Ulkomaat    |   HS-analyysi

Kummallinen tarina Trumpin terroristijahdista johti leskirouvan kyyneliin ja kongressin taputuksiin

Presidentti Trump puhui, ja Yhdysvaltain kongressi taputti seisaaltaan kyynelehtivälle naiselle. Se oli huipennus kummalliselle tarinalle patriotismista, kaksinaismoraalista ja terrorisminvastaisesta sodasta.

Yhdysvaltain politiikan ylimmät vallankäyttäjät nousivat seisomaan ja taputtivat. Ja taputtivat ja taputtivat, noin kahden minuutin ajan.

Huomionosoituksen kohteena oli kyynelehtivä nainen, Carryn Owens.

Poikkeuksellinen tilanne nähtiin Yhdysvaltain kongressissa viime viikon keskiviikkona presidentti Donald Trumpin puheen aikana. Se oli puhutuin ja tunteikkain hetki arvovaltaisessa tilaisuudessa, joka televisioitiin suorana amerikkalaisille.

Mutta miten Owens päätyi kansakunnan huomion keskipisteeksi? Se on kertomus kaksinaismoraalista, patriotismista ja vaihtoehtoisista totuuksista terrorisminvastaisessa sodassa.


Presidentti Trump oli ollut virassa vain noin viikon, kun hänen piti ensi kertaa tehdä päätös sotilas­operaatiosta. Kenraalit ehdottivat erikois­joukkojen hyökkäystä terroristi­liike al-Qaidan epäiltyyn tukikohtaan Jemenissä Arabian niemimaalla.

Asevoimien ehdotus oli ollut esillä jo presidentti Barack Obaman kaudella, mutta siitä päättäminen jäi seuraajalle. Kyseessä oli merkittävä muutos sotilastoimissa Jemenissä. Parin vuoden ajan Yhdysvallat oli jahdannut terroristeja ilmaiskuilla kauko-ohjattavista lennokeista.

Nyt oli tarkoitus lähettää sotilaita maan päälle, joten riskit olivat suuremmat.

Antaa mennä, päätti Trump.

Joukko Navy Seal -erikoisjoukkojen sotilaita lähti operaatioon yhdessä Arabiemiraattien kommandoryhmän kanssa yöllä 29. tammikuuta. Kohteena oli syrjäinen aavikkokylä Jakla.

Rynnäkön tavoitteesta on ristiriitaisia väitteitä. Kohteena saattoi olla koko Arabian niemimaan al-Qaidan johtaja, vaarallinen terroristi. Tavoitteena saattoi myös olla kerätä tukikohdasta tietokoneita, puhelimia ja asiakirjoja, joiden sisältö voisi paljastaa suunnitelmia tulevista terrori-iskuista.

Hyökkäys meni pieleen.

Puhkesi tulitaistelu. Kymmeniä ihmisiä kuoli. Surmansa sai myös yksi Yhdysvaltain sotilas, 36-vuotias William ”Ryan” Owens.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer kutsui operaatiota ”suureksi menestykseksi”. Sitten tietoa alkoi tihkua lehdistölle sotilaslähteistä.

Puolustusministeriön virkailijat myönsivät nimettömästi, että operaatio epäonnistui, eikä merkittävää uutta tietoa al-Qaidasta saatu.

Kuolleen sotilaan isä Bill Owens oli raivoissaan. Hän kieltäytyi tapaamasta presidentti Trumpia, kun pojan arkku saapui Yhdysvaltoihin.

Isä-Owens vaati hallitukselta tutkintaa operaatiosta. Moni arvosteluun yhtynyt piti Trumpin päätöstä hätiköitynä ja kysyi, mitä perusteita sotilastaktiikan muutoksen oli.

Trump ei suostunut ottamaan syytä niskoilleen. Foxin haastattelussa hän näytti vierittävän syyn kenraalien niskoille. ”He menettivät Ryanin”, hän sanoi.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan erikoisjoukkojen hyökkäyksessä tapettiin neljätoista jihadistitaistelijaa. Näiden joukossa oli kaksi Arabian niemimaan al-Qaidan keskitason johtajaa.

Vähemmälle huomiolle Yhdysvalloissa jäi se, että rynnäkössä tapettiin myös siviilejä.

Ainakin 25 siviiliä kuoli, heidän joukossaan yhdeksän alle 13-vuotiasta lasta, kertoi terrorisminvastaista sotaa seuraava Bureau of Investigative Journalism.

Tapausta paikan päällä selvittänyt ihmisoikeusjärjestö Reprieve kertoi siviiliuhrien määräksi 23 ja totesi, että joukossa oli raskaana ollut nainen ja vastasyntynyt vauva.

Yhdysvaltain asevoimat myönsi pahoitellen, että sekavassa tulitaistelussa ”ilmeisesti kuoli” siviilejä. Sen mukaan al-Qaidan taistelijat hakivat suojaa asuin­rakennuksista siviilien keskeltä ja tulittajiin kuului myös aseistautuneita naisia.

Oman piirteen tapahtuneelle antoi se, että yksi surmansa saaneista lapsista oli kahdeksanvuotias Nawr al-Awlaki, joka on Yhdysvaltain kansalainen. Tytön isän oli Anwar al-Awlaki, Yhdysvalloissa syntynyt radikaalisaarnaaja ja al-Qaidan keskeinen johtaja Jemenissä.

Al-Awlakin englanninkieliset vihapuheet internetissä olivat al-Qaidalle merkittävää propagandaa. Äskettäin esiin tulleiden tietojen mukaan hän oli myös suunnittelija kenkäpommijuonessa, jossa al-Qaida yritti räjäyttää matkustajakoneen Atlantin yllä.

Yhdysvallat surmasi Anwar al-Awlakin ilmaiskulla Jemenissä vuonna 2011. Päätöksen teki Obama, ja kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti valtuutti oman maan kansalaisen tappamisen terrorisminvastaisessa sodassa.

Tytär eli ja kasvoi sukulaisten hoivissa, kunnes Trumpin lähettämät erikoisjoukot tulivat.

Yhdysvalloissa arvostelu Trumpia kohtaan kohdistui siihen, että iskussa menetettiin amerikkalainen sotilas. Osa arvostelusta oli ainakin Trumpin tukijoiden mielestä kohtuutonta. Sotilasoperaatiot ovat sotilaiden työtä. Presidentin rooli oli vain hylätä tai hyväksyä aikeet. Toki ylipäällikkönä presidentti kantaa lopullisen vastuun.

Jemen-operaatio ei myöskään ollut ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain terrorisminvastainen operaatio menee pieleen tai aiheuttaa siviiliuhreja.

Obama luotti terroristijahdissa ilmaiskuihin, pääasiassa lennokeilla tehtyihin. Hän määräsi niitä kymmenen kertaa enemmän kuin edeltäjänsä George W. Bush. Obaman kahdeksan vuoden aikana Yhdysvallat teki 563 iskua, ja niissä kuoli 384–807 siviiliä, kertoo iskuja tilastoinut Bureau of Investigative Journalism. Useimmat iskut tehtiin Jemenissä, Pakistanissa, Somaliassa ja Afganistanissa.

Joka tapauksessa Trumpin Valkoisella talolla oli Jemen-operaation jälkeen ongelma. Kuollut amerikkalaissotilas aiheuttaa aina suuria tunteita Yhdysvalloissa. Trumpin hallinnon täytyi saada käännettyä arvostelu myönteiseksi julkisuudeksi.

Ratkaisu oli kutsua sotilaan leski erikoisvieraaksi kongressiin kuuntelemaan presidentin puhetta. Kutsuvieraslistassaan Valkoinen talo esitti oman versionsa epäonnistuneesta operaatiosta. Sen mukaan Ryan Owens kuoli ”sankarillisesti” operaatiossa, joka tuotti ”arvokasta tiedustelutietoa Yhdysvaltain turvallisuuden suojelemiseksi”.

Vaikka Ryan Owensin isä oli moittinut Trumpia poikansa kuolemasta, sotilaan vaimo Carryn Owens hyväksyi kutsun.

Kongressissa Carryn Owens sai paikan presidentin tyttären Ivanka Trumpin vierestä.

Alkoi Yhdysvaltalaisen patriotismin näytös. ”Ryan kuoli kuten hän oli elänyt: taistelijana, sankarina, kamppaillessaan terrorismia vastaan ja turvatessaan maatamme”, Trump sanoi.

Kyyneleet, aplodit. Marttyyrikuoleman rituaalit.

Näytös tehosi. Twitterissä levisi isänmaallinen hurmos, jossa Trump oli sankari.

”Hänestä tuli presidentti sillä hetkellä”, kirjoitti jopa Van Jones, joka tunnetaan CNN:n liberaalina kommentoijana ja mustien kansalaisoikeuksien puolustajana.

Vastareaktio oli tylympi. Monet Jonesille vastanneet amerikkalaiset syyttivät, että Trump käytti sotilaan kuolemaa ja perheen surua hyväkseen.

Jemenissä oli myös muuta pohdittavaa. Entä ne siviilit, raskaana ollut nainen ja lapset, jotka ”Owens ja hänen Seal-ryhmänsä murhasi?” kysyi jemeniläinen lakimies Haykal Bafana Twitterissä. ”Mitä he ansaitsevat?”

Jemenin hallitukselle koko tapahtumaketju oli hankala. Ulkomaalaisten joukkojen väkivallanteot omassa maassa ovat aina arkaluontoinen asia. Osa jemeniläisistä on jo ennestään kiukkuisia Yhdysvaltain vuosia jatkuneista iskuista ja siitä, että Yhdysvallat tukee Saudi-Arabiaa, joka pommittaa Jemeniä ankarasti osana sisällissotaa.

Epäonnistuneen operaation jälkeen Jemenin hallitus perui Yhdysvaltain luvan tehdä maa­operaatiota Jemenissä. Tosin se vaikutti muuttaneen päätöstään myöhemmin.

Yhteistyö Jemenin viranomaisten kanssa olisi Yhdysvalloille tärkeää terrorisminvastaisen taistelun jatkamiseksi.

Terrorismi­asiantuntijat huomauttivat myös, että erikoisjoukkojen epäonnistuneen operaation seuraukset ovat ikävät muullakin tapaa. Yhdysvaltain sotilaiden käyttö ja siviiliuhrit antavat al-Qaidalle aineksia omaan propagandaan, jossa se esittää taistelevansa paikallisten puolesta hyökkäävää länttä vastaan.

Yhdysvalloissa sotilas Owensin kohtaloa käytettiin hyväksi, ja samoin teki al-Qaida omille kuolleilleen.

Omissa viesteissään Arabian niemimaan al-Qaida kutsui Yhdysvaltain operaatiossa tapettuja ihmisiä sankarillisiksi marttyyreiksi. Internetiin al-Qaida levitti kuvia kuolleeksi repeytyneistä lapsista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Jemen
 • Terrorismi
 • Nationalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

  10. 10

   HKL hankkiutuu eroon vanhoista matalalattia­raitiovaunuista – Bombardier maksaa korvauksia 33 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää