Ulkomaat

Trump voi palauttaa Iranin taas ”pahan akselille” – ydinsopimus vaarassa raueta

Presidentti George W. Bush määritteli Iranin kuuluvan ”pahan akseliin”, ja Barack Obama nosti Iranin sieltä pois. Nyt Donald Trump saattaa tehdä Iranista uudestaan hylkiövaltion.

Vuosi voi olla pitkä aika Lähi-idässä. On kulunut hädin tuskin 12 kuukautta siitä, kun presidentti Barack Obaman solmima Iranin ydinsopimus astui voimaan.

Nyt Valkoisessa talossa istuu Donald Trump. Hän aikoo repiä Obaman aikaansaannokset kappaleiksi. Listan kärkipäässä on Iranin ydinsopimus: Trumpin mielestä se oli ”kaikkien aikojen huonoin sopimus”.

Lyhyt suojasää saattaa olla ohi. Trump on siis palauttamassa Irania ”pahan akselille”.

Kuuluisassa puheessaan vuonna 2002 presidentti George W. Bush ilmoitti Iranin kuuluvan pahan akseliin Irakin ja Pohjois-Korean kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Onko Trumpin ja Iranin törmäys väistämätön?

Iranin ydinsopimusta on pidetty yhtenä Obaman kauden suurimmista saavutuksista.

Iran suostui rajoittamaan ydinmateriaalinsa tuotantoa niin, että sen ydinasevalmius olisi aina vähintään kolmen vuoden päässä. Siinä ajassa länsimaat ehtisivät tehdä asialle jotain.

Sopimus astui voimaan tammikuussa 2016. Ankaria talouspakotteita alettiin purkaa. Iraniin alkoi virrata kauppavaltuuskuntia, ja Iranin asema helpotti.

Juuri siksi ydinsopimus oli kauhea virhe, sanoo moni.

Iran teki tammikuussa heti Trumpin valinnan jälkeen ohjuskokeen. Se ei ilmeisesti ollut suora sopimusrikkomus, mutta röyhkeä se kyllä oli. Yhdysvallat vastasi antamalla Iranille ”virallisen varoituksen”.

”Iran leikkii tulella”, Trump twiittasi.

Trump ei ole täysin väärässä.

Iran on kiistatta vahvistunut viime vuosina, ja osaltaan siihen on vaikuttanut ydinsopimus. Kun pakotteiden myötä jäädytetyt tilit avattiin, Iran sai silmänräpäyksessä ainakin sata miljardia dollaria rahaa.

Samaan aikaan Iran on onnistunut melkein jokaisella rintamalla – kirjaimellisesti.

Iran riensi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tueksi syksyllä 2015. Iranin vallankumouskaartien ja Venäjän ilmaiskujen avulla al-Assad säästyi lähes varmalta tuholta.

Kolmas al-Assadin pelastaja oli Hizbollah. Se on Libanonissa toimiva shiialainen äärijärjestö, jota shiialaisvaltio Iran tukee. Libanonin etelänaapuri Israel tuntee olonsa mukavammaksi, jos Hizbollah on köysissä.

”Heikompi Iran tarkoittaa tietenkin heikompaa Hizbollahia”, sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

Yhdysvaltojen tiukka Iran-politiikka perustuu Israelin turvaamiseen, ja Trump on poikkeuksellisen Israel-mielinen presidentti.

Yksi syy lienee se, että Trumpin vävypoika ja lähin neuvonantaja Jared Kushner on Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun perhetuttu. Netanjahu on vastustanut kiihkeästi Iranin ydinpyrkimyksiä 1990-luvulta asti.

Nyt Israel pyrkii ottamaan tiukasta Iran-linjasta kaiken irti. Viime viikolla Israelin puolustusministeri Avidgor Lieberman kuvaili suomalaisille tutulla puheenparrella, mikä on suurin uhka Lähi-idän vakaudelle: ”Iran, Iran, Iran.”

Kuvio on tavanomaisen sekava: Iran taistelee ääri-islamilaista Isisiä vastaan myös Irakissa – siis periaatteessa samalla puolella kuin Yhdysvallat, joka niin ikään tukee Irakia.

”Iran on niin syvällä Irakissa, että siitä alkaa olla haittaa Iranille itselleenkin”, al-Taee sanoo.

Irakin kansanarmeijan ylläpitäminen tulee Iranille kalliiksi, eikä liian tarmokasta asioihin puuttumista katsota Irakissa hyvällä.

Yhdysvaltain liittolaisista myös Saudi-Arabia katselee hermostuneena Persianlahden toiselle puolelle. Saudi-Arabia on tuhlannut Jemenissä rahaa ja ihmishenkiä sotienkin asteikolla poikkeuksellisen hyödyttömässä ja turhassa sodassa.

Saudien tukemaa liittoumaa vastaan taistelevia houthikapinallisia tukee – tässä vaiheessa arvannettekin – Iran.

Kortit ovat siis Iranin kannalta hyvin. ”Iranilla on paljon liikkumavaraa. Sen diplomatia toimii hyvin, eikä ole mitään yksinkertaista tapaa vaikuttaa siihen”, al-Taee sanoo.

Trump paljasti helmikuussa Jerusalemissa suunnitelmansa ”arabi-Natosta”. Se olisi arabimaiden liitto, joka toimisi vastavoimana Iranille sekä Isisille.

Ongelma on siinä, että kovat otteet eivät ole Irania vastaan toimineet. Iran vastaa kovaan aina kovalla – siinäkin tapauksessa, että siitä olisi sille itselleen haittaa.

”Ei ole mitään merkkejä, että Iran olisi koskaan perääntynyt. Iran on aina uhattuna ottanut isomman askeleen”, al-Taee sanoo.

Iranilla on vahva selkänoja, Venäjä. Syyrian sodassa muodostunut akseli on osoittautunut tehokkaaksi.

”Yhdessä Iran ja Venäjä ovat vahvoja Lähi-idässä”, al-Taee sanoo. Hän lisää, että niiden suhde on melkein kuin ”katolinen avioliitto” – siis ikuinen ja purkamaton.

Iran on uskonnollinen näennäisdemokratia, jossa ylintä valtaa pitää käsissään pappisluokka. Suurajatollah Ali Khamenein alapuolella kuitenkin käydään oikeaa poliittista kamppailua.

Trumpin kovasta linjasta ovat riemuinneet Yhdysvaltain mutta myös Iranin kovan linjan miehet. Tällä hetkellä Iran toteuttaa ydinsopimusta säntillisesti. Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n tarkastajat kävivät Iranissa helmikuussa eivätkä löytäneet nokan koputtamista.

Jos Yhdysvallat silti kiristää otettaan, iranilaisten puheet ikuisesti epäluotettavasta ”Suuresta saatanasta” eli Yhdysvalloista osoittautuisivat todenmukaisiksi. Iranissa on presidentinvaalit toukokuussa, ja maltillisen Hasan Ruhanin jälkeen voi olla jälleen räyhäpresidentin aika.

Kauhukuvassa kymmenen vuotta rakennettu ydinsopu luhistuu, Iran heittää IAEA:n tarkastajat ulos ja alkaa taas valmistella ydinlaitosten louhimista maan sisään.

”Mitä mielivaltaisemmalta Trump tuntuu, sitä enemmän Iran ankkuroituu Venäjään ja ehkä Eurooppaankin”, al-Taee sanoo. ”Politiikan koveneminen tarkoittaa alueella lisää konflikteja ja pakolaisuutta.”

Trumpilla on siis vähän hyviä vaihtoehtoja, ja asetelma on mutkikas. Valtaan tultuaan Trump ei ole sanonut ydinsopimuksen purkamisesta mitään.

Al-Taee sanoo, että kenties ainoa tapa vaikuttaa Iraniin on Venäjän kautta. Venäjällä on melko hyvät suhteet myös Israeliin.

”Se on ehkä ainoa kortti, jonka kautta Trump voi lyödä kiilaa Iraniin. Nyt Venäjän intressi on kuitenkin pitää Iran liittolaisena lännen strategisen uhan torppaamiseksi.”

Fakta

Lyhyt suojasään aika


 Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet kireät vuoden 1979 vallankumouksesta asti.

 Presidentti Barack Obama liennytti suhteita ja puhui historiallisesti Iranin presidentin kanssa puhelimessa 2013.

 Ydinsopimus solmittiin Obaman kaudella kesällä 2015. Se astui voimaan tammikuussa 2016.

 Sopimuksella rajoitettiin Iranin mahdollisuuksia saada ydinase. Vastaavasti Iranin pakotteita höllennetään asteittain.

 Iran on toteuttanut ydin­ohjelmaa sopimusten mukaan.

 Viime vuosina Iran on vahvistunut Lähi-idässä onnistuneiden sotilaallisten operaatioiden ja sopimuksen turvaamaan liikkumavaran myötä.

 Iranin voimistuminen huolettaa Israelia ja Yhdysvaltain liittolaisia Persianlahdella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää