Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

”Tyrmäävän rasistinen” kulttiteos inspiroi Trumpin neuvonantaja Steve Bannonia – tällainen on äärioikeiston suosikkiromaani

Hämäräperäinen ranskalaisromaani 1970-luvulta on äärioikeiston kulttiklassikko, jota Trumpin neuvonantaja Steve Bannon käyttää usein perustelemaan politiikkaansa.

Neuvonantaja Steve Bannon lienee maailman vaikutusvaltaisimpia takapiruja. Bannonia pidetään esimerkiksi presidentti Donald Trumpin maahantulokieltojen pääarkkitehtinä.

Hänen ajatusmaailmaansa selittää osaltaan ”tyrmäävän rasistinen” romaani Le Camp des Saints (1973).


Bannon on viitannut romaaniin useita kertoja maahanmuuttopolitiikasta puhuessaan. ”Keski- ja Etelä-Euroopassa on meneillään melkein Camp of Saints -tyylinen invaasio”, Bannon sanoi esimerkiksi lokakuussa 2015.

Juuri kukaan ei ole voinut tajuta, mitä Bannon tarkoitti. Le Camp des Saints on unohduksiin vaipunut äärioikeistolaisten kulttikirja, joka on viime vuosina saanut uusia lukijoita. Romaania ei ole suomennettu.

Le Camp des Saintsia rasistisempaa romaania on vaikea kuvitella. Asetelma on seuraava: Etelä-Ranskan rannikolle saapuu ruosteisilla laivoilla 800 000 nälkiintynyttä intialaista.

Heidät päätetään lopulta päästää Ranskaan, jossa tulijat ottavat maan haltuunsa siellä jo olevien siirtolaisten avustuksella.

Samalla intialaisten maihinnousu on merkki. Kaikkialla maailmassa ei-valkoiset nousevat kapinaan: Kiinalaiset valtaavat Siperian, Englannin kuningattaren poika pakotetaan naimisiin pakistanilaisen kanssa, ja Yhdysvaltain (tietenkin valkoinen) presidentti joutuu asuttamaan mustan perheen.

Lopulta viimeiset valkoiset kristityt ryhtyvät aseelliseen vastarintaan, mutta on jo liian myöhäistä.

Romaani on kirjaimellisesti apokalyptinen. Sen nimi on lainaus Raamatun ilmestyskirjasta: ”Kun tuhat vuotta tulee täyteen, päästetään Saatana vankilastaan, ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan. Se [– –] kokoaa kansat sotaan, ja joukkoja on kuin meren rannalla hiekkaa. Ne nousevat maan tasangolle ja saartavat pyhien leirin ja rakastetun kaupungin.”

Romaanin kirjoittaja on ranskalainen ”seikkailija ja tutkimusmatkailija” Jean Raspail, 91, jonka tuotannosta suuri osa on matkakertomuksia.

Raspail on tyytyväinen kirjansa uuteen suosioon eikä kieltäydy saamastaan profeetan asemasta.

Hän on kertonut kirjoittaneensa Le Camp des Saintsin 1972–73 ”saatuaan näyn” siitä, kuinka ”ne” saapuvat Välimeren rannoille hänen työhuoneensa ikkunan alle.

”Aluksi ei ollut selvä, keitä ’ne’ olivat”, Raspail sanoi oikeistolaisen Le Point -lehden haastattelussa 2015. ”Sitten kuvittelin, että kolmas maailma tunkeutuisi tähän luvattuun maahan, joka on Ranska.”

Raspail on harvinaiseksi käynyttä ranskalaista äärioikeistoa, nimittäin rojalisti eli kuningasvallan kannattaja. Vuonna 1993 Ilta-Sanomat kuvaili Raspailia eräässä mielenosoituksessa näin:

”Kello 10.22 eli minuutilleen 200 vuotta sen jälkeen kun Ludvig XVI:n pää oli pudonnut giljotiinin alla olleeseen koriin, oikeistolainen kirjailija Jean Raspail luki kuninkaan testamentin. Mielenosoittajat alkoivat laskea valkoisia kukkalaitteitaan symboliselle haudalle – –.”

Raspail kiistää olevansa äärioikeistolainen tai rasisti ja kuvaa kulttiromaaniaan ”yllätykselliseksi”. Hän sanoo itsekin hätkähtäneensä teoksensa rajuutta, kun se julkaistiin ranskaksi uudestaan 2011.

Romaanissa rasismia ei ole verhottu ”kulttuuristen” tai uskonnollisten selitysten alle. Koko maailma on sodassa valkoisia kristittyjä vastaan.

”Romaani on rasistinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Se käyttää ’rotua’ hahmojen toiminnan pääasiallisena selittäjänä”, sanoi Ranskan äärioikeiston tuntija, professori Cécile Alduy Huffington Post -verkkolehdelle. ”Se kehystää kaiken kuolemaan asti käytäväksi rotujen väliseksi taisteluksi.”

Ei-valkoiset ovat romaanissa täydellisen epäinhimillistettyjä. Ensi sivuilta lähtien intialaisia kuvaillaan vastenmieliseksi, löyhkääväksi massaksi, jotka parveilevat kasoittain kuin muurahaiset. Samalla tulijat ovat seksuaalisia petoja, joiden jäljiltä ”spermajoet” virtaavat Pariisissa.

Raspailin romaanin tähtäimessä ovat kuitenkin pelkurimaiset, heikot ja hyväuskoiset valkoiset, jotka päästävät tulijat maahan.

Le Camp des Saints painui aikoinaan nopeasti unohduksiin. Kun englanninkielinen käännös julkaistiin Yhdysvalloissa 1975, sen sanottiin olevan ”kirjallinen tapaus samassa mielessä kuin Adolf Hitlerin Mein Kampf”.

Raspail jatkoi matkakirjojensa parissa ja sai arvostetun Ranskan akatemian romaanipalkinnon 1981.

Le Camp des Saintsin nihilistisille maailmanlopun näyille ja kielelliselle vimmalle on annettu arvoakin.

Esimerkiksi kirjailija Lionel Shriver, jonka kuuluisin teos on koulusurmaajasta kertova Poikani Kevin, kirjoitti 2002 kirjan olevan kiistattoman rasistinen, mutta sisältävän opetuksen.

”Raspail antaa oksettavan äänen tunteelle, jonka ilmaiseminen on yhä suurempi tabu lännessä. Se on tunne, joka voi kasvaa tukahdutettuna vielä myrkyllisemmäksi: Raivokas katkeruus, jota enemmistö tuntee, kun se tuntee asemansa uhatuksi”, Shriver kirjoitti New Statesman -lehdessä.

Kirjan opetus oli Shriverin mukaan se, että äärioikeisto omii käyttöönsä uhatun enemmistön katkeruuden tunteet, ellei niitä saada purettua.

Suunnilleen niin on käynytkin, mutta luultavasti toisella tavalla kuin Shriver ehkä kuvitteli. Romaanin otti omakseen nimenomaan äärioikeisto.

Yhdysvalloissa romaania julkaisivat 1980-luvulta lähtien maahanmuuttovastaisen liikkeen aktiivit. 2000-luvun taitteessa siitä tuli suosittu esimerkiksi Meksikon siirtolaisia jahdanneen Minutemen-katupartion keskuudessa.

2000-luvulla kirja aloitti Raspailin mukaan uuden nousunsa myös Euroopassa. Internetaikana se on levinnyt erilaisina nettiversioina.

Valtavirtaa se ei ole vieläkään, ja englanninkielisistä laitoksista pyydetään jopa satoja euroja.

Raspailin mukaan romaanin ovat lukeneet myös Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja tutkija Samuel Huntington – Raspail kertoo tavanneensakin Huntingtonin vuonna 2004.

Huntington tunnetaan kiistellystä teoriastaan ”sivilisaatioiden” eli pitkälti uskontojen välisestä konfliktista.

Le Camp des Saintsin maailmankatsomus on nykyään tuttua tutumpi, vaikka romaanista ei olisi lukenut sivuakaan. Maahanmuuttovastainen liike kehystää sanomansa romaanin sivuilta tutulla tavalla. Sen mukaan kaikki maahanmuutto on todellisuudessa sotaa.

Myös Raspail on sanonut, että hänen esittelemänsä näyt tulevat todeksi vasta vuosikymmenten päässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Donald Trump
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  5. 5

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  6. 6

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  7. 7

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  8. 8

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  9. 9

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  10. 10

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää