Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

”Tyrmäävän rasistinen” kulttiteos inspiroi Trumpin neuvonantaja Steve Bannonia – tällainen on äärioikeiston suosikkiromaani

Hämäräperäinen ranskalaisromaani 1970-luvulta on äärioikeiston kulttiklassikko, jota Trumpin neuvonantaja Steve Bannon käyttää usein perustelemaan politiikkaansa.

Neuvonantaja Steve Bannon lienee maailman vaikutusvaltaisimpia takapiruja. Bannonia pidetään esimerkiksi presidentti Donald Trumpin maahantulokieltojen pääarkkitehtinä.

Hänen ajatusmaailmaansa selittää osaltaan ”tyrmäävän rasistinen” romaani Le Camp des Saints (1973).


Bannon on viitannut romaaniin useita kertoja maahanmuuttopolitiikasta puhuessaan. ”Keski- ja Etelä-Euroopassa on meneillään melkein Camp of Saints -tyylinen invaasio”, Bannon sanoi esimerkiksi lokakuussa 2015.

Juuri kukaan ei ole voinut tajuta, mitä Bannon tarkoitti. Le Camp des Saints on unohduksiin vaipunut äärioikeistolaisten kulttikirja, joka on viime vuosina saanut uusia lukijoita. Romaania ei ole suomennettu.

Le Camp des Saintsia rasistisempaa romaania on vaikea kuvitella. Asetelma on seuraava: Etelä-Ranskan rannikolle saapuu ruosteisilla laivoilla 800 000 nälkiintynyttä intialaista.

Heidät päätetään lopulta päästää Ranskaan, jossa tulijat ottavat maan haltuunsa siellä jo olevien siirtolaisten avustuksella.

Samalla intialaisten maihinnousu on merkki. Kaikkialla maailmassa ei-valkoiset nousevat kapinaan: Kiinalaiset valtaavat Siperian, Englannin kuningattaren poika pakotetaan naimisiin pakistanilaisen kanssa, ja Yhdysvaltain (tietenkin valkoinen) presidentti joutuu asuttamaan mustan perheen.

Lopulta viimeiset valkoiset kristityt ryhtyvät aseelliseen vastarintaan, mutta on jo liian myöhäistä.

Romaani on kirjaimellisesti apokalyptinen. Sen nimi on lainaus Raamatun ilmestyskirjasta: ”Kun tuhat vuotta tulee täyteen, päästetään Saatana vankilastaan, ja se lähtee liikkeelle, kiertää maan neljä kolkkaa ja johtaa kansat harhaan. Se [– –] kokoaa kansat sotaan, ja joukkoja on kuin meren rannalla hiekkaa. Ne nousevat maan tasangolle ja saartavat pyhien leirin ja rakastetun kaupungin.”

Romaanin kirjoittaja on ranskalainen ”seikkailija ja tutkimusmatkailija” Jean Raspail, 91, jonka tuotannosta suuri osa on matkakertomuksia.

Raspail on tyytyväinen kirjansa uuteen suosioon eikä kieltäydy saamastaan profeetan asemasta.

Hän on kertonut kirjoittaneensa Le Camp des Saintsin 1972–73 ”saatuaan näyn” siitä, kuinka ”ne” saapuvat Välimeren rannoille hänen työhuoneensa ikkunan alle.

”Aluksi ei ollut selvä, keitä ’ne’ olivat”, Raspail sanoi oikeistolaisen Le Point -lehden haastattelussa 2015. ”Sitten kuvittelin, että kolmas maailma tunkeutuisi tähän luvattuun maahan, joka on Ranska.”

Raspail on harvinaiseksi käynyttä ranskalaista äärioikeistoa, nimittäin rojalisti eli kuningasvallan kannattaja. Vuonna 1993 Ilta-Sanomat kuvaili Raspailia eräässä mielenosoituksessa näin:

”Kello 10.22 eli minuutilleen 200 vuotta sen jälkeen kun Ludvig XVI:n pää oli pudonnut giljotiinin alla olleeseen koriin, oikeistolainen kirjailija Jean Raspail luki kuninkaan testamentin. Mielenosoittajat alkoivat laskea valkoisia kukkalaitteitaan symboliselle haudalle – –.”

Raspail kiistää olevansa äärioikeistolainen tai rasisti ja kuvaa kulttiromaaniaan ”yllätykselliseksi”. Hän sanoo itsekin hätkähtäneensä teoksensa rajuutta, kun se julkaistiin ranskaksi uudestaan 2011.

Romaanissa rasismia ei ole verhottu ”kulttuuristen” tai uskonnollisten selitysten alle. Koko maailma on sodassa valkoisia kristittyjä vastaan.

”Romaani on rasistinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Se käyttää ’rotua’ hahmojen toiminnan pääasiallisena selittäjänä”, sanoi Ranskan äärioikeiston tuntija, professori Cécile Alduy Huffington Post -verkkolehdelle. ”Se kehystää kaiken kuolemaan asti käytäväksi rotujen väliseksi taisteluksi.”

Ei-valkoiset ovat romaanissa täydellisen epäinhimillistettyjä. Ensi sivuilta lähtien intialaisia kuvaillaan vastenmieliseksi, löyhkääväksi massaksi, jotka parveilevat kasoittain kuin muurahaiset. Samalla tulijat ovat seksuaalisia petoja, joiden jäljiltä ”spermajoet” virtaavat Pariisissa.

Raspailin romaanin tähtäimessä ovat kuitenkin pelkurimaiset, heikot ja hyväuskoiset valkoiset, jotka päästävät tulijat maahan.

Le Camp des Saints painui aikoinaan nopeasti unohduksiin. Kun englanninkielinen käännös julkaistiin Yhdysvalloissa 1975, sen sanottiin olevan ”kirjallinen tapaus samassa mielessä kuin Adolf Hitlerin Mein Kampf”.

Raspail jatkoi matkakirjojensa parissa ja sai arvostetun Ranskan akatemian romaanipalkinnon 1981.

Le Camp des Saintsin nihilistisille maailmanlopun näyille ja kielelliselle vimmalle on annettu arvoakin.

Esimerkiksi kirjailija Lionel Shriver, jonka kuuluisin teos on koulusurmaajasta kertova Poikani Kevin, kirjoitti 2002 kirjan olevan kiistattoman rasistinen, mutta sisältävän opetuksen.

”Raspail antaa oksettavan äänen tunteelle, jonka ilmaiseminen on yhä suurempi tabu lännessä. Se on tunne, joka voi kasvaa tukahdutettuna vielä myrkyllisemmäksi: Raivokas katkeruus, jota enemmistö tuntee, kun se tuntee asemansa uhatuksi”, Shriver kirjoitti New Statesman -lehdessä.

Kirjan opetus oli Shriverin mukaan se, että äärioikeisto omii käyttöönsä uhatun enemmistön katkeruuden tunteet, ellei niitä saada purettua.

Suunnilleen niin on käynytkin, mutta luultavasti toisella tavalla kuin Shriver ehkä kuvitteli. Romaanin otti omakseen nimenomaan äärioikeisto.

Yhdysvalloissa romaania julkaisivat 1980-luvulta lähtien maahanmuuttovastaisen liikkeen aktiivit. 2000-luvun taitteessa siitä tuli suosittu esimerkiksi Meksikon siirtolaisia jahdanneen Minutemen-katupartion keskuudessa.

2000-luvulla kirja aloitti Raspailin mukaan uuden nousunsa myös Euroopassa. Internetaikana se on levinnyt erilaisina nettiversioina.

Valtavirtaa se ei ole vieläkään, ja englanninkielisistä laitoksista pyydetään jopa satoja euroja.

Raspailin mukaan romaanin ovat lukeneet myös Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja tutkija Samuel Huntington – Raspail kertoo tavanneensakin Huntingtonin vuonna 2004.

Huntington tunnetaan kiistellystä teoriastaan ”sivilisaatioiden” eli pitkälti uskontojen välisestä konfliktista.

Le Camp des Saintsin maailmankatsomus on nykyään tuttua tutumpi, vaikka romaanista ei olisi lukenut sivuakaan. Maahanmuuttovastainen liike kehystää sanomansa romaanin sivuilta tutulla tavalla. Sen mukaan kaikki maahanmuutto on todellisuudessa sotaa.

Myös Raspail on sanonut, että hänen esittelemänsä näyt tulevat todeksi vasta vuosikymmenten päässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Donald Trump
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää