Ulkomaat

Komission Juncker vaatii EU:lta suunnan valitsemista – Pitäisikö EU:ssa ottaa turbovaihe, pohditaan ”Valkoisessa kirjassa”

Unionia kehitettäisiin viidessä vaihtoehdossa rajusti erilaisiin suuntiin. Jyrki Kataisen mukaan jäsenmaiden tulee ”kantaa vastuuta ja ottaa omistajuutta” yhteisistä päätöksistä.

Bryssel

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on julkistanut kauan odotetun ”Valkoisen kirjan”, jolla hän peräänkuuluttaa EU-maiden johtajilta toimia unionin kehittämiseksi Britannian EU-eron eli brexitin jälkeisessä ajassa.

Paperissa esitellään viisi vaihtoehtoa, joissa unionia kehitettäisiin rajusti erilaisiin suuntiin. Junckerin mukaan nyt on ”johtajuuden, yhtenäisyyden, määrätietoisten päätösten” ja valintojen aika.

”Nyt on meidän aikamme olla pioneereja. Quo vadis, Europa? (Minne menet Eurooppa?)” Juncker kysyi Euroopan parlamentissa Brysselissä pitämässään puheessa.

Junckerin viidessä eri skenaariossa maalataan hyvin erilaisia kehityskulkuja, joita kohti unioni voisi alkaa lähivuosina kulkemaan, nykytyyliin jatkamisesta hyvin tiiviiseen federalistiseen yhdessäoloon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Juncker odottaa EU-maiden päämiehiltä ensimmäisiä kannanottoja Rooman huippukokouksessa 25. maaliskuuta ja selkeitä johtopäätöksiä ensi joulukuussa.

Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan EU-maiden poliitikkojen on nyt aika ”kantaa vastuuta ja ottaa omistajuutta” yhteisistä hankkeista.

Juncker ei itse kerro, mikä on hänelle mieluisin vaihtoehto, mutta seuraavaan viiteen suuntaan unionia voi hänen mukaansa alkaa kehittää – tai niihin suuntiin se on ajautumassa:

1. Jatketaan entiseen tapaan. EU:n 27 jäsenmaata (EU27) jatkavat komission vuoden 2014 laatiman ohjelman pohjalta. Tämäkin lähestymistapa säilyttäisi yhtenäisyyden, mutta jättäisi unionin huteraan ja kiistoille alttiiseen tilaan.

2. Sisämarkkinat keskiöön. Tässä mallissa EU kehittää sisämarkkinoitaan, koska ei pääse sopuun ja yhteisymmärrykseen politiikan osa-alueilla.

Tämä voisi helpottaa päätöksenteon ymmärtämistä, mutta esimerkiksi rajoittaa EU-kansalaisten aiemmin saavuttamia oikeuksia, todetaan paperissa, joka on Kataisen mukaan ”erittäin paljon Junckerin omasta kynästä”.

3. Monen nopeuden Eurooppa. Tällainen ajattelu on aiemmin ollut EU:ssa kirosana, mutta tullut yhä yleisemmäksi brexitin jälkeen. Junckerin mukaan olisi mahdollista, että jatkossa halukkaiden jäsenmaiden ryhmät tekisivät enemmän yhdessä.

Tämä voisi miellyttää monenlaisia EU-kansalaisia ja maita, sillä kukin voisi valita, mihin yhteistyömuotoon haluaa osallistua. Näinhän on aiemmin tapahtunut esimerkiksi eurovaluutan ja Schengen-sopimuksen vapaan liikkuvuuden suhteen. Itäiset jäsenmaat eivät esimerkiksi ole halunneet sitoutua yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan.

Usean nopeuden ja raiteen unionissa on se ongelma, että EU-kansalaisten oikeudet vaihtelevat sen mukaan, missä he asuvat, Junckerin paperissa todetaan.

4. Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin. EU voisi saada enemmän aikaan ja nopeammin, jos se rajaa entistä tarkemmin sen, missä se tuottaa kansalaisille lisäarvoa. Toisaalta tämä voisi aiheuttaa kiistelyä siitä, mitkä asiat on pantava etusijalle: Esimerkiksi Suomen, Unkarin ja Portugalin mielestä ”tärkeät” asiat voivat olla aivan eri asioita.

5. Federalistisempi suunta, ”tehdään paljon enemmän yhdessä”. Tässä versiossa EU panee turbovaihteen päälle: tehdään enemmän ja nopeammin kuin aiemmin ja ”kaikilla politiikan osa-alueilla”. Euroaluetta tiivistetään, puolustusyhteistyötä syvennetään merkittävästi, ulkopolitiikassa puhutaan yhdellä ja voimakkaammalla äänellä.

Tämä on ollut vuosikymmeniä monien eurooppalaispoliitikkojen haaveuni, ja myös Junckeria on aiemmin pidetty palavahenkisenä federalistina. Mutta hän varoittaa paperissaan, että ”on olemassa vaara, että vieraannutetaan ne osat yhteiskuntaa, jotka eivät pidä EU:ta oikeutettuna”.

Komissiossa ja lehdistössä on puhuttu Junckerin ”Valkoisesta kirjasta” EU27:n ”syntymätodistuksena” tai ”syntymähetkenä” ja jälkimmäistä termiä käytti myös Juncker.

Junckerin paperin suurin ponnike oli Britannian viime kesän kansanäänestys, joka johtaa Britannian eroon EU:sta ja kutistaa unionin 27 maan kerhoksi.

EU-lähteiden mukaan on oletettavaa, että jäsenmaat päätyvät valitsemaan jonkinlaisen yhdistelmän Junckerin piirtämistä skenaarioista. ”Valkoinen kirja” ei olekaan juridinen tai tekninen paperi, vaan poliittinen kannanotto.

Katainen sanoi suomalaistoimittajille näkevänsä eri vaihtoehtoissa kiehtovia elementtejä. Hän toivoi, että Junckerin avaus synnyttää vilkasta keskustelua Suomenkin eduskunnassa, hallituksessa ja kansalaisyhteiskunnassa.

Hänen mukaansa nyt on avattu mahdollisuus avoimelle keskustelulle. Komissio ei pyri haalimaan itselleen lisää valtaa tai sanelemaan, mitä nyt pitäisi tehdä, Katainen totesi.

”Minä en ole diktaattori. Haluan kuunnella ennen kuin puhumme”, Juncker sanoi keskiviikon puheessaan.

EU-parlamentin sosialistijohtaja Gianni Pittella ilmoitti olevansa pettynyt Junckerin keskustelunavaukseen.

”Tämä on pettymys. Nyt kun Eurooppa kohtaa ennennäkemättömiä haasteita, kuten protektionistisen presidentin Yhdysvalloissa, Venäjän, Kiinan– –  näytä johtajuutta meille”, Pittella vaati Junckerin puheen jälkeen.

Pittellan mielestä olisi ollut tärkeää esittää jokin selvä painotus ja valinta. Hänen mielestään on vain yksi vaihtoehto, joka oli Junckerin skenaarioista viides: ”Tehdään paljon enemmän yhdessä.”

Juncker on usein ilmaissut turhautumistaan EU-maiden väliseen riitelyyn sekä siihen, että EU-johtajat syyttävät ”Brysseliä” päätöksistä, joihin ovat itse osallistuneet.

Katainen käytti termiä ”radiohiljaisuus”. Jäsenmaiden päättäjät eivät puhu Euroopasta eivätkä puolusta yhteisiä päätöksiä kotimaissaan.

”Kun ollaan äänettömiä yhtiömiehiä, kansalaiset kokevat, ettei EU ole relevantti ja se vie oikeutusta eurooppalaiselta päätöksenteolta. Tarvitaan suuntaa ja sitoutumista”, Katainen sanoi.

Junckerin mukaan EU:lla on merkittäviä syitä pysytellä yhdessä ja yhtenäisinä.

”Vuonna 2060 yhdenkään EU-maan osuus maailman väestöstä ei yllä yhteen prosenttiin”, Juncker huomautti paperinsa kautta.

Samoin EU-maiden yhteenlaskettu osuus maailmantaloudesta on kutistumassa kovaa vauhtia. Viime viikolla pitämässään puheessa Juncker huomautti, että viidentoista vuoden päästä yhdenkään EU-maan talous ei ole riittävän suuri ”rikkaimpien maiden” G7-kerhon jäseneksi, kun nykyään klubiin kuuluvat vielä Saksa, Britannia, Ranska ja Italia.

Junckerin paperia on valmisteltu salaisesti, mutta sitä varten on konsultoitu ajatushautomoiden väkeä, jäsenmaiden päättäjiä ja muita tahoja. Keskiviikon edellä sen pääajatukset alkoivat vuotaa pitkin poikin eurooppalaismediaa.

Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on viime aikoina puhunut aiempaa myönteisempään sävyyn usean nopeuden Euroopasta. Myös Juncker on alkanut kallistua yhä enemmän tällaisen ajattelun suuntaan, ainakin ajatusharjoituksena.

”Eivät kaikki halua ottaa osaa samoihin integraation askelmiin”, Merkel totesi helmikuussa.

Britannian EU-eron lisäksi useat toisiaan seuranneet kriisit ovat viime vuosina pakottaneet EU:ta ainakin pohtimaan uudistumista. Herättäjinä ovat toimineet myös suosiotaan kasvattaneet populistipuolueet, jotka kyseenalaistavat koko EU:n olemassaolon.

Tänä keväänä Hollannissa ja Ranskassa pidetään tärkeät ja jopa kohtalokkaat vaalit, jotka voivat johtaa kansallismielisten populistien voittoon. Britannian odotetaan ilmoittavan EU-erostaan virallisesti maaliskuun aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan komissio
 • Eurooppa
 • EU
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  7. 7

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää