Ulkomaat

Trump syyttää demokraatteja ”noitavainosta” – oikeusministeri Sessions jääväsi itsensä Venäjä-kytkösten tutkinnoista salaisten keskustelujen tultua ilmi

Yhdysvaltojen oikeusministeri Jeff Sessions tapasi Venäjän suurlähettilään kahdesti Trumpin vaalikampanjan aikana. Vielä tammikuussa hän todisti toisin. Vastaava kohu johti turvallisuus­neuvonantaja Flynnin potkuihin.

Epäilykset Yhdysvaltojen uuden hallinnon Venäjä-kytköksistä syvenivät keskiviikkona, kun kävi ilmi, että oikeusministeri Jeff Sessions kävi keskusteluja Venäjän suurlähettilään kanssa nykyisen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan aikana.

Sessionsin Venäjä-kytköksistä kertoi ensimmäisenä Washington Post -lehti.

Pian uutisen julkaisun jälkeen Sessions ilmoitti jääväävänsä itsensä kaikista tutkinnoista, jotka liittyvät Trumpin hallinnon tai vaalikampanjan Venäjä-suhteisiin. Oikeusministerin mukaan oikeusministeriön virkamiehet neuvoivat häntä jääväämispäätöksessä.

Sessions on jo toinen Trumpin hallinnon jäsen, jonka tiedetään varmuudella salanneen venäläisten virkamiesten kanssa käymiään keskusteluja. Aiemmin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn sai potkut samankaltaisen kohun vuoksi.

Valkoisen talon mukaan Sessionsia koskevassa uutisessa on kyse demokraattien poliittisesta hyökkäyksestä. Trump julisti torstaina luottavansa Sessionsiin täysin.

”Jeff Sessions on rehti mies. Demokraatit ovat menettäneet todellisuudentajunsa”, republikaanipresidentti totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump myös väitti, että jopa Sessionsin eroa vaativat demokraattipoliitikot lietsovat ”totaalista noitavainoa”.

Sessions julkaisi keskiviikkona puolen yön maissa paikallista aikaa tiedotteen, jossa hän vielä kiisti median tiedot kiemuraisin sanavalinnoin.

”En koskaan tavannut venäläisiä viranomaisia puhuakseni vaalikampanjasta”, hän sanoo AP:n mukaan.

”Minulla ei ole aavistustakaan, mihin tämä syytös liittyy. Se on virheellinen”, hän jatkaa.

Oikeusministeriön virkamieslähteiden mukaan Sessions puhui viime vuoden heinäkuussa ja syyskuussa suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa.

Torstaina illalla Suomen aikaa Sessions kommentoi syntynyttä keskustelua televisioidussa tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi jääväävänsä itsensä varmuuden vuoksi kaikista Venäjän vaikuttamispyrkimyksiä ja Trumpin kampanjaa koskevista tutkinnoista.

Hän myös myönsi tavanneensa Kisljakia pariin otteeseen.

Toinen keskusteluista tapahtui tuolloin senaattorina toimineen Sessionsin toimistohuoneessa samaan aikaan, kun Venäjä kiihdytti vaikuttamisyrityksiään Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, Washington Post kertoo. Sessions toimi jo keskustelujen aikaan Trumpin kampanjan neuvonantajana.

Oikeisministeri kertoo, että syyskuun 8. päivä tapahtuneessa keskustelussa sivuttiin muun muassa Ukrainan tilannetta. Sessionsin mukaan suurlähettiläs puolusti Venäjän toimia Ukrainassa, mikä teki keskustelusta jännittyneen.

”Ajattelin, että hän on hyvin pitkälle vanhan liiton neuvostolähettiläs”, Sessions sanoi tiedotustilaisuudessa ja kertoi torjuneensa Kisljakin lounaskutsun.

Trumpin puolesta näkyvästi kampanjoinut Sessions todisti tammikuussa senaatin oikeusvaliokunnan edessä. Valiokunta tenttasi tuolloin Sessionsia siksi, että hän oli ehdolla oikeusministeriksi.

Demokraattisenaattori Al Franken kysyi Sessionsilta, mitä tämä tekisi oikeusministerinä, jos kävisi ilmi, että joku Trumpin kampanjan edustaja on kommunikoinut Venäjän kanssa vaalien alla.

”En tiedä mitään tuollaisista toimista. Olen sijaistanut kerran tai pari [Trumpin] kampanjassa, eikä minulla ole ollut yhteyksiä venäläisten kanssa”, hän todisti.

Oikeusministerinä Sessions on Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen ylin virkamies ja Yhdysvaltojen hallinnon johtava lakimies.

”Jälkeen päin ajateltuna minun olisi pitänyt hidastaa ja sanoa, että tapasin yhden Venäjän virkamiehen pari kertaa, ja hän oli suurlähettiläs”, Sessions perusteli todistustaan torstaina.

Presidentti Trumpia Sessionsin lipsahdus ei vaikuta häiritsevän.

”Hän olisi voinut valita sanansa huolellisemmin, mutta selvästikään [virhe] ei ollut tahallaan tehty”, hän totesi torstaina New York Times -lehden mukaan.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta ilmoitti myöhään keskiviikkona, että se aloittaa tutkinnan Venäjän vaikutusyrityksistä marraskuun presidentinvaaleihin.

Tiedusteluvaliokunta julkaisi verkkosivuillaan myöhään keskiviikkona tutkinnan suuntaviivat, joiden mukaan tutkinnassa selvitetään myös vaalikampanjoiden kytkökset Venäjään.

Valiokunnan demokraattiedustaja Adam Schiff korostaa, että molempien puolueiden pitää osallistua tutkintaan.

”Tähän täytyy sisältyä myös Venäjän tietomurrot ja asiakirjojen dumppaaminen, kuten myös mahdollinen vehkeily venäläisten ja yhdysvaltalaisten välillä”, hän sanoo tiedotteessa.

Valiokunnan puheenjohtaja Devin Nunes on samoilla linjoilla.

”Molempien puolueiden johdolla me tutkimme kaikki keräämämme todisteet ja seuraamme niitä, minne ikinä ne johtavatkaan.”

Valiokunta kertoo etsivänsä vastauksia näihin kysymyksiin:
 • Mitä kybertoimia ja muita keinoja käytettiin Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan?
 • Yrittikö Venäjä aktiivisesti vaikuttaa luomalla kytköksiä poliittisiin kampanjoihin osallistuneisiin henkilöihin tai muihin Yhdysvaltojen kansalaisiin?
 • Kuinka Yhdysvaltojen hallitus reagoi näihin Venäjän toimiin ja mitä Yhdysvaltojen pitää tehdä suojellakseen itseään ja liittolaisiaan tulevaisuudessa?
 • Mitä salaiseksi luokiteltua tietoa mahdollisesti vuodettiin liittyen tiedusteluviranomaisten arvioihin tilanteesta?
Presidentti Trump hallintoineen on toistuvasti vakuuttanut, että hänen kampanjallaan ei ollut mitään yhteyksiä venäläisiin – potkut saaneen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin käymiä keskusteluja lukuun ottamatta.

Trumpilta kysyttiin helmikuussa tiedotustilaisuudessa, onko kukaan muu kampanjaan osallistunut ollut yhteyksissä venäläisiin.

”Ei kukaan ainakaan minun tietääkseni”, Trump vastasi.

Trump pyysi Flynniä jättämään työnsä kolmisen viikkoa sen jälkeen, kun presidentti oli saanut tietää Flynnin valehdelleen Venäjä-keskusteluistaan.

Myös tässä kohussa keskiössä oli Trumpin kampanjaan aktiivisesti osallistuneen miehen yhteydenotot suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa.


Vastoin aiempaa lausuntoaan Flynn oli joulukuussa keskustellut Kisljakin sen jälkeen, kun silloinen Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama oli asettanut uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Obama ilmoitti samalla karkottavansa 35 venäläistä diplomaattia, joita epäiltiin edustavan Venäjän tiedusteluvirastoja. Pakotteet langetettiin, koska Yhdysvallat epäilee Venäjän valtiollisia tahoja demokraattipuolueen tietojärjestelmien hakkeroinnista.

New York Times -lehden kaivamien tuoreimpien tietojen mukaan Kisljak soitti Flynnille lähes välittömästi sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ulkoministeriö oli ilmoittanut suurlähettiläälle uusista pakotteista 29. joulukuuta.

Kaksikko keskusteli useita kertoja 36 tunnin sisällä, New York Times kertoi keskiviikkona.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset kuuntelivat puheluita, joissa Flynn rauhoitteli ärtynyttä Kisljakia ja vakuutti, että maiden väliset suhteet paranisivat Trumpin astuessa virkaan tammikuussa.

30. joulukuuta Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoittikin Obaman hallinnon yllätykseksi, että Venäjä ei aseta Yhdysvalloille vastapakotteita.

Vaikka Trump erottikin Flynnin lopulta, presidentti on jatkanut Flynnin toimien puolustamista ja sanonut, ettei itse keskusteluissa ollut mitään laitonta.

CNN:n mukaan Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset pitävät suurlähettiläs Kisljakia vaikutusvaltaisena vakoilijana ja muiden Venäjän vakoilijoiden rekrytoijana.

Varhain perjantaina Suomen aikaa yhdysvaltalainen USA Today -lehti kertoi, että Kisljakin kanssa on keskustellut vielä ainakin kaksi muutakin Trumpin kampanjatyöntekijää kampanjatilaisuudessa viime heinäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Jeff Sessions
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  4. 4

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Barcelonan terrori-iskusta epäilty vahvisti oikeudessa, että solu suunnitteli iskua Sagrada Famílian kirkkoon – 12 epäillystä vain neljä on elossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää