Ulkomaat

Republikaaneilta ehdotus Obamacaren korvaamiseksi: vakuutuspakko pois, köyhimpien tukiin leikkaus

Kaikkien ei enää olisi pakko hankkia sairasvakuutusta, mikä voi nostaa sairaiden vakuutusmaksuja

Washington

Yhdysvaltain enemmistöpuolue republikaanit julkisti varhain tiistaina Suomen aikaa odotetun ehdotuksen Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmän uudistamiseksi.

Republikaanit ovat luvanneet jo pitkään peruuttaa presidentti Barack Obaman merkittävimmän sisäpoliittisen uudistuksen, pienituloisia tukeneen sairausvakuutusjärjestelmä Obamacaren. Uusi presidentti Donald Trump lupasi, että Obamacaren tilalle tulee jotain ”parempaa ja halvempaa”.

Nyt esitelty ehdotus on jo leimattu Yhdysvalloissa ”Trumpcareksi”. Se saattaa ratkaista seuraavat vaalit. Terveydenhoidon laatu ja hinta on kansalle paljon presidentin tviittailuja tärkeämpi asia.

Republikaanien uusi lakiehdotus purkaisi osan Obamacaresta. Se lakkauttaisi säännön, jonka mukaan kaikkien pitää rangaistusmaksun uhalla hankkia sairausvakuutus. Obamacaressa ne, joilla ei ollut varaa ostaa vakuutusta yksityisiltä markkinoilta, saivat siihen valtion tukea.

Republikaanien ehdotus korvaa pakollisen sairausvakuutuksen verotuella, jonka määrä riippuu vakuutuksen ostajan iästä ja varallisuudesta. Vanhukset saisivat enemmän verotukea kuin nuoret ja köyhät enemmän kuin varakkaat.

Ehdotus säilyttää Obamacaresta sen, että lapset voivat pysyä vanhempiensa sairausvakuutuksessa 26-vuotiaiksi. Lisäksi vakuutusyhtiöt eivät saisi olla vakuuttamatta ihmisiä, joilla on sairauksia.

Ongelma ehdotuksessa on arvostelijoiden mukaan se, että jos vakuutuksen hankkiminen on vapaaehtoista, nuoret ja terveet ihmiset eivät todennäköisesti ota sitä. Tällöin vakuutusyhtiöt luultavasti nostavat vanhempien ja sairaimpien vakuutusmaksuja.

Republikaanien ehdotus poistaisi myös vaatimuksen, jonka mukaan isojen yritysten täytyy tarjota työntekijöilleen sairausvakuutus. Noin puolet amerikkalaisista saa sairausvakuutuksen työsuhde-etuna.

Uudistus myös lopettaisi Medicaid-ohjelman laajennuksen. Medicaid on Yhdysvalloissa kaikkein köyhimmille suun­nattu terveydenhoitojärjestelmä. Obamacare lisäsi Medicaidiin oikeutettujen ihmisten määrää.

Lisäksi republikaanien suunnitelma veisi valtion tuen Planned Parenthood -järjestöltä, joka antaa ehkäisyneuvontaa ja tekee naisten syöpäseulontoja ja abortteja.

Planned Parenthood saa 500 miljoonaa dollaria valtion tukia vuosittain, mutta se ei käytä näitä rahoja aborttien tekemiseksi. Jos järjestö luopuu aborteista, se saa pitää julkisen rahoituksensa, sanoi Trump The New York Times -lehdelle.

”Meidän uusi hieno terveydenhoitolakimme on julkistettu”, tviittasi Trump tiistaina. ”Obamacare on täydellinen epäonnistuminen ja luhistuu pian!”

Obamacaren ansiosta 20 miljoonaa pääosin pienituloista amerikkalaista pääsi sairausvakuutuksen piiriin. Se ei kuitenkaan onnistunut panemaan kuriin keskituloisten vakuutusmaksujen nousua, mikä aiheutti paljon arvostelua.

”Obamacare tungettiin kaikkien kurkusta alas”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer tiistaina. ”Nyt kilpailu ja valinnanvapaus lisääntyvät.”

Republikaanit kuitenkin pelkäävät kansan vastareaktiota, jos vakuutusmaksut nousevat tai palvelut huononevat uudistuksen myötä. Trumpcaresta onkin odotettavissa pitkä ja kiihkeä poliittinen vääntö, koska edes oikeisto ei ole uudistuksista yksimielinen.

Demokraateista ja monista ­tuen saajista nyt julkistetut ehdotukset menevät liian pitkälle, mutta republikaanipuolueen oikeistosiivelle ne ovat liian maltillisia. Konservatiivit vastustavat varsinkin vähävaraisten verotukia.

”Obamacare 2.0”, tviittasi republikaani Justin Amash kollegojensa ehdotuksesta.

Monet Trumpin pienituloiset kannattajat ovat riippuvaisia Obamacaresta. Heille voi tulla yllätyksenä, jos he menettävät sairausvakuutuksensa, sillä Trump on asettanut heidän odotuksensa korkealle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Donald Trump
 • Laura Saarikoski
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  8. 8

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää