, niin tunnen nämä kysymykset hyvin”, hän sanoi.

Ruotsalainen Dagens Nyheter on kartoittanut vielä Nils Bildtin taustoja laajemmin. Lehti kertoo muun muassa, että Bildt on käyttänyt Yhdysvaltoihin rekisteröidyn yrityksensä esittelyssä hyväkseen asiantuntijoita, jotka eivät itse ole tienneet liikekontakteistaan Bildtiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nils Bildt
 • Yhdysvallat
 • Ruotsi
 • Maahanmuutto
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää